reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

Zasiłek rodzinny na dziecko
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 24, 25, 26  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Życie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
Katrina

Doczy: 26 Maj 2008
Skd: Reykjavik
PostWysany: 1 Lut 2010, 0:38    Temat postu: Re: odp Odpowiedz z cytatem

wojek12 napisa:
do KATRINA:
sluchaj. na 1000000000 % jest tak ze zasilek rodzinny dostaje sie za rok ubiegly. i powinnas go dostawac jednorazowo w sierpniu, ale to dziela i dlatego dostajesz to jako przedplate podzielone na raty: luty, maj, sierpien i list. na stronie jest zle ujete, albo Ty zle zrozumialas.

To co jest napisane na stronie RSK to tłumaczyła mi to koleżanka, stąd moje wątpliwości. Też dziewczyny mówiły mi właśnie o tym że tak te zasiłki są płacone, że tak im tłumaczono w RSK. To nie chodzi o naciąganie państwa islandzkiego, to są pieniążki na dzieci i dla dzieci, ale nie chciałabym aby coś nam umknęło, prawda ?? W każdym bądź razie dziękuję ślicznie za odpowiedzi, ale jakem dociekliwa osoba, jeszcze podpytam w Urzędzie Wink no i oczywiście dam znać. Pozdrawiam serdecznie i czytających i piszących Smile
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
lampeczka

Doczy: 25 Sty 2009
PostWysany: 1 Lut 2010, 15:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tym zasiłkiem to jest tak:
w lutym jest 1rata, potem w maju 2 rata, i przy rozliczeniu w sierpniu naliczają kwotę i albo wtedy oddają już resztę albo w listopadzie.i jeżeli oboje małżonków widnieje w systemie to powinien i mąż i żona dostać pieniądze na swoje konta.po tyle samo
Powrt do gry
barthezz_22
Go
PostWysany: 2 Lut 2010, 10:10    Temat postu: wysokosc zasilku na dziecko Odpowiedz z cytatem

czy to mozliwe ze pierwszy zasilek jaki dostane na dziecko urodzone w listopadzie 2009r. wyniesie 7tys. ISK?
Powrt do gry
saevar
UŻYTKOWNIK ZBANOWANY
Doczy: 15 Sty 2010
PostWysany: 2 Lut 2010, 10:51    Temat postu: Re: wysokosc zasilku na dziecko Odpowiedz z cytatem

barthezz_22 napisa:
czy to mozliwe ze pierwszy zasilek jaki dostane na dziecko urodzone w listopadzie 2009r. wyniesie 7tys. ISK?
oczywiscie ze tak to zalezy od zarobkow rodzicow czyli im wjeksze ym miejsze barnabaetur
Powrt do gry
barthezz_22
Go
PostWysany: 2 Lut 2010, 10:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.rikisskattstjori.is/reiknivelar/reiknivel_barnabota_1.asp

Zgodnie z tym kalkulatorem zarabiajac 10 milionow Shocked rocznie powinienem dostac ponad 10tys. ISK wiec dlaczego jest tylko 7tys?
Moze mi ktos wytlumaczyc?
Powrt do gry
esmerka31

Doczy: 19 Lut 2007
PostWysany: 2 Lut 2010, 11:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale dziecko sie urodzilo w listopadzie, wiec tylko za 2 miesiace zeszlego roku a kalkulator liczy caly rok.
Powrt do gry
mala32

Doczy: 13 Sie 2009
Skd: keflavik
PostWysany: 2 Lut 2010, 22:46    Temat postu: rodzinne Odpowiedz z cytatem

prosze o informacje moje dzieci przyjechaly na Islandie w ubieglym roku w kwietniu bylam sie dowiedziec o rodzinne to powiedziano mi ze dostana w tym roku ale bedzie wyrownanie za tamten rok jak oni placa te wyrownanie za te zalegle miesiace z gory dziekuje za informacje
Powrt do gry
markoz34

Doczy: 14 Wrz 2008
PostWysany: 3 Lut 2010, 0:05    Temat postu: re:) Odpowiedz z cytatem

właśnie w tym roku płacą zasiłki za rok ubiegły, czyli raczej nie wyrównają Ci niczego, moje dzieci razem ze mną przyjechały tutaj w roku 2008, od razu złożyłam wniosek o rodzinne i pierwsze otrzymałam w lutym 2009 razem z wnioskiem o rodzinne bieżące złożyłam wniosek o rodzinne zaległe, ponieważ mąż przebywał na Islandii od maja 2006r. a właśnie od tego czasu można było ubiegać się o zasiłki na dzieci przebywające w Polsce, okazało się że Islandia podpisała taką umowę od roku 2007 tak więc wyrównano rodzinne za cały 2007 rok mojemu mężowi; wzięto pod uwagę jego dochody z Islandii oraz moje dochody z Polski (musiałam mieć rozliczenie roczne z Polski oraz zaświadczenie do kiedy pobierałam zasiłek rodzinny w Polsce oraz akty urodzenia dzieci i akt małżeństwa)
Powrt do gry
esmerka31

Doczy: 19 Lut 2007
PostWysany: 3 Lut 2010, 7:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w sierpniu przysylaja rozliczenie za rok poprzedni i naliczaja wtedy rodzinne za caly rok (jesli jest nie pelny rok , czasami trzeba sie odwolywac, przedstawiajac bilet, kiedy dziecko przylecialo lub jakis dokument np.kenitala z data).Jesli wyplacili zaliczkowo rodzinne w lutym i w maju to odliczaja to od calej kwoty a reszte placa w sierpniu i listopadzie.Jesli nie wyplacili to wiadomo bedzie to proporcjonalnie wieksze o te dwie raty. Jesli bedzie za malo to trzeba odwolywac, tak jak juz wczesniej wspomnialam.
Powrt do gry
betty1974

Doczy: 29 Wrz 2008
PostWysany: 16 Lut 2010, 22:09    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

Witam,mam pytanie dotyczace barnabaetur.Wiem,ze jesli dziecko mieszka w Polsce a jedno z rodziców pracuje na Islandii to rowniez rodzic ma prawo do pobierania owego swiadczenia ,dotyczy to malzenstwa to wiem na pewno,czy ktos ma informacje dotyczace pobierania barnabaetur na dziecko, pozostajace w Polsce ale w przypadkuj jesli rodzice sa po rozwodzie?
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email
magda87

Doczy: 12 Cze 2009
PostWysany: 1 Maj 2010, 15:51    Temat postu: RODZINNE Odpowiedz z cytatem

MAM PYTANIE CZY WSZYSCY WCZORAJ MIELI PRZELANY ZASILEK NA DZIECI?
Powrt do gry
Katrina

PostWysany: 1 Maj 2010, 17:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hejka. Wszyscy moi znajomi mieli wczoraj przelewy rodzinnego, ja też. Nic mi nie wiadomo aby ktoś miał z tym problem.
Powrt do gry
Rox-ana

Doczy: 06 Lis 2009
PostWysany: 1 Maj 2010, 17:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wszyscy ,ja na przykład nie .Mój mąż dostał przelew na konto.A ja dostaję czeki.Na pewno będzie w poniedziałek.
Powrt do gry
@ni@

Doczy: 16 Sie 2008
PostWysany: 2 Maj 2010, 21:41    Temat postu: Re: RODZINNE Odpowiedz z cytatem

magda87 napisa:
MAM PYTANIE CZY WSZYSCY WCZORAJ MIELI PRZELANY ZASILEK NA DZIECI?

Ja dostałam rodzinne na konto,a mój mąż nie i absolutnie nie wiem dlaczego. Do tej pory dostawał zawsze w tym samym dniu co ja.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
monikadob

Doczy: 19 Lut 2009
PostWysany: 7 Maj 2010, 12:36    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

Może ktoś zna się na tym i mi podpowie jak to jest naprawdę.Otóż chodzi o to że urodziłam w styczniu córeczkę i jak to jest z zasiłkiem rodzinnym czy dostanę wyrównanie za ten cały rok.Jedno wiem napewno że pierwsze rodzinne otrzymam w lutym2011 ale co w takim razie z tym całym rokiem 2010 czy oni mi wyrównają czy nie bo ludzie różnie mówią.Proszę o odpowiedz.Dziękuję i pozdrawiam.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo WP Kontakt
rafal26

Doczy: 29 Pa 2008
Skd: Hafnarfjörður
PostWysany: 7 Maj 2010, 12:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w 2011 dostaniesz rodzinne za rok 2010 wiec nie bedzie zadnego wyrownania
Katrina

PostWysany: 7 Maj 2010, 14:58    Temat postu: Re: hej Odpowiedz z cytatem

monikadob napisa:
Może ktoś zna się na tym i mi podpowie jak to jest naprawdę.Otóż chodzi o to że urodziłam w styczniu córeczkę i jak to jest z zasiłkiem rodzinnym czy dostanę wyrównanie za ten cały rok.Jedno wiem napewno że pierwsze rodzinne otrzymam w lutym2011 ale co w takim razie z tym całym rokiem 2010 czy oni mi wyrównają czy nie bo ludzie różnie mówią.Proszę o odpowiedz.Dziękuję i pozdrawiam.

Właśnie też mnie dziwi ich system wypłat zasiłków rodzinnych, ale cóż.......
Z tym zasiłkiem to jest dokładnie tak jak napisał mój przedmówca, zasiłek wypłacany jest za rok poprzedni, czyli w 2011 roku dostaniesz za 2010.
Powrt do gry
monikadob

Doczy: 19 Lut 2009
PostWysany: 7 Maj 2010, 15:21    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

Niemożliwe że tak jest.Bo pierwszą córkę urodziłam w listopadzie2008 a w lutym 2009 dostałam pierwsze rodzinne a to tylko były przecież dwa miesiące poprzedniego roku zawsze do tej pory dostaje taką samą kwotę.Czyli jeśli urodziłam w styczniu to też dostanę taką samą kwotę w lutym2011 ale to już z poprzedniego roku będzie aż 11 miesięcy.Bo jeśli tak robią że płacą za rok poprzedni to jednym słowem nie wyrównują czyli najlepiej rodzić w grudniu hihi.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo WP Kontakt
Katrina

PostWysany: 7 Maj 2010, 16:02    Temat postu: Re: hej Odpowiedz z cytatem

monikadob napisa:
Niemożliwe że tak jest.Bo pierwszą córkę urodziłam w listopadzie2008 a w lutym 2009 dostałam pierwsze rodzinne a to tylko były przecież dwa miesiące poprzedniego roku zawsze do tej pory dostaje taką samą kwotę.Czyli jeśli urodziłam w styczniu to też dostanę taką samą kwotę w lutym2011 ale to już z poprzedniego roku będzie aż 11 miesięcy.Bo jeśli tak robią że płacą za rok poprzedni to jednym słowem nie wyrównują czyli najlepiej rodzić w grudniu hihi.

hehehehehehe to niezły pomysł Wink
nie martw się, też miałam straszne niejasności w tej kwestii, dowiadywałam się wnikliwiej więc jestem pewna że oni tak płacą. To, że dziecko urodzone jest w maju czy w listopadzie, oni płacą za cały poprzedni rok. Chyba że dziecko przylatuje na Islandię to wyliczają to w odpowiedniej kwocie.
Powrt do gry
kamilalukas
UŻYTKOWNIK ZBANOWANY
Doczy: 09 Sty 2010
PostWysany: 14 Maj 2010, 2:02    Temat postu: Re: hej Odpowiedz z cytatem

Katrina napisa:
monikadob napisa:

hehehehehehe to niezły pomysł Wink
nie martw się, też miałam straszne niejasności w tej kwestii, dowiadywałam się wnikliwiej więc jestem pewna że oni tak płacą. To, że dziecko urodzone jest w maju czy w listopadzie, oni płacą za cały poprzedni rok. Chyba że dziecko przylatuje na Islandię to wyliczają to w odpowiedniej kwocie.

nieprawda. placa za poprzedni rok oczywiscie ale jest tez wazne w ktorym miesiacu urodzi sie dziecko. jesli w styczniu to dostaje sie za caly rok, jezeli w sierpniu to adekwatnie do liczby miesiecy. jestem tego pewna. to informacje sprawdzone.
Powrt do gry
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Życie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 24, 25, 26  Nastpny
Strona 15 z 26

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.