reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Podr贸偶 do Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez mo縧iwo禼i zmiany post體 lub pisania odpowiedzi    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> Turystyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
Bjarni

Do潮czy: 17 Mar 2010
PostWys砤ny: 17 Mar 2010, 18:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

jako, 偶e okaza艂o si臋, 偶e mam do rozdysponowania troch臋 wolnych dni, postanowi艂em je wykorzysta膰 na objechanie Islandii dooko艂a. Termin tej wyprawy planuje na 30.03 - 6.04. Wypada on w 艢wi臋ta wielkanocne st膮d moje pierwsze pytanie. Czy orientuje si臋 kto艣 jak dzia艂aj膮 wtedy stacje benzynowe. Czy na zasadach jak u nas, czyli normalna praca, czy jednak wtedy trzeba liczy膰 si臋 z tym, 偶e nie skorzysta si臋 dystrybutora i zatankowanie wynaj臋tego samochodu mo偶e stanowi膰 problemy. Moje drugie pytanie dotyczy warunk贸w atmosferycznych w tym okresie na Islandii. Nie chce, aby podr贸偶 odbywa艂a si臋 zgodnie z zaplanowanych, minutowym harmonogramem, wi臋c nie jestem w stanie powiedzie膰 np., kt贸r膮 noc chc臋 sp臋dzi膰 za艂贸偶my w Akureyri, st膮d te偶 brak mo偶liwo艣ci zarezerwowania miejsca w hostelu. Czy pogoda, a w艂a艣ciwie temperatura jaka zazwyczaj panuje na prze艂omie marca i kwietnia na Islandii pozwala na sp臋dzenie nocy za艂贸偶my w samochodzie, bez konsekwencji w postaci przezi臋bienia lub czego艣 gorszego. Czy 艢wi臋ta te偶 maj膮 wp艂yw na prac臋 hosteli?

Z g贸ry dzi臋ki za odpowied藕Smile
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
stan

Do潮czy: 12 Sie 2007
PostWys砤ny: 18 Mar 2010, 1:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wi臋kszo艣膰 stacji i tak jest samoobs艂ugowa wi臋c 艣wi臋ta nie maj膮 na nic wp艂ywu, wystarczy karta p艂atnicza. temperatura mo偶e by膰 poni偶ej zera w nocy (ale niewiele), sam ocen czy potrafisz w takich warunkach spa膰 (sporo ludzi potrafi)

NSK
Powr髏 do g髍y
Adampio

Do潮czy: 15 Maj 2007
Sk眃: DC
PostWys砤ny: 18 Kwi 2010, 11:16    Temat postu: Promy z Bergen Odpowiedz z cytatem

Czy kto sie orientuje, czy w koncu maja beda plywaly promy z Bergen na Islandi臋?
Na stronie www.smyrilline.com/ nie ma o tym slowa
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
przepiora09

Do潮czy: 20 Kwi 2010
Sk眃: mi臋dzymiastowa
PostWys砤ny: 22 Kwi 2010, 20:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

te偶 chcia艂abym wiedzie膰 : )
(tak w og贸le, to jestem tu nowa, w zwi膮zku z czym mam pytanie - czy jest tu jakie艣 specjalne miejsce, w kt贸rym mo偶na si臋 przywita膰? nie chc臋 ba艂agani膰 i bez potrzeby zak艂ada膰 nowego tematu : ) )
Powr髏 do g髍y
Jar

Do潮czy: 09 Lut 2010
Sk眃: Lublin
PostWys砤ny: 26 Kwi 2010, 16:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego, co patrzy艂em na ich stronie, to w og贸le z Bergen nie b臋d膮 p艂ywa膰. Te偶 by艂em zaskoczony. A jest zar贸wno rozk艂ad zimowy, jak i letni na ten rok.
Tyle tylko, 偶e jak kto艣 podro偶uje bez auta, to prom mu si臋 w og贸le nie op艂aca, bo razem z dojazdem do Danii to wyjdzie z grubsza tyle samo, co lot z Iceland Express niestety. Zostaje si臋 modli膰, aby latem nie by艂o jaj z przelotami.
Pisz臋 to co wy偶ej przy za艂o偶eniu, 偶e nie da si臋 na Norron臋 zamustrowa膰 bez brania kabiny [co by艂oby i tak lekkim hardcore przy rejsie ponad 2 doby]. Tak mi przynajmniej wynika z og贸lnego tekstu nt. warunk贸w przewozu. Czy kto艣 w praktyce zaznajomiony z t膮 tras膮 m贸g艂by to zweryfikowa膰/potwierdzi膰?
Pozdrawiam
-J.
Powr髏 do g髍y
Szymondu

Do潮czy: 28 Kwi 2010
PostWys砤ny: 28 Kwi 2010, 11:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, wybieram si臋 na Islandi臋 w czerwcu. Przyp艂ywamy do Seydysfjordur. Stamt膮d chcia艂 bym objecha膰 wysp臋 dooko艂a, osob贸wk膮 niestety.. s艂ysza艂em jednak, 偶e droga nr. 1 zosta艂a przerwana po ostatniej erupcji wulkanu. Macie jakie艣 info na ten temat? Naprawiaj膮? zd膮偶膮 do czerwca?
B臋d臋 wdzi臋czny za info bo nie wiem jak planowa膰 tras臋.
Powr髏 do g髍y
Jar

PostWys砤ny: 29 Kwi 2010, 17:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ju偶 naprawili, oczywiscie prowizorycznie [wg. kt贸rego艣 z raport贸w na www.icelandreview.com]. W ka偶dym razie droga jest ju偶 otwarta. Oczywis膰ie, p贸ki erupcja trwa moga sie zdarzyc alerty i zamkni臋cia na wypadek zago偶enia, nie m贸wiac o ewentualnych nowych szkodach, jak cos zn贸w pop艂ynie z lodowca. Czyli b臋dzie ma艂y odcinek bez asfaltu. Nasyp drogi by艂 celowo przerwany by uratowa膰 most -budowa nowej przeprawy to jednak wi臋kszy problem ni偶 par臋 kurs贸w buldo偶era.
Jedynka z reszt膮 ma szutrowy odcinek gdzie艣 na wschodzie, o ile pami臋tam. Nie przejmuj si臋, Twoja osob贸wka sobie z tym wszystkim poradzi.
Gorzej, je艣li w trakcie trwania Twojego objazdu wyspy wulkan nasili aktywno艣膰 i poca艂ujesz szlaban. Dlatego na wszelki wypadek zaplanuj odpowiednio tras臋 [niepewny odcinek na pocz膮tek] i rezerw臋 czasow膮. W razie czego nie masz 偶adnego innego objazdu, jak z powrotem dooko艂a Islandii. Trasy przez interior s膮 dost臋pne tylko dla 4x4, w dodatku mog膮 by膰 [lub niekt贸re ich odcinki] zamkni臋te w czerwcu jeszcze. Teoretycznie, jak jest sucho, to np. F35 Kjolur jest do zrobienia autem osobowym, ale nie wiem jak z tym czerwcem. Poza tym ta trasa Ci臋 akurat nie ratuje w razie przerwania Ring Road na po艂udniowym odcinku.
Czy jedziesz pocz膮tek czy koniec czerwca? P贸藕niejszy termin to lepsze warunki na drogach gruntowych w g艂臋bi l膮du. Ma to znaczenie o tyle, ze par臋 ciekawych atrakcji le偶y przy szutrowych drogach [klasy F lub niekoniecznie] i w艂asn膮 osob贸wk膮 mo偶na podjecha膰 w ich pobli偶e. Jak b臋dzie bagno po roztopach, to nie ma szans. Przyk艂ady: Detifoss od wschodu [droga 800-co艣], jaskinie lawowe Surtshellir/Stefanshellir [droga F500-co艣 tam, od skrzy偶owania osob贸wk膮 podjedziesz jeszcze kilka km na odleg艂o艣膰 kr贸tkiego marszu z buta].
Pozdrawiam
-J.
Powr髏 do g髍y
Trish

Do潮czy: 01 Maj 2010
PostWys砤ny: 2 Maj 2010, 15:44    Temat postu: Planowany wyjazd w lipcu Odpowiedz z cytatem

Planuj臋 zwiedzanie Islandii w lipcu. Ju偶 wszystko ustalone, mapy przeczytane i trasy opracowane. planie mamy objechanie wyspy samochodem do oko艂a i oczywi艣cie przystanki na zwiedzanie atrakcji. Wci膮偶 zastanawiam si臋 czy odwo艂a膰 nasze loty.Moje obawy wi膮偶膮 si臋 z ostatnim wybuchem wulkanu. Domy艣lam si臋, 偶e media zawsze robi膮 sensacj臋, wi臋c o porad臋 pytam tych, kt贸rzy tam na wyspie mieszkaj膮. Kolejne pytanie: czy jest mo偶liwa podr贸偶y w po艂udniowej cz臋艣ci Islandii? Gdzie艣 czyta艂am o powodzi i utrudnieniach w komunikacji. czy to prawda? Prosz臋 r贸wnie偶 o podanie cen benzyny w Islandii. dzi臋ki
Powr髏 do g髍y
Trish

PostWys砤ny: 2 Maj 2010, 15:58    Temat postu: Noclegi w Islandii Odpowiedz z cytatem

Wszystko przygotowane do wyjazdu ale wci膮偶 musz臋 znale藕膰 3 noclegi. Nurtuje mnie pytanie czy lepiej zarezerwowa膰 noclegi czy dopiero szuka膰 ich jak b臋dziemy podr贸偶owa膰 po wyspie. Znalaz艂am toch臋 namiar贸w na tzw."guest houses" ale waham si臋 z rezerwacj膮. Czy jest szansa 偶e podczas naszej objazdowej wycieczki wok贸艂 wyspy mo偶emy znale藕膰 nocleg w takim domu w okolicy, kt贸r膮 lubimy? CZy raczej jest nik艂a szansa na znalezienie wolnego pokoju? Czy jest wiele takich "dom贸w dla go艣ci" w Islandii? Czy maj膮 specjalne oznaczenia-symbole? Podr贸偶owa艂am kiedy艣 po Irlandii i nigdy nie mia艂am problem贸w ze znalezienim miejsca. Chocia偶 tam sie膰 tzw. "B&B" jest bardzo bogata. Zastanawiam si臋 jak to jest w Islandii.
Powr髏 do g髍y
Jar

PostWys砤ny: 5 Maj 2010, 16:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trish, w kwestii przejazdu na po艂udniu masz odpowied藕 wy偶ej. Rozs膮dna strategia to zacz膮膰 objazd Wyspy od "niepewnego" odcinka na po艂udniu -jak ju偶 przejedziesz go, to nic Ci臋 nie zatrzyma ani drogi nie odetnie. A jak b臋dzie ten kawa艂ek zamkni臋ty od razu po waszym przylocie -to zrobisz myk tam i z powrotem p贸艂nocn膮 stron膮 wyspy, np. do Myvatn albo Detifoss-a i z powrotem. Natomiast loteria dotyczy lotu na Islandi臋 i z powrotem -tu tylko wr贸偶ka wie, czy i kiedy trafia si臋 zak艂贸cenia, czy nie.
W kwestii nocleg贸w -na m贸j rozum rezerwuj [nie wiem tylko czy teraz, czy tu偶 przed wyjazdem -pytanie do bardziej zorientowanych]. Jedziecie w pe艂ni sezonu. Czasem mo偶na co艣 taniego z艂apa膰 z doskoku, ale bywa z tym r贸偶nie. Jest natomiast inny problem -czy dobrze zgaduj臋, 偶e zrezygnowali艣cie z opcji namiotu? Je艣li tak, to gruby b艂膮d. Nie chodzi tu tylko o koszta [ani nie namawiam do korzystania z niego za wszelk膮 cen臋],ale przede wszystkim o to, 偶e noclegi pod dachem za rozs膮dne [jak na tamtejsze ceny, he, he] pieni膮dze s膮 rozrzucone do艣膰 daleko od siebie, czasem o setki km. Poza tym po prostu w danym dniu mo偶e nie by膰 miejsc w interesuj膮cej was okolicy. Oczywi艣cie autem przemie艣cicie si臋 艂atwo cho膰by i 200km dalej, ale ju偶 nie wr贸cicie do miejsca, w kt贸rym warto by艂o sp臋dzi膰 wi臋cej ni偶 1 dzie艅 [np. okolice Myvatn], albo po prostu zabraknie Wam czasu nawet na kilkugodzinny post贸j, bo trzeba dojecha膰 gdzie艣 tam. Dlatego namiot bierzcie koniecznie jako rezerw臋, bo to Wam da pe艂n膮 elastyczno艣膰 na miejscu -kempingi s膮 praktycznie w ka偶dym rejonie, na trasie mo偶na te偶 rozbi膰 si臋 na jedn膮 noc na dziko, z dala od osiedli.
Pozdrawiam
-J.
Powr髏 do g髍y
wojtekT

Do潮czy: 03 Sty 2010
Sk眃: W艂oc艂awek - Warszawa
PostWys砤ny: 5 Maj 2010, 17:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pod艂膮cze si臋 do pytania Trish :-) Te偶 planuje wylot do Islandii w lipcu. Czy droga nr 1 jest "przerwana" w w jednym miejscu? Czy do Detifoss da si臋 dojecha膰 samochodem osobowym? (drog膮 nr 864) Pozdrawiam :-)
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
laura70

Do潮czy: 23 Lis 2008
Sk眃: Iceland
PostWys砤ny: 5 Maj 2010, 22:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trish nie masz powodu aby rezygnowa膰 z przylot na Islandi臋, wulkan jest aktywny i b臋dzie ale bez paniki, jedynka jest otwarta i mo偶esz wysp臋 przejecha膰 dooko艂a, benzyna na teraz to ok 210 koron/litr ale w sezonie mo偶e si臋 zmieni膰, je偶eli chodzi o kwatery s膮 bardzo dobrze oznakowane i jest ich dosy膰 sporo ale radz臋 rezerwowa艣 ju偶 teraz bo mo偶e nie by膰 miejsc w sezonie wiem to z w艂asnego do艣wadczenia Smile zajrzyjcie na stronke, mo偶e Wam si臋 przyda
http://pdfvef.oddi.is/FerdaBaenda/the-ideal-holiday-2010/

WojtekT droga nr 864 spoko dasz rad臋

Przyjemnego odpoczynku pozdrawiam Smile
Powr髏 do g髍y
wojtekT

Do潮czy: 03 Sty 2010
Sk眃: W艂oc艂awek - Warszawa
PostWys砤ny: 6 Maj 2010, 6:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki za podpowiedzi i za linka!!
Pozdrawiam!
Powr髏 do g髍y
Trish

PostWys砤ny: 10 Maj 2010, 23:21    Temat postu: Lotniska w Islandii Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie:czy wczoraj lub dzi艣 zamkneli lotniska w Islandii z powodu py艂u wulkanicznego? Zastanawiam si臋 czy tylko tak w Irlandii i Anglii wci膮偶 wstrzymuj膮 ruch samolot贸w. W Dublinie zamykaj膮 lotnisko mniej wi臋cej co drugi dzie艅. A w lipcu mam zwiedza膰 Islandi臋. Jak na razie moje wiosenne plany na urlop zosta艂y odwo艂ane-utkn臋li艣my na zielonej wyspie. Ca艂a sytuacja przypomina rosyjsk膮 ruletk臋. Wink
Powr髏 do g髍y
miro123

Do潮czy: 20 Kwi 2010
Sk眃: Dublin
PostWys砤ny: 11 Maj 2010, 14:06    Temat postu: Samoch贸d i ubezpieczenie Odpowiedz z cytatem

Hej Ludzie!
Zamierzam spedzic na poczatku czerwca kilka dni na Islandii. W planach mam wynaj茅cie samochodu 4x4, ale ceny zwalaja z n贸g. Mozliwe ze uda mi sie poyczyc auto od kogos miejscowego. Moje pytanie sprowadza sie do kwestii ubezpieczenia samochodu. Czy jet to tak jak w Polsce czyli, gdy samochod jest ubezpieczony to moze nim jezdzic kazdy kto ma prawo jazdy, czy jest to rozwiazane w jakis inny spos贸b- np ubezpieczenie na wlasciciela (tylko on moze nim jezdzic badz osoba ktora doda do swojej polisy) ?
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email Numer GG Tlen
MARKO

Do潮czy: 02 Mar 2006
Sk眃: KRAKOW
PostWys砤ny: 21 Wrz 2010, 18:16    Temat postu: podr贸偶 do islandii Odpowiedz z cytatem

Mam pytania do kogo艣 kto p艂yn膮艂 w tym roku promem na Islandie.
Czy dalej jest post贸j na Wyspach Owczych,je偶eli tak to ile trwa podr贸偶,
gdzie najlepiej i najtaniej kupi臋 bilety,czy wp艂yw na cene
ma wcze艣niejsza rezerwacja,zamierzam p艂yn膮膰 w lipcu przysz艂ego roku.
Powr髏 do g髍y
mislaid

Do潮czy: 09 Mar 2008
Sk眃: Pozna艅/Rkv
PostWys砤ny: 22 Wrz 2010, 7:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Marko
Wyp艂ywasz z Danii np. Poniedzia艂ek o godz. 15. 00 - w Seyðisfj枚rður (Islandia) jeste艣 we Czwartek ok godz. 9.00.
Post贸j jest oczywi艣cie na wyspach O. i trwa 6 godzin. Podr贸偶owa艂am w kwietniu i tak wtedy to wygl膮da艂o.
My艣l臋, 偶e warto jest kupi膰 wcze艣niej bilety ale te偶 dodatkowo si臋 ubezpieczy膰 ( nie jest drogo) je艣li wyp艂ywasz za kilka miesi臋cy - w tym czasie mo偶e si臋 wiele spraw wydarzy膰 .
Ja bilety kupi艂am w Sea Tours - biuro z Gda艅ska. Wszystko za艂atwi艂am poprzez mail i kr贸tka rozmow臋 telefoniczn膮. Bardzo mi艂a obs艂uga.
Pozdrawiam i powodzenia Very Happy
mcbula

Do潮czy: 06 Lut 2011
PostWys砤ny: 6 Lut 2011, 16:31    Temat postu: Witam! Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie. Na przelomie czerwca/lipca mam zamiar wybrac sie do Islandii. Bilet praktycznie zabookowany. Sprawa polega na tym, ze chce sie wybrac w dosyc nietypowa podroz. Mam odlozona kase na powrot, a na zycie na miejscu chce wziac tyle kasy, by mi starczylo maksymalnie na tydzien czasu. W miedzyczasie chcialbym podjac jakas prace (serio, jakakolwiek), zebym mogl tam zostac na tyle ile to bedzie mozliwe finansowo. Smile Myslicie, ze jest szansa, ze znajde tam prace w ciagu pierwszego tygodnia i jakas tania kwatere? Czekam na opinie. Smile

Pzdr!
Powr髏 do g髍y
piotr102

Do潮czy: 10 Lut 2008
Sk眃: wrocek
PostWys砤ny: 7 Lut 2011, 11:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po dw贸ch latach ponownie wybieram sie na Islandie - promem.
Dowiadywa艂em sie ju偶 o bilety i widze, ze sie spor zmieni艂o - dosz艂y nowe op艂aty Sad Kiedy艣 kuszetki by艂y w cenie pakietu osoby + samoch贸d. Teraz p艂acimy osobno za ten luxus. Widz臋 tez ze do wykupionej kuszetki musze kupi膰 dwa posi艂ki na promie - czy kto艣 ju偶 wie na ile to MUSZ臉 obowi膮zuje?? Czy nie lepiej - taniej brac kabiny bez tego dodatkowego???
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
maciejza

Do潮czy: 26 Gru 2010
PostWys砤ny: 7 Lut 2011, 20:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czesc, kupilem bilet na prom na 28.06 bezposrednio na stronie smyrilline.
Wzialem to co najtansze czyli kabine 4os (osobno meskie i damskie). co ciekawe, jak dzwonilem do polskich agent贸w to mowili mi o kuszetach 6-8 osobowych, kt贸rych na stronie smyrilline si臋 nie dopatrzy艂em ..

呕adnych posilkow nie musialem bra膰!. Jest opcja posi艂k贸w bo niby zaoszczedzasz pieni膮dze 10 czy 15% od posi艂ku.
btw: za bilet 2os + motocykl zaplacilem 1378.91€ (w tym 52€ oplaty za obslug臋 p艂atno艣ci kart膮 visa)
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez mo縧iwo禼i zmiany post體 lub pisania odpowiedzi    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> Turystyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Nast阷ny
Strona 10 z 14

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.