Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Bjarni
| Do潮czy: 17 Mar 2010 | Posty: 1 | |
|
Wys砤ny: 17 Mar 2010, 18:36 Temat postu: |
|
|
Witam,
jako, 偶e okaza艂o si臋, 偶e mam do rozdysponowania troch臋 wolnych dni, postanowi艂em je wykorzysta膰 na objechanie Islandii dooko艂a. Termin tej wyprawy planuje na 30.03 - 6.04. Wypada on w 艢wi臋ta wielkanocne st膮d moje pierwsze pytanie. Czy orientuje si臋 kto艣 jak dzia艂aj膮 wtedy stacje benzynowe. Czy na zasadach jak u nas, czyli normalna praca, czy jednak wtedy trzeba liczy膰 si臋 z tym, 偶e nie skorzysta si臋 dystrybutora i zatankowanie wynaj臋tego samochodu mo偶e stanowi膰 problemy. Moje drugie pytanie dotyczy warunk贸w atmosferycznych w tym okresie na Islandii. Nie chce, aby podr贸偶 odbywa艂a si臋 zgodnie z zaplanowanych, minutowym harmonogramem, wi臋c nie jestem w stanie powiedzie膰 np., kt贸r膮 noc chc臋 sp臋dzi膰 za艂贸偶my w Akureyri, st膮d te偶 brak mo偶liwo艣ci zarezerwowania miejsca w hostelu. Czy pogoda, a w艂a艣ciwie temperatura jaka zazwyczaj panuje na prze艂omie marca i kwietnia na Islandii pozwala na sp臋dzenie nocy za艂贸偶my w samochodzie, bez konsekwencji w postaci przezi臋bienia lub czego艣 gorszego. Czy 艢wi臋ta te偶 maj膮 wp艂yw na prac臋 hosteli?
Z g贸ry dzi臋ki za odpowied藕 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| stan
 | Do潮czy: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wys砤ny: 18 Mar 2010, 1:16 Temat postu: |
|
|
wi臋kszo艣膰 stacji i tak jest samoobs艂ugowa wi臋c 艣wi臋ta nie maj膮 na nic wp艂ywu, wystarczy karta p艂atnicza. temperatura mo偶e by膰 poni偶ej zera w nocy (ale niewiele), sam ocen czy potrafisz w takich warunkach spa膰 (sporo ludzi potrafi) _________________ Divided We Stand, United We Fall!
NSK |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Adampio
| Do潮czy: 15 Maj 2007 | Posty: 12 | Sk眃: DC |
|
Wys砤ny: 18 Kwi 2010, 11:16 Temat postu: Promy z Bergen |
|
|
Czy kto sie orientuje, czy w koncu maja beda plywaly promy z Bergen na Islandi臋?
Na stronie www.smyrilline.com/ nie ma o tym slowa |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| przepiora09
| Do潮czy: 20 Kwi 2010 | Posty: 1 | Sk眃: mi臋dzymiastowa |
|
Wys砤ny: 22 Kwi 2010, 20:26 Temat postu: |
|
|
te偶 chcia艂abym wiedzie膰 : )
(tak w og贸le, to jestem tu nowa, w zwi膮zku z czym mam pytanie - czy jest tu jakie艣 specjalne miejsce, w kt贸rym mo偶na si臋 przywita膰? nie chc臋 ba艂agani膰 i bez potrzeby zak艂ada膰 nowego tematu : ) ) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jar
| Do潮czy: 09 Lut 2010 | Posty: 188 | Sk眃: Lublin |
|
Wys砤ny: 26 Kwi 2010, 16:33 Temat postu: |
|
|
Z tego, co patrzy艂em na ich stronie, to w og贸le z Bergen nie b臋d膮 p艂ywa膰. Te偶 by艂em zaskoczony. A jest zar贸wno rozk艂ad zimowy, jak i letni na ten rok.
Tyle tylko, 偶e jak kto艣 podro偶uje bez auta, to prom mu si臋 w og贸le nie op艂aca, bo razem z dojazdem do Danii to wyjdzie z grubsza tyle samo, co lot z Iceland Express niestety. Zostaje si臋 modli膰, aby latem nie by艂o jaj z przelotami.
Pisz臋 to co wy偶ej przy za艂o偶eniu, 偶e nie da si臋 na Norron臋 zamustrowa膰 bez brania kabiny [co by艂oby i tak lekkim hardcore przy rejsie ponad 2 doby]. Tak mi przynajmniej wynika z og贸lnego tekstu nt. warunk贸w przewozu. Czy kto艣 w praktyce zaznajomiony z t膮 tras膮 m贸g艂by to zweryfikowa膰/potwierdzi膰?
Pozdrawiam
-J. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Szymondu
| Do潮czy: 28 Kwi 2010 | Posty: 1 | |
|
Wys砤ny: 28 Kwi 2010, 11:39 Temat postu: |
|
|
Witam, wybieram si臋 na Islandi臋 w czerwcu. Przyp艂ywamy do Seydysfjordur. Stamt膮d chcia艂 bym objecha膰 wysp臋 dooko艂a, osob贸wk膮 niestety.. s艂ysza艂em jednak, 偶e droga nr. 1 zosta艂a przerwana po ostatniej erupcji wulkanu. Macie jakie艣 info na ten temat? Naprawiaj膮? zd膮偶膮 do czerwca?
B臋d臋 wdzi臋czny za info bo nie wiem jak planowa膰 tras臋. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jar
|
Wys砤ny: 29 Kwi 2010, 17:33 Temat postu: |
|
|
Ju偶 naprawili, oczywiscie prowizorycznie [wg. kt贸rego艣 z raport贸w na www.icelandreview.com]. W ka偶dym razie droga jest ju偶 otwarta. Oczywis膰ie, p贸ki erupcja trwa moga sie zdarzyc alerty i zamkni臋cia na wypadek zago偶enia, nie m贸wiac o ewentualnych nowych szkodach, jak cos zn贸w pop艂ynie z lodowca. Czyli b臋dzie ma艂y odcinek bez asfaltu. Nasyp drogi by艂 celowo przerwany by uratowa膰 most -budowa nowej przeprawy to jednak wi臋kszy problem ni偶 par臋 kurs贸w buldo偶era.
Jedynka z reszt膮 ma szutrowy odcinek gdzie艣 na wschodzie, o ile pami臋tam. Nie przejmuj si臋, Twoja osob贸wka sobie z tym wszystkim poradzi.
Gorzej, je艣li w trakcie trwania Twojego objazdu wyspy wulkan nasili aktywno艣膰 i poca艂ujesz szlaban. Dlatego na wszelki wypadek zaplanuj odpowiednio tras臋 [niepewny odcinek na pocz膮tek] i rezerw臋 czasow膮. W razie czego nie masz 偶adnego innego objazdu, jak z powrotem dooko艂a Islandii. Trasy przez interior s膮 dost臋pne tylko dla 4x4, w dodatku mog膮 by膰 [lub niekt贸re ich odcinki] zamkni臋te w czerwcu jeszcze. Teoretycznie, jak jest sucho, to np. F35 Kjolur jest do zrobienia autem osobowym, ale nie wiem jak z tym czerwcem. Poza tym ta trasa Ci臋 akurat nie ratuje w razie przerwania Ring Road na po艂udniowym odcinku.
Czy jedziesz pocz膮tek czy koniec czerwca? P贸藕niejszy termin to lepsze warunki na drogach gruntowych w g艂臋bi l膮du. Ma to znaczenie o tyle, ze par臋 ciekawych atrakcji le偶y przy szutrowych drogach [klasy F lub niekoniecznie] i w艂asn膮 osob贸wk膮 mo偶na podjecha膰 w ich pobli偶e. Jak b臋dzie bagno po roztopach, to nie ma szans. Przyk艂ady: Detifoss od wschodu [droga 800-co艣], jaskinie lawowe Surtshellir/Stefanshellir [droga F500-co艣 tam, od skrzy偶owania osob贸wk膮 podjedziesz jeszcze kilka km na odleg艂o艣膰 kr贸tkiego marszu z buta].
Pozdrawiam
-J. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Trish
| Do潮czy: 01 Maj 2010 | Posty: 6 | |
|
Wys砤ny: 2 Maj 2010, 15:44 Temat postu: Planowany wyjazd w lipcu |
|
|
Planuj臋 zwiedzanie Islandii w lipcu. Ju偶 wszystko ustalone, mapy przeczytane i trasy opracowane. planie mamy objechanie wyspy samochodem do oko艂a i oczywi艣cie przystanki na zwiedzanie atrakcji. Wci膮偶 zastanawiam si臋 czy odwo艂a膰 nasze loty.Moje obawy wi膮偶膮 si臋 z ostatnim wybuchem wulkanu. Domy艣lam si臋, 偶e media zawsze robi膮 sensacj臋, wi臋c o porad臋 pytam tych, kt贸rzy tam na wyspie mieszkaj膮. Kolejne pytanie: czy jest mo偶liwa podr贸偶y w po艂udniowej cz臋艣ci Islandii? Gdzie艣 czyta艂am o powodzi i utrudnieniach w komunikacji. czy to prawda? Prosz臋 r贸wnie偶 o podanie cen benzyny w Islandii. dzi臋ki |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Trish
|
Wys砤ny: 2 Maj 2010, 15:58 Temat postu: Noclegi w Islandii |
|
|
Wszystko przygotowane do wyjazdu ale wci膮偶 musz臋 znale藕膰 3 noclegi. Nurtuje mnie pytanie czy lepiej zarezerwowa膰 noclegi czy dopiero szuka膰 ich jak b臋dziemy podr贸偶owa膰 po wyspie. Znalaz艂am toch臋 namiar贸w na tzw."guest houses" ale waham si臋 z rezerwacj膮. Czy jest szansa 偶e podczas naszej objazdowej wycieczki wok贸艂 wyspy mo偶emy znale藕膰 nocleg w takim domu w okolicy, kt贸r膮 lubimy? CZy raczej jest nik艂a szansa na znalezienie wolnego pokoju? Czy jest wiele takich "dom贸w dla go艣ci" w Islandii? Czy maj膮 specjalne oznaczenia-symbole? Podr贸偶owa艂am kiedy艣 po Irlandii i nigdy nie mia艂am problem贸w ze znalezienim miejsca. Chocia偶 tam sie膰 tzw. "B&B" jest bardzo bogata. Zastanawiam si臋 jak to jest w Islandii. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jar
|
Wys砤ny: 5 Maj 2010, 16:46 Temat postu: |
|
|
Trish, w kwestii przejazdu na po艂udniu masz odpowied藕 wy偶ej. Rozs膮dna strategia to zacz膮膰 objazd Wyspy od "niepewnego" odcinka na po艂udniu -jak ju偶 przejedziesz go, to nic Ci臋 nie zatrzyma ani drogi nie odetnie. A jak b臋dzie ten kawa艂ek zamkni臋ty od razu po waszym przylocie -to zrobisz myk tam i z powrotem p贸艂nocn膮 stron膮 wyspy, np. do Myvatn albo Detifoss-a i z powrotem. Natomiast loteria dotyczy lotu na Islandi臋 i z powrotem -tu tylko wr贸偶ka wie, czy i kiedy trafia si臋 zak艂贸cenia, czy nie.
W kwestii nocleg贸w -na m贸j rozum rezerwuj [nie wiem tylko czy teraz, czy tu偶 przed wyjazdem -pytanie do bardziej zorientowanych]. Jedziecie w pe艂ni sezonu. Czasem mo偶na co艣 taniego z艂apa膰 z doskoku, ale bywa z tym r贸偶nie. Jest natomiast inny problem -czy dobrze zgaduj臋, 偶e zrezygnowali艣cie z opcji namiotu? Je艣li tak, to gruby b艂膮d. Nie chodzi tu tylko o koszta [ani nie namawiam do korzystania z niego za wszelk膮 cen臋],ale przede wszystkim o to, 偶e noclegi pod dachem za rozs膮dne [jak na tamtejsze ceny, he, he] pieni膮dze s膮 rozrzucone do艣膰 daleko od siebie, czasem o setki km. Poza tym po prostu w danym dniu mo偶e nie by膰 miejsc w interesuj膮cej was okolicy. Oczywi艣cie autem przemie艣cicie si臋 艂atwo cho膰by i 200km dalej, ale ju偶 nie wr贸cicie do miejsca, w kt贸rym warto by艂o sp臋dzi膰 wi臋cej ni偶 1 dzie艅 [np. okolice Myvatn], albo po prostu zabraknie Wam czasu nawet na kilkugodzinny post贸j, bo trzeba dojecha膰 gdzie艣 tam. Dlatego namiot bierzcie koniecznie jako rezerw臋, bo to Wam da pe艂n膮 elastyczno艣膰 na miejscu -kempingi s膮 praktycznie w ka偶dym rejonie, na trasie mo偶na te偶 rozbi膰 si臋 na jedn膮 noc na dziko, z dala od osiedli.
Pozdrawiam
-J. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| wojtekT
| Do潮czy: 03 Sty 2010 | Posty: 3 | Sk眃: W艂oc艂awek - Warszawa |
|
Wys砤ny: 5 Maj 2010, 17:36 Temat postu: |
|
|
Pod艂膮cze si臋 do pytania Trish :-) Te偶 planuje wylot do Islandii w lipcu. Czy droga nr 1 jest "przerwana" w w jednym miejscu? Czy do Detifoss da si臋 dojecha膰 samochodem osobowym? (drog膮 nr 864) Pozdrawiam :-) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| laura70
| Do潮czy: 23 Lis 2008 | Posty: 9 | Sk眃: Iceland |
|
Wys砤ny: 5 Maj 2010, 22:03 Temat postu: |
|
|
Trish nie masz powodu aby rezygnowa膰 z przylot na Islandi臋, wulkan jest aktywny i b臋dzie ale bez paniki, jedynka jest otwarta i mo偶esz wysp臋 przejecha膰 dooko艂a, benzyna na teraz to ok 210 koron/litr ale w sezonie mo偶e si臋 zmieni膰, je偶eli chodzi o kwatery s膮 bardzo dobrze oznakowane i jest ich dosy膰 sporo ale radz臋 rezerwowa艣 ju偶 teraz bo mo偶e nie by膰 miejsc w sezonie wiem to z w艂asnego do艣wadczenia zajrzyjcie na stronke, mo偶e Wam si臋 przyda
http://pdfvef.oddi.is/FerdaBaenda/the-ideal-holiday-2010/
WojtekT droga nr 864 spoko dasz rad臋
Przyjemnego odpoczynku pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| wojtekT
| Do潮czy: 03 Sty 2010 | Posty: 3 | Sk眃: W艂oc艂awek - Warszawa |
|
Wys砤ny: 6 Maj 2010, 6:25 Temat postu: |
|
|
Dzieki za podpowiedzi i za linka!!
Pozdrawiam! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Trish
|
Wys砤ny: 10 Maj 2010, 23:21 Temat postu: Lotniska w Islandii |
|
|
Mam pytanie:czy wczoraj lub dzi艣 zamkneli lotniska w Islandii z powodu py艂u wulkanicznego? Zastanawiam si臋 czy tylko tak w Irlandii i Anglii wci膮偶 wstrzymuj膮 ruch samolot贸w. W Dublinie zamykaj膮 lotnisko mniej wi臋cej co drugi dzie艅. A w lipcu mam zwiedza膰 Islandi臋. Jak na razie moje wiosenne plany na urlop zosta艂y odwo艂ane-utkn臋li艣my na zielonej wyspie. Ca艂a sytuacja przypomina rosyjsk膮 ruletk臋.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| miro123
| Do潮czy: 20 Kwi 2010 | Posty: 3 | Sk眃: Dublin |
|
Wys砤ny: 11 Maj 2010, 14:06 Temat postu: Samoch贸d i ubezpieczenie |
|
|
Hej Ludzie!
Zamierzam spedzic na poczatku czerwca kilka dni na Islandii. W planach mam wynaj茅cie samochodu 4x4, ale ceny zwalaja z n贸g. Mozliwe ze uda mi sie poyczyc auto od kogos miejscowego. Moje pytanie sprowadza sie do kwestii ubezpieczenia samochodu. Czy jet to tak jak w Polsce czyli, gdy samochod jest ubezpieczony to moze nim jezdzic kazdy kto ma prawo jazdy, czy jest to rozwiazane w jakis inny spos贸b- np ubezpieczenie na wlasciciela (tylko on moze nim jezdzic badz osoba ktora doda do swojej polisy) ? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MARKO
| Do潮czy: 02 Mar 2006 | Posty: 9 | Sk眃: KRAKOW |
|
Wys砤ny: 21 Wrz 2010, 18:16 Temat postu: podr贸偶 do islandii |
|
|
Mam pytania do kogo艣 kto p艂yn膮艂 w tym roku promem na Islandie.
Czy dalej jest post贸j na Wyspach Owczych,je偶eli tak to ile trwa podr贸偶,
gdzie najlepiej i najtaniej kupi臋 bilety,czy wp艂yw na cene
ma wcze艣niejsza rezerwacja,zamierzam p艂yn膮膰 w lipcu przysz艂ego roku. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mislaid
| Do潮czy: 09 Mar 2008 | Posty: 57 | Sk眃: Pozna艅/Rkv |
|
Wys砤ny: 22 Wrz 2010, 7:16 Temat postu: |
|
|
Marko
Wyp艂ywasz z Danii np. Poniedzia艂ek o godz. 15. 00 - w Seyðisfj枚rður (Islandia) jeste艣 we Czwartek ok godz. 9.00.
Post贸j jest oczywi艣cie na wyspach O. i trwa 6 godzin. Podr贸偶owa艂am w kwietniu i tak wtedy to wygl膮da艂o.
My艣l臋, 偶e warto jest kupi膰 wcze艣niej bilety ale te偶 dodatkowo si臋 ubezpieczy膰 ( nie jest drogo) je艣li wyp艂ywasz za kilka miesi臋cy - w tym czasie mo偶e si臋 wiele spraw wydarzy膰 .
Ja bilety kupi艂am w Sea Tours - biuro z Gda艅ska. Wszystko za艂atwi艂am poprzez mail i kr贸tka rozmow臋 telefoniczn膮. Bardzo mi艂a obs艂uga.
Pozdrawiam i powodzenia  _________________ *** few men get what they desire and few deserve what they get *** |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mcbula
| Do潮czy: 06 Lut 2011 | Posty: 1 | |
|
Wys砤ny: 6 Lut 2011, 16:31 Temat postu: Witam! |
|
|
Witam serdecznie. Na przelomie czerwca/lipca mam zamiar wybrac sie do Islandii. Bilet praktycznie zabookowany. Sprawa polega na tym, ze chce sie wybrac w dosyc nietypowa podroz. Mam odlozona kase na powrot, a na zycie na miejscu chce wziac tyle kasy, by mi starczylo maksymalnie na tydzien czasu. W miedzyczasie chcialbym podjac jakas prace (serio, jakakolwiek), zebym mogl tam zostac na tyle ile to bedzie mozliwe finansowo. Myslicie, ze jest szansa, ze znajde tam prace w ciagu pierwszego tygodnia i jakas tania kwatere? Czekam na opinie.
Pzdr! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| piotr102
| Do潮czy: 10 Lut 2008 | Posty: 33 | Sk眃: wrocek |
|
Wys砤ny: 7 Lut 2011, 11:52 Temat postu: |
|
|
Po dw贸ch latach ponownie wybieram sie na Islandie - promem.
Dowiadywa艂em sie ju偶 o bilety i widze, ze sie spor zmieni艂o - dosz艂y nowe op艂aty Kiedy艣 kuszetki by艂y w cenie pakietu osoby + samoch贸d. Teraz p艂acimy osobno za ten luxus. Widz臋 tez ze do wykupionej kuszetki musze kupi膰 dwa posi艂ki na promie - czy kto艣 ju偶 wie na ile to MUSZ臉 obowi膮zuje?? Czy nie lepiej - taniej brac kabiny bez tego dodatkowego??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| maciejza
 | Do潮czy: 26 Gru 2010 | Posty: 12 | |
|
Wys砤ny: 7 Lut 2011, 20:49 Temat postu: |
|
|
czesc, kupilem bilet na prom na 28.06 bezposrednio na stronie smyrilline.
Wzialem to co najtansze czyli kabine 4os (osobno meskie i damskie). co ciekawe, jak dzwonilem do polskich agent贸w to mowili mi o kuszetach 6-8 osobowych, kt贸rych na stronie smyrilline si臋 nie dopatrzy艂em ..
呕adnych posilkow nie musialem bra膰!. Jest opcja posi艂k贸w bo niby zaoszczedzasz pieni膮dze 10 czy 15% od posi艂ku.
btw: za bilet 2os + motocykl zaplacilem 1378.91€ (w tym 52€ oplaty za obslug臋 p艂atno艣ci kart膮 visa) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
|
Nie mo縠sz pisa nowych temat體 Nie mo縠sz odpowiada w tematach Nie mo縠sz zmienia swoich post體 Nie mo縠sz usuwa swoich post體 Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach
|
|