reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

podatek
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 44, 45, 46 ... 61, 62, 63  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kula

PostWysłany: 30 Kwi 2010, 18:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moze ktoś wie do kiedy mogą rozliczać sie firmy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nicramx

PostWysłany: 3 Maj 2010, 21:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy można dowiedzieć się wcześniej niż w sierpniu o kwocie zapłaty bądź zwrotu podatku? rozliczałem się w drugim tygodniu marca i nie wiem dlaczego muszę czekać aż do sierpnia
Powrót do góry
stalin
Gość
PostWysłany: 3 Maj 2010, 22:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nicramx napisał:
czy można dowiedzieć się wcześniej niż w sierpniu o kwocie zapłaty bądź zwrotu podatku? rozliczałem się w drugim tygodniu marca i nie wiem dlaczego muszę czekać aż do sierpnia
Bo takie sa procedury.
Powrót do góry
karolciaisk

PostWysłany: 3 Maj 2010, 23:05    Temat postu: .. Odpowiedz z cytatem

nicramx napisał:
mozesz sprawdzic na stronie skattur.is wpisujesz swoj kluczi kennitala wszystko masz opisane
Powrót do góry
esmerka31

PostWysłany: 3 Maj 2010, 23:37    Temat postu: Re: .. Odpowiedz z cytatem

karolciaisk napisał:
nicramx napisał:
mozesz sprawdzic na stronie skattur.is wpisujesz swoj kluczi kennitala wszystko masz opisane

?????????
Powrót do góry
stalin
Gość
PostWysłany: 4 Maj 2010, 8:55    Temat postu: Re: .. Odpowiedz z cytatem

esmerka31 napisał:
karolciaisk napisał:
nicramx napisał:

?????????
Tez sie lekko zdziwilem Shocked , a moze o czyms nie wiem? Smile
Powrót do góry
nicramx

PostWysłany: 4 Maj 2010, 11:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiem,że są takie procedury i każdego roku czekałem do sierpnia. W tym roku mam zamiar pojechać na wakacje i już nie wracać, czy mogę jakoś dowiedzieć przed wyjazdem ile ewentualnie mam do zapłaty/zwrotu ?
Powrót do góry
ilona76
=user usunięty na własną prośbę=
PostWysłany: 4 Maj 2010, 12:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja naprzyklad rozliczana jestem przez islandzkiego ksiegowego co roku i w momencie gdy odbieram(badz on wysyla poczta) swoje papiery od niego to juz wiem czy mam zwrot czy doplate i nie musze czekac na odpowiedz ze skattstofy do sierpnia
Powrót do góry
foo

PostWysłany: 4 Maj 2010, 12:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie rozumiem, przecież kwota jest znana zaraz po rozliczeniu, jak to trzeba czekać do sierpnia? Chyba, że na kasę...

Pzdr
Powrót do góry
ilona76
PostWysłany: 4 Maj 2010, 12:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

foo napisał:
Nie rozumiem, przecież kwota jest znana zaraz po rozliczeniu, jak to trzeba czekać do sierpnia? Chyba, że na kasę...

Pzdr
zgadzam sie tutaj z Toba absolutnie!!
Powrót do góry
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 4 Maj 2010, 12:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzisz foo, niby tyle wiesz a jednak nie wiesz.
Ja Ciebie moge rozliczyc tak ze na papierze dostaniesz milion kr. W sierpniu sie okaze ze masz doplacic. Urzad skarbowy do sierpnia robi swoje obliczenia i poprawki. Dlatego tez co niektorzy w sierpniu beda zaskoczeni.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Katrina

PostWysłany: 4 Maj 2010, 12:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co się orientuję, rozliczając się przez internet można zobaczyć jak wygląda nasza sytuacja względem podatków, krótko rzecz ujmując czy mamy do zapłacenia coś czy też otrzymamy zwrot itd. Poza tym osoby pierwszy raz rozliczające się przez internet takiej opcji nie mają, dopiero za rok. Nie jestem pewna czy Urząd Skarbowy udzieli w takim wypadku informacji, pytać zawsze można.
Niestety nie rozliczam się sama, też korzystam z usług osób bardziej kompetentnych Smile
Powrót do góry
esmerka31

PostWysłany: 4 Maj 2010, 12:40    Temat postu: podatek Odpowiedz z cytatem

Nie zawsze rozliczenie w sierpniu wyglada tak samo jak w marcu.Urzad skarbowy wszsytko sprawdza, dlatego czasem bywa zupelnie inaczej ale...jesli roznica jest znaczoca to trzeba sprawdzic co mialo na to wplyw i ewentualnie sie odwolac.Co robi malo osbob z tego co wiem.Mozna sie odwollywac do 5 lat.Bo moze pracodawca nie wplacil i urzad obciaza nas, bo moze nie zaplacilismy podatku drogowego, bo moze brakuje jakiego kredytu itd. Czasem bywa 100% tego co bylo wyliczone wczesniej.
Dlatego pewnosc mamy dopiero ostatniego dnia lipca, kiedy mozemy wejsc na strone i sprawdzic.
Powrót do góry
svavec
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
PostWysłany: 4 Maj 2010, 13:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lepiej jest zdazyc z reklamacja do konca sierpnia .
Ja reklamowalem swoje rozliczenie w zeszlym roku w pierwszych dniach wrzesnia i wprowadzili korekte dopiero pod koniec grudnia ,a nadplacona kwote dostane dopiero w tym roku Sad.
Powrót do góry
esmerka31

PostWysłany: 4 Maj 2010, 13:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

svavec napisał:
Lepiej jest zdazyc z reklamacja do konca sierpnia .
Ja reklamowalem swoje rozliczenie w zeszlym roku w pierwszych dniach wrzesnia i wprowadzili korekte dopiero pod koniec grudnia ,a nadplacona kwote dostane dopiero w tym roku Sad.

zgadza sie, do konca sierpnia mozna sie odwolac, wtedy poprawka bedzie we wrzesniu
Powrót do góry
foo

PostWysłany: 4 Maj 2010, 15:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

patryk23l napisał:
Widzisz foo, niby tyle wiesz...

Ktoś Cię oszukał, niewiele wiem :-)

Cytat:

Ja Ciebie moge rozliczyc tak ze na papierze dostaniesz milion kr. W sierpniu sie okaze ze masz doplacic.

Dlatego nie rozliczam się u Ciebie, tylko u fachowca.

Cytat:
Urzad skarbowy do sierpnia robi swoje obliczenia i poprawki. Dlatego tez co niektorzy w sierpniu beda zaskoczeni.

Jak zwykle wszystko zaleĹźy od punktu widzenia :-)
Ja dalej uważam, że kwota jest znana zaraz po rozliczeniu, a to, że urząd sprawdza to już inna bajka.

Wyobraźmy sobie, że kupiłeś sobie bilet na samolot do warszawy, na 2010-05-20, i mówisz: "lecę do warszawy dwudziestego maja", ale ktoś Ci mówi: "nie bądź taki pewny, to się dopiero okaże 20"
Ta druga osoba niby ma rację, no bo przecież może wybuchnąć wulkan, albo samolot się zepsuje.

Żeby wyciągnąć jakieś sensowne wnioski trzeba by znać jakieś statystyki, ile rozliczeń dokonanych przez fachowców jest korygowanych przez urząd.

Pozdro.
Powrót do góry
esmerka31

PostWysłany: 4 Maj 2010, 15:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

fachowiec czy nie fachowiec, widzi tylko liczby, a jak czegos brakuje to i fachowiec nie pomoze
Powrót do góry
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 4 Maj 2010, 17:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale foo wie lepiej wiec nie ma sensu dyskutowac. Zawsze "podziwialem" ludzi ktorzy za wszelka cene probuja przekonywac do swoich racji. Nie lubie jak ktos przez te swoje racje wprowadza ludzi w blad.
Odnosnie rozliczenia to zdaje sie ze jest tam napisane ze jest to prognoza wyliczenia i moze sie ostatecznie zmienic.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
esmerka31

PostWysłany: 4 Maj 2010, 17:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

patryk23l napisał:
Ale foo wie lepiej wiec nie ma sensu dyskutowac. Zawsze "podziwialem" ludzi ktorzy za wszelka cene probuja przekonywac do swoich racji. Nie lubie jak ktos przez te swoje racje wprowadza ludzi w blad.
Odnosnie rozliczenia to zdaje sie ze jest tam napisane ze jest to prognoza wyliczenia i moze sie ostatecznie zmienic.

dokladnie
Powrót do góry
ilona76
PostWysłany: 4 Maj 2010, 18:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to ja powiem ze moj ksiegowy jeszcze nie pomylil sie ani razu tak jak wyliczyl tyle wyplacili w sierpniu i nigdy nie widzialam potrzeby odwolywania sie! Very Happy
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 44, 45, 46 ... 61, 62, 63  Następny
Strona 45 z 63

Skocz do: