Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| kula
| Dołączył: 23 Paź 2008 | Posty: 42 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 30 Kwi 2010, 18:28 Temat postu: |
|
|
moze ktoĹ wie do kiedy mogÄ
rozliczaÄ sie firmy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| nicramx
| Dołączył: 12 Paź 2008 | Posty: 37 | |
|
Wysłany: 3 Maj 2010, 21:31 Temat postu: |
|
|
czy moĹźna dowiedzieÄ siÄ wczeĹniej niĹź w sierpniu o kwocie zapĹaty bÄ
dĹş zwrotu podatku? rozliczaĹem siÄ w drugim tygodniu marca i nie wiem dlaczego muszÄ czekaÄ aĹź do sierpnia |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Maj 2010, 22:55 Temat postu: |
|
|
nicramx napisał: | czy moĹźna dowiedzieÄ siÄ wczeĹniej niĹź w sierpniu o kwocie zapĹaty bÄ
dĹş zwrotu podatku? rozliczaĹem siÄ w drugim tygodniu marca i nie wiem dlaczego muszÄ czekaÄ aĹź do sierpnia | Bo takie sa procedury. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karolciaisk
| Dołączył: 08 Gru 2008 | Posty: 39 | |
|
Wysłany: 3 Maj 2010, 23:05 Temat postu: .. |
|
|
nicramx napisał: | czy moĹźna dowiedzieÄ siÄ wczeĹniej niĹź w sierpniu o kwocie zapĹaty bÄ
dĹş zwrotu podatku? rozliczaĹem siÄ w drugim tygodniu marca i nie wiem dlaczego muszÄ czekaÄ aĹź do sierpnia | mozesz sprawdzic na stronie skattur.is wpisujesz swoj kluczi kennitala wszystko masz opisane |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 3 Maj 2010, 23:37 Temat postu: Re: .. |
|
|
karolciaisk napisał: | nicramx napisał: | czy moĹźna dowiedzieÄ siÄ wczeĹniej niĹź w sierpniu o kwocie zapĹaty bÄ
dĹş zwrotu podatku? rozliczaĹem siÄ w drugim tygodniu marca i nie wiem dlaczego muszÄ czekaÄ aĹź do sierpnia | mozesz sprawdzic na stronie skattur.is wpisujesz swoj kluczi kennitala wszystko masz opisane |
????????? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 8:55 Temat postu: Re: .. |
|
|
esmerka31 napisał: | karolciaisk napisał: | nicramx napisał: | czy moĹźna dowiedzieÄ siÄ wczeĹniej niĹź w sierpniu o kwocie zapĹaty bÄ
????????? | Tez sie lekko zdziwilem , a moze o czyms nie wiem?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| nicramx
| Dołączył: 12 Paź 2008 | Posty: 37 | |
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 11:39 Temat postu: |
|
|
wiem,Ĺźe sÄ
takie procedury i kaĹźdego roku czekaĹem do sierpnia. W tym roku mam zamiar pojechaÄ na wakacje i juĹź nie wracaÄ, czy mogÄ jakoĹ dowiedzieÄ przed wyjazdem ile ewentualnie mam do zapĹaty/zwrotu ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ilona76 =user usuniÄty na wĹasnÄ
proĹbÄ=
| Dołączył: 28 Lut 2010 | Posty: 53 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 12:06 Temat postu: |
|
|
ja naprzyklad rozliczana jestem przez islandzkiego ksiegowego co roku i w momencie gdy odbieram(badz on wysyla poczta) swoje papiery od niego to juz wiem czy mam zwrot czy doplate i nie musze czekac na odpowiedz ze skattstofy do sierpnia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| foo
 | Dołączył: 21 Paź 2008 | Posty: 659 | |
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 12:07 Temat postu: |
|
|
Nie rozumiem, przecieĹź kwota jest znana zaraz po rozliczeniu, jak to trzeba czekaÄ do sierpnia? Chyba, Ĺźe na kasÄ...
Pzdr |
|
Powrót do góry |
|
 |
proĹbÄ=
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 12:11 Temat postu: |
|
|
foo napisał: | Nie rozumiem, przecieĹź kwota jest znana zaraz po rozliczeniu, jak to trzeba czekaÄ do sierpnia? Chyba, Ĺźe na kasÄ...
Pzdr | zgadzam sie tutaj z Toba absolutnie!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 12:13 Temat postu: |
|
|
Widzisz foo, niby tyle wiesz a jednak nie wiesz.
Ja Ciebie moge rozliczyc tak ze na papierze dostaniesz milion kr. W sierpniu sie okaze ze masz doplacic. Urzad skarbowy do sierpnia robi swoje obliczenia i poprawki. Dlatego tez co niektorzy w sierpniu beda zaskoczeni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Katrina
| Dołączył: 26 Maj 2008 | Posty: 114 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 12:15 Temat postu: |
|
|
Z tego co siÄ orientujÄ, rozliczajÄ
c siÄ przez internet moĹźna zobaczyÄ jak wyglÄ
da nasza sytuacja wzglÄdem podatkĂłw, krĂłtko rzecz ujmujÄ
c czy mamy do zapĹacenia coĹ czy teĹź otrzymamy zwrot itd. Poza tym osoby pierwszy raz rozliczajÄ
ce siÄ przez internet takiej opcji nie majÄ
, dopiero za rok. Nie jestem pewna czy UrzÄ
d Skarbowy udzieli w takim wypadku informacji, pytaÄ zawsze moĹźna.
Niestety nie rozliczam siÄ sama, teĹź korzystam z usĹug osĂłb bardziej kompetentnych  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 12:40 Temat postu: podatek |
|
|
Nie zawsze rozliczenie w sierpniu wyglada tak samo jak w marcu.Urzad skarbowy wszsytko sprawdza, dlatego czasem bywa zupelnie inaczej ale...jesli roznica jest znaczoca to trzeba sprawdzic co mialo na to wplyw i ewentualnie sie odwolac.Co robi malo osbob z tego co wiem.Mozna sie odwollywac do 5 lat.Bo moze pracodawca nie wplacil i urzad obciaza nas, bo moze nie zaplacilismy podatku drogowego, bo moze brakuje jakiego kredytu itd. Czasem bywa 100% tego co bylo wyliczone wczesniej.
Dlatego pewnosc mamy dopiero ostatniego dnia lipca, kiedy mozemy wejsc na strone i sprawdzic. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 13:02 Temat postu: |
|
|
Lepiej jest zdazyc z reklamacja do konca sierpnia .
Ja reklamowalem swoje rozliczenie w zeszlym roku w pierwszych dniach wrzesnia i wprowadzili korekte dopiero pod koniec grudnia ,a nadplacona kwote dostane dopiero w tym roku . |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 13:04 Temat postu: |
|
|
svavec napisał: | Lepiej jest zdazyc z reklamacja do konca sierpnia .
Ja reklamowalem swoje rozliczenie w zeszlym roku w pierwszych dniach wrzesnia i wprowadzili korekte dopiero pod koniec grudnia ,a nadplacona kwote dostane dopiero w tym roku . |
zgadza sie, do konca sierpnia mozna sie odwolac, wtedy poprawka bedzie we wrzesniu |
|
Powrót do góry |
|
 |
| foo
 | Dołączył: 21 Paź 2008 | Posty: 659 | |
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 15:41 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Widzisz foo, niby tyle wiesz... |
KtoĹ CiÄ oszukaĹ, niewiele wiem :-)
Cytat: |
Ja Ciebie moge rozliczyc tak ze na papierze dostaniesz milion kr. W sierpniu sie okaze ze masz doplacic. |
Dlatego nie rozliczam siÄ u Ciebie, tylko u fachowca.
Cytat: | Urzad skarbowy do sierpnia robi swoje obliczenia i poprawki. Dlatego tez co niektorzy w sierpniu beda zaskoczeni. |
Jak zwykle wszystko zaleĹźy od punktu widzenia :-)
Ja dalej uwaĹźam, Ĺźe kwota jest znana zaraz po rozliczeniu, a to, Ĺźe urzÄ
d sprawdza to juĹź inna bajka.
WyobraĹşmy sobie, Ĺźe kupiĹeĹ sobie bilet na samolot do warszawy, na 2010-05-20, i mĂłwisz: "lecÄ do warszawy dwudziestego maja", ale ktoĹ Ci mĂłwi: "nie bÄ
dĹş taki pewny, to siÄ dopiero okaĹźe 20"
Ta druga osoba niby ma racjÄ, no bo przecieĹź moĹźe wybuchnÄ
Ä wulkan, albo samolot siÄ zepsuje.
Ĺťeby wyciÄ
gnÄ
Ä jakieĹ sensowne wnioski trzeba by znaÄ jakieĹ statystyki, ile rozliczeĹ dokonanych przez fachowcĂłw jest korygowanych przez urzÄ
d.
Pozdro. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 15:52 Temat postu: |
|
|
fachowiec czy nie fachowiec, widzi tylko liczby, a jak czegos brakuje to i fachowiec nie pomoze |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 17:47 Temat postu: |
|
|
Ale foo wie lepiej wiec nie ma sensu dyskutowac. Zawsze "podziwialem" ludzi ktorzy za wszelka cene probuja przekonywac do swoich racji. Nie lubie jak ktos przez te swoje racje wprowadza ludzi w blad.
Odnosnie rozliczenia to zdaje sie ze jest tam napisane ze jest to prognoza wyliczenia i moze sie ostatecznie zmienic. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 17:59 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Ale foo wie lepiej wiec nie ma sensu dyskutowac. Zawsze "podziwialem" ludzi ktorzy za wszelka cene probuja przekonywac do swoich racji. Nie lubie jak ktos przez te swoje racje wprowadza ludzi w blad.
Odnosnie rozliczenia to zdaje sie ze jest tam napisane ze jest to prognoza wyliczenia i moze sie ostatecznie zmienic. |
dokladnie |
|
Powrót do góry |
|
 |
proĹbÄ=
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 18:45 Temat postu: |
|
|
No to ja powiem ze moj ksiegowy jeszcze nie pomylil sie ani razu tak jak wyliczyl tyle wyplacili w sierpniu i nigdy nie widzialam potrzeby odwolywania sie!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|