reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

podatek
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 45, 46, 47 ... 61, 62, 63  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
esmerka31

PostWysłany: 4 Maj 2010, 19:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ilona76 napisał:
No to ja powiem ze moj ksiegowy jeszcze nie pomylil sie ani razu tak jak wyliczyl tyle wyplacili w sierpniu i nigdy nie widzialam potrzeby odwolywania sie! Very Happy

ale to nie chodzi o to ze ksiegowy sie moze pomylic, bo ksiegowy sie nie myli, chodzi tylko o to czy wszystkie dane sie zgadzaja.Jesli bym miala wymieniac z jakimi sprawami sie spotkalam to by nie starczylo strony.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
foo

PostWysłany: 4 Maj 2010, 19:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

patryk23l odnoszę wrażenie, że masz do mnie jakiś osobisty(na ile to możliwe w internecie) problem.
najpierw
Cytat:
Widzisz foo, niby tyle wiesz

potem:
Cytat:
Ale foo wie lepiej wiec nie ma sensu dyskutowac.

Możesz być trochę mniej tajemniczy i powiedzieć o co Ci chodzi?(jeżeli to jakieś zaloty to od razu mówię, że nie jestem zainteresowany)

Cytat:
Odnosnie rozliczenia to zdaje sie ze jest tam napisane ze jest to prognoza wyliczenia i moze sie ostatecznie zmienic.

A jak często się zmienia w praktyce?

Pzdr
Powrót do góry
foo

PostWysłany: 4 Maj 2010, 19:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

esmerka31 napisał:

ale to nie chodzi o to ze ksiegowy sie moze pomylic, bo ksiegowy sie nie myli, chodzi tylko o to czy wszystkie dane sie zgadzaja.

Możesz napisać mniej więcej o co chodzi? Jakie dane się mogą nie zgadzać?

Jako, że sporo osób ma problemy z normalną dyskusją to czuję, że musze to zaznaczyć: zadałem to pytane, bo jestem ciekawy, nie mówię, że jest inaczej.

Pzdr
Powrót do góry
esmerka31

PostWysłany: 4 Maj 2010, 20:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

foo napisał:
esmerka31 napisał:

ale to nie chodzi o to ze ksiegowy sie moze pomylic, bo ksiegowy sie nie myli, chodzi tylko o to czy wszystkie dane sie zgadzaja.

Możesz napisać mniej więcej o co chodzi? Jakie dane się mogą nie zgadzać?

Jako, że sporo osób ma problemy z normalną dyskusją to czuję, że musze to zaznaczyć: zadałem to pytane, bo jestem ciekawy, nie mówię, że jest inaczej.

Pzdr

to podam pare przykladow, np.1.masz na swistku z wyplaty napisane ile placiles podatku a wzasadzie pracodawca za ciebie odciagnal, ale podatek przez pracodawce nie zostal zaplacony lub zostal zaplacony w mniejszej kwocie niz jest na papierku
2.jesli ktos nieprzebywa calego roku na Islandi to trzeba naliczyc upust podatkowy od dnia przybycia na wyspe a nie od dnia rozpoczecia pracy
3.moze brakowac jakiegos kredytu o ktorym ksiegowy nie wie bo np. nie wszystko dostalismy z banku (a nie wszystko zawsze jest wpisane)
4.czesto zdarza sie ze osoba ktora jest swiadkiem w sprawie kupna samochodu ma wpisany samochod w swoje rozliczenie
5.czesto brakuje dziecka w rozliczeniu, ktore urodzilo sie w roku poprzedzajacym
6.albo pracowalismy caly rok a nie ma nic w RSK. i nie mamy wszystkich wyplat
Duzo wiecej rzeczy jest gdy ktos prowadzi swoja dzialalnosc lub pracuje dodatkowo na umowe zlecenie, bez rachunkow ksiegowy nie ma co odliczyc.
I tego troche jest.
Powrót do góry
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 4 Maj 2010, 21:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zero problemu foo, esmerka juz wszystko ladnie wytlumaczyla.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
ilona76
=user usunięty na własną prośbę=
PostWysłany: 4 Maj 2010, 21:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Troche to dziwne co napisalas ale ok moze sie zdarzyc! a odnosnie punktu 1. to sie zdarza i podlega karze i jak najbardziej trzeba to zglosic i dochodzic swego bo to perzekret! 2.faktycznie trzeba tego przyplilnowac a osoby nowe na wyspie niezdaja sobie z tego sprawy i rzeczywiscie wychodzi to przy rozliczaniu pita 3. ksiegowy zawsze pyta czy masz jakies kredyty do wpisania aczkolwiek teraz w dobie internetu wszystko jest wpisane 4. to akurat to raczej nieporozumienie i niewiedza osob co podpisuja i gdzie zdarza sie tylko i wylacznie przez pomylke tych osob! 5. to nie jest mozliwe bo w momencie narodzin dziecka otrzymuje ono kennitala i sila rzeczy automatycznie nalezy do rodziny inaczej jest jak przyjezdza dziecko z Polski w trakcie roku podatkowego 6. malo realne bo jezeli pracujesz to tez jest to automatycznie odnotowane w RSK bo pracodawca odprowadza twoj podatek chyba ze pracujesz na czarno i nie ma co zglaszac do RSK! albo pracujesz atwoj pracodawca nie placi podatku za ciebie czyli przekret jak wyzej punkt 1.Pozdrawiam!
Powrót do góry
esmerka31

PostWysłany: 4 Maj 2010, 22:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ilona76 napisał:
Troche to dziwne co napisalas ale ok moze sie zdarzyc! a odnosnie punktu 1. to sie zdarza i podlega karze i jak najbardziej trzeba to zglosic i dochodzic swego bo to perzekret! 2.faktycznie trzeba tego przyplilnowac a osoby nowe na wyspie niezdaja sobie z tego sprawy i rzeczywiscie wychodzi to przy rozliczaniu pita 3. ksiegowy zawsze pyta czy masz jakies kredyty do wpisania aczkolwiek teraz w dobie internetu wszystko jest wpisane 4. to akurat to raczej nieporozumienie i niewiedza osob co podpisuja i gdzie zdarza sie tylko i wylacznie przez pomylke tych osob! 5. to nie jest mozliwe bo w momencie narodzin dziecka otrzymuje ono kennitala i sila rzeczy automatycznie nalezy do rodziny inaczej jest jak przyjezdza dziecko z Polski w trakcie roku podatkowego 6. malo realne bo jezeli pracujesz to tez jest to automatycznie odnotowane w RSK bo pracodawca odprowadza twoj podatek chyba ze pracujesz na czarno i nie ma co zglaszac do RSK! albo pracujesz atwoj pracodawca nie placi podatku za ciebie czyli przekret jak wyzej punkt 1.Pozdrawiam!

no widzisz, opisuje sprawy z ktorymi sie spotkalami jedynie osoby ktorych to dotyczy moga to potwierdzic.
jesli chodzi o kredyty na dom, to ludzie maja rozne i nie tylko 1, przy tegorocznym rozliczeniu sprawdzilam komus rozliczenie z zeszlego roku(a nie rozliczal sie u mnie)i byl tylko jeden kredyt na dom a w rzeczywisctosci mieli 3, (czyli nawet po roku trzeba sie odwolac), nastepny pan , ktorego sprawa jest u komornika, za zeszly rok ma do zaplacenia 400 tys (nic o tym nie wiedzial) dostal tylko pare swistkow z zwyplat, ksiegowa z firmy go rozliczyla i myslsl ze wszystko ok, dopuki niepoprosil mnie zeby sprawdzic co myu przychodzi na konto do zaplacenia,
nastepnie para z dzieckiem , w zeszlym roku dostali rodzinne razem w tym ona jako matka samotna on wcale, po rozliczeniu ona musisla oddac rodiznne ktore wziela bo dostala je nieprawnie, i naprawde jest mase takich rzeczy , ktore sie zdarzaja co komus moze sie wydawac nieprawdopodobne. I czesto niestety brak dziecka w rozliczeniu mimo ze tak jak mowisz ma kenitala itd. Najmniej problemow maja oczywiscie ci , ktorzy maja prace i nic wiecej.
Takze wszystkie rzeczy, ktore opisalam sie zdarzyly .Uczulam tylko ze na wszystko trzeba zwracac uwage i informuje ze mamy prawe-o sie odwolywac , jesli cos jest nie tak.
Powrót do góry
mikolaj

PostWysłany: 4 Maj 2010, 22:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To moze wy mi wytlumaczycie dlaczego w moim rozliczeniu moja rodzina to 3+1?
Skoro jest malzenstwo i jedno dziecko?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
foo

PostWysłany: 4 Maj 2010, 22:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mikolaj napisał:

To lepiej zapytaj Ĺźony ;-)
Powrót do góry
mikolaj

PostWysłany: 4 Maj 2010, 22:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Raczej meza, twierdzi ze nic nie wie na ten temat Very Happy chyba ze mi rybki opodatkowali lol
Powrót do góry
esmerka31

PostWysłany: 4 Maj 2010, 23:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mikolaj napisał:

bo malzenstwo to numer 3 a dziecko 1 ponizej 7 lat, to jest numeracja
1 einhleypingur,
2 einhleypingur með bĂśrn yngri en 18 ĂĄra,
3 hjĂłn eða par Ă­ staðfestri samvist,
6 samskattað sambĂşðarfĂłlk,
7 sambĂşðarfĂłlk sem hafði rĂŠtt til samskĂśttunar ĂĄ sl. ĂĄri en var ekki samskattað,
* nĂ˝hafin sambĂşð og
9 framteljandi sem misst hefur maka sinn ĂĄ sl. ĂĄri
Powrót do góry
ilona76
=user usunięty na własną prośbę=
PostWysłany: 4 Maj 2010, 23:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tak juz chyba wszedzie jest ze zawsze znajda sie skrajne przypadki i dobrze ze sa osoby ktore chetnie pomogaja Pozdro Esmerka! Swoja droga to tez zawsze powtarzam ze trzeba dokladnie przygladac sie wszystkiemu!
Powrót do góry
Całusek
UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
PostWysłany: 5 Maj 2010, 19:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy ktoś się orientuje ile można zarobić brutto by nie płącić większego pdoatku jak 37%, wiem, ze od pewnej kwoty zarobionej brutto płąci się chyba 47 %....jak to jest?
esmerka31

PostWysłany: 5 Maj 2010, 20:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Całusek napisał:
czy ktoś się orientuje ile można zarobić brutto by nie płącić większego pdoatku jak 37%, wiem, ze od pewnej kwoty zarobionej brutto płąci się chyba 47 %....jak to jest?

Af fyrstu 200.000 kr. 37,22%
Af næstu 450.000 kr. 40,12%
Af fjĂĄrhæð umfram 650.000 kr. 46,12%
Powrót do góry
gocha239
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 2 Cze 2010, 18:18    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

mam pytanko
Samtals inneign 168.975
i jest na niebiesko i na plusie to ta kwota jest dla mnie do zwrotu ?w rozliczeniu podatkowym
Powrót do góry
esmerka31

PostWysłany: 27 Lip 2010, 14:46    Temat postu: podatek Odpowiedz z cytatem

Juz mozna sprawdzac rozliczenie na swojej stronie.
Powrót do góry
madzik410

PostWysłany: 27 Lip 2010, 21:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

esmerka31,mozesz podac o jaka strone konkretnie chodzi????
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
jenny83

PostWysłany: 27 Lip 2010, 21:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

www.skattur.is
wpisujesz kenitala i klucz od rozliczenia podatkowego
Powrót do góry
madzik410

PostWysłany: 27 Lip 2010, 22:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki jenny 83.Wlasnie sprawdzilam ale dodatkowo dopatrzylam sie,ze wlasnie nie zostal mi wyplacony ubiegloroczny zwrot podatku.Prosze o udzielenie informacji co nalezy w takiej sytuacji zrobic i czy jest szansa na odzyskanie?
z gory dziekuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
lampeczka

PostWysłany: 27 Lip 2010, 22:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w co mam wejść żeby sprawdzić co i jak z moim rozliczeniem???
kennitala i klucz i co dalej???????
dziękuję za odp.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 45, 46, 47 ... 61, 62, 63  Następny
Strona 46 z 63

Skocz do: