Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 19:37 Temat postu: |
|
|
ilona76 napisał: | No to ja powiem ze moj ksiegowy jeszcze nie pomylil sie ani razu tak jak wyliczyl tyle wyplacili w sierpniu i nigdy nie widzialam potrzeby odwolywania sie!  |
ale to nie chodzi o to ze ksiegowy sie moze pomylic, bo ksiegowy sie nie myli, chodzi tylko o to czy wszystkie dane sie zgadzaja.Jesli bym miala wymieniac z jakimi sprawami sie spotkalam to by nie starczylo strony. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| foo
 | Dołączył: 21 Paź 2008 | Posty: 659 | |
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 19:51 Temat postu: |
|
|
patryk23l odnoszÄ wraĹźenie, Ĺźe masz do mnie jakiĹ osobisty(na ile to moĹźliwe w internecie) problem.
najpierw
Cytat: | Widzisz foo, niby tyle wiesz |
potem:
Cytat: | Ale foo wie lepiej wiec nie ma sensu dyskutowac. |
MoĹźesz byÄ trochÄ mniej tajemniczy i powiedzieÄ o co Ci chodzi?(jeĹźeli to jakieĹ zaloty to od razu mĂłwiÄ, Ĺźe nie jestem zainteresowany)
Cytat: | Odnosnie rozliczenia to zdaje sie ze jest tam napisane ze jest to prognoza wyliczenia i moze sie ostatecznie zmienic. |
A jak czÄsto siÄ zmienia w praktyce?
Pzdr |
|
Powrót do góry |
|
 |
| foo
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 19:55 Temat postu: |
|
|
esmerka31 napisał: |
ale to nie chodzi o to ze ksiegowy sie moze pomylic, bo ksiegowy sie nie myli, chodzi tylko o to czy wszystkie dane sie zgadzaja. |
MoĹźesz napisaÄ mniej wiÄcej o co chodzi? Jakie dane siÄ mogÄ
nie zgadzaÄ?
Jako, Ĺźe sporo osĂłb ma problemy z normalnÄ
dyskusjÄ
to czujÄ, Ĺźe musze to zaznaczyÄ: zadaĹem to pytane, bo jestem ciekawy, nie mĂłwiÄ, Ĺźe jest inaczej.
Pzdr |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 20:34 Temat postu: |
|
|
foo napisał: | esmerka31 napisał: |
ale to nie chodzi o to ze ksiegowy sie moze pomylic, bo ksiegowy sie nie myli, chodzi tylko o to czy wszystkie dane sie zgadzaja. |
MoĹźesz napisaÄ mniej wiÄcej o co chodzi? Jakie dane siÄ mogÄ
nie zgadzaÄ?
Jako, Ĺźe sporo osĂłb ma problemy z normalnÄ
dyskusjÄ
to czujÄ, Ĺźe musze to zaznaczyÄ: zadaĹem to pytane, bo jestem ciekawy, nie mĂłwiÄ, Ĺźe jest inaczej.
Pzdr |
to podam pare przykladow, np.1.masz na swistku z wyplaty napisane ile placiles podatku a wzasadzie pracodawca za ciebie odciagnal, ale podatek przez pracodawce nie zostal zaplacony lub zostal zaplacony w mniejszej kwocie niz jest na papierku
2.jesli ktos nieprzebywa calego roku na Islandi to trzeba naliczyc upust podatkowy od dnia przybycia na wyspe a nie od dnia rozpoczecia pracy
3.moze brakowac jakiegos kredytu o ktorym ksiegowy nie wie bo np. nie wszystko dostalismy z banku (a nie wszystko zawsze jest wpisane)
4.czesto zdarza sie ze osoba ktora jest swiadkiem w sprawie kupna samochodu ma wpisany samochod w swoje rozliczenie
5.czesto brakuje dziecka w rozliczeniu, ktore urodzilo sie w roku poprzedzajacym
6.albo pracowalismy caly rok a nie ma nic w RSK. i nie mamy wszystkich wyplat
Duzo wiecej rzeczy jest gdy ktos prowadzi swoja dzialalnosc lub pracuje dodatkowo na umowe zlecenie, bez rachunkow ksiegowy nie ma co odliczyc.
I tego troche jest. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 21:30 Temat postu: |
|
|
Zero problemu foo, esmerka juz wszystko ladnie wytlumaczyla. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ilona76 =user usuniÄty na wĹasnÄ
proĹbÄ=
| Dołączył: 28 Lut 2010 | Posty: 53 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 21:32 Temat postu: |
|
|
Troche to dziwne co napisalas ale ok moze sie zdarzyc! a odnosnie punktu 1. to sie zdarza i podlega karze i jak najbardziej trzeba to zglosic i dochodzic swego bo to perzekret! 2.faktycznie trzeba tego przyplilnowac a osoby nowe na wyspie niezdaja sobie z tego sprawy i rzeczywiscie wychodzi to przy rozliczaniu pita 3. ksiegowy zawsze pyta czy masz jakies kredyty do wpisania aczkolwiek teraz w dobie internetu wszystko jest wpisane 4. to akurat to raczej nieporozumienie i niewiedza osob co podpisuja i gdzie zdarza sie tylko i wylacznie przez pomylke tych osob! 5. to nie jest mozliwe bo w momencie narodzin dziecka otrzymuje ono kennitala i sila rzeczy automatycznie nalezy do rodziny inaczej jest jak przyjezdza dziecko z Polski w trakcie roku podatkowego 6. malo realne bo jezeli pracujesz to tez jest to automatycznie odnotowane w RSK bo pracodawca odprowadza twoj podatek chyba ze pracujesz na czarno i nie ma co zglaszac do RSK! albo pracujesz atwoj pracodawca nie placi podatku za ciebie czyli przekret jak wyzej punkt 1.Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 22:20 Temat postu: |
|
|
ilona76 napisał: | Troche to dziwne co napisalas ale ok moze sie zdarzyc! a odnosnie punktu 1. to sie zdarza i podlega karze i jak najbardziej trzeba to zglosic i dochodzic swego bo to perzekret! 2.faktycznie trzeba tego przyplilnowac a osoby nowe na wyspie niezdaja sobie z tego sprawy i rzeczywiscie wychodzi to przy rozliczaniu pita 3. ksiegowy zawsze pyta czy masz jakies kredyty do wpisania aczkolwiek teraz w dobie internetu wszystko jest wpisane 4. to akurat to raczej nieporozumienie i niewiedza osob co podpisuja i gdzie zdarza sie tylko i wylacznie przez pomylke tych osob! 5. to nie jest mozliwe bo w momencie narodzin dziecka otrzymuje ono kennitala i sila rzeczy automatycznie nalezy do rodziny inaczej jest jak przyjezdza dziecko z Polski w trakcie roku podatkowego 6. malo realne bo jezeli pracujesz to tez jest to automatycznie odnotowane w RSK bo pracodawca odprowadza twoj podatek chyba ze pracujesz na czarno i nie ma co zglaszac do RSK! albo pracujesz atwoj pracodawca nie placi podatku za ciebie czyli przekret jak wyzej punkt 1.Pozdrawiam! |
no widzisz, opisuje sprawy z ktorymi sie spotkalami jedynie osoby ktorych to dotyczy moga to potwierdzic.
jesli chodzi o kredyty na dom, to ludzie maja rozne i nie tylko 1, przy tegorocznym rozliczeniu sprawdzilam komus rozliczenie z zeszlego roku(a nie rozliczal sie u mnie)i byl tylko jeden kredyt na dom a w rzeczywisctosci mieli 3, (czyli nawet po roku trzeba sie odwolac), nastepny pan , ktorego sprawa jest u komornika, za zeszly rok ma do zaplacenia 400 tys (nic o tym nie wiedzial) dostal tylko pare swistkow z zwyplat, ksiegowa z firmy go rozliczyla i myslsl ze wszystko ok, dopuki niepoprosil mnie zeby sprawdzic co myu przychodzi na konto do zaplacenia,
nastepnie para z dzieckiem , w zeszlym roku dostali rodzinne razem w tym ona jako matka samotna on wcale, po rozliczeniu ona musisla oddac rodiznne ktore wziela bo dostala je nieprawnie, i naprawde jest mase takich rzeczy , ktore sie zdarzaja co komus moze sie wydawac nieprawdopodobne. I czesto niestety brak dziecka w rozliczeniu mimo ze tak jak mowisz ma kenitala itd. Najmniej problemow maja oczywiscie ci , ktorzy maja prace i nic wiecej.
Takze wszystkie rzeczy, ktore opisalam sie zdarzyly .Uczulam tylko ze na wszystko trzeba zwracac uwage i informuje ze mamy prawe-o sie odwolywac , jesli cos jest nie tak. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 22:49 Temat postu: |
|
|
To moze wy mi wytlumaczycie dlaczego w moim rozliczeniu moja rodzina to 3+1?
Skoro jest malzenstwo i jedno dziecko? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| foo
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 22:52 Temat postu: |
|
|
mikolaj napisał: | To moze wy mi wytlumaczycie dlaczego w moim rozliczeniu moja rodzina to 3+1?
To lepiej zapytaj Ĺźony ;-) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 22:56 Temat postu: |
|
|
Raczej meza, twierdzi ze nic nie wie na ten temat chyba ze mi rybki opodatkowali  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 23:17 Temat postu: |
|
|
mikolaj napisał: | To moze wy mi wytlumaczycie dlaczego w moim rozliczeniu moja rodzina to 3+1?
bo malzenstwo to numer 3 a dziecko 1 ponizej 7 lat, to jest numeracja
1 einhleypingur,
2 einhleypingur með bĂśrn yngri en 18 ĂĄra,
3 hjĂłn eða par Ă staðfestri samvist,
6 samskattað sambĂşðarfĂłlk,
7 sambĂşðarfĂłlk sem hafði rĂŠtt til samskĂśttunar ĂĄ sl. ĂĄri en var ekki samskattað,
* nĂ˝hafin sambĂşð og
9 framteljandi sem misst hefur maka sinn ĂĄ sl. ĂĄri |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ilona76 =user usuniÄty na wĹasnÄ
proĹbÄ=
| Dołączył: 28 Lut 2010 | Posty: 53 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 23:32 Temat postu: |
|
|
No tak juz chyba wszedzie jest ze zawsze znajda sie skrajne przypadki i dobrze ze sa osoby ktore chetnie pomogaja Pozdro Esmerka! Swoja droga to tez zawsze powtarzam ze trzeba dokladnie przygladac sie wszystkiemu! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| CaĹusek UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 17 Sie 2009 | Posty: 81 | Skąd: Rkv |
|
Wysłany: 5 Maj 2010, 19:55 Temat postu: |
|
|
czy ktoĹ siÄ orientuje ile moĹźna zarobiÄ brutto by nie pĹÄ
ciÄ wiÄkszego pdoatku jak 37%, wiem, ze od pewnej kwoty zarobionej brutto pĹÄ
ci siÄ chyba 47 %....jak to jest? _________________ Serce nie sĹuĹźba |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 5 Maj 2010, 20:32 Temat postu: |
|
|
CaĹusek napisał: | czy ktoĹ siÄ orientuje ile moĹźna zarobiÄ brutto by nie pĹÄ
ciÄ wiÄkszego pdoatku jak 37%, wiem, ze od pewnej kwoty zarobionej brutto pĹÄ
ci siÄ chyba 47 %....jak to jest? |
Af fyrstu 200.000 kr. 37,22%
Af næstu 450.000 kr. 40,12%
Af fjĂĄrhæð umfram 650.000 kr. 46,12% |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gocha239 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 06 Paź 2009 | Posty: 76 | |
|
Wysłany: 2 Cze 2010, 18:18 Temat postu: hej |
|
|
mam pytanko
Samtals inneign 168.975
i jest na niebiesko i na plusie to ta kwota jest dla mnie do zwrotu ?w rozliczeniu podatkowym |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 27 Lip 2010, 14:46 Temat postu: podatek |
|
|
Juz mozna sprawdzac rozliczenie na swojej stronie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| madzik410
| Dołączył: 30 Maj 2009 | Posty: 12 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 27 Lip 2010, 21:10 Temat postu: |
|
|
esmerka31,mozesz podac o jaka strone konkretnie chodzi???? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jenny83
| Dołączył: 04 Cze 2009 | Posty: 88 | |
|
Wysłany: 27 Lip 2010, 21:18 Temat postu: |
|
|
www.skattur.is
wpisujesz kenitala i klucz od rozliczenia podatkowego |
|
Powrót do góry |
|
 |
| madzik410
| Dołączył: 30 Maj 2009 | Posty: 12 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 27 Lip 2010, 22:08 Temat postu: |
|
|
dzieki jenny 83.Wlasnie sprawdzilam ale dodatkowo dopatrzylam sie,ze wlasnie nie zostal mi wyplacony ubiegloroczny zwrot podatku.Prosze o udzielenie informacji co nalezy w takiej sytuacji zrobic i czy jest szansa na odzyskanie?
z gory dziekuje |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
 | Dołączył: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wysłany: 27 Lip 2010, 22:33 Temat postu: |
|
|
w co mam wejĹÄ Ĺźeby sprawdziÄ co i jak z moim rozliczeniem???
kennitala i klucz i co dalej???????
dziÄkujÄ za odp. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|