Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| nikita333
| Do潮czy: 23 Sty 2010 | Posty: 86 | Sk眃: NJARDVIK |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kinia676
| Do潮czy: 18 Sty 2010 | Posty: 29 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 26 Lip 2010, 12:50 Temat postu: |
|
|
Anita29 napisa: | Becikowe w Polsce kazdemu sie nalezy. Jezeli masz obywatelstwo Polskie i zaswiadczenie ze chodzilas do lekarza to MUSZA przyznac. Nie moga odmowic chyba ze zaswiadczenie im nie przypasuje. Musicie sie odwolywac. U nas nie bylo zadnego problemu z becikowym. Akt urodzenia, zaswiadczenie, ksero dowodow rodzicow i wszystko. O nic nie pytali.
Przy zalatwianiu papierow na Islandii slyszalam od kogos ze w jakims miescie w Polsce zazyczyli sobie karte ciazy wiec na wszelki wypadek tez zalatwilam ale juz tego nie tlumaczylam bo sporo kartek. Przy skladaniu papierow zapytalam czy jest potrzebna ale nie chciala. I tak mam na pamiatke karte ciazy )
Powodzenia |
A co z za艣wiadczeniem lekarskim? Odwiedzi艂am stronke http://www.becikowe.com/ du偶o pisz膮 klarownie na ten temat, ale trapi mnie to za艣wiadczenie od lekarza.
Za艣wiadczenie potwierdza fakt odbycia co najmniej trzech wizyt u ginekologa - w ka偶dym trymestrze ci膮偶y. Musi zosta膰 wypisane na specjalnym formularzu okre艣lonym w rozporz膮dzeniu Ministra Zdrowia z dnia 18 wrze艣nia 2009 r. "w sprawie formy opieki medycznej nad kobiet膮 w ci膮偶y, uprawniaj膮cej do dodatku z tytu艂u urodzenia dziecka".
Wybra艂a艣 tutaj zwyk艂e za艣wiadczenie lekarskie i w Polsce je przet艂umaczy艂a艣 i tyle ?
Z g贸ry dzi臋kuje za odpowiedz |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| beatka:)
| Do潮czy: 15 Lis 2008 | Posty: 145 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 27 Lip 2010, 19:05 Temat postu: |
|
|
Kobietki,
chcialabym zienic swoja pozolna,
czy orientujecie sie czy tak mozna, bo slyszalam, ze nie?
A i czy wizyty poloznej po powrocie do domu sa obowiazkowe, czy mozna z nich zrezygnowac? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
| Do潮czy: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 28 Lip 2010, 1:21 Temat postu: |
|
|
je艣li poprosisz w przychodni to powinni Ci po艂o偶n膮 zmieni膰, wyt艂umacz czemu chcesz zmiany, a do domu po艂o偶na przychodzi ze szpitala (przynajmniej ja tak mia艂am, wysz艂am po 20h od porodu i przez kilka dni przychodzi艂a po艂o偶na z gniazdka) a potem piel臋gniarka 艣rodowiskowa chyba ze 3 razy,potem za ka偶dym szczepieniem czy bilansem zawsze by艂a ta sama piel臋gniarka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jenny83
| Do潮czy: 04 Cze 2009 | Posty: 88 | |
|
Wys砤ny: 28 Lip 2010, 8:35 Temat postu: |
|
|
Jezeli chodzi o zmiane masz do tego prawo,wiem bo sama zmienialam.Jednakze robia straszne problemy ale wydaje mi sie,ze jak chcesz zmienic w tej samej przychodni nie powinni robic trudnosci.Ja zmienialam wogole przychodnie bo w mojej jest tylko jedna polzna i powiem tak ja sama probowalam ze3 razy i nic nie chcieli ale kiedy zainterweniowala znajoma islandka zalatwila sprawe w jeden dzien wiec wiem ,ze mozliwosc jest na 100% tylko lubia utrudniac albo inaczej nie lubia sobie utrudniac.Dodam tylko,ze nowa polozna sama pobrala moja karte i wszystkie dokumenty wiec ja nie musialam juz chodzic do tej pierwszej poloznej |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| grybel1982
| Do潮czy: 21 Cze 2008 | Posty: 95 | Sk眃: Hafnarfjordur 221 Vellir |
|
Wys砤ny: 28 Lip 2010, 9:00 Temat postu: |
|
|
po艂o偶na, kt贸ra przychodzi do domu, niekoniecznie musi by膰 ze szpitala. cz臋艣膰 po艂o偶nych pracuj膮cych w przychodniach te偶 przychodzi do domu. ja mia艂am t膮 sam膮 po艂o偶n膮, kt贸ra prowadzi艂a moj膮 ci膮偶e. je艣li nie masz wybranej po艂o偶nej to w szpitalu Ci jak膮艣 przydziel膮. przys艂uguje Ci kilka wizyt w domu-w zale偶no艣ci od tego jak szybko wyjdziesz ze szpitala. ja mia艂am mo偶liwo艣膰 wybrania 10 wizyt w ci膮gu 12 dni. ale wykorzysta艂am tylko 5. je艣li stwierdzisz po pierwszej wizycie, 偶e jej pomoc jest niepotrzebna to wystarczy si臋 um贸wi膰 偶e jakby co艣 to zadzwonisz i ona przyjedzie(: ale moim zdaniem warto skorzysta膰 z ich obecno艣ci, wiedzy i pomocy(: |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 28 Lip 2010, 11:33 Temat postu: |
|
|
moim zdaniem te偶 warto aby po艂o偶na przychodzi艂a, ja jak wysz艂am ze szpitala to by艂o wszystko ok, c贸rcia mia艂a ciemn膮 karnacje i na drugi dzie艅 dosta艂a 偶贸艂taczki, ja sama tego nie rozpozna艂am, dopiero po艂o偶na, musia艂am przez 4 dni z c贸rk膮 je藕dzi膰 do szpitala na badania krwi, po艂o偶na mi super wyja艣ni艂a co robi膰 w takiej sytuacji. Polo偶na te偶 m臋偶owa 艣wietnie nauczy艂a jak ma dba膰 o nas dwie:) czu艂am sie bezpiecznie, wiedzia艂am 偶e w ka偶dej chwili mog臋 do niej zadzwoni膰 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 28 Lip 2010, 13:40 Temat postu: |
|
|
Dzieki Dziewczyny za odpowiedz.
Bardzo sie ciesze, ze jest mozliwosc zmiany, bo moja obecna polozna jest b.nie przyjemna. Do tego stopnia, ze nawet bym jej do domu nie wpuscila, a obawialam sie, ze moga z tego wyniknac jakies problemy.
I ciesze sie, ze po porodzie przychodzi polozna ze szpitala:) To Nasze pierwsze Malenstwo wiec fachowe oko pewnie sie przyda:)
Podejde cos zalatwic moze sie uda.
Dzieki |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ania12345
| Do潮czy: 16 Lis 2008 | Posty: 50 | |
|
Wys砤ny: 29 Lip 2010, 17:47 Temat postu: |
|
|
mam pytanie, moze ktos z was wie. M贸j m膮偶 chce i艣膰 na ojcowskie na 3 miesiace, a ja chce isc na wiecej niz 6 miesi臋cy, s艂ysza艂am , ze mo偶na przed艂uzyc na 9 miesiecy. wiecie moze jak to sie za艂atwia? i ile sie dostaje procent wyplaty przy 9 miesiacach? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 29 Lip 2010, 17:58 Temat postu: |
|
|
mozna 9 a nawet 12msc, ja mia艂am roz艂o偶one na 9, wtedy wygl膮da艂o to tak 偶e t膮 ca艂膮 kwote kt贸r膮 dostawa艂abym przez 6 msc podzielono na 9msc, np je艣li przez p贸艂 roku dostwa艂膮bym po 100ty艣 miesi臋cznie to razem daje nam 600ty艣, je艣li chce si臋 d艂u偶szego urlopu to te 600ty艣 dzieli sie nie na 6 a na 9msc, przynajmniej ja to tak zrozumia艂am kiedy 3 lata temu za艂atwia艂am macierzy艅ski. Co do procent贸w, jak oni to naliczaj膮 to nie wiem a za艂atwia si臋 to przy wype艂nianiu papier贸w przynajmniej ja tak mialam te pare lat temu, na formularzu zaznaczy艂am ile chce urlopu i tyle:) jak ju偶 wszystkiego si臋 dowiesz to podziel si臋 inforamcjami na forum na pewno nie jednej przysz艂ej mamie pomog膮 podj膮膰 decyzje:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gwiazdeczka
| Do潮czy: 27 Lut 2010 | Posty: 148 | |
|
Wys砤ny: 30 Lip 2010, 11:51 Temat postu: |
|
|
No i kolejne problemy, wczoraj mia艂am pierwsz膮 wizyt臋 z po艂o偶n膮, czyta艂am troszk臋 na forum wcze艣niej na temat urlopu a macierzy艅skiego, poniewa偶 do wczoraj planowa艂am lecie膰 na pocz膮tku wrze艣nia do Polski na 3 tyg, ale niestety urlop bezp艂atny, bo niedawno mia艂am przymusowy urlop p艂atny ale w tym czasie nie mog艂am lecie膰 do Polski. Wi臋c spyta艂am po艂o偶nej czy to prawda, 偶e przed porodem trzeba mie膰 ci膮g艂o艣膰 pracy 6 miesi臋cy, bo inaczej nie dostan臋 macierzy艅skiego- bez sensu. Niestety potwierdzi艂a mi moje obawy. Czy naprawd臋 nie mo偶na jako艣 tego za艂atwi膰? Pracuj臋 od ko艅ca stycznia dopiero, teraz mia艂am miesi膮c wolnego przymusowego p艂atnego, termin porodu mam na pocz膮tek lutego, wi臋c wychodzi na to, 偶e ju偶 od sierpnia si臋 liczy te 6 miesi臋cy do porodu. Czy naprawd臋 nie ma mo偶liwo艣ci by jako艣 za艂atwi膰 by polecie膰 do tej Polski chocia偶 na 2 tyg? Np zap艂aci膰 im te 30 tys brakuj膮cego podatku, byleby dostawa膰 p贸藕niej macierzy艅ski. Tak bardzo chcia艂am lecie膰 do Polski, a teraz jestem w 12 tyg ci膮偶y i chcia艂am sobie porobi膰 jakie艣 normalne badania tam i usg. bo z wczorajszej wizyty u po艂o偶nej jestem bardzo niezadowolona, nie chodzi mi o ni膮, bo Pani bardzo mi艂a, ale w Polsce jak si臋 idzie na pierwsz膮 wizyt臋 to jest badanie ginekologiczne, USG i wog贸le, badania co miesi膮膰 i USG na ka偶dej wizycie, a tu....
Tyle, 偶e us艂ysza艂am bicie serduszka, zwa偶y艂a, zmierzy艂a ci艣nienia, sprawdzi艂a poziom cukru czy co艣 tam, wype艂ni艂a ankiet臋 i to wszystko, nawet nie powiedzia艂a mi dok艂adnego terminu porodu i to ja si,e jej oto spyta艂am, bo sama nie powiedzia艂a i odpowiedzia艂a, 偶e pocz膮tek lutego hmmmm..... w Polsce to by mi powiedzieli dok艂adny dzie艅 (oczywi艣cie wiadomo, 偶e rzadko kiedy rodzi si臋 w terminie, ale to ju偶 nie chodzi o to).
Czy kolejne wizyty b臋d膮 wygl膮da艂y tak samo? Nast臋pna wizyta za miesi膮c czyli w 16 tyg, to nikt mnie nie przepada do ci膮偶y ginekologicznie? Czy musz臋 osobno w swoim interesie si臋 um贸wi膰 do ginekologa? Bo chcia艂abym wiedzie膰 czy wszystko ok i mo偶e zrobi艂by mi USG? Bo na to USG na Downa nie id臋, bo czekam na ubezpieczenie, kt贸re b臋dzie za jakie艣 5 tyg, a tak to musia艂abym zap艂aci膰 25tys isk, a nast臋pne USG to dopiero w 20 tyg. A po艂o偶na powiedzia艂a, 偶e nie musimy i艣膰 na to USG, bo napewno male艅stwo jest zdrowe tzn. odno艣nie Downa, a dzidzi i tak nie zobaczymy...hmmmm. Dlatego sobie pomy艣la艂am, 偶e mo偶e bym si臋 um贸wi艂a do ginekologa, kt贸ry by mnie normalnie zbada艂 i zrobi艂 kr贸tkie USG? Czy nie jest to mo偶liwe? Jejciu, ale si臋 rozpis艂am |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 30 Lip 2010, 13:20 Temat postu: |
|
|
[quote="gwiazdeczka"]No i kolejne problemy, wczoraj mia艂am pierwsz膮 wizyt臋 z po艂o偶n膮, czyta艂am troszk臋 na forum wcze艣niej na temat urlopu a macierzy艅skiego, poniewa偶 do wczoraj planowa艂am lecie膰 na pocz膮tku wrze艣nia do Polski na 3 tyg, ale niestety urlop bezp艂atny, bo niedawno mia艂am przymusowy urlop p艂atny ale w tym czasie nie mog艂am lecie膰 do Polski. Wi臋c spyta艂am po艂o偶nej czy to prawda, 偶e przed porodem trzeba mie膰 ci膮g艂o艣膰 pracy 6 miesi臋cy, bo inaczej nie dostan臋 macierzy艅skiego- bez sensu. Niestety potwierdzi艂a mi moje obawy. Czy naprawd臋 nie mo偶na jako艣 tego za艂atwi膰? Pracuj臋 od ko艅ca stycznia dopiero, teraz mia艂am miesi膮c wolnego przymusowego p艂atnego, termin porodu mam na pocz膮tek lutego, wi臋c wychodzi na to, 偶e ju偶 od sierpnia si臋 liczy te 6 miesi臋cy do porodu. Czy naprawd臋 nie ma mo偶liwo艣ci by jako艣 za艂atwi膰 by polecie膰 do tej Polski chocia偶 na 2 tyg? Np zap艂aci膰 im te 30 tys brakuj膮cego podatku, byleby dostawa膰 p贸藕niej macierzy艅ski. Tak bardzo chcia艂am lecie膰 do Polski, a teraz jestem w 12 tyg ci膮偶y i chcia艂am sobie porobi膰 jakie艣 normalne badania tam i usg. bo z wczorajszej wizyty u po艂o偶nej jestem bardzo niezadowolona, nie chodzi mi o ni膮, bo Pani bardzo mi艂a, ale w Polsce jak si臋 idzie na pierwsz膮 wizyt臋 to jest badanie ginekologiczne, USG i wog贸le, badania co miesi膮膰 i USG na ka偶dej wizycie, a tu....
Tyle, 偶e us艂ysza艂am bicie serduszka, zwa偶y艂a, zmierzy艂a ci艣nienia, sprawdzi艂a poziom cukru czy co艣 tam, wype艂ni艂a ankiet臋 i to wszystko, nawet nie powiedzia艂a mi dok艂adnego terminu porodu i to ja si,e jej oto spyta艂am, bo sama nie powiedzia艂a i odpowiedzia艂a, 偶e pocz膮tek lutego hmmmm..... w Polsce to by mi powiedzieli dok艂adny dzie艅 (oczywi艣cie wiadomo, 偶e rzadko kiedy rodzi si臋 w terminie, ale to ju偶 nie chodzi o to).
Czy kolejne wizyty b臋d膮 wygl膮da艂y tak samo? Nast臋pna wizyta za miesi膮c czyli w 16 tyg, to nikt mnie nie przepada do ci膮偶y ginekologicznie? Czy musz臋 osobno w swoim interesie si臋 um贸wi膰 do ginekologa? Bo chcia艂abym wiedzie膰 czy wszystko ok i mo偶e zrobi艂by mi USG? Bo na to USG na Downa nie id臋, bo czekam na ubezpieczenie, kt贸re b臋dzie za jakie艣 5 tyg, a tak to musia艂abym zap艂aci膰 25tys isk, a nast臋pne USG to dopiero w 20 tyg. A po艂o偶na powiedzia艂a, 偶e nie musimy i艣膰 na to USG, bo napewno male艅stwo jest zdrowe tzn. odno艣nie Downa, a dzidzi i tak nie zobaczymy...hmmmm. Dlatego sobie pomy艣la艂am, 偶e mo偶e bym si臋 um贸wi艂a do ginekologa, kt贸ry by mnie normalnie zbada艂 i zrobi艂 kr贸tkie USG? Czy nie jest to mo偶liwe? Jejciu, ale si臋 rozpis艂am[/quote]
Gwiazdeczko, co do macierzynskiego to nie wiem,
ale niestety(bynajmniej u mnie tak bylo) wizyty wlasnie tak beda wygladaly:( Moja polozna tez mi nic nie mowi(dlatego ja zmieniam) ale nieprawda jest, ze Maluszka nie zobaczysz. My bylismy w 13tc i juz widzielismy Naszego Malego Czlowieczka! Przezycia nie do oposania, cos pieknego:)
Zycze powodzenia w zalatwianiu spraw. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mstefa ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Sk眃: reykjavik- |
|
Wys砤ny: 30 Lip 2010, 17:22 Temat postu: |
|
|
Oczywiscie ze mozesz isc sama do ginekologa i poprosic go o badanie. ja bylam w 6tyg --az 2razy poniewaz wystapilo plamienie krotko po stwierdzeniu ciazy i lekarka w szpitalu polecila mi dla wlasnego spokoju isc do ginekologa po uplywie 3tyg i sprawdzic czy wszystko ok. takze w 9tyg poszlam sama do ginekologa,powiedzialam o co mi chodzi i nie bylo problemu z badaniem i USG. Fakt mielismy USG w 12tyg ale tylko i wylacznie z ciekawosci jak wyglada nasz Skarb. Wizyty u poloznej wygladaja tak jak opisalas. Teraz jestem w Polsce na urlopie,tu robilam USG w 20tyg oraz wszystkie badania z krwi i moczu,oraz poszlam na badanie ginekologiczne. i powiem Ci ze lekarz chcial moja karte ciazy,dlugo musialam mu natlumaczyc ze nie mam takiej ,po prostu polozna nie dala mi jej,mimo ze wiedziala ze lece na wakacje. A wizyta u niego wygladala tak jak u mojej poloznej plus badanie ginekologiczne.Ale z tego co wiem(kolezanka mi mowila ktora rodzila na Islandii)mozesz oprosic polozna o skierowanie do ginekologa.moze nie bedzie robic problemow.
Kolejna wizyte u poloznej mam w polowie sierpnia,tak jak i szkola rodzenia.zobacze jak bedzie tym razem.Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ania12345
| Do潮czy: 16 Lis 2008 | Posty: 50 | |
|
Wys砤ny: 30 Lip 2010, 20:13 Temat postu: |
|
|
ja bylam w 8 tygodniu u ginekologa dla potwierdzenia ciazy. zbadal mnie i pokazal na usg bicie serduszka, ze jestemw ci膮zy.Wstepna karta ci膮zowa zasta艂a przeprowadzona,ok
Druga rzecz stwierdzil u mnie jak膮艣 infekcje i zrobil mi cytologie. Z wynikami z cytologii nie zadzwonil czy wyszly dobre czy z艂e, a mial zadzwoni膰, lek贸w tymczasowo mi nie przepisa艂, ola艂 sprawe. Wiec musialam na wlasna reke sie leczyc, kupujac w aptece co jest. Za wizyte musialam zaplacic
Teraz jestem juz w 26 tyg. i prosze polozna o skierowanie do ginekologa, to mi poprostu nie da, bo uwaza , ze jest to niepotrzebne.
musze przyznac, ze polozne ogolnie olewaja wszytko w por贸wnaniu z Polska. Kazda wizyta wyglada tak samo jak kolezanka opisa艂a powyzej |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gwiazdeczka
| Do潮czy: 27 Lut 2010 | Posty: 148 | |
|
Wys砤ny: 30 Lip 2010, 20:29 Temat postu: |
|
|
My艣l臋, 偶e spraw臋 ginekologa za艂atwi膰 osobi艣cie, bo mo偶e si臋 to nie spodoba膰 po艂o偶nej, nie wiem, po co jej m贸wi膰, no chyba 偶e i tak si臋 dowie, jest to mo偶liwe? Macie jakie艣 namiary na ginekologa? Dzi臋kuj臋 za odpowiedzi  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| grybel1982
|
Wys砤ny: 30 Lip 2010, 22:43 Temat postu: |
|
|
ja tam mia艂am dobr膮 po艂o偶n膮. ile razy poprosi艂am o skierowanie do lekarza to zawsze je dostalaam, konsultacje z ginekologiem te偶 mi zaproponowa艂a. my艣le, 偶e wystarczy powiedzie膰 co jest nie tak i dlaczego chcecie si臋 spotka膰 z lekarzem i nie powinno byc problemu. zreszta do lekarza nie trzeba mie膰 偶adnego skierowania- wystarczy si臋 um贸wi膰 na wizyte. to 偶e chcesz konsultacji z lekarzem nie oznacza, 偶e uwa偶asz j膮 za osob臋 niekompetentn膮. moim zdaniem nie ma co porownywa膰 jak jest tutaj a jak w Polsce. wiadomo, 偶e ka偶da kobieta w ci膮偶y chce wiedzie膰 co si臋 dzieje z jej dzieckiem ale czy robienie usg co miesi膮c jest do tego konieczne?a z drugiej strony je艣li naprawde cos jest nie tak to robi膮 dodatkowe badania, wiem z w艂asnego do艣wiadczenia( i do艣wiadczenia znajomych te偶) czasem tylko dobrze jest poprosi膰 i spokojnie porozmawia膰 a nie 偶膮da膰 bo ja chce i ju偶! moja po艂o偶na jak i lekarz rodzinny i ginekolog nigdy nie robili mi problemu je艣li poprosi艂am o jakies badania bo co艣 mnie niepokoi艂o. moja po艂o偶na zadawa艂a mi mn贸stwo pyta艅, ale zawsze powtarza艂a, 偶e ona jest tam dla mnie i 偶e jak ja mam jakie艣 pytanie czy problem to mam m贸wi膰. by艂am zadowolona z ka偶dej wizyty(: |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| grybel1982
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malbork
| Do潮czy: 15 Pa 2009 | Posty: 66 | |
|
Wys砤ny: 30 Lip 2010, 23:57 Temat postu: Badania w czasie ciazy |
|
|
Dziewczyny,kiedy bylam w ciazy mialam dokladnie takie same obawy jak wy odnosnie poloznych ,opieki lekarskiej.Dopiero spotkanie z moja lekarka w Pl.pomoglo mi rozwiac moje obawy.Stwierdzila po mojej dlugiej opowiesci jak to wyglada na Islandii,ze jest to znakomity system.Poniewaz kobieta w ciazy nie potrzebuje badania ginekologicznego(wiem zaraz zaczniecie krzyczec na mnie)bez wyraznej potrzeby a to moze okreslic polozna w wywiadzie z ciezarna,malo tego,podobno jest udowodnione,ze takowe badania doprowadzaja do poronien albo wczesniejszych porodow.Przypominam,ze sa to slowa ginekolozki z 20 letnim stazem jednej z najlepszych w Trojmiescie:)Natomiast usg co miesiac to tylko i wylacznie nabijanie kasy prywatnym ginekologom no i nasz kaprys bo maluszkowi wcale nie jest potrzebny.Dodam,zepolozna prowadzila cala moja ciaze,w odpowiednim czasie wykryla cukrzyce ciazowa i cholesteze ,wtedy przeslala mnie pod opieke lekarzy w Landspitalan.Urodzilam bez problemu cudna i zdrowa coreczke:)Oczywiscie warunkow porodu na Islandii i w Polsce chyba nie musze porownywac.Kiedy opisalam moj porod,cala ta atmosfere panujaca w szpitalu moim znajomym to one stwierdzily,ze nastepne dziecko chcialyby rodzic tylko na Islandii;)Dziewczyny opisalam moje doswiadczenia tylko dlatego bo tez tak jak wiekszosc z Was bylam w pierwszej ciazy,troszke przerazona ,w obcym kraju z daleka od mamy ,siostry,ktore moglyby pomoc mi rozwiac moje obawy.Pozdrawiam i prosze napisalam to tylko dla informacji,nie rozpetania wojny:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 31 Lip 2010, 2:57 Temat postu: |
|
|
malbork zgadzam si臋 z Tob膮 w zupe艂no艣ci. Do ginekologa mo偶na i艣膰 by ci膮偶e potwierdzi膰 i ewentualnie zrobi膰 cytologie. Czasem wymagana jest sta艂a opieka tego specjalisty ale my same poczujemy 偶e co艣 sie z nami dzieje nie tak, 偶e mamy zakarzenie czy co艣 w tym stylu, ja to si臋 nawet cieszy艂am 偶e mi nikt miedzy nogi bez potrzeby nie zagl膮da:). W PL jak sie pa艅stwow chodzi do lekarza to te偶 usg jest 2 czy 3 razy w ci膮gu ci膮偶y, prywatnie ch臋tnie robi膮 bo za to si臋 im p艂aci. Ja jedno dzieci膮tko urodzi艂am na Islandi, teraz jestem w 14 tyg z drug膮 dzidzi膮 i bardzo si臋 ciesze 偶e jestem tutaj, por贸d dla mnie to nie trauma jak dla wi臋kszo艣ci kole偶anek z Polski, to by艂 najcudowniejszy dzie艅 w 偶yciu a za szpitalem t臋skni艂am bardzo d艂ugo. To nie jest tak 偶e tu mamy z艂膮 opieke, je艣li z ci膮偶膮, z dzidzi膮 jest wszystko ok to po co jakie艣 niepotrzebne badania, stres itd. S艂ysza艂am o wrednych po艂o偶nych na wyspie, r贸bie wszystko by je zmieni膰 bo takie macie prawo i nie pytajcie czy mo偶ecie tylko 偶膮dajcie tego bo to Wasze prawo!!! Z drug膮 ci膮偶膮 b臋dzie Wam 艂atwiej:) jak ju偶 urodzicie to same zrozumiecie 偶e ten system nie jest z艂y |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| madzia
| Do潮czy: 21 Pa 2008 | Posty: 32 | |
|
Wys砤ny: 31 Lip 2010, 3:04 Temat postu: |
|
|
podpisuj臋 si臋 pod tym co napisa艂a "malbork" , moje dwie ci膮偶e prowadzi艂a islandzka po艂o偶na ,zero ginekolog贸w itd,podstawowe "badania" i wszystko by艂o super . Co prawda przy pierwszej ci膮偶y, podobnie jak gwiazdeczka , mia艂am ogromne w膮tpliwo艣ci co do opieki nad ci臋偶arn膮 na Islandii ale jednak to w zupe艂no艣ci wystarczy艂o dwa i p贸艂 tygodnia temu urodzi艂a si臋 nam c贸reczka a mamy tez 3 letniego synka
Pozdrawiam wszystkie mamy ! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
|
Nie mo縠sz pisa nowych temat體 Nie mo縠sz odpowiada w tematach Nie mo縠sz zmienia swoich post體 Nie mo縠sz usuwa swoich post體 Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach
|
|