Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| roger9300 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 07 Sty 2008 | Posty: 463 | |
|
Wysłany: 19 Wrz 2010, 16:20 Temat postu: |
|
|
lampeczka napisał: | mamy do was pytanko:))
moja maĹa od kwietnia idzie do przedszkola....to znaczy jest taki plan:)wiem wiem jeszcze sporo czasu ale.....
jak to wyglada????czy najpierw bÄdzie mogĹa siÄ oswoiÄ z tym???pĂłjĹÄ na godzinkÄ dwie???jak wyglÄ
da karmienie tam????drzemka???nie wyobraĹźam sobie Ĺźe ona tam pĂłjdzie:(((( Ĺźeby zjadĹa trzeba cierpliwoĹci a i mleczko lubi se chasnÄ
Ä w poĹudnie.
szok szok szok.czekam na odp.pozdrawiamy |
w przypadku mojego tygrysa pierwszy tydzien byl wprowadzajacy,
(mysle, ze wszedzie tak jest0
pierwszy dzien bylismy na godzinke, zeby zapoznal sie z otoczeniem, drugi jakos 2,5 godz, chodzilo o to by byc przy nim jak bedzie jadĹ sniadanie i tak kazdego dnia coraz dĹĂłzej. chodzi o to by rodzic/ce byli przy dziecku za pierwaszymazem nowej czynnosci, sniadanko/ drzemka/ obiad/ wyjscie na dwĂłr/ pelne osiem godzin byl dopiero od nastepnego tygodnia
a teraz tydzien w domu bo zlapal chorĂłbsko  _________________ Take nothing but pictures.
Kill nothing but time.
Leave nothing but footprints.
Make nothing but memories.
http://picasaweb.google.pl/charzynskibartlomiej |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
 | Dołączył: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wysłany: 19 Wrz 2010, 16:42 Temat postu: |
|
|
roger9300 napisał: | lampeczka napisał: | mamy do was pytanko:))
moja maĹa od kwietnia idzie do przedszkola....to znaczy jest taki plan:)wiem wiem jeszcze sporo czasu ale.....
jak to wyglada????czy najpierw bÄdzie mogĹa siÄ oswoiÄ z tym???pĂłjĹÄ na godzinkÄ dwie???jak wyglÄ
da karmienie tam????drzemka???nie wyobraĹźam sobie Ĺźe ona tam pĂłjdzie:(((( Ĺźeby zjadĹa trzeba cierpliwoĹci a i mleczko lubi se chasnÄ
Ä w poĹudnie.
szok szok szok.czekam na odp.pozdrawiamy |
w przypadku mojego tygrysa pierwszy tydzien byl wprowadzajacy,
(mysle, ze wszedzie tak jest0
pierwszy dzien bylismy na godzinke, zeby zapoznal sie z otoczeniem, drugi jakos 2,5 godz, chodzilo o to by byc przy nim jak bedzie jadĹ sniadanie i tak kazdego dnia coraz dĹĂłzej. chodzi o to by rodzic/ce byli przy dziecku za pierwaszymazem nowej czynnosci, sniadanko/ drzemka/ obiad/ wyjscie na dwĂłr/ pelne osiem godzin byl dopiero od nastepnego tygodnia
a teraz tydzien w domu bo zlapal chorĂłbsko  |
dziÄkujÄ za odpowiedz:)dla mnie to bÄdzie straszne przeĹźycie hahahah a drzemka???z tym moĹźe byÄ ciÄĹźko u nas;((ona w dzieĹ toleruje tylko spanie w ......wĂłzku;(( |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zbych
| Dołączył: 01 Lis 2008 | Posty: 46 | |
|
Wysłany: 19 Wrz 2010, 23:09 Temat postu: |
|
|
jest tak jak napisaĹ roger9300, a jeĹli chodzi o drzemkÄ to w przedszkolu w ktĂłrym pracuje i myĹlÄ Ĺźe jest tak w wiÄkszoĹci, jeĹli rodzice sobie tego ĹźyczÄ
to dzieciaczki ĹpiÄ
na polu w wĂłzku z tym Ĺźe wĂłzek jest twĂłj, przepraszam a czy mogÄ zapytaÄ dlaczego idzie od kwietnia i jak to zaĹatwiĹaĹ bo ja chciaĹabym Ĺźeby moja kruszyna poszĹa od marca ale dyrektorka nie jest do tego przekonana |
|
Powrót do góry |
|
 |
| roger9300 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 07 Sty 2008 | Posty: 463 | |
|
Wysłany: 19 Wrz 2010, 23:46 Temat postu: |
|
|
moj maly zawsze zasypial z butelka kakao, w drugi dzien juz dostal wode i tez zasnÄ
Ĺ, kladÄ
ich na matercach na podlodze, stawiaĹ opor tylko za pierwszym razem, potem juz nie musiaĹem byc tego swiadkiem ,ale mowiÄ
ze spi dobrze, wiec glowa do gory, w koncu to ich profesja a nie ludzie z pierwszej Ĺapanki _________________ Take nothing but pictures.
Kill nothing but time.
Leave nothing but footprints.
Make nothing but memories.
http://picasaweb.google.pl/charzynskibartlomiej |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
|
Wysłany: 20 Wrz 2010, 9:09 Temat postu: |
|
|
zbych napisał: | jest tak jak napisaĹ roger9300, a jeĹli chodzi o drzemkÄ to w przedszkolu w ktĂłrym pracuje i myĹlÄ Ĺźe jest tak w wiÄkszoĹci, jeĹli rodzice sobie tego ĹźyczÄ
to dzieciaczki ĹpiÄ
na polu w wĂłzku z tym Ĺźe wĂłzek jest twĂłj, przepraszam a czy mogÄ zapytaÄ dlaczego idzie od kwietnia i jak to zaĹatwiĹaĹ bo ja chciaĹabym Ĺźeby moja kruszyna poszĹa od marca ale dyrektorka nie jest do tego przekonana |
hmm....bo koĹczy 2 latka wtedy a to nie tak????jezu!dziĹ pĂłjdÄ i siÄ dowiem konkretnie.myĹlaĹam Ĺźe skoro koĹczy dwa latka w kwietniu to ma tak iĹÄ .pĂłjdÄ zapytam i napisze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
|
Wysłany: 20 Wrz 2010, 9:11 Temat postu: |
|
|
roger9300 napisał: | moj maly zawsze zasypial z butelka kakao, w drugi dzien juz dostal wode i tez zasnÄ
Ĺ, kladÄ
ich na matercach na podlodze, stawiaĹ opor tylko za pierwszym razem, potem juz nie musiaĹem byc tego swiadkiem ,ale mowiÄ
ze spi dobrze, wiec glowa do gory, w koncu to ich profesja a nie ludzie z pierwszej Ĺapanki |
ojjj....widzÄ Ĺźe ze tatuĹ )mĂłj mÄ
Ĺź teĹź tak mĂłwi ale......ja mam tyle obaw Ĺźe szok.jak na niÄ
patrze to nie wiem jak ona to zniesie-------albo ja hahah |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 20 Wrz 2010, 9:20 Temat postu: |
|
|
lampeczka napisał: | roger9300 napisał: | moj maly zawsze zasypial z butelka kakao, w drugi dzien juz dostal wode i tez zasnÄ
Ĺ, kladÄ
ze spi dobrze, wiec glowa do gory, w koncu to ich profesja a nie ludzie z pierwszej Ĺapanki |
Przed nia jeszcze pol roku a przez ten czas mozesz zaczac wprowadzac system jaki panuje w przedszkolu np godziny spania jedzenia i wychodzenia na dwor. Mala napewno szybko zalapie. Moj maly u dagmamy spal w lozku w domu na wersalce a w przedszkolu na materacu na podlodze, nie robi mu zadnej roznicy aby poduszka byla.
A co kwietnia to sie dowiedz bo tez to ciemno widze, Moj poszedl od sierpnia a ma rok i 10m-cy, ale jego kolega od dagmamy konczyl 2lata w marcu i niestety tez poszedl dopiero teraz. Wszystko zalezy od przedszkola czy maja wolne miejsce.
Wroce do przystosowania to w przedszkolu jest mnustwo dzieci wiec bedzie patrzec co one robia i zacznie tak samo. Nie wyobrazalam sobie swojego malego bez smoczka a teraz sam go zostawia w domu i caly dzie jest bez niego. tylko do spania prosi.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
|
Wysłany: 20 Wrz 2010, 10:08 Temat postu: |
|
|
mikolaj napisał: | lampeczka napisał: | roger9300 napisał: | moj maly zawsze zasypial z butelka kakao, w drugi dzien juz dostal wode i tez zasnÄ
Ĺ, kladÄ
Przed nia jeszcze pol roku a przez ten czas mozesz zaczac wprowadzac system jaki panuje w przedszkolu np godziny spania jedzenia i wychodzenia na dwor. Mala napewno szybko zalapie. Moj maly u dagmamy spal w lozku w domu na wersalce a w przedszkolu na materacu na podlodze, nie robi mu zadnej roznicy aby poduszka byla.
A co kwietnia to sie dowiedz bo tez to ciemno widze, Moj poszedl od sierpnia a ma rok i 10m-cy, ale jego kolega od dagmamy konczyl 2lata w marcu i niestety tez poszedl dopiero teraz. Wszystko zalezy od przedszkola czy maja wolne miejsce.
Wroce do przystosowania to w przedszkolu jest mnustwo dzieci wiec bedzie patrzec co one robia i zacznie tak samo. Nie wyobrazalam sobie swojego malego bez smoczka a teraz sam go zostawia w domu i caly dzie jest bez niego. tylko do spania prosi.
Pozdrawiam |
dziÄkujÄ wszystkim za odpowiedzi:))dziĹ idÄ i siÄ dowiem w przedszkolu wszystkiego:))my smoka juĹź nie mamy dawno:)9m.miaĹa i siÄ go pozbyĹam
Pozdrawiamy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
|
Wysłany: 20 Wrz 2010, 12:39 Temat postu: |
|
|
ja smoka tez zaczelam ograniczac i prawie sie udalo ale jak zaczely mu wyrzynac sie 4 zeby to na zmiane sobie szural smoczkami po dziaslach zadne gryzaki tak mu nie odpowiadaly, a dodam ze zeby zaczely mu wychodzic dosc pozno mial cos 9 albo 10m-cy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiapiotrek
| Dołączył: 15 Mar 2010 | Posty: 33 | |
|
Wysłany: 23 Wrz 2010, 22:44 Temat postu: witam |
|
|
witam, dziewczyny mozecie mi polecic jakies dagmamy w Hafnarfiordur czy Gardabaer pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zbych
| Dołączył: 01 Lis 2008 | Posty: 46 | |
|
Wysłany: 27 Wrz 2010, 15:03 Temat postu: |
|
|
i jak lampeczka byĹaĹ w przedszkolu, dowiedziaĹaĹ siÄ czegoĹ, pĂłjdzie twoja kruszyna do przedszkola w kwietniu bo nie daje mi to spokoju bo ja strasznie bym chciaĹa Ĺźeby moja mogĹa iĹÄ w marcu ale obawiam siÄ Ĺźe chcieÄ to ja sobie tylko mogÄ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
|
Wysłany: 27 Wrz 2010, 15:17 Temat postu: |
|
|
zbych napisał: | i jak lampeczka byĹaĹ w przedszkolu, dowiedziaĹaĹ siÄ czegoĹ, pĂłjdzie twoja kruszyna do przedszkola w kwietniu bo nie daje mi to spokoju bo ja strasznie bym chciaĹa Ĺźeby moja mogĹa iĹÄ w marcu ale obawiam siÄ Ĺźe chcieÄ to ja sobie tylko mogÄ  |
coĹ ty!!wiesz kiedy pojdzie????ja myĹlaĹam Ĺźe usiÄ
de jak usĹyszaĹam:)))w sierpniu2011!!extra co???i wczeĹniej nie da rady tam gdzie chce jÄ
posĹaÄ.jak gdzie indziej to moze by jÄ
wzieli ale ja nie chce bo te przedszkole jest blisko mnie.hahah takĹźe zero z przedszkola w kwietniu |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Eliszeba
| Dołączył: 29 Mar 2005 | Posty: 128 | Skąd: BiaĹystok/Akranes |
|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 19:54 Temat postu: |
|
|
Zgadza sie. Rok tzw. przedszkolny zaczyna sie z poczatkiem sierpnia. A w przedszkolu, w ktorym ja pracuje nie przychodza wszystkie nowe dzieci jednoczesnie, tylko z reguly 5-6 tygodniowo. Takze niektore dzieci zaczynaja pod koniec sierpnia, albo i na poczatku wrzesnia. Natomiast dziecko nie musi miec skonczonych 2 lat, chodzi o rok urodzenia, czyli w tym roku przyszly dzieci ur. w 2008. Choc jest jeden chlopczyk z lutego 2009, bo bylo wolne miejsce. Jest tez program wprowadzajcy nowe dzieci. Pierwszego dnia 2 godziny z rodzicem, nastepnego dluzej...itd Takze trzeba to wszystko uwzglednic przy planowaniu. Zdaje sie, ze koniec maja-poczatek czerwca odbywaja sie rozmowy rodzicami dzieci nowoprzyjetych i tam juz podaje sie konkretne daty dla kazdego dziecka i plan kiedy, ile godzin danego dnia itp. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 22:06 Temat postu: PLATNOSC |
|
|
ILE SIE PLACI ZA 8 GODZIN W PRZEDSZKOLU |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 22:21 Temat postu: Re: PLATNOSC |
|
|
edzia napisał: | ILE SIE PLACI ZA 8 GODZIN W PRZEDSZKOLU |
mi dyrektorka wyliczyĹa Ĺźe za 8h zapĹacimy 26.???z groszami.....prawie 27.000. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 22:36 Temat postu: PRZEDSZKOLE |
|
|
A CZY TO PRAWDA ZE TE PIENIADZE KTORE SIE DOSTAWALO Z REKJAVIKBORK PRZECHODZA NA PRZEDSZKOLE |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 22:56 Temat postu: Re: PRZEDSZKOLE |
|
|
edzia napisał: | A CZY TO PRAWDA ZE TE PIENIADZE KTORE SIE DOSTAWALO Z REKJAVIKBORK PRZECHODZA NA PRZEDSZKOLE |
Nie tyle na przesdzkole co na instytucje ktora opiekuje sie Twoim dzieckiem. Tzn przedszkola niania... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 23:07 Temat postu: Re: PRZEDSZKOLE |
|
|
mikolaj napisał: | edzia napisał: | A CZY TO PRAWDA ZE TE PIENIADZE KTORE SIE DOSTAWALO Z REKJAVIKBORK PRZECHODZA NA PRZEDSZKOLE |
Nie tyle na przesdzkole co na instytucje ktora opiekuje sie Twoim dzieckiem. Tzn przedszkola niania... |
to znaczy Ĺźe jak za 8h zapĹacÄ 27.000 a mam te 25.000na dziecko to zapĹacÄ ze swoich tyko 2.000???czy to nie tak???no juĹź nie rozumiem....  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| katiloki
| Dołączył: 03 Lip 2010 | Posty: 6 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 28 Wrz 2010, 23:29 Temat postu: Pytanie |
|
|
Witam \
Czy moĹźecie udzieliÄ mi informacji o jakie pieniÄ
Ĺźki chodzi na dziecko. Dodam Ĺźe cĂłrka zaczÄĹa chodziÄ do przedszkola od 15.09.2010 Z gĂłry dziÄkujÄ za informacje Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
|
Wysłany: 29 Wrz 2010, 8:08 Temat postu: Re: Pytanie |
|
|
katiloki napisał: | Witam \
Czy moĹźecie udzieliÄ mi informacji o jakie pieniÄ
Ĺźki chodzi na dziecko. Dodam Ĺźe cĂłrka zaczÄĹa chodziÄ do przedszkola od 15.09.2010 Z gĂłry dziÄkujÄ za informacje Kasia |
Gdy dziecko konczy 9mcy rodzic moze sie ubiegac o dodatkowe pieniadze na dziecko od 20do 35tys bylo. Teraz nie wiem ile jest, rodzic dostawal te pieniazki pod warunkiem ze dziecko bylo pod jego opieka, jesli ktos oddaje dziecko do dagmamy czy przedszkola to automatycznie te pieniazki sa placone instytucji badz osobie ktora opiekuje sie dzieckiem. A i jeszcze pieniazki sa wyplacane do czasu az dziecko skonczy 2lata. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|