Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| gwiazdeczka
| Do潮czy: 27 Lut 2010 | Posty: 148 | |
|
Wys砤ny: 1 Pa 2010, 23:12 Temat postu: |
|
|
a termin mam na 5 lutego |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
| Do潮czy: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 3 Pa 2010, 22:56 Temat postu: |
|
|
gwiazdeczko fajnie 偶e synu艣, ja te偶 bym troszk臋 chcia艂a synka bo c贸rcie ju偶 mam ale jak urodz臋 dziewczynk臋 te偶 b臋d臋 szcz臋艣liwa, mam siostre i wiem jak fajnie jest j膮 mie膰 . W 34 tyg b臋d臋 mia艂a usg bo ostatnio babeczka kt贸ra mi je robi艂a stwierdzi艂a 偶e mam za nisko 艂o偶ysko i trzeba to sprawdzi膰, do tego czasu mog臋 jeszcze zmieni膰 zdanie i zapyta膰 o p艂e膰 cho膰 w膮tpie:). |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gwiazdeczka
| Do潮czy: 27 Lut 2010 | Posty: 148 | |
|
Wys砤ny: 3 Pa 2010, 23:27 Temat postu: |
|
|
u mnie na szcz臋艣cie wszystko ok i powiedzia艂a ta co USG mi robi艂a, 偶e jak z ci膮偶膮 b臋dzie ok to ju偶 nie b臋d臋 musia艂a tu przychodzi膰.
Zastanawia mnie jedna rzecz, jak tu sprawdzaj膮 jak jest dziecko u艂o偶one przed porodem skoro USG nie robi膮 i do ginekologa si臋 nie idzie.... ??? A po艂o偶na tylko s艂ucha serduszka i pomaca brzuszek.... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kocurek Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Lut 2009 | Posty: 96 | Sk眃: Rvk |
|
Wys砤ny: 3 Pa 2010, 23:29 Temat postu: hej |
|
|
te偶 Mnie to zastanawia jak oni to zamierzaj膮 sprawdzi膰... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mstefa ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Sk眃: reykjavik- |
|
Wys砤ny: 3 Pa 2010, 23:50 Temat postu: |
|
|
mi poloznA powiedziala ze na podstawie ostatnigo USG czyli w 20tyg. bardzo mnie to zdziwilo i powiedzialam ze chce miec jeszcze USG przed porodem,to pokrecila nosem i stwierdzila ze dobrze,ale ok 36tyg bo teraz dziwecko rosnie i nie ma sensu.
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 4 Pa 2010, 8:14 Temat postu: hej |
|
|
W takim razie bede dalej naciskac swoja polozna:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 4 Pa 2010, 9:19 Temat postu: |
|
|
gwiazdeczka napisa: | u mnie na szcz臋艣cie wszystko ok i powiedzia艂a ta co USG mi robi艂a, 偶e jak z ci膮偶膮 b臋dzie ok to ju偶 nie b臋d臋 musia艂a tu przychodzi膰.
Zastanawia mnie jedna rzecz, jak tu sprawdzaj膮 jak jest dziecko u艂o偶one przed porodem skoro USG nie robi膮 i do ginekologa si臋 nie idzie.... ??? A po艂o偶na tylko s艂ucha serduszka i pomaca brzuszek.... |
Ja rowniez o to pytalam i mi powiedziala ze podczas badania ona wyczowa polozenie dziecka. Zapytalam jak i ona podczas badania zaczelami mowic w ktorym miejscu jest glowka. Widac praktyka sie liczy. Mialam dwa usg w ciagu calej ciazy i dziecko urodzilo sie zdrowe. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ania12345
| Do潮czy: 16 Lis 2008 | Posty: 50 | |
|
Wys砤ny: 4 Pa 2010, 10:13 Temat postu: |
|
|
Ja jestem w 35 tygodniu i mi polozna bada艂a brzuch z kazdej strony docikajac i jakos wyczu艂a, ze g艂贸wka sie obr贸ci艂 w d贸艂.
Przed 30 tygodniem nie tylko mierzy艂a wysoko艣膰 macicy, ale tez bada艂a u艂ozenie dziecka, az do teraz czy cos sie nie zmieni艂o.
Mi sie dziecko juz obr贸ci艂o do艂em w 29 tyg. Poza tym idzie to samemu wyczuc po kopniakach. Nagle u g贸ry brzucha sa mocniejsze, a na dole brzucha delikatne  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MARCINIS1
| Do潮czy: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Sk眃: husavik |
|
Wys砤ny: 4 Pa 2010, 10:32 Temat postu: |
|
|
tak po艂o偶na przy profilaktycznym badaniu uciskajac brzuch stwierdza czy dziecko juz sie obrocilo |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lew =konto odzyskane=
| Do潮czy: 17 Lip 2008 | Posty: 147 | |
|
Wys砤ny: 4 Pa 2010, 22:27 Temat postu: |
|
|
Hej
czy wiecie moze jak to jest z wczesniejszym macierzynsk jeszcze przed porodem,dodam ze jestem teraz na bezrobotnym. Czy mozna urodzic w Polsce i otrzymywac macierzynski?
Dzieki za pomoc i pozdrawiam! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jolka nr1
| Do潮czy: 05 Pa 2010 | Posty: 15 | |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2010, 7:13 Temat postu: prosz臋 o rady |
|
|
Witam serdecznie wszystkich!
Przedstawi臋 kr贸tko sytuacj臋 i bardzo prosz臋 o jakie艣 rady
Ot贸偶 pracowa艂am na Islandii wcze艣niej,wr贸ci艂am do Pl ale z uwagi, 偶e nie mam pracy tu to chc臋 wr贸ci膰 na Islandi臋, mog臋 zacz膮膰 prac臋 po przylocie gdy偶 mam tak膮 mo偶liwo艣膰 ale jestem w 8 tygodniu ci膮偶y, czy b臋dzie mi si臋 nale偶a艂o macierzy艅skie i wychowawcze, ile musz臋 przepracowa膰 przed porodem aby naby膰 tych praw, jak to jest naliczane,czy za por贸d b臋d臋 musia艂a p艂aci膰? i wiem 偶e b臋d臋 musia艂a si臋 tam zg艂osi膰 do lekarza, gdzie i jak to uczyni膰, b臋d臋 mieszka膰 w Reykjaviku.
Dzi臋kuj臋 z g贸ry za odpowiedzi |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
| Do潮czy: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2010, 10:50 Temat postu: |
|
|
lew Tobie nie umiem pom贸c,
Jolka nr 1 z tego co czytam na forum to aby dosta膰 macierzy艅ski trzeba pracowa膰 p贸艂 roku przed porodem, jak oni go naliczaj膮 to i ja do ko艅ca nie wiem, podobno bior膮 pod uwag臋 18msc przed wyznaczon膮 dat膮 porodu, nie wiem jak to jest w przypadku kobiet kt贸re s膮 na IS kr贸cej. Urodzisz za darmo po p贸艂 roku pracy, wtedy b臋dziesz ju偶 mia艂a pe艂ne ubezpieczenie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MARCINIS1
|
Wys砤ny: 5 Pa 2010, 10:51 Temat postu: |
|
|
lew napisa: | Hej
czy wiecie moze jak to jest z wczesniejszym macierzynsk jeszcze przed porodem,dodam ze jestem teraz na bezrobotnym. Czy mozna urodzic w Polsce i otrzymywac macierzynski?
Dzieki za pomoc i pozdrawiam! |
nie 偶eby otrzymywac jakiekolwiek pieniadze od islandii musisz urodzic tutaj a juz z trzy tygodniowym malenstwem mozesz leciec do polski zreszta porod tutaj to sama przyjemnosc no dla mnie nie wiem jak dla reszty opieka cudowna |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MARCINIS1
|
Wys砤ny: 5 Pa 2010, 10:55 Temat postu: Re: prosz臋 o rady |
|
|
Jolka nr1 napisa: | Witam serdecznie wszystkich!
Przedstawi臋 kr贸tko sytuacj臋 i bardzo prosz臋 o jakie艣 rady
Ot贸偶 pracowa艂am na Islandii wcze艣niej,wr贸ci艂am do Pl ale z uwagi, 偶e nie mam pracy tu to chc臋 wr贸ci膰 na Islandi臋, mog臋 zacz膮膰 prac臋 po przylocie gdy偶 mam tak膮 mo偶liwo艣膰 ale jestem w 8 tygodniu ci膮偶y, czy b臋dzie mi si臋 nale偶a艂o macierzy艅skie i wychowawcze, ile musz臋 przepracowa膰 przed porodem aby naby膰 tych praw, jak to jest naliczane,czy za por贸d b臋d臋 musia艂a p艂aci膰? i wiem 偶e b臋d臋 musia艂a si臋 tam zg艂osi膰 do lekarza, gdzie i jak to uczyni膰, b臋d臋 mieszka膰 w Reykjaviku.
Dzi臋kuj臋 z g贸ry za odpowiedzi | tak bedzie ci sie nalezalo wszystko pod warunkiem ze przepracujesz co najmniej 6 miesiecy jezeli to przepracujesz nie nie placisz za porod faktycznie biora pod wglad zarobki z 18 miesiecy wstecz a macierzynski naliczaja z ostatnich 6 mieisecy od porodu |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lew =konto odzyskane=
| Do潮czy: 17 Lip 2008 | Posty: 147 | |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2010, 12:11 Temat postu: |
|
|
Dzi臋ki za odpowied藕.
Mam jeszcze pytanie czy orientujecie si臋 czy w ten czwartek jest spotkanie matek w krzy偶u? Odbywaj膮 si臋 one w 2 i 4 czwartek miesi膮ca a ten kalendarzowo b臋dzie pierwszym czwartkiem pa藕dziernika. Troch臋 mnie to zmyli艂o...dajcie zna膰 czy si臋 odb臋dzie
Pozdrawiam! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jolka nr1
| Do潮czy: 05 Pa 2010 | Posty: 15 | |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2010, 12:47 Temat postu: |
|
|
dzi臋kuj臋 wam podnie艣li艣cie mnie na duchu, a jeszcze chcia艂am zapyta膰 czy jak pracowa艂am wcze艣niej z tym 偶e mia艂am roczn膮 przerw臋 to czy to mo偶e si臋 wlicza膰 do tego czy ju偶 raczej nie, czy zaczyna mi si臋 wszystko od pocz膮tku? I gdzie najlepiej i艣膰 do lekarza, wiem 偶e przydzielaj膮 po艂o偶ne, jakby kto艣 w skr贸cie m贸g艂 opisa膰 jak to wszystko wygl膮da... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2010, 16:26 Temat postu: hej |
|
|
Cze艣膰 mamu艣ki mam pytanko, czy za Usg w 3D eflingi co艣 zwracaja? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |