Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| ania12345
| Do潮czy: 16 Lis 2008 | Posty: 50 | |
|
Wys砤ny: 29 Pa 2010, 10:23 Temat postu: |
|
|
ja tylko pisze co mi mowil polski lekarz, ale widze, ze tu sa madrzejsi, wiec juz sie nie wypowiadam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 29 Pa 2010, 11:12 Temat postu: |
|
|
ania12345 napisa: | ja tylko pisze co mi mowil polski lekarz, ale widze, ze tu sa madrzejsi, wiec juz sie nie wypowiadam  |
a ja pisze co mi kiedy艣 m贸wi艂a po艂o偶na, lekarz tutaj.....i nie tylko mi bo i znajomym....w pl te偶 nie spotka艂am si臋 z osob膮 kt贸rej lekarz przy mleku mod.kaza艂 nie podawa膰 wit.d.tam jest kropelka na j臋zyczek.ale mo偶e trafi艂a艣 na pierwszego  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| asiagrochowskais
| Do潮czy: 01 Sty 2009 | Posty: 7 | |
|
Wys砤ny: 29 Pa 2010, 11:26 Temat postu: Hey |
|
|
Moment rozpocz臋cia podawania witaminy D zale偶y od tego, czy matka przyjmowa艂a t臋 witamin臋 w ostatnim trymestrze ci膮偶y oraz od sposobu 偶ywienia dziecka. Niemowl臋 karmione piersi膮, kt贸rego matka nie otrzymywa艂a witaminy D w III trymestrze ci膮偶y, wymaga rozpocz臋cia podawania witaminy D od pierwszych dni 偶ycia. Wed艂ug najnowszych zalece艅 pediatr贸w jest to 400 jednostek na dob臋 (zwykle 1 kropla). Je偶eli matka przyjmowa艂a witamin臋 D w III trymestrze ci膮偶y, powinno to nast膮pi膰 w 3. tygodniu 偶ycia dziecka. Natomiast niemowl臋ta karmione mlekiem modyfikowanym nie wymagaj膮 dodatkowego podawania witaminy D, o ile ilo艣膰 spo偶ytego mleka pokrywa w ca艂o艣ci dzienne zapotrzebowanie (mieszanki mleczne pocz膮tkowe zawieraj膮 40–60 jednostek witaminy D w 100 ml, mieszanki nast臋pne: 56–76). Przy karmieniu mieszanym lekarz ustala dawk臋 indywidualnie, obliczaj膮c zawarto艣膰 witaminy D w podawanym mleku modyfikowanym.Pozdrawiam...  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 29 Pa 2010, 11:42 Temat postu: Re: Hey |
|
|
asiagrochowskais napisa: | Moment rozpocz臋cia podawania witaminy D zale偶y od tego, czy matka przyjmowa艂a t臋 witamin臋 w ostatnim trymestrze ci膮偶y oraz od sposobu 偶ywienia dziecka. Niemowl臋 karmione piersi膮, kt贸rego matka nie otrzymywa艂a witaminy D w III trymestrze ci膮偶y, wymaga rozpocz臋cia podawania witaminy D od pierwszych dni 偶ycia. Wed艂ug najnowszych zalece艅 pediatr贸w jest to 400 jednostek na dob臋 (zwykle 1 kropla). Je偶eli matka przyjmowa艂a witamin臋 D w III trymestrze ci膮偶y, powinno to nast膮pi膰 w 3. tygodniu 偶ycia dziecka. Natomiast niemowl臋ta karmione mlekiem modyfikowanym nie wymagaj膮 dodatkowego podawania witaminy D, o ile ilo艣膰 spo偶ytego mleka pokrywa w ca艂o艣ci dzienne zapotrzebowanie (mieszanki mleczne pocz膮tkowe zawieraj膮 40–60 jednostek witaminy D w 100 ml, mieszanki nast臋pne: 56–76). Przy karmieniu mieszanym lekarz ustala dawk臋 indywidualnie, obliczaj膮c zawarto艣膰 witaminy D w podawanym mleku modyfikowanym.Pozdrawiam...  |
tak jest  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 29 Pa 2010, 11:44 Temat postu: |
|
|
Wiatm wszystkie mamusie:)moj szkrabek ma prawie 5 tygodni i pije mleko modyfikowane,podaje mu codziennie witamine D po 3 kropelki chociaz po艂o偶na kaza艂a 5 kropelek. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 29 Pa 2010, 12:14 Temat postu: |
|
|
SnakDak napisa: | Wiatm wszystkie mamusie:)moj szkrabek ma prawie 5 tygodni i pije mleko modyfikowane,podaje mu codziennie witamine D po 3 kropelki chociaz po艂o偶na kaza艂a 5 kropelek. |
no w艂a艣nie o to chodzi....one m贸wi膮 co i jak.i cho膰 tak jak w poprzednim po艣cie lekarz powinien oblicza膰 zawarto艣膰 wit.w mleku to niestety tego nie robi膮(wiekszo艣膰) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 29 Pa 2010, 14:12 Temat postu: |
|
|
Odwiedzi艂a nas dzis po艂ozna i z ciekawo艣ci zapyta艂am si臋 o witaminke D.Jej odpowiedz by艂a taka "na Islandii lekarze zalecaj膮 podawanie wit.D poniewa偶 jest ma艂o s艂o艅ca i nie wazne czy dziecko jest karmione piersia czy mlekiem modyfikowanym" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| beatka:)
| Do潮czy: 15 Lis 2008 | Posty: 145 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 31 Pa 2010, 15:31 Temat postu: witamina D |
|
|
dziewczyny a ta islandzka witaminke D podaje sie doustnie czy trzeba rozcienczyc? _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| asiagrochowskais
| Do潮czy: 01 Sty 2009 | Posty: 7 | |
|
Wys砤ny: 31 Pa 2010, 15:39 Temat postu: ... |
|
|
Witamine D podajemy doustnie.Pozdrawiam... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 31 Pa 2010, 17:29 Temat postu: |
|
|
Ja podawalam na lyzeczce. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 31 Pa 2010, 18:09 Temat postu: |
|
|
mikolaj napisa: | Ja podawalam na lyzeczce. |
no mo偶na i na 艂y偶eczce ale si臋 nie rozcie艅cza  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mstefa ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Sk眃: reykjavik- |
|
Wys砤ny: 3 Lis 2010, 15:50 Temat postu: nazwisko |
|
|
Czesc dziewczyny.Mam pytanie.
Zlozylam wszystkie papiery potrzebne domacierzynskiego,moj narzeczony rowniez,poniewaz chcemy przez pierwsze tyg byc razem w domu,a pozniej kiedy mi sie skonczy macierzynski on zostanie z dzieckiemw domu.wszystko bylo ok,az w piatek dostal pismo z biura rozliczajacego macierzynski aby potwierdzic czy on jest ojcem. Szefowa nasza,powiedziala ze musimy zalegalizowac zwiazek(konkubinat lub slub)zeby dzieckodostalo po porodzie jego nazwisko. Moze ktoras z Was miala podobna sytuacje?i jak to wyglada w praktyce. Mieszkamy razem,zameldowani jestesmy w tymsamymmiejsu,w papierach on widnieje jako ojciec dziecka.
Czy bedzie on mogl isc na urlop ojcowski i czy zaplaca mu za to,czy czeka nas dluga droga papierkowa?
z gory dziekuje za odp |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
| Do潮czy: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 3 Lis 2010, 21:45 Temat postu: |
|
|
hej hej!! kilka dni nie mialam neta i jestem troszke do tylu. Oczy na wierzch mi wysz艂y kiedy przeczyta艂am na temat wit D. Moja c贸rka dostawa艂a t膮 wit od 1 msc a karmi艂am mlekiem modyfikowanym, 偶adna po艂o偶na czy lekarz nigdy nie kazali mi zmniejsza膰 dawki. By艂am z c贸rk膮 w PL, wezwa艂am do domu ordynatork臋 odzia艂u noworodkowego z mojego miasta, prosi艂a bym jej pokaza艂a t膮 wit i te偶 nie wspomnia艂a nic o odstawieniu czy zmniejszeniu dawki. Popyta艂am kole偶anek i one te偶 pierwszy raz s艂ysz膮 co艣 takiego. Nie chce tu ani nikogo krytykowa膰 ani nikomu przyklasn膮膰, chce napisa膰 偶e moja c贸rcia do p贸艂 roczku dostawa艂a wit d i wszystko jest OK!!!! po p贸艂 roczku tran. Wkurzaj膮ce jest to 偶e co lekarz to inna teoria!!! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 3 Lis 2010, 21:55 Temat postu: |
|
|
Mnie si臋 po艂o偶na pyta艂a czy karmie piersi膮 czy mlekiem modyfikowanym. Wtedy jeszcze karmi艂am p贸艂 na p贸艂 jka ma艂y mia艂 2 m-ce i powiedzia艂a mi ze w zwiazkuz tym i偶 pije mleko SMA to mam poprzestac na 3 kropelkach dziennie |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| agula
| Do潮czy: 02 Pa 2008 | Posty: 20 | |
|
Wys砤ny: 4 Lis 2010, 1:38 Temat postu: |
|
|
a propo witaminy d to ja my艣l臋 偶e komu艣 pomyli艂a si臋 ona z witamin膮 k kt贸r膮 podaje sie w Polsce jak si臋 karmi piers膮 a odstawia przy sztucznym mleku. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 5 Lis 2010, 14:07 Temat postu: podgrzewacz |
|
|
Dziewczyny interesuje mnie wasza opinia na temat podgrzewaczy do butelek. Czy mozecie polecic ktorys szczegolnie?
Mnie interesuje taki ktory caly czas utrzymuje temperature, jaki polecacie? _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Katrina
| Do潮czy: 26 Maj 2008 | Posty: 114 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 5 Lis 2010, 14:44 Temat postu: podgrzewacz |
|
|
Beatko, ja osobi艣cie u偶ywa艂am podgrzewacza firmy AVENT. Szybko podgrzewa, trzyma temperatur臋 dzi臋ki jej regulacji. Osobi艣cie by艂am bardzo zadowolona wi臋c szczerze mog臋 polecic. Niestety sw贸j ju偶 odsprzeda艂am..... Pozdrawiam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Katrina
| Do潮czy: 26 Maj 2008 | Posty: 114 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 5 Lis 2010, 14:50 Temat postu: hej dziewczyny |
|
|
Ja osobi艣cie podawa艂am 5 kropelek vit D, wedle wskaz贸wek po艂o偶nej. Do艣c szybko musia艂am przej艣c na sztuczne karmienie swojego synka poniewa偶 nie najada艂 si臋 moim mlekiem a co za tym idzie i szybko straci艂am pokarm nad czym bardzo ubolewam
Wracaj膮c do vit D, ot贸偶 podawa艂am mu j膮 na 艂y偶eczce, chyba wi臋kszo艣c z Was tak robi. 5 kropelek dostawa艂 zawsze poniewa偶 niestety na 艂y偶eczce tej witaminki sporo zostaje. Nie wiem te偶 czy wiecie i偶 najlepiej przyswajalna jest ta vitamina z mlekiem wi臋c najlepiej podawac zaraz przed jedzonkiem
Powodzenia dla Was wszystkich i samych wspania艂ych chwil z male艅stwami )))))))) Pozdrawiam cieplutko  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 5 Lis 2010, 17:07 Temat postu: Re: podgrzewacz |
|
|
Katrina napisa: | Beatko, ja osobi艣cie u偶ywa艂am podgrzewacza firmy AVENT. Szybko podgrzewa, trzyma temperatur臋 dzi臋ki jej regulacji. Osobi艣cie by艂am bardzo zadowolona wi臋c szczerze mog臋 polecic. Niestety sw贸j ju偶 odsprzeda艂am..... Pozdrawiam. |
tzn ze mozge smialo trzymac butelke w nocy i w razie potrzeby zawsze mleko bedzie cieple? _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ania88_2010
| Do潮czy: 17 Kwi 2010 | Posty: 57 | |
|
Wys砤ny: 5 Lis 2010, 23:22 Temat postu: |
|
|
hej teraz jestem w 34 tygodniu ci膮偶y chcia艂abym zobaczy膰 miejsce gdzie urodzi sie moja c贸rcia ale nikt nic nie pisze o spotkaniach dla ci臋偶arnych?czy wog贸le s膮 jeszcze takie spotkania?pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|