reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 236, 237, 238 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
ania12345

Do潮czy: 16 Lis 2008
PostWys砤ny: 29 Pa 2010, 10:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tylko pisze co mi mowil polski lekarz, ale widze, ze tu sa madrzejsi, wiec juz sie nie wypowiadam Wink
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
lampeczka

Do潮czy: 25 Sty 2009
PostWys砤ny: 29 Pa 2010, 11:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ania12345 napisa:
ja tylko pisze co mi mowil polski lekarz, ale widze, ze tu sa madrzejsi, wiec juz sie nie wypowiadam Wink

a ja pisze co mi kiedy艣 m贸wi艂a po艂o偶na, lekarz tutaj.....i nie tylko mi bo i znajomym....w pl te偶 nie spotka艂am si臋 z osob膮 kt贸rej lekarz przy mleku mod.kaza艂 nie podawa膰 wit.d.tam jest kropelka na j臋zyczek.ale mo偶e trafi艂a艣 na pierwszego Wink
Powr髏 do g髍y
asiagrochowskais

Do潮czy: 01 Sty 2009
PostWys砤ny: 29 Pa 2010, 11:26    Temat postu: Hey Odpowiedz z cytatem

Moment rozpocz臋cia podawania witaminy D zale偶y od tego, czy matka przyjmowa艂a t臋 witamin臋 w ostatnim trymestrze ci膮偶y oraz od sposobu 偶ywienia dziecka. Niemowl臋 karmione piersi膮, kt贸rego matka nie otrzymywa艂a witaminy D w III trymestrze ci膮偶y, wymaga rozpocz臋cia podawania witaminy D od pierwszych dni 偶ycia. Wed艂ug najnowszych zalece艅 pediatr贸w jest to 400 jednostek na dob臋 (zwykle 1 kropla). Je偶eli matka przyjmowa艂a witamin臋 D w III trymestrze ci膮偶y, powinno to nast膮pi膰 w 3. tygodniu 偶ycia dziecka. Natomiast niemowl臋ta karmione mlekiem modyfikowanym nie wymagaj膮 dodatkowego podawania witaminy D, o ile ilo艣膰 spo偶ytego mleka pokrywa w ca艂o艣ci dzienne zapotrzebowanie (mieszanki mleczne pocz膮tkowe zawieraj膮 40–60 jednostek witaminy D w 100 ml, mieszanki nast臋pne: 56–76). Przy karmieniu mieszanym lekarz ustala dawk臋 indywidualnie, obliczaj膮c zawarto艣膰 witaminy D w podawanym mleku modyfikowanym.Pozdrawiam... Smile
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 29 Pa 2010, 11:42    Temat postu: Re: Hey Odpowiedz z cytatem

asiagrochowskais napisa:
Moment rozpocz臋cia podawania witaminy D zale偶y od tego, czy matka przyjmowa艂a t臋 witamin臋 w ostatnim trymestrze ci膮偶y oraz od sposobu 偶ywienia dziecka. Niemowl臋 karmione piersi膮, kt贸rego matka nie otrzymywa艂a witaminy D w III trymestrze ci膮偶y, wymaga rozpocz臋cia podawania witaminy D od pierwszych dni 偶ycia. Wed艂ug najnowszych zalece艅 pediatr贸w jest to 400 jednostek na dob臋 (zwykle 1 kropla). Je偶eli matka przyjmowa艂a witamin臋 D w III trymestrze ci膮偶y, powinno to nast膮pi膰 w 3. tygodniu 偶ycia dziecka. Natomiast niemowl臋ta karmione mlekiem modyfikowanym nie wymagaj膮 dodatkowego podawania witaminy D, o ile ilo艣膰 spo偶ytego mleka pokrywa w ca艂o艣ci dzienne zapotrzebowanie (mieszanki mleczne pocz膮tkowe zawieraj膮 40–60 jednostek witaminy D w 100 ml, mieszanki nast臋pne: 56–76). Przy karmieniu mieszanym lekarz ustala dawk臋 indywidualnie, obliczaj膮c zawarto艣膰 witaminy D w podawanym mleku modyfikowanym.Pozdrawiam... Smile

tak jest Very Happy
Powr髏 do g髍y
SnakDak
Go舵
PostWys砤ny: 29 Pa 2010, 11:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiatm wszystkie mamusie:)moj szkrabek ma prawie 5 tygodni i pije mleko modyfikowane,podaje mu codziennie witamine D po 3 kropelki chociaz po艂o偶na kaza艂a 5 kropelek.
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 29 Pa 2010, 12:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

SnakDak napisa:
Wiatm wszystkie mamusie:)moj szkrabek ma prawie 5 tygodni i pije mleko modyfikowane,podaje mu codziennie witamine D po 3 kropelki chociaz po艂o偶na kaza艂a 5 kropelek.

no w艂a艣nie o to chodzi....one m贸wi膮 co i jak.i cho膰 tak jak w poprzednim po艣cie lekarz powinien oblicza膰 zawarto艣膰 wit.w mleku to niestety tego nie robi膮(wiekszo艣膰)
Powr髏 do g髍y
SnakDak
Go舵
PostWys砤ny: 29 Pa 2010, 14:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odwiedzi艂a nas dzis po艂ozna i z ciekawo艣ci zapyta艂am si臋 o witaminke D.Jej odpowiedz by艂a taka "na Islandii lekarze zalecaj膮 podawanie wit.D poniewa偶 jest ma艂o s艂o艅ca i nie wazne czy dziecko jest karmione piersia czy mlekiem modyfikowanym"
Powr髏 do g髍y
beatka:)

Do潮czy: 15 Lis 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 31 Pa 2010, 15:31    Temat postu: witamina D Odpowiedz z cytatem

dziewczyny a ta islandzka witaminke D podaje sie doustnie czy trzeba rozcienczyc?

Do潮czy: 01 Sty 2009
PostWys砤ny: 31 Pa 2010, 15:39    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

Witamine D podajemy doustnie.Pozdrawiam...
Powr髏 do g髍y
mikolaj

Do潮czy: 12 Kwi 2008
PostWys砤ny: 31 Pa 2010, 17:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja podawalam na lyzeczce.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
lampeczka

PostWys砤ny: 31 Pa 2010, 18:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mikolaj napisa:
Ja podawalam na lyzeczce.

no mo偶na i na 艂y偶eczce ale si臋 nie rozcie艅cza Wink Wink
Powr髏 do g髍y
mstefa
ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
Do潮czy: 22 Maj 2008
Sk眃: reykjavik-
PostWys砤ny: 3 Lis 2010, 15:50    Temat postu: nazwisko Odpowiedz z cytatem

Czesc dziewczyny.Mam pytanie.
Zlozylam wszystkie papiery potrzebne domacierzynskiego,moj narzeczony rowniez,poniewaz chcemy przez pierwsze tyg byc razem w domu,a pozniej kiedy mi sie skonczy macierzynski on zostanie z dzieckiemw domu.wszystko bylo ok,az w piatek dostal pismo z biura rozliczajacego macierzynski aby potwierdzic czy on jest ojcem. Szefowa nasza,powiedziala ze musimy zalegalizowac zwiazek(konkubinat lub slub)zeby dzieckodostalo po porodzie jego nazwisko. Moze ktoras z Was miala podobna sytuacje?i jak to wyglada w praktyce. Mieszkamy razem,zameldowani jestesmy w tymsamymmiejsu,w papierach on widnieje jako ojciec dziecka.
Czy bedzie on mogl isc na urlop ojcowski i czy zaplaca mu za to,czy czeka nas dluga droga papierkowa?
z gory dziekuje za odp
Powr髏 do g髍y
norbi261107

Do潮czy: 16 Lut 2009
Sk眃: reykjavik
PostWys砤ny: 3 Lis 2010, 21:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej hej!! kilka dni nie mialam neta i jestem troszke do tylu. Oczy na wierzch mi wysz艂y kiedy przeczyta艂am na temat wit D. Moja c贸rka dostawa艂a t膮 wit od 1 msc a karmi艂am mlekiem modyfikowanym, 偶adna po艂o偶na czy lekarz nigdy nie kazali mi zmniejsza膰 dawki. By艂am z c贸rk膮 w PL, wezwa艂am do domu ordynatork臋 odzia艂u noworodkowego z mojego miasta, prosi艂a bym jej pokaza艂a t膮 wit i te偶 nie wspomnia艂a nic o odstawieniu czy zmniejszeniu dawki. Popyta艂am kole偶anek i one te偶 pierwszy raz s艂ysz膮 co艣 takiego. Nie chce tu ani nikogo krytykowa膰 ani nikomu przyklasn膮膰, chce napisa膰 偶e moja c贸rcia do p贸艂 roczku dostawa艂a wit d i wszystko jest OK!!!! po p贸艂 roczku tran. Wkurzaj膮ce jest to 偶e co lekarz to inna teoria!!!
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Tlen
kiki
Go舵
PostWys砤ny: 3 Lis 2010, 21:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie si臋 po艂o偶na pyta艂a czy karmie piersi膮 czy mlekiem modyfikowanym. Wtedy jeszcze karmi艂am p贸艂 na p贸艂 jka ma艂y mia艂 2 m-ce i powiedzia艂a mi ze w zwiazkuz tym i偶 pije mleko SMA to mam poprzestac na 3 kropelkach dziennie
Powr髏 do g髍y
agula

Do潮czy: 02 Pa 2008
PostWys砤ny: 4 Lis 2010, 1:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a propo witaminy d to ja my艣l臋 偶e komu艣 pomyli艂a si臋 ona z witamin膮 k kt贸r膮 podaje sie w Polsce jak si臋 karmi piers膮 a odstawia przy sztucznym mleku.
Powr髏 do g髍y

PostWys砤ny: 5 Lis 2010, 14:07    Temat postu: podgrzewacz Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny interesuje mnie wasza opinia na temat podgrzewaczy do butelek. Czy mozecie polecic ktorys szczegolnie?
Mnie interesuje taki ktory caly czas utrzymuje temperature, jaki polecacie?

Do潮czy: 26 Maj 2008
PostWys砤ny: 5 Lis 2010, 14:44    Temat postu: podgrzewacz Odpowiedz z cytatem

Beatko, ja osobi艣cie u偶ywa艂am podgrzewacza firmy AVENT. Szybko podgrzewa, trzyma temperatur臋 dzi臋ki jej regulacji. Osobi艣cie by艂am bardzo zadowolona wi臋c szczerze mog臋 polecic. Niestety sw贸j ju偶 odsprzeda艂am..... Pozdrawiam.
Powr髏 do g髍y
Katrina

Do潮czy: 26 Maj 2008
PostWys砤ny: 5 Lis 2010, 14:50    Temat postu: hej dziewczyny Odpowiedz z cytatem

Ja osobi艣cie podawa艂am 5 kropelek vit D, wedle wskaz贸wek po艂o偶nej. Do艣c szybko musia艂am przej艣c na sztuczne karmienie swojego synka poniewa偶 nie najada艂 si臋 moim mlekiem a co za tym idzie i szybko straci艂am pokarm nad czym bardzo ubolewam Sad
Wracaj膮c do vit D, ot贸偶 podawa艂am mu j膮 na 艂y偶eczce, chyba wi臋kszo艣c z Was tak robi. 5 kropelek dostawa艂 zawsze poniewa偶 niestety na 艂y偶eczce tej witaminki sporo zostaje. Nie wiem te偶 czy wiecie i偶 najlepiej przyswajalna jest ta vitamina z mlekiem wi臋c najlepiej podawac zaraz przed jedzonkiem Smile
Powodzenia dla Was wszystkich i samych wspania艂ych chwil z male艅stwami Smile)))))))) Pozdrawiam cieplutko Smile
Powr髏 do g髍y

PostWys砤ny: 5 Lis 2010, 17:07    Temat postu: Re: podgrzewacz Odpowiedz z cytatem

Katrina napisa:
Beatko, ja osobi艣cie u偶ywa艂am podgrzewacza firmy AVENT. Szybko podgrzewa, trzyma temperatur臋 dzi臋ki jej regulacji. Osobi艣cie by艂am bardzo zadowolona wi臋c szczerze mog臋 polecic. Niestety sw贸j ju偶 odsprzeda艂am..... Pozdrawiam.

tzn ze mozge smialo trzymac butelke w nocy i w razie potrzeby zawsze mleko bedzie cieple?

Do潮czy: 17 Kwi 2010
PostWys砤ny: 5 Lis 2010, 23:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej teraz jestem w 34 tygodniu ci膮偶y chcia艂abym zobaczy膰 miejsce gdzie urodzi sie moja c贸rcia ale nikt nic nie pisze o spotkaniach dla ci臋偶arnych?czy wog贸le s膮 jeszcze takie spotkania?pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 236, 237, 238 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 237 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.