reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Matki matkom i dzieciom - porady, wątpliwości, pomoc
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 80, 81, 82  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kiki
Gość
PostWysłany: 3 Lis 2010, 19:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja dostarczyłam akt urodzenia z adnotacją o braku zawarcia małżeństwa, ale to nic nie zmieniło w sprawie ! Nie można od tak sobie podac że Iksiński jest ojcem mojego dziecka i tak Pjoskra wpisze - nie żartuj sobie! Jesli panna ma dziecko to albo nosi jej nazwisko albo ojciec prawnie je uznaje i wtedy nosi jego nazwisko. Tego sie nie obejdzie. Oczywiście związku nie musicie legalizowac bo w koncu nikt Cie do tego nie zmusi. U mnie prawnik powiedział tylko , że przy okazji skoro jestesmy razem możemy zalegalizowac konkubinat. A przy rejestracji dziecka w Pjoskrze potrzeba obojga rodziców (podpisy) oczywiście jak juz zmieniacie na ojcowskie nazwisko. Moim zdaniem powinniscie jeszcze przed porodem pójśc i uznac dziecko i wtedy po porodzie bedzie wszystko cacy Smile
Powrót do góry
grybel1982

PostWysłany: 3 Lis 2010, 19:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sorki ale ja wypelnilam odpowiednie papiery w urzędzie razem z ojcem dziecka, w ktorych on uznaje dziecko- ale samo wypelnienie tych papierow nie wystarczy jesli nie przedstawisz zaświadczenia o swoim stanie cywilnym. u mnie obeszło się bez prawnika- w Polsce też nie potrzebujesz prawnika żeby ojciec mógł w urzędzie stwierdzić że to jest jego dziecko. w naszym przypadku te papiery wystarczyły, żeby dziecko miało nazwisko ojca i żeby tata był wpisany w akcie urodzenia i mógł pobierać zasiłek ojcowski.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kiki
Gość
PostWysłany: 3 Lis 2010, 20:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no OK, u mnie w Keflaviku takimi sprawami zajmuje sie widac prawnik. Zanim może być uznane ojcostwo musi matka przedstawic zaświadczenie z PL że nie jest mężatką, bo w przeciwnym wypadku dziecko dostaje nazwisko męża (nawet jeśli ojcem jest kto inny) Shocked to jest durnota największa no ale coż Confused Potem składa sie dokumenty razem z szanownym tata Smile o uznaniu ojcostwa, no i jesli to konieczne złożyć również w Pjoskrze dokument o zmianie nazwiska dziecka . No to by było na tyle Smile
Powrót do góry
mstefa
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 3 Lis 2010, 22:38    Temat postu: :) Odpowiedz z cytatem

dziekuje za odpowiedzi. Czekamy na Akty urodzenia z dopiskiem o stanie cywilnym.
Zaswiadczenia osobnego o stanie cywilnym nie chca dawac osobom trzecim a do tego twierdza ze taki papier wydaje sie raz w zyciu do slubu. paranoja
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
grybel1982

PostWysłany: 3 Lis 2010, 23:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w moim przypadku też nie chcieli dać tego zaświadczenia mojej siostrze więc wystąpiłam z wnioskiem o nie przez konsulat. troche to trwało i kosztowało, ale dostałam to zaświadczenie tyle ze w jezyku polskim i musialam je jeszcze tutaj tlumaczyc. wszystkie papiery załatwialiśmy 2 miesiace! życze powodzenia w urzędach(:
Powrót do góry
mstefa
PostWysłany: 3 Lis 2010, 23:09    Temat postu: :) Odpowiedz z cytatem

czytalan na stronie konsulatu ze trwa to ok 2miesiecy. wiec mamy nadzieje ze Akt urodzenia z odpowiednia adnotacja wystarczy.

mam jeszcze pytanie z calkiem innej beczki---sa moze do kupienia w aptekach majtki poporodowe takie siateczkowe.jesli tak to jak one si enazywaja.pozdrawiam
Powrót do góry
kiki
Gość
PostWysłany: 3 Lis 2010, 23:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mnie tez próbowali robic problemy że moja mama nie moze takiego dok.odebrac bo wiadomo nie jest mną... Pani kierownik zakichana twierdziła iż nie moze wydac dokumentu o moim stanie cywilnym bo ona nie wie czy od czasu wyjazdu nie wziełam slubu np w Mexyku? Szalona !! a ona ma przezciez obowiazek wydac zaswiadczenie ze jestem panna w PL a że w Mexyku bede meżatka to juz nie jej broszka ! Chodzilo ostan cywilny w Polsce a ona jak nikt inny powinna go znac !! Debilne te baby są !! zreszta moja mama kazała jej pokazac podstawe prawną zabraniającą odbiór takiego dok. !! Baba zdebiała i za 2 h był odbiór aktu urodzenia i to w jez ang na druku europejskim !! Trza nimi potrząsnąc !! Nie dajcie się !!!
Powrót do góry
asiagrochowskais

PostWysłany: 4 Lis 2010, 10:05    Temat postu: .... Odpowiedz z cytatem

Very Happy Komletna bzdura ,ze rodzic nie moze pobrac dokumentu o stanie cywilnym.Moja siostra pobrala mi ten dokument bez problemu,tylko zaplacila za to 20 albo 30 zl.
Powrót do góry
aniag
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 4 Lis 2010, 12:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mstefa napisał:
dziekuje za odpowiedzi. Czekamy na Akty urodzenia z dopiskiem o stanie cywilnym.
Zaswiadczenia osobnego o stanie cywilnym nie chca dawac osobom trzecim a do tego twierdza ze taki papier wydaje sie raz w zyciu do slubu. paranoja

Oni mają obowiązek wydać taki akt najbliższej rodzinie,jest to zapisane a w aktach stanu cywilnego, nie pamiętam w tej chwili jaki to artykuł. Ja miałam taką samo sytuację, do zarejestrowania konkubinatu wystarczył międzynarodowy odpis aktu urodzenia ojca i matki,najlepiej załatwić to wszystko przed urodzeniem dziecka.
Powrót do góry
mstefa
PostWysłany: 4 Lis 2010, 13:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aniag napisał:
mstefa napisał:

Oni mają obowiązek wydać taki akt najbliższej rodzinie,jest to zapisane a w aktach stanu cywilnego, nie pamiętam w tej chwili jaki to artykuł. Ja miałam taką samo sytuację, do zarejestrowania konkubinatu wystarczył międzynarodowy odpis aktu urodzenia ojca i matki,najlepiej załatwić to wszystko przed urodzeniem dziecka.

mama byla dzis i ostro dyskutowala na temat zawiadczenia o stanie cywilnym.babeczka powiedziala ,ze nie moze wydac takowego zaswiadczenia.mozna oczywiscie zrobic wyjatek. nie chca tez dawac tych zaswiadczen czesto,poniewaz ludzie brali sluby za granica,konsulat nie zglaszal tego w kraju,wracali do polski i znowu brali sluby. twierdzi ze pozmienialo sie wszystko. naszczescie podpowiedziala w czym jest wzmianka o stanie cywilnym i wstawilo takowy papier.takze czekamy na 2.
Powrót do góry
Nargis

PostWysłany: 4 Lis 2010, 15:29    Temat postu: Zaświadczenia Odpowiedz z cytatem

Ostatnio załatwiałam te sprawy dla siebie. Co do zaświadczenia o stanie cywilnym sprawa wygląda następujaco.
Istnieją dwa różne zaświadczenia o tej tematyce, które urzędnicy w Polsce często mylą.

Piersze zaświadczenie jest to zaświadczenie o braku przypisków o zawarciu związku małżeństkiego w akcie urodzenia.
To zaświadczenie jest wystarczające do założenia np. związku partnerskiego itp. W Polsce mało popularne gdyż wydawane jest raczej na potrzeby osób z zagranicy.
Pozdstawą prawną tego zaświadczenia jest art. 79, ust. 2 ustawy o aktach stany cywilnego
Art. 79. Z ksiąg stanu cywilnego wydaje się:
2) zaświadczenia o dokonanych w księgach stanu cywilnego wpisach lub o ich braku;

Zaświadczenie mogą odebrać małżonek rodzice, dziadkowie, rodzeństwo art. 83 tej samej ustwy
Art. 83. 1. Odpisy oraz zaświadczenia określone w art. 79 wydaje się na wniosek sądu lub innego organu państwowego, osoby, której stan cywilny został w akcie stwierdzony, jej wstępnego, zstępnego, rodzeństwa, małżonka lub przedstawiciela ustawowego.
W Urzędzie Stanu Cywilnego wystarczy podać te podstwy prawne. Urzędnik ma obowiązek wydać to zaświadczenie.

Drugim zaświadczeniem jest zaświadczenie o braku przeszkód do zawarcie związku małżeńskiego.
To zaświadczenie jest wymagane jeżeli chce się zawrzeć związek małżeński. Otrzymać można je tylko i wyłącznie osobiście w USC w Polsce lub składając wniosek w urzędzie konsularnym.
Pozdstawa prawna art.53-63 ustway o aktach stanu cywilnego.

Tak w skrócie przedstawiają się te spraw Wink zatem nie jest to zasada szczęścia tylko dobrego nazewnictwa Smile
Powodzenia młode mamy i nie tylko
Powrót do góry
lampeczka

PostWysłany: 6 Lis 2010, 12:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej!
czy w weekendy Dom medica nie rejestruje telefonicznie???? prawie od dwóch godzin dzwonie i nic.....mowią ze od 10-15 w weekendy. nie rozumiem o co tu chodzi....prosze o szybką odpwiedz....dziękuję i pozdrawiam
Powrót do góry
ania12345

PostWysłany: 7 Lis 2010, 14:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie, moze ktos z was wie. Urodziło nam sie dziecko. W zwiazku z tym chciałabym wiedziec, gdzie sie dziecko rejestruje - adres, ile jest na to czasu, jakie trzeba miec ze soba dokumenty i czy sa potrzebni oboje przy tym rodzice Question Question Question
Powrót do góry
grybel1982

PostWysłany: 7 Lis 2010, 19:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rodzice muszą być oboje(: robi się to w ÞjĂłðskrĂĄ. wypełnia się papierek z danymi rodzicĂłw i dziecka(imie, nazwisko kenitala adres) płaci się coś około 1000 koron i akt urodzenia oni potem moga wyslac do domu lub mozna go odebrac na miejscu za kilka dni. wybiera sie jeszcze w jakim jezyku maja go sporządzić. o ile dobrze pamietam to masz pół roku na wybranie imienia dla dziecka. ale nie jestem pewna bo dokladnie nie wypytywałam gdyĹź nie bylam tym zainteresowana(:
Powrót do góry
norbi261107

PostWysłany: 8 Lis 2010, 10:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moja siostra urodzila 26 wrzesnia, wszystkie sprawy zwiazane z rejestracja zalatwial tylko szwagier, oboje jedynie skladali wniosek o paszport. Nie sa malzenstwem, dziecko ma nazwisko po tacie, nie bylo z tym problemow czy dodatkowych formalnosci
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
grybel1982

PostWysłany: 8 Lis 2010, 18:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oboje rodzice musza podpisac papiery do wyrobienia aktu urodzenia- ale nie musza byc tam osobiscie(: wniosek mozna dostac na miejscu lub poprosic o jego przeslanie poczta
http://www.fmr.is/pages/1028
Powrót do góry
ania12345

PostWysłany: 8 Lis 2010, 19:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam jeszcze pytanie, troszke inne. karmie dziecko mlekiem modyfikowanym nan 1. niestety ma po nich zaparcia. Sad znacie jakies mleko, ktĂłre nie powoduje zaparc?? gdzie mozna kupic? albo jakis sposob na zaparcia? dodam, ze dziecko ma dopiero 1 tydzien. prosze bardzo o pomoc
Powrót do góry
SnakDak
Gość
PostWysłany: 8 Lis 2010, 20:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sms mozesz kupic w bonusie lub kronanie
Powrót do góry
ania12345

PostWysłany: 8 Lis 2010, 20:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zastanawiam sie, moze gdzies jest bebilon comfort, bo on jest ponoc dobry lub bebiko. sa tu takie mleka?
Powrót do góry
norbi261107

PostWysłany: 8 Lis 2010, 21:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bebilon comfort bywa w Polskim sklepie, moja siostra daje go malemu, mial ostre kolki i zaparcia i na tym mleczku mu duzo lepiej. Teraz z tego co wiem w grudniu ma byc dostawa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 80, 81, 82  Następny
Strona 6 z 82

Skocz do: