Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 3 Lis 2010, 19:01 Temat postu: |
|
|
ja dostarczyĹam akt urodzenia z adnotacjÄ
o braku zawarcia maĹĹźeĹstwa, ale to nic nie zmieniĹo w sprawie ! Nie moĹźna od tak sobie podac Ĺźe IksiĹski jest ojcem mojego dziecka i tak Pjoskra wpisze - nie Ĺźartuj sobie! Jesli panna ma dziecko to albo nosi jej nazwisko albo ojciec prawnie je uznaje i wtedy nosi jego nazwisko. Tego sie nie obejdzie. OczywiĹcie zwiÄ
zku nie musicie legalizowac bo w koncu nikt Cie do tego nie zmusi. U mnie prawnik powiedziaĹ tylko , Ĺźe przy okazji skoro jestesmy razem moĹźemy zalegalizowac konkubinat. A przy rejestracji dziecka w Pjoskrze potrzeba obojga rodzicĂłw (podpisy) oczywiĹcie jak juz zmieniacie na ojcowskie nazwisko. Moim zdaniem powinniscie jeszcze przed porodem pĂłjĹc i uznac dziecko i wtedy po porodzie bedzie wszystko cacy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| grybel1982
| Dołączył: 21 Cze 2008 | Posty: 95 | Skąd: Hafnarfjordur 221 Vellir |
|
Wysłany: 3 Lis 2010, 19:55 Temat postu: |
|
|
sorki ale ja wypelnilam odpowiednie papiery w urzÄdzie razem z ojcem dziecka, w ktorych on uznaje dziecko- ale samo wypelnienie tych papierow nie wystarczy jesli nie przedstawisz zaĹwiadczenia o swoim stanie cywilnym. u mnie obeszĹo siÄ bez prawnika- w Polsce teĹź nie potrzebujesz prawnika Ĺźeby ojciec mĂłgĹ w urzÄdzie stwierdziÄ Ĺźe to jest jego dziecko. w naszym przypadku te papiery wystarczyĹy, Ĺźeby dziecko miaĹo nazwisko ojca i Ĺźeby tata byĹ wpisany w akcie urodzenia i mĂłgĹ pobieraÄ zasiĹek ojcowski. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Lis 2010, 20:19 Temat postu: |
|
|
no OK, u mnie w Keflaviku takimi sprawami zajmuje sie widac prawnik. Zanim moĹźe byÄ uznane ojcostwo musi matka przedstawic zaĹwiadczenie z PL Ĺźe nie jest mÄĹźatkÄ
, bo w przeciwnym wypadku dziecko dostaje nazwisko mÄĹźa (nawet jeĹli ojcem jest kto inny) to jest durnota najwiÄksza no ale coĹź Potem skĹada sie dokumenty razem z szanownym tata o uznaniu ojcostwa, no i jesli to konieczne zĹoĹźyÄ rĂłwnieĹź w Pjoskrze dokument o zmianie nazwiska dziecka . No to by byĹo na tyle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Skąd: reykjavik- |
|
Wysłany: 3 Lis 2010, 22:38 Temat postu: :) |
|
|
dziekuje za odpowiedzi. Czekamy na Akty urodzenia z dopiskiem o stanie cywilnym.
Zaswiadczenia osobnego o stanie cywilnym nie chca dawac osobom trzecim a do tego twierdza ze taki papier wydaje sie raz w zyciu do slubu. paranoja |
|
Powrót do góry |
|
 |
| grybel1982
|
Wysłany: 3 Lis 2010, 23:05 Temat postu: |
|
|
w moim przypadku teĹź nie chcieli daÄ tego zaĹwiadczenia mojej siostrze wiÄc wystÄ
piĹam z wnioskiem o nie przez konsulat. troche to trwaĹo i kosztowaĹo, ale dostaĹam to zaĹwiadczenie tyle ze w jezyku polskim i musialam je jeszcze tutaj tlumaczyc. wszystkie papiery zaĹatwialiĹmy 2 miesiace! Ĺźycze powodzenia w urzÄdach(: |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Lis 2010, 23:09 Temat postu: :) |
|
|
czytalan na stronie konsulatu ze trwa to ok 2miesiecy. wiec mamy nadzieje ze Akt urodzenia z odpowiednia adnotacja wystarczy.
mam jeszcze pytanie z calkiem innej beczki---sa moze do kupienia w aptekach majtki poporodowe takie siateczkowe.jesli tak to jak one si enazywaja.pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Lis 2010, 23:37 Temat postu: |
|
|
mnie tez prĂłbowali robic problemy Ĺźe moja mama nie moze takiego dok.odebrac bo wiadomo nie jest mnÄ
... Pani kierownik zakichana twierdziĹa iĹź nie moze wydac dokumentu o moim stanie cywilnym bo ona nie wie czy od czasu wyjazdu nie wzieĹam slubu np w Mexyku? Szalona !! a ona ma przezciez obowiazek wydac zaswiadczenie ze jestem panna w PL a Ĺźe w Mexyku bede meĹźatka to juz nie jej broszka ! Chodzilo ostan cywilny w Polsce a ona jak nikt inny powinna go znac !! Debilne te baby sÄ
!! zreszta moja mama kazaĹa jej pokazac podstawe prawnÄ
zabraniajÄ
cÄ
odbiĂłr takiego dok. !! Baba zdebiaĹa i za 2 h byĹ odbiĂłr aktu urodzenia i to w jez ang na druku europejskim !! Trza nimi potrzÄ
snÄ
c !! Nie dajcie siÄ !!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| asiagrochowskais
| Dołączył: 01 Sty 2009 | Posty: 7 | |
|
Wysłany: 4 Lis 2010, 10:05 Temat postu: .... |
|
|
Komletna bzdura ,ze rodzic nie moze pobrac dokumentu o stanie cywilnym.Moja siostra pobrala mi ten dokument bez problemu,tylko zaplacila za to 20 albo 30 zl. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aniag ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 31 Sty 2009 | Posty: 18 | |
|
Wysłany: 4 Lis 2010, 12:47 Temat postu: |
|
|
mstefa napisał: | dziekuje za odpowiedzi. Czekamy na Akty urodzenia z dopiskiem o stanie cywilnym.
Zaswiadczenia osobnego o stanie cywilnym nie chca dawac osobom trzecim a do tego twierdza ze taki papier wydaje sie raz w zyciu do slubu. paranoja |
Oni majÄ
obowiÄ
zek wydaÄ taki akt najbliĹźszej rodzinie,jest to zapisane a w aktach stanu cywilnego, nie pamiÄtam w tej chwili jaki to artykuĹ. Ja miaĹam takÄ
samo sytuacjÄ, do zarejestrowania konkubinatu wystarczyĹ miÄdzynarodowy odpis aktu urodzenia ojca i matki,najlepiej zaĹatwiÄ to wszystko przed urodzeniem dziecka. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 4 Lis 2010, 13:02 Temat postu: |
|
|
aniag napisał: | mstefa napisał: | dziekuje za odpowiedzi. Czekamy na Akty urodzenia z dopiskiem o stanie cywilnym.
Oni majÄ
obowiÄ
zek wydaÄ taki akt najbliĹźszej rodzinie,jest to zapisane a w aktach stanu cywilnego, nie pamiÄtam w tej chwili jaki to artykuĹ. Ja miaĹam takÄ
samo sytuacjÄ, do zarejestrowania konkubinatu wystarczyĹ miÄdzynarodowy odpis aktu urodzenia ojca i matki,najlepiej zaĹatwiÄ to wszystko przed urodzeniem dziecka. |
mama byla dzis i ostro dyskutowala na temat zawiadczenia o stanie cywilnym.babeczka powiedziala ,ze nie moze wydac takowego zaswiadczenia.mozna oczywiscie zrobic wyjatek. nie chca tez dawac tych zaswiadczen czesto,poniewaz ludzie brali sluby za granica,konsulat nie zglaszal tego w kraju,wracali do polski i znowu brali sluby. twierdzi ze pozmienialo sie wszystko. naszczescie podpowiedziala w czym jest wzmianka o stanie cywilnym i wstawilo takowy papier.takze czekamy na 2. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Nargis
| Dołączył: 18 Lip 2008 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 4 Lis 2010, 15:29 Temat postu: ZaĹwiadczenia |
|
|
Ostatnio zaĹatwiaĹam te sprawy dla siebie. Co do zaĹwiadczenia o stanie cywilnym sprawa wyglÄ
da nastÄpujaco.
IstniejÄ
dwa róşne zaĹwiadczenia o tej tematyce, ktĂłre urzÄdnicy w Polsce czÄsto mylÄ
.
Piersze zaĹwiadczenie jest to zaĹwiadczenie o braku przypiskĂłw o zawarciu zwiÄ
zku maĹĹźeĹstkiego w akcie urodzenia.
To zaĹwiadczenie jest wystarczajÄ
ce do zaĹoĹźenia np. zwiÄ
zku partnerskiego itp. W Polsce maĹo popularne gdyĹź wydawane jest raczej na potrzeby osĂłb z zagranicy.
PozdstawÄ
prawnÄ
tego zaĹwiadczenia jest art. 79, ust. 2 ustawy o aktach stany cywilnego
Art. 79. Z ksiÄ
g stanu cywilnego wydaje siÄ:
2) zaĹwiadczenia o dokonanych w ksiÄgach stanu cywilnego wpisach lub o ich braku;
ZaĹwiadczenie mogÄ
odebraÄ maĹĹźonek rodzice, dziadkowie, rodzeĹstwo art. 83 tej samej ustwy
Art. 83. 1. Odpisy oraz zaĹwiadczenia okreĹlone w art. 79 wydaje siÄ na wniosek sÄ
du lub innego organu paĹstwowego, osoby, ktĂłrej stan cywilny zostaĹ w akcie stwierdzony, jej wstÄpnego, zstÄpnego, rodzeĹstwa, maĹĹźonka lub przedstawiciela ustawowego.
W UrzÄdzie Stanu Cywilnego wystarczy podaÄ te podstwy prawne. UrzÄdnik ma obowiÄ
zek wydaÄ to zaĹwiadczenie.
Drugim zaĹwiadczeniem jest zaĹwiadczenie o braku przeszkĂłd do zawarcie zwiÄ
zku maĹĹźeĹskiego.
To zaĹwiadczenie jest wymagane jeĹźeli chce siÄ zawrzeÄ zwiÄ
zek maĹĹźeĹski. OtrzymaÄ moĹźna je tylko i wyĹÄ
cznie osobiĹcie w USC w Polsce lub skĹadajÄ
c wniosek w urzÄdzie konsularnym.
Pozdstawa prawna art.53-63 ustway o aktach stanu cywilnego.
Tak w skrĂłcie przedstawiajÄ
siÄ te spraw zatem nie jest to zasada szczÄĹcia tylko dobrego nazewnictwa
Powodzenia mĹode mamy i nie tylko |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
 | Dołączył: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wysłany: 6 Lis 2010, 12:41 Temat postu: |
|
|
hej!
czy w weekendy Dom medica nie rejestruje telefonicznie???? prawie od dwĂłch godzin dzwonie i nic.....mowiÄ
ze od 10-15 w weekendy. nie rozumiem o co tu chodzi....prosze o szybkÄ
odpwiedz....dziÄkujÄ i pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ania12345
| Dołączył: 16 Lis 2008 | Posty: 50 | |
|
Wysłany: 7 Lis 2010, 14:59 Temat postu: |
|
|
Mam pytanie, moze ktos z was wie. UrodziĹo nam sie dziecko. W zwiazku z tym chciaĹabym wiedziec, gdzie sie dziecko rejestruje - adres, ile jest na to czasu, jakie trzeba miec ze soba dokumenty i czy sa potrzebni oboje przy tym rodzice  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| grybel1982
|
Wysłany: 7 Lis 2010, 19:00 Temat postu: |
|
|
rodzice muszÄ
byÄ oboje(: robi siÄ to w ÞjĂłðskrĂĄ. wypeĹnia siÄ papierek z danymi rodzicĂłw i dziecka(imie, nazwisko kenitala adres) pĹaci siÄ coĹ okoĹo 1000 koron i akt urodzenia oni potem moga wyslac do domu lub mozna go odebrac na miejscu za kilka dni. wybiera sie jeszcze w jakim jezyku maja go sporzÄ
dziÄ. o ile dobrze pamietam to masz póŠroku na wybranie imienia dla dziecka. ale nie jestem pewna bo dokladnie nie wypytywaĹam gdyĹź nie bylam tym zainteresowana(: |
|
Powrót do góry |
|
 |
| norbi261107
| Dołączył: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 8 Lis 2010, 10:08 Temat postu: |
|
|
moja siostra urodzila 26 wrzesnia, wszystkie sprawy zwiazane z rejestracja zalatwial tylko szwagier, oboje jedynie skladali wniosek o paszport. Nie sa malzenstwem, dziecko ma nazwisko po tacie, nie bylo z tym problemow czy dodatkowych formalnosci |
|
Powrót do góry |
|
 |
| grybel1982
|
Wysłany: 8 Lis 2010, 18:40 Temat postu: |
|
|
oboje rodzice musza podpisac papiery do wyrobienia aktu urodzenia- ale nie musza byc tam osobiscie(: wniosek mozna dostac na miejscu lub poprosic o jego przeslanie poczta
http://www.fmr.is/pages/1028 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ania12345
|
Wysłany: 8 Lis 2010, 19:59 Temat postu: |
|
|
mam jeszcze pytanie, troszke inne. karmie dziecko mlekiem modyfikowanym nan 1. niestety ma po nich zaparcia. znacie jakies mleko, ktĂłre nie powoduje zaparc?? gdzie mozna kupic? albo jakis sposob na zaparcia? dodam, ze dziecko ma dopiero 1 tydzien. prosze bardzo o pomoc |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 8 Lis 2010, 20:23 Temat postu: |
|
|
sms mozesz kupic w bonusie lub kronanie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ania12345
|
Wysłany: 8 Lis 2010, 20:40 Temat postu: |
|
|
zastanawiam sie, moze gdzies jest bebilon comfort, bo on jest ponoc dobry lub bebiko. sa tu takie mleka? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| norbi261107
| Dołączył: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 8 Lis 2010, 21:33 Temat postu: |
|
|
bebilon comfort bywa w Polskim sklepie, moja siostra daje go malemu, mial ostre kolki i zaparcia i na tym mleczku mu duzo lepiej. Teraz z tego co wiem w grudniu ma byc dostawa |
|
Powrót do góry |
|
 |
|