Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| MARCINIS1
| Dołączył: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Skąd: husavik |
|
Wysłany: 26 Gru 2010, 21:29 Temat postu: |
|
|
mam pytanie czy na macierzynskim przysluguje caly dodatek grudniowy od pracodawcy i jaka tak mniej wiecej jest jego wysokosc? Z gory dziekuje za informacje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 26 Gru 2010, 22:08 Temat postu: |
|
|
dodatek grudniowy wyplacany jest za caly rok, czyli analogicznie dostaje sie za tyle miesiecy co sie przepracowalo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| marzenka 83
| Dołączył: 28 Kwi 2010 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 27 Gru 2010, 17:27 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny prosze Was o strony www ze sklepami dla dzieci bo chcialabym kupic piankowe puzzle na podloge |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Skąd: reykjavik- |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
 | Dołączył: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Skąd: reykjavik- |
|
Wysłany: 27 Gru 2010, 20:07 Temat postu: usg |
|
|
Witam mamusie!
Mam pytanie,czy robi sie na wyspie USG bioderek? wiem ze w Polsce dostaje sie skierowanie na nie,nie wiem jak jest tu.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mythm
 | Dołączył: 24 Paź 2009 | Posty: 106 | |
|
Wysłany: 27 Gru 2010, 21:27 Temat postu: Bioderka` |
|
|
Witam.
Niestety nie wykonujÄ
w Islandii USG bioderek. RobiÄ
to dopiero wtedy, gdy istnieje podejrzenie jakiejĹ nieprawidĹowoĹci..... a tak badanie polega na wyginaniu bioderek(nóşek) na róşne strony(standartowe badanie przez chirurga) + wizualna ocena uĹoĹźenia nóşek( czy sÄ
rĂłwne wzglÄdem siebie itp.)
W Polsce odbywa siÄ to regularnie chyba co miesiÄ
c, obligatoryjnie.
My akurat podczas pobytu na urlopie "macierzyĹsko-tacierzyĹskim" sami od siebie, dla wĹasnego spokoju udaliĹmy siÄ prywatnie, do lekarza, ktĂłry to przeprowadziĹ USG bioderek i po badaniu zaleciĹ (jeĹli) juĹź trzymamy naszego bobasa na rÄkach, przodem do siebie, to nóşki majÄ
byÄ jak na "ĹźabkÄ" szeroko, mocno na boki i wszystko powinno ok. + parÄ innych mniejszych porad. Pozdrawiam.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| malbork
| Dołączył: 15 Paź 2009 | Posty: 66 | |
|
Wysłany: 27 Gru 2010, 23:39 Temat postu: Re: usg |
|
|
mstefa napisał: | Witam mamusie!
Mam pytanie,czy robi sie na wyspie USG bioderek? wiem ze w Polsce dostaje sie skierowanie na nie,nie wiem jak jest tu.
pozdrawiam |
Na wyspie robi sie USG bioderek.Kiedy bylismy z nasza coreczka na pierwszym po urodzeniu badaniu kontrolnym w Barnaspitali,pediatra zaproponowal czy nie chcielibysmy sprawdzic na usg bioderek naszego malenstwa bo po pierwszym badaniu ulozenie nozek naszego malenstwa mu sie nie spodobalo,chociaz po wtornym po chwili wszystko bylo prawidlowo.Stwierdzil,ze dla pewnosci wysle nasza coreczke na usg.Badanie odbylo sie 2 dni pozniej,rowniez wizyta u ortopedy i na szczescie wszystko okazalo sie w porzadku.Dzis nasza coreczka ma 2,5 roku i zadnych problemow.
Pozdrawiam:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ewcia
| Dołączył: 10 Sty 2008 | Posty: 141 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 28 Gru 2010, 0:03 Temat postu: |
|
|
A jakie badania wykonujÄ
dziecku po urodzeniu i jakie szczepienia? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mythm
|
Wysłany: 28 Gru 2010, 1:02 Temat postu: |
|
|
Ewcia napisał: | A jakie badania wykonujÄ
dziecku po urodzeniu i jakie szczepienia? |
Szczepienia nie ma Ĺźadnego. Jedynym zastrzykiem w dniu urodzenia dziecka, to witamina K. Ma to zwiÄ
zek z późniejszym prawidĹowym krzepniÄciem krwi.
A reszta badaĹ to waga, pomiar dĹugoĹci ciaĹa i jego ciÄĹźar, a takĹźe obwĂłd gĹowy.Do tego pomiar şóĹtaczki. Później jest z tego co pamiÄtam badanie na 5 dni po urodzeniu dziecka. Sprawdzenie bioderek, zĂłĹtaczki itp. Pierwsze szczepienie jest dopiero na 3 miesiÄ
c Ĺźycia dziecka. Tutaj jest odmienny niĹź w Polsce schemat szczepieĹ u dzieci.
Oto Islandzki:
Vaccination at 3 months and 5 months.
Pertussis, Diptheria, Tetanus, Hib and Polio (stof Infanrix, polio, Hib)
Greetings, Gudrun
The Icelandic Program:
Aldur:
BĂłlusetning gegn:
3 mĂĄnaða
KikhĂłsta, barnaveiki, stĂfkrampa, Haemofilus influenzae sjĂşkdĂłmi gerð b (Hib) og mænusĂłtt Ă einni sprautu.
5 mĂĄnaða
KikhĂłsta, barnaveiki, stĂfkrampa, Haemofilus influenzae sjĂşkdĂłmi gerð b (Hib) og mænusĂłtt Ă einni sprautu.
6 mĂĄnaða
MeningĂłkokkum C.
8 mĂĄnaða
MeningĂłkokkum C.
12 mĂĄnaða
18 ĂĄnaða
Mislingum, hettusĂłtt og rauðum hundum Ă einni sprautu.
5 ĂĄra
Barnaveiki, stĂfkrampa og kikhĂłsta Ă einni sprautu.
12 ĂĄra
Mislingum, hettusĂłtt og rauðum hundum Ă einni sprautu.
14 ĂĄra
Barnaveiki, stĂfkrampa og kikhĂłsta ĂĄsamt mænusĂłtt einni sprautu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ewcia
| Dołączył: 10 Sty 2008 | Posty: 141 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 30 Gru 2010, 18:55 Temat postu: |
|
|
Dzieki za informacje.
Rzeczywiscie jest roznica miedzy Polska a Islandia, niestety na niekorzysc tej ostatniej:(
Z tego co czytalam to w Polsce robia przesiewowe badanie sluchu oraz badania krwi sa szersze m.in. o niedoczynnoĹÄ tarczycy i fenyloketonuria. Jak bylo w przypadku waszych maluszkow?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| malbork
| Dołączył: 15 Paź 2009 | Posty: 66 | |
|
Wysłany: 30 Gru 2010, 22:22 Temat postu: szczepienia |
|
|
Ewcia napisał: | Dzieki za informacje.
Rzeczywiscie jest roznica miedzy Polska a Islandia, niestety na niekorzysc tej ostatniej:(
Z tego co czytalam to w Polsce robia przesiewowe badanie sluchu oraz badania krwi sa szersze m.in. o niedoczynnoĹÄ tarczycy i fenyloketonuria. Jak bylo w przypadku waszych maluszkow?? |
Na Islandii badania sluchu sa wykonywane na pierwszym bilansie malucha w Barnaspitalin.Polozna przy okazji wizyty domowej w pierwszym tygodniu zycia pobiera krew z pietki na fenyloketonurie.
Jesli chodzi o szczepienia to jest ich wiecej niz w Polsce;mowie tu o szczepieniach podstawowych,ktore sa bezplatne.Poniewaz w Polsce jest wiecej szczepien zalecanych,za ktore trzeba slono placic.Jedynym szczepieniem,ktore tu jest nie wykonywane to gruzlica,gdyz od 20 lat nie wystepuje w Europie zach.i dlatego w wielu krajach zrezygnowano z tej szczepionki.
Inna kwestia to rodzaj szczepionek w Polsce;w wiekszosci sa to zywe szczepionki,nie uzywane od dluzszego czasu w Europie.
Polecam artykuly na ten temat w e dziecko i na innych stronach poswieconych dzieciom.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| mexa
| Dołączył: 06 Kwi 2008 | Posty: 23 | |
|
Wysłany: 31 Gru 2010, 8:31 Temat postu: lot |
|
|
witam
ja moze troszke odbiegne od tematu ale mam pewne pytanko i moze najpier spytam tu zanim zadzwonie do icelad expres
oto mamuski planuje jechac niebawem do polski z moja 2letnia coreczka i pani w biorze poinformowala mnie ze juz kupuje dla malej bilet no to przysluguje jej bagarz20kg ,ale w sumie nie o tym chodzi mi o to czy moge ze soba zabrac wozek spacerowke to jest jedna rzecz a wracajac z polski miec ze soba spacerowke i fotelik samochodowy gdyz z tego mala mi pomalu wyrasta a korzystajac z tego ze bede w polsce kupie fajny i o wiele taniej niz tu i chodzi mi czy juz wracajac nie bedzie problemu ze bagaz wozek i fotelik czy to oby nie zaduzo ale wlasnie rok temu widzialam ludzi przy zdawaniu bagarzu i mieli wozki foteliki i to przechodzilo na polkad
jesli ktoras z was miala podobna sytuacje to napiszcie
dzieki za informacje i pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 31 Gru 2010, 10:42 Temat postu: |
|
|
Oczywiscie ze mozesz miec wozek i fotelik. Fotelik moga kazac nadac ci na bagaz a wozek zdac przed wejsciem do samolotu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mythm
|
Wysłany: 31 Gru 2010, 11:09 Temat postu: wĂłzek itp. |
|
|
Ale trzeba siÄ z tym liczyÄ, Ĺźe podliczÄ
np. fotelik itp. do ciÄĹźaru ogĂłlnego bagaĹźu, wiÄc moĹźe byÄ, Ĺźe zapĹacisz za "nadbagaĹź"... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 31 Gru 2010, 11:16 Temat postu: |
|
|
Nie maja prawa podliczyc, chociaz wszystko moze sie zdarzyc. Fotelik zalicza sie do dodatkowego bagazu dziecka, podobnie jak wozek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| norbi261107
| Dołączył: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 31 Gru 2010, 13:10 Temat postu: |
|
|
wĂłzek i fotelik przysĹugujÄ
dzieciom do 2 lat. LeciaĹam z cĂłrkÄ
to spacerĂłwki typu parasolka nie waĹźyli ale fotelik juĹź tak. W Polsce kazali mi nawet spacerĂłkÄ zdaÄ na bagaĹź a w Islandii pozwolili mi zabraÄ jÄ
aĹź do wejĹcia do samolotu i potem oddaĹam stiuardesie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 31 Gru 2010, 16:04 Temat postu: |
|
|
witam, mam pytanie odnoĹnie szczepionki przeciwko gruĹşlicy( WZW ) czy ktĂłraĹ z mam szczepiĹa swoje maleĹstwo w Islandii??jaki jest koszt tego szczepienia?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 31 Gru 2010, 16:45 Temat postu: |
|
|
Szczepionka przeciwko gruzlicy to nie jest WZW-wirusowe zapalenie watroby.
1 dawke szczepionki przeciwko gruzlicy powinno sie podac 24 godz po urodzeniu dziecka. Natomiast WZW typ B ,szczepionka na IS kosztuje okolo 2.5tys kr zwie sie Infarix. Trzeba podac 3 dawki . |
|
Powrót do góry |
|
 |
|