reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Matki matkom i dzieciom - porady, wątpliwości, pomoc
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 80, 81, 82  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SnakDak
Gość
PostWysłany: 31 Gru 2010, 18:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moje dziecko ma dopiero 3 miesiące już przeszedł pierwsze szczepienie to czy mogę go zacząć szczepić na WZW czy jeszcze jest za mały i jaki musi być odstęp po między szczepieniami??
Czy mogę teraz zaszczepić dziecko przeciw gruzlicy??
Powrót do góry
malbork

PostWysłany: 31 Gru 2010, 20:32    Temat postu: INFANRIX Odpowiedz z cytatem

patryk23l napisał:
Szczepionka przeciwko gruzlicy to nie jest WZW-wirusowe zapalenie watroby.
1 dawke szczepionki przeciwko gruzlicy powinno sie podac 24 godz po urodzeniu dziecka. Natomiast WZW typ B ,szczepionka na IS kosztuje okolo 2.5tys kr zwie sie Infarix. Trzeba podac 3 dawki .

INFANRIX to szczepionka na DTPe czyli blonica,krztusiec i tezec skojarzona w jednej dawce zHib.
Moja coreczka byla nia szczepiona w 3,5 i 12 miesiacu zycia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 31 Gru 2010, 22:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Racja, Engerix B. Podobna nazwa stad blad. Mimo wszystko najlepiej dopytywac sie pediatrow o dodatkowe szczepionki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
mstefa
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 31 Gru 2010, 23:08    Temat postu: :) Odpowiedz z cytatem

Wszystkiegi Najlepszego w Nowym Roku!!!!!
Powrót do góry
morsuczek

PostWysłany: 1 Sty 2011, 15:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PILNIE POTRZEBUJE POMOCY !!
CZY KTOS KARMIL SWOJE DZIECKO MLEKIEM NAN 1 OD 2 TYGODNIA ZYCIA ? JESLI TAK TO PROSZE O POMOC - JAKIE JEST ZALECANE DAWKOWANIE DLA DZIECKA O WADZE OK. 2,700 GRAM I WIEKU 2 TYG. ?

BARDZO PROSZE O PILNA ODPOWIEDZ
Powrót do góry
kiki
Gość
PostWysłany: 1 Sty 2011, 17:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

2700 w 2 tyg? jaka chudzinka ojej... ja mojego dokarmiałam SMA od 1 tyg i było wszytsko cacy. Na pudełku zreszta jest wszytsko opisane jak dawkowac. W SMA np na każde 30 ml daje sie 1 łyżeczke (jest załączona w pudełku) Mysle że podobnie jest w NAN choć nie mam pewności. Zrób mu 30 ml. i podaj Smile
Powrót do góry
norbi261107

PostWysłany: 2 Sty 2011, 1:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w nanie też jest tak że jedna miarka dołączona do pudełka na 30ml, jeśli nie wiesz ile podawać mleczka to sprawdź ile maluch zje. Mi na początku położna kazała dawać po 30ml co ok 3h ale moja córka miała większy apetyt. Bardzo szybko dojdziesz do tego ile maluch jedzonka potrzebuje. Rób po 30 i zobaczysz czy płakusia czy chce więcej, troszkę dorób i sprawdź jak długo będzie spało czy nie za szybko będzie płakusiać. Najważniejsze to się nie stresuj a obseruj. Powodzenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
lampeczka

PostWysłany: 2 Sty 2011, 9:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

norbi261107 napisał:
w nanie też jest tak że jedna miarka dołączona do pudełka na 30ml, jeśli nie wiesz ile podawać mleczka to sprawdź ile maluch zje. Mi na początku położna kazała dawać po 30ml co ok 3h ale moja córka miała większy apetyt. Bardzo szybko dojdziesz do tego ile maluch jedzonka potrzebuje. Rób po 30 i zobaczysz czy płakusia czy chce więcej, troszkę dorób i sprawdź jak długo będzie spało czy nie za szybko będzie płakusiać. Najważniejsze to się nie stresuj a obseruj. Powodzenia

a ja bym robiła po 60ml.u mnie nie przeszło dorabianie bo juk poszłam robić to ta wyła i wyła a jak wróciłam to już po jedzone było bo była wnerwiona i musiałam ją nosić.a jak zrobiłam od razy 60ml to raz zjadła 40-raz 50 i byo gitez.reszte wylewałam .pozdrawiamy i cierpliwości:))wyjdzie ci wszystko za jakiś czas
Powrót do góry
mstefa
PostWysłany: 3 Sty 2011, 16:27    Temat postu: :( Odpowiedz z cytatem

Kochane mamusie. Czy znacie moze jakis srodek na plesniawki u dzieci. ktory mozna kupic tu w aptece?pozdrawiam
Powrót do góry
luiza

PostWysłany: 3 Sty 2011, 18:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na plesniawki kupowalam w aptece glyserol nie jestem pewna czy dobrze napisalam ale w moim przypadku nie pomogl i tam musialam isc do lekarza .i dostalam nystatyne to taki lek na plesniawki ,bardzo skuteczny.
Powrót do góry
lampeczka

PostWysłany: 3 Sty 2011, 20:27    Temat postu: Re: :( Odpowiedz z cytatem

mstefa napisał:
Kochane mamusie. Czy znacie moze jakis srodek na plesniawki u dzieci. ktory mozna kupic tu w aptece?pozdrawiam

ja mam jeszcze aphtin z pl....mieszkam w Keflaviku chcesz to zapraszam.oddam wam
Powrót do góry
nuna3008

PostWysłany: 4 Sty 2011, 13:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny powiedzcie mi kiedy powinnam zapisać córkę do przedszkola lub dogmamy? Córcia ma 3 miesiące
Powrót do góry
samosia1208

PostWysłany: 4 Sty 2011, 14:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie. Jestem w 12 tygodniu ciąży, mam zamiar urodzić na Islandii. Chciałabym się dowiedzieć jakie rzeczy muszę pozałatwiać przed narodzinami, a jakie po. Z ojcem dziecka nie mam ślubu i na razie odłożyliśmy to na później (na pewno po narodzinach dziecka). W jaki sposób ojciec dziecka będzie jego prawnym opiekunem? Musimy coś wypełniać, czy po prostu powiem, że to on i tak wpiszą? Słyszałam, że będą jakieś papierki do wypełnienia, ale niestety moja wiedza na ten temat jest szczątkowa. Czy jest ktoś, kto mógłby mi opowiedzieć wszystko co mnie czeka? Od uznania ojcostwa, przez wizyty u lekarza, po macierzyński i pieniądze, które powinnam dostać. Z góry bardzo dziękuję.
Powrót do góry
kiki
Gość
PostWysłany: 5 Sty 2011, 9:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ten wątek akurat był tu szeroko omawiany wielokrotnie, radzę sięgnąć głebiej do naszych dyskusji. Miłej lektury Smile
Powrót do góry
kocurek
Zbyt częsta publikacja ogłoszeń!
PostWysłany: 5 Sty 2011, 21:19    Temat postu: kolki Odpowiedz z cytatem

Witam, mam pytanko odnośnie czegoś od kolek, czekam na paczke z Pl, ale potrzebuje czegoś szybciej, może któraś z mam wie jak sie nazywa jakiś preparacik w aptece i jak sie tego uzywa? z gory dziekuje
Powrót do góry
LUCYNA86
PostWysłany: 5 Sty 2011, 22:34    Temat postu: lll Odpowiedz z cytatem

Witam czy wie ktos kiedy jest jakies spotkanie dla matek z dziecmi ,moja mala ma 2 latka i chcetnie bym sie spotkala z jakimis mamami...?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
lew
=konto odzyskane=
PostWysłany: 5 Sty 2011, 23:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najbliższe spotkanie w poniedziałek 10.01.2011 o godz.16.00
Informacje na stronie:
http://mamaija.republika.pl/

Zapraszamy!!!
Powrót do góry
zbych

PostWysłany: 5 Sty 2011, 23:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nuna3008 zapisz dzieciątko juz teraz bo ja szukam miejsca od pół roku a córcia ma teraz roczek i nic nie moge znaleźć im wcześniej tym lepiej bo zawsze można zrezygnować jak dostaniesz kilka propozycji niż tak jak my teraz nie wiemy co robic bo wszędzie mówią że jest pełno i nawet na przyszły rok maja miejsca zarezerwowane
Powrót do góry
maggie

PostWysłany: 6 Sty 2011, 14:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

SnakDak napisał:
moje dziecko ma dopiero 3 miesiące już przeszedł pierwsze szczepienie to czy mogę go zacząć szczepić na WZW czy jeszcze jest za mały i jaki musi być odstęp po między szczepieniami??
Czy mogę teraz zaszczepić dziecko przeciw gruzlicy??

SnakDak,
Wedlug tego, co mowili mi w Polsce, to odstep miedzy szczepieniami to minimum 6 tygodni.

Szczepienie przeciw gruzlicy jest b ciezkim szczepieniem (miedzyskornym), wiec im szybciej zaszczepisz, tym lepiej (starsze dzieci trudno utrzymac, potem moga sie drapac itp)

W Polsce szczepienie to jest obowiazkowe i szczepia w szpitalu od razu po urodzeniu. Tutaj mozna dostac te szcepionke na zyczenie w przychodni epidemiologicznej na Mjod, nr tel. 585 13 90.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ania12345

PostWysłany: 7 Sty 2011, 10:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam zapytanie. Moje dziecko ma 2 miesiace i ma powazne przeziebienie,ale moj pediatra twierdzi,ze wszystko ok.Znacie moze na Islandii jakas osobe pochodzenia polskiego = pediatre? Prosze o kontakt
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 80, 81, 82  Następny
Strona 10 z 82

Skocz do: