Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 31 Gru 2010, 18:06 Temat postu: |
|
|
moje dziecko ma dopiero 3 miesiÄ
ce juĹź przeszedĹ pierwsze szczepienie to czy mogÄ go zaczÄ
Ä szczepiÄ na WZW czy jeszcze jest za maĹy i jaki musi byÄ odstÄp po miÄdzy szczepieniami??
Czy mogÄ teraz zaszczepiÄ dziecko przeciw gruzlicy?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| malbork
| Dołączył: 15 Paź 2009 | Posty: 66 | |
|
Wysłany: 31 Gru 2010, 20:32 Temat postu: INFANRIX |
|
|
patryk23l napisał: | Szczepionka przeciwko gruzlicy to nie jest WZW-wirusowe zapalenie watroby.
1 dawke szczepionki przeciwko gruzlicy powinno sie podac 24 godz po urodzeniu dziecka. Natomiast WZW typ B ,szczepionka na IS kosztuje okolo 2.5tys kr zwie sie Infarix. Trzeba podac 3 dawki . |
INFANRIX to szczepionka na DTPe czyli blonica,krztusiec i tezec skojarzona w jednej dawce zHib.
Moja coreczka byla nia szczepiona w 3,5 i 12 miesiacu zycia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 31 Gru 2010, 22:09 Temat postu: |
|
|
Racja, Engerix B. Podobna nazwa stad blad. Mimo wszystko najlepiej dopytywac sie pediatrow o dodatkowe szczepionki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Skąd: reykjavik- |
|
Wysłany: 31 Gru 2010, 23:08 Temat postu: :) |
|
|
Wszystkiegi Najlepszego w Nowym Roku!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| morsuczek
| Dołączył: 26 Lis 2008 | Posty: 79 | |
|
Wysłany: 1 Sty 2011, 15:16 Temat postu: |
|
|
PILNIE POTRZEBUJE POMOCY !!
CZY KTOS KARMIL SWOJE DZIECKO MLEKIEM NAN 1 OD 2 TYGODNIA ZYCIA ? JESLI TAK TO PROSZE O POMOC - JAKIE JEST ZALECANE DAWKOWANIE DLA DZIECKA O WADZE OK. 2,700 GRAM I WIEKU 2 TYG. ?
BARDZO PROSZE O PILNA ODPOWIEDZ |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 1 Sty 2011, 17:53 Temat postu: |
|
|
2700 w 2 tyg? jaka chudzinka ojej... ja mojego dokarmiaĹam SMA od 1 tyg i byĹo wszytsko cacy. Na pudeĹku zreszta jest wszytsko opisane jak dawkowac. W SMA np na kaĹźde 30 ml daje sie 1 ĹyĹźeczke (jest zaĹÄ
czona w pudeĹku) Mysle Ĺźe podobnie jest w NAN choÄ nie mam pewnoĹci. ZrĂłb mu 30 ml. i podaj  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| norbi261107
| Dołączył: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 2 Sty 2011, 1:58 Temat postu: |
|
|
w nanie teĹź jest tak Ĺźe jedna miarka doĹÄ
czona do pudeĹka na 30ml, jeĹli nie wiesz ile podawaÄ mleczka to sprawdĹş ile maluch zje. Mi na poczÄ
tku poĹoĹźna kazaĹa dawaÄ po 30ml co ok 3h ale moja cĂłrka miaĹa wiÄkszy apetyt. Bardzo szybko dojdziesz do tego ile maluch jedzonka potrzebuje. RĂłb po 30 i zobaczysz czy pĹakusia czy chce wiÄcej, troszkÄ dorĂłb i sprawdĹş jak dĹugo bÄdzie spaĹo czy nie za szybko bÄdzie pĹakusiaÄ. NajwaĹźniejsze to siÄ nie stresuj a obseruj. Powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
 | Dołączył: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wysłany: 2 Sty 2011, 9:04 Temat postu: |
|
|
norbi261107 napisał: | w nanie teĹź jest tak Ĺźe jedna miarka doĹÄ
czona do pudeĹka na 30ml, jeĹli nie wiesz ile podawaÄ mleczka to sprawdĹş ile maluch zje. Mi na poczÄ
tku poĹoĹźna kazaĹa dawaÄ po 30ml co ok 3h ale moja cĂłrka miaĹa wiÄkszy apetyt. Bardzo szybko dojdziesz do tego ile maluch jedzonka potrzebuje. RĂłb po 30 i zobaczysz czy pĹakusia czy chce wiÄcej, troszkÄ dorĂłb i sprawdĹş jak dĹugo bÄdzie spaĹo czy nie za szybko bÄdzie pĹakusiaÄ. NajwaĹźniejsze to siÄ nie stresuj a obseruj. Powodzenia |
a ja bym robiĹa po 60ml.u mnie nie przeszĹo dorabianie bo juk poszĹam robiÄ to ta wyĹa i wyĹa a jak wrĂłciĹam to juĹź po jedzone byĹo bo byĹa wnerwiona i musiaĹam jÄ
nosiÄ.a jak zrobiĹam od razy 60ml to raz zjadĹa 40-raz 50 i byo gitez.reszte wylewaĹam .pozdrawiamy i cierpliwoĹci:))wyjdzie ci wszystko za jakiĹ czas |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Skąd: reykjavik- |
|
Wysłany: 3 Sty 2011, 16:27 Temat postu: :( |
|
|
Kochane mamusie. Czy znacie moze jakis srodek na plesniawki u dzieci. ktory mozna kupic tu w aptece?pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| luiza
| Dołączył: 09 Paź 2006 | Posty: 151 | |
|
Wysłany: 3 Sty 2011, 18:35 Temat postu: |
|
|
na plesniawki kupowalam w aptece glyserol nie jestem pewna czy dobrze napisalam ale w moim przypadku nie pomogl i tam musialam isc do lekarza .i dostalam nystatyne to taki lek na plesniawki ,bardzo skuteczny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
 | Dołączył: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wysłany: 3 Sty 2011, 20:27 Temat postu: Re: :( |
|
|
mstefa napisał: | Kochane mamusie. Czy znacie moze jakis srodek na plesniawki u dzieci. ktory mozna kupic tu w aptece?pozdrawiam |
ja mam jeszcze aphtin z pl....mieszkam w Keflaviku chcesz to zapraszam.oddam wam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| nuna3008
| Dołączył: 13 Gru 2010 | Posty: 9 | |
|
Wysłany: 4 Sty 2011, 13:30 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny powiedzcie mi kiedy powinnam zapisaÄ cĂłrkÄ do przedszkola lub dogmamy? CĂłrcia ma 3 miesiÄ
ce |
|
Powrót do góry |
|
 |
| samosia1208
| Dołączył: 07 Lis 2010 | Posty: 11 | |
|
Wysłany: 4 Sty 2011, 14:36 Temat postu: |
|
|
Witajcie. Jestem w 12 tygodniu ciÄ
Ĺźy, mam zamiar urodziÄ na Islandii. ChciaĹabym siÄ dowiedzieÄ jakie rzeczy muszÄ pozaĹatwiaÄ przed narodzinami, a jakie po. Z ojcem dziecka nie mam Ĺlubu i na razie odĹoĹźyliĹmy to na później (na pewno po narodzinach dziecka). W jaki sposĂłb ojciec dziecka bÄdzie jego prawnym opiekunem? Musimy coĹ wypeĹniaÄ, czy po prostu powiem, Ĺźe to on i tak wpiszÄ
? SĹyszaĹam, Ĺźe bÄdÄ
jakieĹ papierki do wypeĹnienia, ale niestety moja wiedza na ten temat jest szczÄ
tkowa. Czy jest ktoĹ, kto mĂłgĹby mi opowiedzieÄ wszystko co mnie czeka? Od uznania ojcostwa, przez wizyty u lekarza, po macierzyĹski i pieniÄ
dze, ktĂłre powinnam dostaÄ. Z gĂłry bardzo dziÄkujÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 5 Sty 2011, 9:01 Temat postu: |
|
|
ten wÄ
tek akurat byĹ tu szeroko omawiany wielokrotnie, radzÄ siÄgnÄ
Ä gĹebiej do naszych dyskusji. MiĹej lektury  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kocurek Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 24 Lut 2009 | Posty: 96 | Skąd: Rvk |
|
Wysłany: 5 Sty 2011, 21:19 Temat postu: kolki |
|
|
Witam, mam pytanko odnoĹnie czegoĹ od kolek, czekam na paczke z Pl, ale potrzebuje czegoĹ szybciej, moĹźe ktĂłraĹ z mam wie jak sie nazywa jakiĹ preparacik w aptece i jak sie tego uzywa? z gory dziekuje |
|
Powrót do góry |
|
 |
| LUCYNA86 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 15 Wrz 2008 | Posty: 104 | Skąd: Hafnariorður |
|
Wysłany: 5 Sty 2011, 22:34 Temat postu: lll |
|
|
Witam czy wie ktos kiedy jest jakies spotkanie dla matek z dziecmi ,moja mala ma 2 latka i chcetnie bym sie spotkala z jakimis mamami...? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lew =konto odzyskane=
| Dołączył: 17 Lip 2008 | Posty: 147 | |
|
Wysłany: 5 Sty 2011, 23:33 Temat postu: |
|
|
NajbliĹźsze spotkanie w poniedziaĹek 10.01.2011 o godz.16.00
Informacje na stronie:
http://mamaija.republika.pl/
Zapraszamy!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zbych
| Dołączył: 01 Lis 2008 | Posty: 46 | |
|
Wysłany: 5 Sty 2011, 23:57 Temat postu: |
|
|
nuna3008 zapisz dzieciÄ
tko juz teraz bo ja szukam miejsca od póŠroku a cĂłrcia ma teraz roczek i nic nie moge znaleĹşÄ im wczeĹniej tym lepiej bo zawsze moĹźna zrezygnowaÄ jak dostaniesz kilka propozycji niĹź tak jak my teraz nie wiemy co robic bo wszÄdzie mĂłwiÄ
Ĺźe jest peĹno i nawet na przyszĹy rok maja miejsca zarezerwowane |
|
Powrót do góry |
|
 |
| maggie
| Dołączył: 19 Sie 2008 | Posty: 88 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 6 Sty 2011, 14:00 Temat postu: |
|
|
SnakDak napisał: | moje dziecko ma dopiero 3 miesiÄ
ce juĹź przeszedĹ pierwsze szczepienie to czy mogÄ go zaczÄ
Ä szczepiÄ na WZW czy jeszcze jest za maĹy i jaki musi byÄ odstÄp po miÄdzy szczepieniami??
Czy mogÄ teraz zaszczepiÄ dziecko przeciw gruzlicy?? |
SnakDak,
Wedlug tego, co mowili mi w Polsce, to odstep miedzy szczepieniami to minimum 6 tygodni.
Szczepienie przeciw gruzlicy jest b ciezkim szczepieniem (miedzyskornym), wiec im szybciej zaszczepisz, tym lepiej (starsze dzieci trudno utrzymac, potem moga sie drapac itp)
W Polsce szczepienie to jest obowiazkowe i szczepia w szpitalu od razu po urodzeniu. Tutaj mozna dostac te szcepionke na zyczenie w przychodni epidemiologicznej na Mjod, nr tel. 585 13 90. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ania12345
| Dołączył: 16 Lis 2008 | Posty: 50 | |
|
Wysłany: 7 Sty 2011, 10:46 Temat postu: |
|
|
Mam zapytanie. Moje dziecko ma 2 miesiace i ma powazne przeziebienie,ale moj pediatra twierdzi,ze wszystko ok.Znacie moze na Islandii jakas osobe pochodzenia polskiego = pediatre? Prosze o kontakt |
|
Powrót do góry |
|
 |
|