Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| czita Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wysłany: 10 Sty 2011, 9:44 Temat postu: |
|
|
mstefa napisał: | Podam nazwe lekarce to mi powie...
A ja dalej na temat szczepionek---a na pneumokoki to szczepia tu czy takze trzeba samemu sie dopytac?? |
Musisz zapytac sie o to szczepienie, my sie pytalismy, corka miala wtedy 1,5 roku i powiedzial ze to szczepienie jest zalecane po 2 rok zycia.W Polsce to mozna dziecko szczepic chyba juz od 6 miesiaca i wtedy dziecko dostaje 3 razy ta szczepionke chyba po czy 5 roku zycia dostaje 2, juz nie pamietam jak to dokladnie bylo.
Jesli chodzi o mascie rozgrzewajace to nie wiem jak to jest z tym ale mozesz dziecko smarowac olejkiem kamforowym, kiedys nasi rodzice zawsze po kapieli smarowali nas ta mascia ola delikatnie rozgrzewa, smaroj stopki brzuszek i lecki,Pilnuj aby dziecko nie mialo zimnych nozek bo od nog najczesciej chorobsko wchodzi.Jesli masz masc majrankowa to smaroj pod noskiem ale tak aby masc nie znajdowala sie w srodku noska,masc pomaga ale oczywiscie trzeba dac sobie troche czasu na to.Niech dzidiza wraca szybko do zdrowia. _________________ "Nie moĹźemy utrzymaÄ Ĺźadnego dnia, ale moĹźemy go nie straciÄ" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
 | Dołączył: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wysłany: 10 Sty 2011, 11:11 Temat postu: |
|
|
tam jest chyba bĹad.......
3 1/2............ja mam wizytÄ 2.5-3(pomiÄdzy).i bÄdzie to wĹaĹnie to badanie i szczepionka. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Skąd: reykjavik- |
|
Wysłany: 10 Sty 2011, 12:12 Temat postu: |
|
|
zagladalam juz kilka razy na ta strone,i podane sa tylko te obowiazkowe szczepienia / a ja chce zaszczepic dodatkowo na to co w Polsce szczepia. Szczepionka na gruzlice tez nas nie ominie---juz na to mogliby szczepic  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Sty 2011, 12:30 Temat postu: |
|
|
wedlug mnie warte jest szczepienie na WZW B, pneumokoki, gruzlica. Jak ktos lubi wydawac kase to dodatkowo rotawirusy. ze szczepionkami tez nie mozna przesadzac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jolka nr1
| Dołączył: 05 Paź 2010 | Posty: 15 | |
|
Wysłany: 10 Sty 2011, 12:33 Temat postu: proszÄ o pomoc |
|
|
Witam serdecznie
Czy orientuje siÄ ktoĹ jak teraz siÄ zmieniĹy przepisy w sprawie macierzyĹskiego, ktĂłre teraz miesiÄ
ce sÄ
brane pod uwagÄ przy naliczaniu macierzyĹskiego.
Jak to wyglÄ
da u ojca, jak jest naliczany wychowawczy?
Jakich dokumentĂłw potrzebujÄ i gdzie to siÄ zaĹatwia?
DziÄkujÄ z gĂłry za odpowiedz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Sty 2011, 12:48 Temat postu: |
|
|
Proponuje poczytac kilka stron wczesniej. Raczej nic szczegolnego sie nie zmienilo. Ponadto wszystkiego najlepiej jest dowiedziec sie u zrodla czyli http://www.faedingarorlof.is/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 10 Sty 2011, 14:04 Temat postu: |
|
|
mstefa napisał: | Podam nazwe lekarce to mi powie...
A ja dalej na temat szczepionek---a na pneumokoki to szczepia tu czy takze trzeba samemu sie dopytac?? |
O szczepienie na pneumokoki zapytaj w przychodni. Ja pytalam o to szczepienie mojego lekarza rodzinnego w zeszlym roku. Powiedziala mi ze to szczepienie kosztuje 14000kr ale jesli nie spieszy mi sie to zebym poczekala bo moze bedzie to szczepienie obowiazkowe od przyszlego roku czyli od tego. W zeszlym roku we frettabladid byl artykuĹ o pneumokokach ze duzo dzieci w przedszkolach je lapie i mysla o tym zeby wprowadzic to szczepienie do obowiazkowych.
Dobrzebyloby wiedziec jak sie sprawa dalej potoczyla.
Co do przeziebienia, inchalacje, jesli woda morska nie pomaga, mozesz kupic takie cos co sie nazywa Xlear to jest z xylitolem, do inhalacji ja na noc synkowi kladlam kolo lozeczka pieluszke tetrowa na ktora wkraplalam kilka kropelek olejku oilbas. Pilnuj tego przeziebienia mocno u nas niestety skonczylo sie zapaleniem pluc i tygodniowym pobytem w szpitalu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Sty 2011, 21:02 Temat postu: paszport |
|
|
Kochane mam pytanie o paszport--->ostatnio cos duzo pytan mam,no ale wybaczcie,staralam sie na zwolnieniu czytac forum ale za duzo tego
Chcemy wyrobic paszport ymczasowy synkowi, i dzis wyczytalam ze potrzebny jest polski akt urdzenia. no ale my takiego nie mamy,doiero chcemy wyrobic w marcu w Polsce. Czy ktoras z Was wyrabiala paszport tymczasowy dla dziecka?co potrzebne jest do zlozenia wniosku?
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
|
Wysłany: 10 Sty 2011, 21:16 Temat postu: Re: paszport |
|
|
mstefa napisał: | Kochane mam pytanie o paszport--->ostatnio cos duzo pytan mam,no ale wybaczcie,staralam sie na zwolnieniu czytac forum ale za duzo tego
Chcemy wyrobic paszport ymczasowy synkowi, i dzis wyczytalam ze potrzebny jest polski akt urdzenia. no ale my takiego nie mamy,doiero chcemy wyrobic w marcu w Polsce. Czy ktoras z Was wyrabiala paszport tymczasowy dla dziecka?co potrzebne jest do zlozenia wniosku?
pozdrawiam |
w konsulacie wypeĹnisz formularz ze polski akt ur.dziecka wyrobisz sama w pl.zrobiÄ
ci bez problemu paszport wedĹug aktu ur.albo po angielsku albo po islandzku.
nie wpisza ci po prostu peselu ale resztÄ normalnie.
III. PIERWSZY PASZPORT TYMCZASOWY DLA DZIECKA
Dzieciom do lat 5 wydawane sÄ
paszporty tymczasowe z waĹźnoĹciÄ
na 12 miesiÄcy.
ABY OTRZYMAÄ PASZPORT DLA DZIECKA, RODZICE MUSZÄ PRZEDĹOĹťYÄ:
1. wypeĹniony wniosek paszportowy (dostÄpny w urzÄdzie)
2. pisemnÄ
zgodÄ obojga rodzicĂłw lub opiekunĂłw prawnych na wydanie paszportu
wyraĹźona osobiĹcie przed konsulem lub na piĹmie z podpisem poĹwiadczonym przez notariusza (w Islandii jest to SĂ˝slumaðurinn) albo wyrok wĹaĹciwego polskiego sÄ
du, z ktĂłrego wynika, Ĺźe prawo decydowania w sprawie wydania paszportu przysĹuguje tylko jednemu z rodzicĂłw albo postanowienie polskiego sÄ
du opiekuĹczego o zgodzie na wydanie dziecku paszportu. UwzglÄdniane sÄ
decyzje wydane po 01.04.2005 w oparciu o rozporzÄ
dzenie Rady (WE) Nr 2201/2003 z dnia 27 listopada 2003 r.
3. polski akt urodzenia
polski akt urodzenia wydawany jest przez polski urzÄ
d stanu cywilnego wĹaĹciwy dla miejsca ostatniego zamieszkania matki lub ojca dziecka w Polsce na podstawie islandzkiego, przetĹumaczonego na jÄzyk polski aktu urodzenia wydanego przez ÞjĂłðskrĂĄ (umiejscowienie).
W uzasadnionych przypadkach (dla dzieci poniĹźej 1 roku Ĺźycia) konsul moĹźe wystawiÄ paszport na podstawie islandzkiego aktu urodzenia wydanego przez ÞjĂłðskrĂĄ
4. jedno zdjÄcie paszportowe dziecka (wymagania opisano pkt. I par. 3)
5. paszporty lub dowody osobiste rodzicĂłw lub opiekunĂłw prawnych dziecka
6. akt maĹĹźeĹstwa rodzicĂłw (jeĹli dotyczy)
7. opĹatÄ konsularnÄ
(PĹATNÄ W GOTĂWCE)
kochana czytaj:)))tam jest wyraĹşnie napisane co i jak:))) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Sty 2011, 21:23 Temat postu: |
|
|
dziekuje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mythm
 | Dołączył: 24 Paź 2009 | Posty: 106 | |
|
Wysłany: 10 Sty 2011, 22:29 Temat postu: Paszport |
|
|
A jak juĹź bÄdziecie w Polsce i pozaĹatwiacie sprawy meldunkowe, to proponujÄ wyrobienie dowodu osobistego dla dziecka. DowĂłd wydawany jest na 5 lat. No i sprytnie omijamy system wyrabiania co roku nowego paszportu i pĹacenia w naszym "kochanym konsulacie". Dodatkowo dodam, Ĺźe dowody osobiste od stycznia 2009 roku wyrabiane sÄ
w Polsce bezpĹatnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
|
Wysłany: 11 Sty 2011, 9:36 Temat postu: Re: Paszport |
|
|
mythm napisał: | A jak juĹź bÄdziecie w Polsce i pozaĹatwiacie sprawy meldunkowe, to proponujÄ wyrobienie dowodu osobistego dla dziecka. DowĂłd wydawany jest na 5 lat. No i sprytnie omijamy system wyrabiania co roku nowego paszportu i pĹacenia w naszym "kochanym konsulacie". Dodatkowo dodam, Ĺźe dowody osobiste od stycznia 2009 roku wyrabiane sÄ
w Polsce bezpĹatnie. |
tu teĹź moĹźesz wyrobiÄ paszport na 5lat.cĂłrci koĹczy siÄ w marciu 2paszport i zamierzam juĹź wyrabiaÄ na dĹuĹźszy okres.znajomi po roku dziecku zrobili 5letni.mĂłwisz w konsulacie Ĺźe taki chcesz pĹacisz,, ale czekasz troszeczkÄ dĹuĹźej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mythm
 | Dołączył: 24 Paź 2009 | Posty: 106 | |
|
Wysłany: 11 Sty 2011, 19:06 Temat postu: paszport |
|
|
WiÄc wszystko przemawia za tym, aby wyrobiÄ dowĂłd osobisty. Po pierwsze pĹacisz raz - tylko za pierwszy paszport, a po drugie okres oczekiwania jest duĹźo krĂłtszy... dodatkowo mniej "stresu" przy zaĹatwianiu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lew =konto odzyskane=
| Dołączył: 17 Lip 2008 | Posty: 147 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| nikita333
| Dołączył: 23 Sty 2010 | Posty: 86 | Skąd: NJARDVIK |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| nikita333
|
Wysłany: 14 Sty 2011, 13:14 Temat postu: |
|
|
JeĹźeli wyrabiamy dziecku drugi paszport to na wyraĹşne ĹźÄ
danie rodzicĂłw konsulat wystawi paszport 5-cio letni naszemu dziecku.My tak wĹaĹnie zrobiliĹmy-pierwszy paszport byĹ waĹźny rok,drugi ma waĹźnoĹÄ 5-ciu lat.Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| nikita333
|
Wysłany: 14 Sty 2011, 13:15 Temat postu: |
|
|
nikita333 napisał: |
danie rodzicĂłw konsulat wystawi paszport 5-cio letni naszemu dziecku.My tak wĹaĹnie zrobiliĹmy-pierwszy paszport byĹ waĹźny rok,drugi ma waĹźnoĹÄ 5-ciu lat.Pozdrawiam |
http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/380/31/Informacje_paszportowe.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
| nikita333
|
Wysłany: 14 Sty 2011, 13:18 Temat postu: Re: Paszport |
|
|
mythm napisał: | A jak juĹź bÄdziecie w Polsce i pozaĹatwiacie sprawy meldunkowe, to proponujÄ wyrobienie dowodu osobistego dla dziecka. DowĂłd wydawany jest na 5 lat. No i sprytnie omijamy system wyrabiania co roku nowego paszportu i pĹacenia w naszym "kochanym konsulacie". Dodatkowo dodam, Ĺźe dowody osobiste od stycznia 2009 roku wyrabiane sÄ
w Polsce bezpĹatnie. |
a jak to wyglÄ
da z przekraczaniem paĹstw nieunijnych bo ja znalazĹam coĹ takiego
http://www.polkadot.pl/pl/mama_i_dziecko/formalnosci__1/jak_wyrobic_dowod_osobisty_dla_dziecka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
|
Wysłany: 14 Sty 2011, 16:19 Temat postu: |
|
|
nikita333 napisał: |
no wĹaĹnie, wiedziaĹam Ĺźe wiem co pisze:)dziÄki Ĺźe mnie jeszcze upewniĹaĹ.ja teĹź w marcu skĹadam dokumenty na paszport 5letni.bedzie to 3paszport maĹej.a ile czekaliĹcie na paszport 5letni???miesiÄ
c czy moĹźe dĹuĹźej??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|