reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Matki matkom i dzieciom - porady, wątpliwości, pomoc
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 80, 81, 82  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
czita
Zbyt częsta publikacja ogłoszeń!
PostWysłany: 10 Sty 2011, 9:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mstefa napisał:
Podam nazwe lekarce to mi powie...
A ja dalej na temat szczepionek---a na pneumokoki to szczepia tu czy takze trzeba samemu sie dopytac??

Musisz zapytac sie o to szczepienie, my sie pytalismy, corka miala wtedy 1,5 roku i powiedzial ze to szczepienie jest zalecane po 2 rok zycia.W Polsce to mozna dziecko szczepic chyba juz od 6 miesiaca i wtedy dziecko dostaje 3 razy ta szczepionke chyba po czy 5 roku zycia dostaje 2, juz nie pamietam jak to dokladnie bylo.
Jesli chodzi o mascie rozgrzewajace to nie wiem jak to jest z tym ale mozesz dziecko smarowac olejkiem kamforowym, kiedys nasi rodzice zawsze po kapieli smarowali nas ta mascia ola delikatnie rozgrzewa, smaroj stopki brzuszek i lecki,Pilnuj aby dziecko nie mialo zimnych nozek bo od nog najczesciej chorobsko wchodzi.Jesli masz masc majrankowa to smaroj pod noskiem ale tak aby masc nie znajdowala sie w srodku noska,masc pomaga ale oczywiscie trzeba dac sobie troche czasu na to.Niech dzidiza wraca szybko do zdrowia.
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 10 Sty 2011, 10:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zerknij tu na kalendarz szczepien
http://ljosmodir.is/?Page=Notepad&ID=162
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
lampeczka

PostWysłany: 10 Sty 2011, 11:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

patryk23l napisał:
zerknij tu na kalendarz szczepien
http://ljosmodir.is/?Page=Notepad&ID=162

tam jest chyba bład.......
3 1/2............ja mam wizytę 2.5-3(pomiędzy).i będzie to właśnie to badanie i szczepionka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mstefa
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 10 Sty 2011, 12:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zagladalam juz kilka razy na ta strone,i podane sa tylko te obowiazkowe szczepienia / a ja chce zaszczepic dodatkowo na to co w Polsce szczepia. Szczepionka na gruzlice tez nas nie ominie---juz na to mogliby szczepic Smile
Powrót do góry
patryk23l
PostWysłany: 10 Sty 2011, 12:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wedlug mnie warte jest szczepienie na WZW B, pneumokoki, gruzlica. Jak ktos lubi wydawac kase to dodatkowo rotawirusy. ze szczepionkami tez nie mozna przesadzac.
Powrót do góry
Jolka nr1

PostWysłany: 10 Sty 2011, 12:33    Temat postu: proszę o pomoc Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie
Czy orientuje się ktoś jak teraz się zmieniły przepisy w sprawie macierzyńskiego, które teraz miesiące są brane pod uwagę przy naliczaniu macierzyńskiego.
Jak to wygląda u ojca, jak jest naliczany wychowawczy?
Jakich dokumentów potrzebuję i gdzie to się załatwia?

Dziękuję z góry za odpowiedz
Powrót do góry
patryk23l
PostWysłany: 10 Sty 2011, 12:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proponuje poczytac kilka stron wczesniej. Raczej nic szczegolnego sie nie zmienilo. Ponadto wszystkiego najlepiej jest dowiedziec sie u zrodla czyli http://www.faedingarorlof.is/
Powrót do góry
mikolaj

PostWysłany: 10 Sty 2011, 14:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mstefa napisał:
Podam nazwe lekarce to mi powie...
A ja dalej na temat szczepionek---a na pneumokoki to szczepia tu czy takze trzeba samemu sie dopytac??

O szczepienie na pneumokoki zapytaj w przychodni. Ja pytalam o to szczepienie mojego lekarza rodzinnego w zeszlym roku. Powiedziala mi ze to szczepienie kosztuje 14000kr ale jesli nie spieszy mi sie to zebym poczekala bo moze bedzie to szczepienie obowiazkowe od przyszlego roku czyli od tego. W zeszlym roku we frettabladid byl artykuł o pneumokokach ze duzo dzieci w przedszkolach je lapie i mysla o tym zeby wprowadzic to szczepienie do obowiazkowych.
Dobrzebyloby wiedziec jak sie sprawa dalej potoczyla.
Co do przeziebienia, inchalacje, jesli woda morska nie pomaga, mozesz kupic takie cos co sie nazywa Xlear to jest z xylitolem, do inhalacji ja na noc synkowi kladlam kolo lozeczka pieluszke tetrowa na ktora wkraplalam kilka kropelek olejku oilbas. Pilnuj tego przeziebienia mocno u nas niestety skonczylo sie zapaleniem pluc i tygodniowym pobytem w szpitalu Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
mstefa
PostWysłany: 10 Sty 2011, 21:02    Temat postu: paszport Odpowiedz z cytatem

Kochane mam pytanie o paszport--->ostatnio cos duzo pytan mam,no ale wybaczcie,staralam sie na zwolnieniu czytac forum ale za duzo tego Smile
Chcemy wyrobic paszport ymczasowy synkowi, i dzis wyczytalam ze potrzebny jest polski akt urdzenia. no ale my takiego nie mamy,doiero chcemy wyrobic w marcu w Polsce. Czy ktoras z Was wyrabiala paszport tymczasowy dla dziecka?co potrzebne jest do zlozenia wniosku?
pozdrawiam
Powrót do góry
lampeczka

PostWysłany: 10 Sty 2011, 21:16    Temat postu: Re: paszport Odpowiedz z cytatem

mstefa napisał:
Kochane mam pytanie o paszport--->ostatnio cos duzo pytan mam,no ale wybaczcie,staralam sie na zwolnieniu czytac forum ale za duzo tego Smile
Chcemy wyrobic paszport ymczasowy synkowi, i dzis wyczytalam ze potrzebny jest polski akt urdzenia. no ale my takiego nie mamy,doiero chcemy wyrobic w marcu w Polsce. Czy ktoras z Was wyrabiala paszport tymczasowy dla dziecka?co potrzebne jest do zlozenia wniosku?
pozdrawiam

w konsulacie wypełnisz formularz ze polski akt ur.dziecka wyrobisz sama w pl.zrobią ci bez problemu paszport według aktu ur.albo po angielsku albo po islandzku.
nie wpisza ci po prostu peselu ale resztę normalnie.

III. PIERWSZY PASZPORT TYMCZASOWY DLA DZIECKA

Dzieciom do lat 5 wydawane są paszporty tymczasowe z ważnością na 12 miesięcy.

ABY OTRZYMAĆ PASZPORT DLA DZIECKA, RODZICE MUSZĄ PRZEDŁOŻYĆ:

1. wypełniony wniosek paszportowy (dostępny w urzędzie)

2. pisemną zgodę obojga rodziców lub opiekunów prawnych na wydanie paszportu

wyraĹźona osobiście przed konsulem lub na piśmie z podpisem poświadczonym przez notariusza (w Islandii jest to SĂ˝slumaðurinn) albo wyrok właściwego polskiego sądu, z ktĂłrego wynika, Ĺźe prawo decydowania w sprawie wydania paszportu przysługuje tylko jednemu z rodzicĂłw albo postanowienie polskiego sądu opiekuńczego o zgodzie na wydanie dziecku paszportu. Uwzględniane są decyzje wydane po 01.04.2005 w oparciu o rozporządzenie Rady (WE) Nr 2201/2003 z dnia 27 listopada 2003 r.

3. polski akt urodzenia

polski akt urodzenia wydawany jest przez polski urząd stanu cywilnego właściwy dla miejsca ostatniego zamieszkania matki lub ojca dziecka w Polsce na podstawie islandzkiego, przetłumaczonego na język polski aktu urodzenia wydanego przez ÞjĂłðskrĂĄ (umiejscowienie).

W uzasadnionych przypadkach (dla dzieci poniĹźej 1 roku Ĺźycia) konsul moĹźe wystawić paszport na podstawie islandzkiego aktu urodzenia wydanego przez ÞjĂłðskrĂĄ

4. jedno zdjęcie paszportowe dziecka (wymagania opisano pkt. I par. 3)

5. paszporty lub dowody osobiste rodzicĂłw lub opiekunĂłw prawnych dziecka

6. akt małżeństwa rodziców (jeśli dotyczy)

7. opłatę konsularną (PŁATNĄ W GOTÓWCE)

kochana czytaj:)))tam jest wyraĹşnie napisane co i jak:)))
Powrót do góry
mstefa
PostWysłany: 10 Sty 2011, 21:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziekuje Smile
Powrót do góry
mythm

PostWysłany: 10 Sty 2011, 22:29    Temat postu: Paszport Odpowiedz z cytatem

A jak już będziecie w Polsce i pozałatwiacie sprawy meldunkowe, to proponuję wyrobienie dowodu osobistego dla dziecka. Dowód wydawany jest na 5 lat. No i sprytnie omijamy system wyrabiania co roku nowego paszportu i płacenia w naszym "kochanym konsulacie". Dodatkowo dodam, że dowody osobiste od stycznia 2009 roku wyrabiane są w Polsce bezpłatnie.
Powrót do góry
lampeczka

PostWysłany: 11 Sty 2011, 9:36    Temat postu: Re: Paszport Odpowiedz z cytatem

mythm napisał:
A jak już będziecie w Polsce i pozałatwiacie sprawy meldunkowe, to proponuję wyrobienie dowodu osobistego dla dziecka. Dowód wydawany jest na 5 lat. No i sprytnie omijamy system wyrabiania co roku nowego paszportu i płacenia w naszym "kochanym konsulacie". Dodatkowo dodam, że dowody osobiste od stycznia 2009 roku wyrabiane są w Polsce bezpłatnie.

tu też możesz wyrobić paszport na 5lat.córci kończy się w marciu 2paszport i zamierzam już wyrabiać na dłuższy okres.znajomi po roku dziecku zrobili 5letni.mówisz w konsulacie że taki chcesz płacisz,, ale czekasz troszeczkę dłużej.
Powrót do góry
mythm

PostWysłany: 11 Sty 2011, 19:06    Temat postu: paszport Odpowiedz z cytatem

Więc wszystko przemawia za tym, aby wyrobić dowód osobisty. Po pierwsze płacisz raz - tylko za pierwszy paszport, a po drugie okres oczekiwania jest dużo krótszy... dodatkowo mniej "stresu" przy załatwianiu Wink
Powrót do góry
lew
=konto odzyskane=
PostWysłany: 11 Sty 2011, 19:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co ja wiem to do 5 lat trzeba tu wyrabiać paszport tymczasowy...w Polsce pewnie można dowód ale tu nie wiem...jeśli chodzi o paszport to wszystko jest na stronie konsulatu
http://www.reykjavik.polemb.net/index.php?document=34&PHPSESSID=9bdf96301b2ac6467a7759fd3bda4241
cytat:
Najlepiej zapytać dokładnie w konsulacie. Pozdrawiam
Powrót do góry
nikita333

PostWysłany: 14 Sty 2011, 13:11    Temat postu: słoiczki zamiast obiadĂłw tradycyjnych Odpowiedz z cytatem

http://www.informacje.is/index.php?option=com_content&view=article&id=1824%3Agerber-stosuje-wypeniacze-mom&catid=81%3Aze-wiata&Itemid=199&lang=pl
Powrót do góry
nikita333

PostWysłany: 14 Sty 2011, 13:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lew napisał:
Z tego co ja wiem to do 5 lat trzeba tu wyrabiać paszport tymczasowy...w Polsce pewnie można dowód ale tu nie wiem...jeśli chodzi o paszport to wszystko jest na stronie konsulatu
http://www.reykjavik.polemb.net/index.php?document=34&PHPSESSID=9bdf96301b2ac6467a7759fd3bda4241
cytat:

Jeżeli wyrabiamy dziecku drugi paszport to na wyraźne żądanie rodziców konsulat wystawi paszport 5-cio letni naszemu dziecku.My tak właśnie zrobiliśmy-pierwszy paszport był ważny rok,drugi ma ważność 5-ciu lat.Pozdrawiam
Powrót do góry
nikita333

PostWysłany: 14 Sty 2011, 13:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nikita333 napisał:
lew napisał:
cytat:

Jeżeli wyrabiamy dziecku drugi paszport to na wyraźne żądanie rodziców konsulat wystawi paszport 5-cio letni naszemu dziecku.My tak właśnie zrobiliśmy-pierwszy paszport był ważny rok,drugi ma ważność 5-ciu lat.Pozdrawiam

http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/380/31/Informacje_paszportowe.html
Powrót do góry
nikita333

PostWysłany: 14 Sty 2011, 13:18    Temat postu: Re: Paszport Odpowiedz z cytatem

mythm napisał:

a jak to wygląda z przekraczaniem państw nieunijnych bo ja znalazłam coś takiego

http://www.polkadot.pl/pl/mama_i_dziecko/formalnosci__1/jak_wyrobic_dowod_osobisty_dla_dziecka
Powrót do góry
lampeczka

PostWysłany: 14 Sty 2011, 16:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nikita333 napisał:
lew napisał:
cytat:

no właśnie, wiedziałam że wiem co pisze:)dzięki że mnie jeszcze upewniłaś.ja też w marcu składam dokumenty na paszport 5letni.bedzie to 3paszport małej.a ile czekaliście na paszport 5letni???miesiąc czy może dłużej???
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 80, 81, 82  Następny
Strona 12 z 82

Skocz do: