reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

podatek
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 50, 51, 52 ... 61, 62, 63  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
esmerka31

PostWysłany: 12 Sty 2011, 8:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://rsk.is/ws/cm/file/skattar_gjold_bætur_2011.is.pdf
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mariusz_Pabianice

PostWysłany: 13 Sty 2011, 22:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Evcia, nie musisz nic płacić. Złóż dwa egzemplarze NIP-3. W jednym napisz, że przenosisz centrum interesów na Islandię i wpisz datę zameldowania na Islandii. W drugim napisz, że przenosisz centrum interesów do Polski i wpisz datę powrotu do polski.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 14 Sty 2011, 0:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jesli sie kilka lat temu nie zlozylo nip-3 czy lepiej jest go teraz zlozyc czy dac sobie spokoj?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
evcia

PostWysłany: 14 Sty 2011, 3:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mariusz, sprawa nie jest taka prosta. Na Islandię przyleciałam w ramach Erasmusa jako studentka polskiej uczelni, więc opcja ośrodka życiowego w Islandii odpada, bo mój ośrodek życiowy był wtedy w Polsce - UCZELNIA, V rok studiów. Zameldowanie na wyspie niczego nie zmienia. Z resztą przeniesienie ośrodka życiowego do Islandii (czy też innego kraju) wcale nie wiąże się z wymeldowaniem w Polsce. Bo można być zameldowanym i tu i tu, ale trzeba udowodnić, że ośrodek życiowy ma się w tym drugim kraju, by nie rozliczać się w Polsce.
Tak więc musiałam zapłacić 1058zł (809zł różnicy podatku islandzkiegi i polskiego + odsetki)
Dzwoniłam do RSK z zapytaniem, czy już wysłali nasze zeznania podatkowe za 2008, bo jak na razie dostałam pismo z US, żeby zgłosić się w celu złożenia wyjaśnień dot. dochodów za 2007. Uzyskałam informację, że papiery za 2008 zostały wysłane 31 maja 2010 do Konina, bo tam jest jakies centalne biuro, które rozsyła zeznania do poszczególnych US. I jestem ciekawa czy już te patałachy już to zrobiły czy specjalnie czekają, by większe odsteki narosły
Powrót do góry
evcia

PostWysłany: 14 Sty 2011, 4:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mariusz, sprawa nie jest taka prosta. Na Islandię przyleciałam w ramach Erasmusa jako studentka polskiej uczelni, więc opcja ośrodka życiowego w Islandii odpada, bo mój ośrodek życiowy był wtedy w Polsce - UCZELNIA, V rok studiów. Zameldowanie na wyspie niczego nie zmienia. Z resztą przeniesienie ośrodka życiowego do Islandii (czy też innego kraju) wcale nie wiąże się z wymeldowaniem w Polsce. Bo można być zameldowanym i tu i tu, ale trzeba udowodnić, że ośrodek życiowy ma się w tym drugim kraju, by nie rozliczać się w Polsce.
Tak więc musiałam zapłacić 1058zł (809zł różnicy podatku islandzkiegi i polskiego + odsetki)
Dzwoniłam do RSK z zapytaniem, czy już wysłali nasze zeznania podatkowe za 2008, bo jak na razie dostałam pismo z US, żeby zgłosić się w celu złożenia wyjaśnień dot. dochodów za 2007. Uzyskałam informację, że papiery za 2008 zostały wysłane 31 maja 2010 do Konina, bo tam jest jakies centalne biuro, które rozsyła zeznania do poszczególnych US. I jestem ciekawa czy te patałachy już to zrobiły, czy specjalnie czekają, by większe odsteki narosły :/
Powrót do góry
Mariusz_Pabianice

PostWysłany: 15 Sty 2011, 0:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

patryk23l napisał:
jesli sie kilka lat temu nie zlozylo nip-3 czy lepiej jest go teraz zlozyc czy dac sobie spokoj?

To zależy czy RSK wysyła do tego Konina rozliczenia wszystkich Polaków na IS...
Powrót do góry
Mariusz_Pabianice

PostWysłany: 15 Sty 2011, 1:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.pit.pl/osrodek_interesow_zyciowych_w_swietle_nowelizacji_ustawy_o_pit_k_2633.php
Powrót do góry
Bartek

PostWysłany: 18 Sty 2011, 20:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

Mam wielką prośbę Smile
Potrzebuje druk zeznania podatkowego w jezyku islandzkim (nie w polskim)
Zna ktoś link do zeznania np w pliku pdf ?
Proszę Smile
Powrót do góry
wiesiu-27
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 18 Sty 2011, 20:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mozesz wydrukowac sobie lub pobrac na tej stronie
https://www.skattur.is
z tym ze musisz pamietac hasło zeby sie zalogowac jesli nie pamietasz mozesz sobie wysłać na rachunek bankowy i tam znalesc w dokumentach elektronicznych.
pozdrawiam
Powrót do góry
wiesiu-27
PostWysłany: 18 Sty 2011, 20:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiesiu-27 napisał:
Mozesz wydrukowac sobie lub pobrac na tej stronie
http://www.skattur.is
z tym ze musisz pamietac hasło zeby sie zalogowac jesli nie pamietasz mozesz sobie wysłać na rachunek bankowy i tam znalesc w dokumentach elektronicznych.
pozdrawiam
Powrót do góry
esmerka31

PostWysłany: 18 Sty 2011, 21:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bartek napisał:
Witam,

Mam wielką prośbę Smile
Potrzebuje druk zeznania podatkowego w jezyku islandzkim (nie w polskim)
Zna ktoś link do zeznania np w pliku pdf ?
Proszę Smile

http://www.rsk.is/ws/cm/file/rsk_0101_2010.is.pdf
Powrót do góry
wiesiu-27
PostWysłany: 18 Sty 2011, 22:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sorki, myslałem ze potrzebujesz zeznanie podatkowe z któregos tam roku, a Ty potrzebujesz DRUK do zeznania podatkowego w takim razie patrz jak Esmerka napisała bo ja za szybko cos przeczytałem Cool
Powrót do góry
endriu12345

PostWysłany: 31 Sty 2011, 22:20    Temat postu: pytanko Odpowiedz z cytatem

moze ktos wie do kiedy sie mozna rozliczyc z podatku z gory dzieki
Powrót do góry
@ni@

PostWysłany: 31 Sty 2011, 22:36    Temat postu: Re: pytanko Odpowiedz z cytatem

endriu12345 napisał:
moze ktos wie do kiedy sie mozna rozliczyc z podatku z gory dzieki

Ponoc od 1 do końca marca
Powrót do góry
ulli88

PostWysłany: 1 Lut 2011, 13:16    Temat postu: podatek Odpowiedz z cytatem

mam pytanie odnośnie rozliczenia podatku w Polsce, Pracuje na islandii od września 2010 zanim przyjechałam na Islandię, w Polsce pobierałam rentę rodzinną do września ubiegłego roku, nie mam zielonego pojęcia jak mam się rozliczać z podatku i gdzie?? czy tu mam się rozliczyć z dochodów z 4 miesięcy a w polsce tylko z renty, czy wszystko w polsce???
Powrót do góry
anus208

PostWysłany: 1 Lut 2011, 14:21    Temat postu: Re: podatek Odpowiedz z cytatem

[quote="ulli88"]mam pytanie odnośnie rozliczenia podatku w Polsce, Pracuje na islandii od września 2010 zanim przyjechałam na Islandię, w Polsce pobierałam rentę rodzinną do września ubiegłego roku, nie mam zielonego pojęcia jak mam się rozliczać z podatku i gdzie?? czy tu mam się rozliczyć z dochodów z 4 miesięcy a w polsce tylko z renty, czy wszystko w polsce???

Witaj.Tutaj na Islandii musisz sie rozliczyć tylko z tych 4 miesiecy, a w Polsce musisz rozliczyc sie z renty i tych dochodów co miałes tutaj i najlepiej bedzie jesli ktos zrobi to za ciebie co sie zna na tym, najlepiej jakas ksiegowa lub rewident, onin najlepiej wiedza jak to zrobic a to jest kwestia 40 zł za pita wiec nie ma co se głowy zawracac. I moge ci powiedziec ze jesli chodzi o dochody z islandii to nie bedziesz miał nic w polsce do zapłaty bo tutaj maja wieksze podatki. A pozatym dobrze jest rozliczyc sie w polsce bo jesli kupisz se potem cos w polsce np: mieszkanie samochód to odrazu sie przyczepia. Bo miałem ten problem. Kupiłem mieszkanie w polsce i wiedziałem ze sie przyczepią bo miałem w polsce tylko jakies smieszne dochody wiec mósiałem sie rozliczyc z islandzkich, a pozatym pani ze skarbówki powiedziała mi ze każdy obywatel polski pracujący na islandii musi rozliczyc sie w polsce.
Powrót do góry
mythm

PostWysłany: 1 Lut 2011, 15:17    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

Co do rozliczenia w Polsce to mozna by polemizować....
Mało znam ludzi, którzy to robią...właściwie, to nikt ze znanych mi osób. Jedynie Ci, którzy mają jakieś dochody w Polsce itd.
Powrót do góry
ulli88

PostWysłany: 1 Lut 2011, 15:19    Temat postu: podatek Odpowiedz z cytatem

a później będę musiała rozliczać się co roku z dochodów z islandii w Polsce?? jestem zielona w tym temacie
Powrót do góry
svavec
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
PostWysłany: 1 Lut 2011, 16:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To chyba zalezy od tego ile czasu zamierzasz przebywac na Islandi.Jak Twoj status z typowo "zarobkowego" zmieni sie na "przesiedlenie" to nie musisz rozliczac sie w Polsce . Jest jakis okres czasu ,ciagly ,ktory musisz przebywac poza granicami Polski aby uznane to bylo jako przesiedlenie , o ile pamietam to bylo to ponad 180 dni.
Jak masz zamiar rezydowac na stale w Islandii to nie przejmowalbym sie podatkami w Polsce ,oplacilbym tylko te 4 miesiace .
Jednakze moge sie mylic .Przepisy sie zmieniaja ,i o takie sprawy najlepiej pytac w urzedach podatkowych ,albo prawnikow.
Powrót do góry
anus208

PostWysłany: 1 Lut 2011, 16:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to prawda nie musisz jesli nie chcesz w nic inwestowac pieniedzy w polsce ale jesli zamierzasz zjechac i kupic sobie cos w polsce mieszkanie czy samochód to napewno bedziesz miała problemy ze skarbówką, a warto sie rozliczyc bo to jest kwestia tylko złożenia pitu a napewno nic nie bedziesz miała do zapłaty.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 50, 51, 52 ... 61, 62, 63  Następny
Strona 51 z 63

Skocz do: