Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Mariusz_Pabianice
| Dołączył: 21 Lut 2006 | Posty: 472 | Skąd: Reykjanesbaer |
|
Wysłany: 13 Sty 2011, 22:54 Temat postu: |
|
|
Evcia, nie musisz nic pĹaciÄ. ZĹóş dwa egzemplarze NIP-3. W jednym napisz, Ĺźe przenosisz centrum interesĂłw na IslandiÄ i wpisz datÄ zameldowania na Islandii. W drugim napisz, Ĺźe przenosisz centrum interesĂłw do Polski i wpisz datÄ powrotu do polski. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 14 Sty 2011, 0:11 Temat postu: |
|
|
jesli sie kilka lat temu nie zlozylo nip-3 czy lepiej jest go teraz zlozyc czy dac sobie spokoj? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| evcia
| Dołączył: 04 Paź 2007 | Posty: 56 | Skąd: Szczecin/KĂłpavogur |
|
Wysłany: 14 Sty 2011, 3:55 Temat postu: |
|
|
Mariusz, sprawa nie jest taka prosta. Na IslandiÄ przyleciaĹam w ramach Erasmusa jako studentka polskiej uczelni, wiÄc opcja oĹrodka Ĺźyciowego w Islandii odpada, bo mĂłj oĹrodek Ĺźyciowy byĹ wtedy w Polsce - UCZELNIA, V rok studiĂłw. Zameldowanie na wyspie niczego nie zmienia. Z resztÄ
przeniesienie oĹrodka Ĺźyciowego do Islandii (czy teĹź innego kraju) wcale nie wiÄ
Ĺźe siÄ z wymeldowaniem w Polsce. Bo moĹźna byÄ zameldowanym i tu i tu, ale trzeba udowodniÄ, Ĺźe oĹrodek Ĺźyciowy ma siÄ w tym drugim kraju, by nie rozliczaÄ siÄ w Polsce.
Tak wiÄc musiaĹam zapĹaciÄ 1058zĹ (809zĹ róşnicy podatku islandzkiegi i polskiego + odsetki)
DzwoniĹam do RSK z zapytaniem, czy juĹź wysĹali nasze zeznania podatkowe za 2008, bo jak na razie dostaĹam pismo z US, Ĺźeby zgĹosiÄ siÄ w celu zĹoĹźenia wyjaĹnieĹ dot. dochodĂłw za 2007. UzyskaĹam informacjÄ, Ĺźe papiery za 2008 zostaĹy wysĹane 31 maja 2010 do Konina, bo tam jest jakies centalne biuro, ktĂłre rozsyĹa zeznania do poszczegĂłlnych US. I jestem ciekawa czy juĹź te pataĹachy juĹź to zrobiĹy czy specjalnie czekajÄ
, by wiÄksze odsteki narosĹy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| evcia
| Dołączył: 04 Paź 2007 | Posty: 56 | Skąd: Szczecin/KĂłpavogur |
|
Wysłany: 14 Sty 2011, 4:00 Temat postu: |
|
|
Mariusz, sprawa nie jest taka prosta. Na IslandiÄ przyleciaĹam w ramach Erasmusa jako studentka polskiej uczelni, wiÄc opcja oĹrodka Ĺźyciowego w Islandii odpada, bo mĂłj oĹrodek Ĺźyciowy byĹ wtedy w Polsce - UCZELNIA, V rok studiĂłw. Zameldowanie na wyspie niczego nie zmienia. Z resztÄ
przeniesienie oĹrodka Ĺźyciowego do Islandii (czy teĹź innego kraju) wcale nie wiÄ
Ĺźe siÄ z wymeldowaniem w Polsce. Bo moĹźna byÄ zameldowanym i tu i tu, ale trzeba udowodniÄ, Ĺźe oĹrodek Ĺźyciowy ma siÄ w tym drugim kraju, by nie rozliczaÄ siÄ w Polsce.
Tak wiÄc musiaĹam zapĹaciÄ 1058zĹ (809zĹ róşnicy podatku islandzkiegi i polskiego + odsetki)
DzwoniĹam do RSK z zapytaniem, czy juĹź wysĹali nasze zeznania podatkowe za 2008, bo jak na razie dostaĹam pismo z US, Ĺźeby zgĹosiÄ siÄ w celu zĹoĹźenia wyjaĹnieĹ dot. dochodĂłw za 2007. UzyskaĹam informacjÄ, Ĺźe papiery za 2008 zostaĹy wysĹane 31 maja 2010 do Konina, bo tam jest jakies centalne biuro, ktĂłre rozsyĹa zeznania do poszczegĂłlnych US. I jestem ciekawa czy te pataĹachy juĹź to zrobiĹy, czy specjalnie czekajÄ
, by wiÄksze odsteki narosĹy :/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Mariusz_Pabianice
|
Wysłany: 15 Sty 2011, 0:43 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | jesli sie kilka lat temu nie zlozylo nip-3 czy lepiej jest go teraz zlozyc czy dac sobie spokoj? |
To zaleĹźy czy RSK wysyĹa do tego Konina rozliczenia wszystkich PolakĂłw na IS... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Mariusz_Pabianice
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Bartek
| Dołączył: 06 Lip 2007 | Posty: 129 | Skąd: DÄ
browa GĂłrnicza |
|
Wysłany: 18 Sty 2011, 20:00 Temat postu: |
|
|
Witam,
Mam wielkÄ
proĹbÄ
Potrzebuje druk zeznania podatkowego w jezyku islandzkim (nie w polskim)
Zna ktoĹ link do zeznania np w pliku pdf ?
ProszÄ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wiesiu-27 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Sie 2009 | Posty: 37 | |
|
Wysłany: 18 Sty 2011, 20:44 Temat postu: |
|
|
Mozesz wydrukowac sobie lub pobrac na tej stronie
https://www.skattur.is
z tym ze musisz pamietac hasĹo zeby sie zalogowac jesli nie pamietasz mozesz sobie wysĹaÄ na rachunek bankowy i tam znalesc w dokumentach elektronicznych.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Sty 2011, 20:45 Temat postu: |
|
|
wiesiu-27 napisał: | Mozesz wydrukowac sobie lub pobrac na tej stronie
http://www.skattur.is
z tym ze musisz pamietac hasĹo zeby sie zalogowac jesli nie pamietasz mozesz sobie wysĹaÄ na rachunek bankowy i tam znalesc w dokumentach elektronicznych.
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 18 Sty 2011, 21:13 Temat postu: |
|
|
Bartek napisał: | Witam,
Mam wielkÄ
proĹbÄ
Potrzebuje druk zeznania podatkowego w jezyku islandzkim (nie w polskim)
Zna ktoĹ link do zeznania np w pliku pdf ?
ProszÄ  |
http://www.rsk.is/ws/cm/file/rsk_0101_2010.is.pdf |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Sty 2011, 22:55 Temat postu: |
|
|
sorki, myslaĹem ze potrzebujesz zeznanie podatkowe z ktĂłregos tam roku, a Ty potrzebujesz DRUK do zeznania podatkowego w takim razie patrz jak Esmerka napisaĹa bo ja za szybko cos przeczytaĹem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| endriu12345
| Dołączył: 28 Sty 2011 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 31 Sty 2011, 22:20 Temat postu: pytanko |
|
|
moze ktos wie do kiedy sie mozna rozliczyc z podatku z gory dzieki |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
| Dołączył: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wysłany: 31 Sty 2011, 22:36 Temat postu: Re: pytanko |
|
|
endriu12345 napisał: | moze ktos wie do kiedy sie mozna rozliczyc z podatku z gory dzieki |
Ponoc od 1 do koĹca marca |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ulli88
| Dołączył: 01 Lut 2011 | Posty: 17 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 13:16 Temat postu: podatek |
|
|
mam pytanie odnoĹnie rozliczenia podatku w Polsce, Pracuje na islandii od wrzeĹnia 2010 zanim przyjechaĹam na IslandiÄ, w Polsce pobieraĹam rentÄ rodzinnÄ
do wrzeĹnia ubiegĹego roku, nie mam zielonego pojÄcia jak mam siÄ rozliczaÄ z podatku i gdzie?? czy tu mam siÄ rozliczyÄ z dochodĂłw z 4 miesiÄcy a w polsce tylko z renty, czy wszystko w polsce??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anus208
| Dołączył: 15 Lis 2009 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 14:21 Temat postu: Re: podatek |
|
|
[quote="ulli88"]mam pytanie odnoĹnie rozliczenia podatku w Polsce, Pracuje na islandii od wrzeĹnia 2010 zanim przyjechaĹam na IslandiÄ, w Polsce pobieraĹam rentÄ rodzinnÄ
do wrzeĹnia ubiegĹego roku, nie mam zielonego pojÄcia jak mam siÄ rozliczaÄ z podatku i gdzie?? czy tu mam siÄ rozliczyÄ z dochodĂłw z 4 miesiÄcy a w polsce tylko z renty, czy wszystko w polsce???
Witaj.Tutaj na Islandii musisz sie rozliczyÄ tylko z tych 4 miesiecy, a w Polsce musisz rozliczyc sie z renty i tych dochodĂłw co miaĹes tutaj i najlepiej bedzie jesli ktos zrobi to za ciebie co sie zna na tym, najlepiej jakas ksiegowa lub rewident, onin najlepiej wiedza jak to zrobic a to jest kwestia 40 zĹ za pita wiec nie ma co se gĹowy zawracac. I moge ci powiedziec ze jesli chodzi o dochody z islandii to nie bedziesz miaĹ nic w polsce do zapĹaty bo tutaj maja wieksze podatki. A pozatym dobrze jest rozliczyc sie w polsce bo jesli kupisz se potem cos w polsce np: mieszkanie samochĂłd to odrazu sie przyczepia. Bo miaĹem ten problem. KupiĹem mieszkanie w polsce i wiedziaĹem ze sie przyczepiÄ
bo miaĹem w polsce tylko jakies smieszne dochody wiec mĂłsiaĹem sie rozliczyc z islandzkich, a pozatym pani ze skarbĂłwki powiedziaĹa mi ze kaĹźdy obywatel polski pracujÄ
cy na islandii musi rozliczyc sie w polsce. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mythm
 | Dołączył: 24 Paź 2009 | Posty: 106 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 15:17 Temat postu: ... |
|
|
Co do rozliczenia w Polsce to mozna by polemizowaÄ....
MaĹo znam ludzi, ktĂłrzy to robiÄ
...wĹaĹciwie, to nikt ze znanych mi osĂłb. Jedynie Ci, ktĂłrzy majÄ
jakieĹ dochody w Polsce itd. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ulli88
| Dołączył: 01 Lut 2011 | Posty: 17 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 15:19 Temat postu: podatek |
|
|
a później bÄdÄ musiaĹa rozliczaÄ siÄ co roku z dochodĂłw z islandii w Polsce?? jestem zielona w tym temacie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 16:05 Temat postu: |
|
|
To chyba zalezy od tego ile czasu zamierzasz przebywac na Islandi.Jak Twoj status z typowo "zarobkowego" zmieni sie na "przesiedlenie" to nie musisz rozliczac sie w Polsce . Jest jakis okres czasu ,ciagly ,ktory musisz przebywac poza granicami Polski aby uznane to bylo jako przesiedlenie , o ile pamietam to bylo to ponad 180 dni.
Jak masz zamiar rezydowac na stale w Islandii to nie przejmowalbym sie podatkami w Polsce ,oplacilbym tylko te 4 miesiace .
Jednakze moge sie mylic .Przepisy sie zmieniaja ,i o takie sprawy najlepiej pytac w urzedach podatkowych ,albo prawnikow. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anus208
| Dołączył: 15 Lis 2009 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 1 Lut 2011, 16:38 Temat postu: |
|
|
to prawda nie musisz jesli nie chcesz w nic inwestowac pieniedzy w polsce ale jesli zamierzasz zjechac i kupic sobie cos w polsce mieszkanie czy samochĂłd to napewno bedziesz miaĹa problemy ze skarbĂłwkÄ
, a warto sie rozliczyc bo to jest kwestia tylko zĹoĹźenia pitu a napewno nic nie bedziesz miaĹa do zapĹaty. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|