Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| mstefa ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Sk眃: reykjavik- |
|
Wys砤ny: 19 Lut 2011, 14:54 Temat postu: |
|
|
Ewciu na badaniu w 5dobie lekarz sprawdza m.in. bioderka,jajeczka,ogolnie rekoma sprawdza cale cialko od glowki-poprzez ramionka-brzsio-raczki-nozki, wazy.przeprowadza wywiad.U nas sprawdzal jeeszcze poziom bilurbiny tym urzadzankiem--a uszka to takim urzadzonkiem sprawdzala lekarka.
A co do badania wzroku to ciekawe jak to tu wyglada,nasza pielegniarka na kazdej wizycie macha mu palcem przed oczami,i chyba nie ma na chwile obecna problemow z oczkami bo smieje sie do kazdej naklejki na scianie,o zabawkach nie wspomne.
A co do czkawki,to ja sie smieje ze w ciazy moja przyjaciolka byla zgaga,a mlodego jest czkawka,dostaje ja zawsze przy zmianie pieluszki,lub od nadmiernego machania raczkami.Jestesmy na etapie..hmmmmm machania raczkami i nozkami i to bardzo intensywnie,zrezygnowalam z kolderki
(cieply kocyk jest teraz)po tym jak zobaczylam jak naciaga ja sobie na glowke,smiesznie to wygladalo,ale wolalam dmuchac na zimne. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| @ni@
| Do潮czy: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wys砤ny: 19 Lut 2011, 15:36 Temat postu: |
|
|
mstefa a nie mysla艂a艣 o 艣piworku dla ma艂ego zamiast ko艂derki lub kocyka?
Lewku no mo偶e sie szykuje jako prezent na jutro  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
| Do潮czy: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 19 Lut 2011, 15:38 Temat postu: |
|
|
moja c贸rcia tak samo ma z tym cycusiem, possie intensywnie 10-15 min i cmokta tak jak smoczka, zasnie to ja j膮 do 艂贸偶eczka, 5-10 min pole偶y i mleszczy, wezme j膮 na r臋ce to cycusia szuka, cz臋sto jest tak 偶e ju偶 wtedy nie je tylko sobie cmokta, bywa te偶 偶e tak jak Ewa piszesz po 1,5 a nawet 2 godz trzymam j膮 przy piersi bo za ka偶dym razem kiedy pr贸buje j膮 po艂o偶y膰 zaczyna je艣膰 My艣la艂am 偶e tylko ja tak mam. Martwie si臋 czy si臋 najada, potem nie wiem kiedy j膮 karmi膰. 艢pi jak suse艂, sama budzi si臋 do jedzenia tylko po nocce a tak to j膮 budzi膰 musze bo jak za艣nie to 艣pi i 艣pi. W 艣rod臋 by艂a u mnie piel臋gniarka z przychodni to przybra艂a na wadze. Wkurzy艂a mnie ta piel臋gniarka, mia艂a wag臋 wygl膮daj膮c膮 jak jaki艣 pr臋t z kulk膮 na ko艅cu, przywi膮zuje si臋 do niej dziecko zawini臋te w pieluszk臋, zrobi艂a s艂aby w臋ze艂 i jej ma艂a spad艂a z wysko艣ci ok 20 cm na sofe, a偶 krzykn臋艂am ze strachu.
Po艂o偶na jak jeszcze do nas przychodzi艂a poprosi艂a moja starsz膮 c贸runi臋 偶eby na bia艂ej kartce narysowa艂a r贸偶ne linie, szlaczki, bu藕ki czarn膮 kredk膮 i pokazywa艂a je malutkiej. Wiecie jak膮 male艅ka ma frajde:) Powk艂ada艂am te rysunki do 艂贸偶eczka tak 偶e Ninka je widzi i nawet p贸艂 godz le偶y grzecznie wpatuj膮c si臋 w nie.
Lewku mojej c贸rci te偶 t臋tno spada艂o.
Mamu艣ki kt贸re macie starsze pociechy jak u Was by艂o z tymi cycusiami?? Po jakim czasie posi艂ki by艂y ju偶 kr贸tsze?? Moja starsza troszk臋 si臋 smuci jak ci膮gle jej m贸wie, 偶e nie mog臋 si臋 z ni膮 pobawi膰 bo karmi臋 siostrzyczk臋. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| patryk23l ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1 (dublowanie og艂osze艅)
| Do潮czy: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 19 Lut 2011, 18:18 Temat postu: karmienie piersia |
|
|
Witajcie mamusie! Moj synek ma 9 miesiecy i wciaz ssie piers! A poczatki byly trudne, bol piersi , tzw kryzyzs laktacyjny i zastoj w piersi! Ale z czasem karmienie stalo sie przyjemnoscia! Poczatki sa zawsze trudne.
Norbi nie martw sie juz niedlugo wszystko sie unormuje, moj synek potrafil ssac ok.2 godzin i po tym spal 15 min. ale to trwalo ok. miesiaca do poltorej pozniej sie wszystko unormowalo i malutki sam wyznaczal pory karmienia i zawsze bylo to jak w zegarku. co do odwiedzin poloznych to wlasnie tak wyglada wazenie dzieciatka, polozna zawiazuje dzidziusia w pieluszke i wazy na wadze z hakiem, ja zawsze pilnowalam aby robila to nisko nad przewijakiem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Ewcia
| Do潮czy: 10 Sty 2008 | Posty: 141 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 19 Lut 2011, 18:54 Temat postu: |
|
|
Norbi moja polozna, ktora przychodzial do tej pory to miala normalna walizke z waga w srodku wyciagala wage kladla pieluszke na wage i wazyla malego - wyswietlal sie wynik - zadnych suplow - po prostu wspolczesna waga dla niemowlat taka jak w szpitalu ale w formie walizkowej. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| skalniak_11
| Do潮czy: 04 Sty 2010 | Posty: 36 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 19 Lut 2011, 23:48 Temat postu: |
|
|
Ewciu u nas po艂ozna tez mia艂a zwyk艂a wage natomiast po niej przychodzi艂a piel臋gniarka 艣rodowiskowa i ona mia艂a ta wage z hakiem i jak podnosi艂a zawinietego w pieluszke naszego maluszka to on za kazdym razem zrobi艂 siusiu:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gwiazdeczka
| Do潮czy: 27 Lut 2010 | Posty: 148 | |
|
Wys砤ny: 19 Lut 2011, 23:54 Temat postu: |
|
|
Dziewczynki 艣licznie Wam dzi臋kuj臋 raz jeszcze za porady, by艂am w czwartek zarejestrowa膰 synka i z艂o偶y艂am podanie o akt urodzenia, no wi臋c musimy poczeka膰 by dalsze rzeczy za艂atwia膰. U mnie ju偶 powoli si臋 stabilizuje, a to dzi臋ki temu, 偶e mleczko ju偶 normalnie leci, tyle 偶e jeszcze m贸j ma艂y lubi je艣膰 na raty i lubi sobie possa膰 5 min i idzie sobie lulu, no i co zrobi膰 jak nie chce cyca, to czekam a偶 mu si臋 odbije no i nieraz si臋 obudzi i znowu chce cyca heh, albo za p贸艂 godz lub 40 min si臋 obudzi i dalej do cyca, ale ju偶 coraz lepiej, dzi艣 mia艂am troch臋 czasu odsapn膮膰, cho膰 rano by艂o nieciekawie, bo mieli艣my wizyt臋 u lekarza na 5 dzie艅, a ma艂y zacz膮艂 ci膮gn膮膰 cyca i kupk臋 zrobi艂 i ju偶 nie chcia艂 cyca i domaga艂 si臋 zmiany pieluszki, gdy zmieni艂am to znowu p艂acz, bo do cyca i znowu kupk臋 zrobi艂 i znowu wypluwa艂 i chcia艂 zmiany i trzeci raz tak samo, ledwo si臋 zd膮偶y艂am sama wyszykowa膰 i ciut si臋 sp贸藕nili艣my, ale to nic, bo tam na masow膮 skal臋 badaj膮 maluch贸w hehe. Dobrze, 偶e m贸j mi pom贸g艂. Oj, ale wczoraj to synek da艂 mi popali膰, chyba to wina pieczonego jab艂ka - chyba powinno by膰 gotowane co, mama ch艂opaka m贸wi艂a, 偶e mam upic.... i ca艂a noc nieprzespana, jeszcze g艂owa mnie boli, ale za to dzi艣 by艂 grzeczny i da艂 mi wi臋cej pospa膰, teraz te偶 艣pi, ale pisz臋 t臋 wiadomo艣膰 na raty, bo og贸lnie to ma艂o czasu daje mi m贸j synu艣, ale z dnia na dzie艅 coraz lepiej, dzi艣 jest dobrze, 艣pi grzecznie.
Nawet mam czas do Was napisa膰, w艂a艣nie sko艅czy艂am karmi膰, wi臋c my艣l臋, 偶e troch臋 po艣pi, cho膰 to taki ma艂y g艂odek i potrafi nawet po 20 min szybkim ssaniu, zrobi膰 sobie kr贸tk膮 przerw臋 i dalej ci膮gn膮膰 cyca, ale to ju偶 tak na dobranoc.
No a co do porodu to nie wspominam mile, chyba bym wola艂a w Polsce rodzi膰, poniewa偶 bardzo si臋 nam臋czy艂am i co z tego, 偶e maj膮 tu jakie艣 gniazdka, gdzie jest rodz膮ca sama z po艂o偶n膮 i tatusiem, jak wpuszczaj膮 do pokoju na ostatni膮 chwil臋. Tak samo nie mieli艣my takiego 艂adnego pokoju jak na tym filmiku, tylko chybna ten najskromnieszy z wann膮.
To zaczn臋 od pocz膮tku.
Zacz臋艂o si臋 w pi膮tek rano, ale chyba Wam pisa艂am na forum prawda, 偶e chyba wydaje mi si臋 偶e brzuch boli, ale nie by艂am pewna, bo tak bola艂o od krzy偶a i czasem promieniowa艂o do brzucha, ale to by艂o takie lekkie uczucie jak par臋 dni przed okresem i takie uczucie ci臋偶ko艣ci.
Ale tak jako艣 dziwnie te b贸le si臋 powtarza艂y i tak trwa艂o to chwilk臋, no ale nie by艂am pewna czy to to. Ju偶 tak przed 15 ju偶 wyra偶nie bola艂o mnie w krzy偶u, akurat z kole偶ank膮 pisa艂am na gg i napisa艂a bym zmierzy艂a czas, jak tak spojrza艂am na zegarek to chyba tak co 5 min mniej wi臋cej, bo nie patrza艂am dok艂adnie, ale pomy艣la艂am sobie, 偶e mo偶e lepiej si臋 po艂o偶臋 spa膰, bo nigdy niewiadomo a w nocy ma艂o spa艂am, bo nie mog艂am usn膮膰 jak zwykle, jakie艣 3 godz spa艂am i p贸藕niej w ci膮gu dnia jak膮艣 godzink臋 si臋 zdrzemn臋艂am. Po艂o偶y艂am si臋 tak przed 16 i specjalnie patrza艂am na zegarek i mierzy艂am czas, chcia艂am usn膮膰 ale nie mog艂am, bo ju偶 wyra藕nie czu艂am 偶e to jakie艣 skurcze id膮ce do brzucha i ju偶 b贸l zaczyna艂 m臋czy膰, wi臋c wyznaczy艂am sobie, 偶e o 16 si臋 zacz臋艂o ju偶. M贸j na szcz臋艣cie ju偶 wr贸ci艂 z pracy. B贸l stawa艂 si臋 coraz mocniejszy, od 16 jak zmierzy艂am to co 3 min wychodzi艂 skurcz, troszk臋 mnie to dziwi艂o, 偶e tak cz臋sto, my艣la艂am sobie, 偶e mo偶e to przejdzie, bo nie mo偶liwe 偶ebym ju偶 mia艂a takie cz臋ste skurcze, ale to tak by艂o jeszcze nieregularne, par臋 razy co 3 min i potem raz po 5 minutach. B贸l stawa艂 si臋 coraz bardziej dokuczliwy. Ok 18 powiedzia艂am mojemu, 偶e chyba si臋 zacz臋艂o, bo tak dziwnie, 偶e co jaki艣 czas mnie boli coraz mocniej. Po 19 ju偶 zacz臋艂am si臋 niepokoi膰, 偶e ju偶 mocno boli i to co 3 minuty. Postanowi艂am zadzwoni膰 na gniazdko i m贸wi臋, 偶e mam skurcze co 3 min, a ona ca艂y wywiad przeprowadza, a mnie coraz bardziej bola艂o, pyta艂a si臋 jak d艂ugo mam te skurcze, to powiedzia艂am, 偶e jakie艣 30 sek, a ona na to 偶e powinnam mie膰 skurcz trwaj膮cy minut臋 i 偶e mam poczeka膰, policzy膰 dok艂adnie i zadzwoni膰 za p贸艂 godz. Oczywi艣cie 偶aden czop mi nie odszed艂. Zadzwoni艂am o 20, 偶e ju偶 mnie mocno boli i 偶e mam skurcze 30-40sek i co 3 min, to powiedzia艂a, 偶e mo偶emy przyjecha膰 i zobaczy膰, bo powiedzia艂am, 偶e to moje pierwsze dziecko i si臋 boj臋. Byli艣my tak jako艣 o 20:30. Pod艂膮czy艂a mnie pod ktg, b贸l skurczy by艂 uci膮偶liwy, ale jeszcze zno艣ny cho膰 bola艂o, ale z ka偶dym skurczem b贸l by艂 mocniejszy, ju偶 po p贸艂 godz coraz bardziej si臋 krzywi艂am. Pani postanowi艂a sprawdzi膰 rozwarcie, wysz艂o, 偶e rozwarcie na palec i wysoko艣膰 czy co to tam na 4 cm. Pyta艂a si臋 czy spa艂am, powiedzia艂am, 偶e ma艂o to powiedzia艂a, 偶e da mi tabletki przeciwb贸lowe i 偶ebym si臋 po艂o偶y艂a spa膰, bo i tak nie maj膮 pokoju wolnego. No ok, wzie艂am i pojechali艣my, zjad艂am co艣 lekkiego i po艂o偶y艂am si臋, ale co tam, za chiny nie mog艂am usn膮膰, bo w trakcie skurczu to czu艂am i ju偶 powoli zaczyna艂am zwija膰 si臋 z b贸lu, a jeszcze ona powiedzia艂a, 偶e mam zadzwoni膰, jakby co艣 posz艂o do przodu, albo bardziej bola艂o. Wsta艂am, bo jak le偶a艂am to nie mog艂am wytrzyma膰. A i zapomnia艂am napisa膰 偶e jak mi sprawdzi艂a rozwarcie to naruszy艂a tam i czop zacz膮艂 odchodzi膰.
Min臋艂y 3 godziny a te tabletki wog贸le nic mi nie da艂y, jeszcze pisa艂am Wam na forum. Ju偶 bardzo bola艂o, wi艂am si臋 z b贸lu. Zadzwoni艂am znowu, powiedzia艂am, 偶e bardzo boli i 偶e mam skurcze co 3 min i trwaj膮ce 40-50 sek, a wiecie co ona mi powiedzia艂a, 偶e powinnam mie膰 skurcze co minut臋 i trwaj膮ce minut臋, zaraz zaraz a czy to ju偶 si臋 nie rodzi wtedy....???? Co oni chcieli bym ju偶 na b贸le parte przyjecha艂a.... a ja tu wij臋 si臋 z b贸lu i ta艅cz臋 po pokoju, a ona m贸wi, 偶e nie maj膮 pokoju, ale powiedzia艂a, 偶e mo偶emy przyjecha膰. Byli艣my tam o 1:00 w nocy.
Sprawdzi艂a rozwarcie, by艂o na 2 cm a szyjka ju偶 na zero jak to powiedzia艂a, cho膰 nie wiem o co w tym chodzi, ale mniejsza z tym.
Ja tu ju偶 wij臋 si臋 z b贸lu a wiecie co ona mi m贸wi, 偶e powinnam jecha膰 do domu, bo oni i tak nie maj膮 pokoju i 偶e pierwszy por贸d trwa d艂ugo i skurcze, 偶e szyjka d艂ugo si臋 rozwiera, 偶e to mo偶e jeszcze potrwa膰 7 godzin, 偶e do 10 czy 12 w sobot臋. No fajnie, ale si臋 ucieszy艂am, a偶 mi si臋 p艂aka膰 chcia艂o, m贸wi臋, 偶e mnie strasznie boli a ona na to, 偶e to musi bole膰, 偶e powinnam pojecha膰 do domu i mam przyjecha膰 jak ju偶 ten b贸l b臋dzie mnie zabija膰....hmmmm no fajne podej艣cie co nie. Powiedzia艂a, 偶e mo偶e mi da膰 co艣 silniejszego na b贸l, ale stwierdzi艂am, 偶e nie ma sensu, no i co mia艂am zrobi膰, pojecha艂am do domu. Powiedzia艂a jednak, 偶e w ka偶dej chwili mog臋 zadzwoni膰 jak nie b臋d臋 mog艂a ju偶 wytrzyma膰.
Postanowi艂am nie jecha膰 do domu tylko urz膮dzili艣my sobie spacer naooko艂o szpitala i potem ko艂o domu, a ja musia艂am co chwile robi膰 przerw臋 i si臋 wi艂am w b贸lu. Bo chcia艂am 偶eby szyjka szybciej si臋 rozwar艂a. P贸藕niej wzi臋艂am sobie prysznic, je艣膰 ju偶 mi si臋 nawet nie chcia艂o. Wzi臋艂am d艂ugi prysznic, ale zbytnio du偶o nie pomaga艂. Potem znowu ta艅czy艂am po pokoju, ale o 24 godzinie ju偶 zacz臋艂am p艂aka膰 z b贸lu, jak sobie przypomn臋 to chce mi si臋 teraz p艂aka膰 ile si臋 nacierpia艂am. Po 4:00 w nocy zadzwoni艂am, bo ju偶 mnie jak to ona powiedzia艂a b贸l zabija艂. To powiedzia艂a, 偶e mo偶emy przyjecha膰. By艂a godzina 5:00 rano,rozwarcie by艂o tylko na 4 cm, niewiele posz艂o do przodu, zosta艂o jeszcze 6 cm, sobie my艣l臋, 偶e nie wytrzymam tego. A wiecie co by艂o najlepsze, 偶e nagle znalaz艂 si臋 dla nas pok贸j, mo偶e to by艂a taka 艣ciema, 偶e nie maj膮 i tak odsy艂ali do domu, lepiej si臋 upiera膰 偶eby zosta膰 i 偶e na korytarzu najwy偶臋j b臋dzie si臋 czeka膰.
Spyta艂a czy chc臋 silny 艣rodek przeciwb贸lowy, zgodzi艂am si臋 na zastrzyk w ty艂ek, bo ju偶 nie dawa艂am rady. Rozpakowali艣my manatki w pokoju. Zastrzyk oj bola艂, a ja taka wra偶liwa na jakiekolwiek ig艂y, ale tak bo艂a艂o, 偶e ju偶 wola艂am zastrzyk. Poczu艂am si臋 fajnie jak na haju i po艂o偶y艂am si臋, ale m贸j sen wygl膮da艂 tak, 偶e zasypia艂am na 2 minuty i potem minuta skurczu i wi艂am si臋 w 艂贸zku i tak do 8 rano. Zacz臋艂am ju偶 znowu p艂aka膰 z b贸lu i o 8:30 nacisn臋艂am na guzik by kto艣 do mnie przyszed艂, przysz艂a jaka艣 inna, bo o 8:00 mia艂y zmian臋. To powiedzia艂a, 偶e musi zajrze膰 w kart臋. A ja to coraz g艂o艣niej j臋cza艂am. Ko艂o 9:00 do mnie przysz艂y, przysz艂a po艂o偶na z praktykantk膮 i obie mnie bada艂y. Zobaczcie ile to ju偶 godzin cierpia艂am od 16:00 to 17godzin skurcz贸w.
Po艂o偶na powiedzia艂a, 偶e przebije mi wody to przyspieszy to akcj臋, zgodzi艂am si臋, da艂y mi wej艣膰 do wanny, bo m贸wi艂am, 偶e w wodzie chc臋 rodzi膰. Ale ta woda to du偶o nie dawa艂a. Skaka艂am tam z b贸lu, a do tego by艂am taka strasznie ju偶 zm臋czona, nie do艣膰, 偶e nie wyspana, to ka偶dy kolejny skurcz mnie os艂abia艂 i w tym czasie co nie mia艂am skurczu to normalnie oczy mi si臋 zamyka艂y. P贸偶niej przysz艂y do mnie i ju偶 ze mn膮 by艂y. Da艂y mi gaz, ale on wog贸le mi nie pomaga艂. Strasznie by艂am wyczerpana, normalnie nawet przy nich usypia艂am jak nie mia艂am skurczu oparta r臋koma o wann臋, 艣miesznie to musia艂o wygl膮da膰, chocia偶 mi wog贸le nie by艂o do 艣miechu, ju偶 si臋 dar艂am jak mia艂am skurcz. Gdzie艣 o po 10:00 mia艂am rozwarcie na 6cm, a po 11:00 mia艂am skurcze parte, ale chyba wog贸le s艂abo par艂am, bo co艣 nie mog艂am, g艂贸wka jakby w miejscu sta艂a, poprostu ju偶 nie mia艂am si艂. Aaaaa zapomnia艂am, bo ja strasznie nie chcia艂am znieczulenia w kr臋gos艂up, ale przed 11:00 ju偶 nie mog艂am i m贸wi臋, 偶e chc臋 koniecznie znieczulenie, bo ju偶 nie daje rady i 偶e nie b臋d臋 mia艂a si艂y prze膰, ale m贸wi mi 偶e ju偶 za p贸藕no.
Nawet przy parciu w chwilach bez skurczu zasypia艂am. Jak sobie to przypomn臋 i wyobra偶臋 siebie jak musia艂am wyglada膰, to p艂aka膰 mi si臋 chce, tak mi da艂y cierpie膰 tyle, zamiast da膰 co艣 na przyspieszenie rozwarcia, a tak wyczerpa艂am si臋 b贸lami.
Par艂am i par艂am, ale nic. Ju偶 chyba skurcze zaczyna艂y mi odchodzi膰, chyba ju偶 du偶o po 12 by艂o i chyba ju偶 one zaczyna艂y si臋 denerwowa膰, 偶e nie mog臋 urodzi膰 i widzia艂y 偶e usypiam, zabra艂y mnie na 艂贸偶ko, ja strasznie nie chcia艂am, ale ju偶 nie mia艂am wyj艣cia. Spyta艂y czy chc臋 co艣 przeciwb贸lowego na skurcze brzucha, zgodzi艂am si臋, bo wy艂am ju偶 z b贸lu, ju偶 chyba mnie na gniazdku wszyscy s艂yszeli. Dosta艂am 4 zastrzyki w brzuch, ale ju偶 nawet nie pami臋tam czy poczu艂am r贸偶nic臋.
Skurcze mi odchodzi艂y i da艂y mi kropl贸wk臋, oj a jak nie lubi臋 igie艂, ca艂膮 mnie poku艂y. Wydaje mi si臋, 偶e i tak te skurcze parte nie by艂y silne, a ja si臋 dar艂am. Par艂am ju偶 tak, 偶e oczy mi na wierzch wychodzi艂y, no w ko艅cu o 13.30 urodzi艂am, cho膰 bola艂o jak diabli jak ju偶 g艂贸wka wychodzi艂a, a偶 piszcza艂am z b贸lu. Strasznie to wspominam. A twierdz臋, 偶e nie da艂y nic na przyspieszenie, bo wola艂y mnie zby膰 i bym w ostatniej chwili przyjecha艂a. Cho膰 po艂o偶ne to mia艂y cierpliwo艣膰, tyle godzin ze mn膮 by艂y. Cho膰 ten moment kiedy dali maluszka na piersi, to nic,偶e by艂 ca艂y w wodach i krwi, taki fajny cieplutki by艂 i ju偶 wszystko min臋艂o. Teraz pora by艂a na urodzenie 艂o偶yska, ale ju偶 nie mia艂am skurczy i mimo 偶e par艂am to nic si臋 nie dzia艂o, ju偶 nie mia艂am si艂 urodzi膰 艂o偶yska, a i mo偶e si臋 przyklei艂o. Postanowili mnie u艣pi膰 i ca艂e szcz臋艣cie, bo strasznie obola艂a by艂am, na szcz臋艣cie nie p臋k艂am w kroczu tylko leciutko po bokach, za艂o偶yli par臋 zszywek i wyczy艣cili mnie a ja nic nie czu艂am i teraz dobrze znosz臋 po艂贸g, bo krwawienia tyle co pod koniec okresu, brzuszek ju偶 zmala艂, karmienie ju偶 si臋 unormowa艂o. Mimo, 偶e por贸d ci臋偶ki to teraz ma艂y wynagradza mi wszystko swoim u艣miechem, a u艣miecha s臋 naprawd臋 cz臋sto - jak ma pe艂ny brzuszek i pog艂aszcz臋 go po policzku. Bardzo niemile wspominam tu por贸d, a na dodatek wieczorem w sobot臋 kazali nam si臋 przenie艣膰 do drugiego pokoju, w kt贸rym by艂o tylko du偶e 艂贸偶ko, ale mniejsze ni偶 tamto i bez 艂azienki. No, ale na szcz臋艣cie ju偶 po wszystkim i powoli wszystko si臋 normuje. Jestem teraz bardzo szcz臋艣liw膮 mamusi膮. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gwiazdeczka
|
Wys砤ny: 20 Lut 2011, 0:36 Temat postu: |
|
|
Ehhhh pisa艂am to na raty powy偶ej, bo to ma艂y si臋 budzi艂, albo co innego.
Jako艣 tak chcia艂am si臋 podzieli膰 z Wami dok艂adnie moimi prze偶yciami z tego dnia.
Ewcia co do karmienia to m贸j ma艂y lubi je艣膰 ma艂o a cz臋sto. Bardzo lubi possa膰 5-10 min i na 40 min lulu i znowu, ale dzisiaj mi 艂adnie 艣pi, czasem ma chimery, niby to chce cyca, bierze, wypluwa po chwili i p艂acze, no to si臋 okazuje po chwili, 偶e chyba chcia艂 by go ulula膰 i wtedy usn膮艂. Po艂o偶na mi m贸wi艂a, 偶e dzieci same nie wiedz膮 czego chc膮, jest g艂odny i pcha sobie paluchy do buzi zamiast wzi膮膰 cyca i musz臋 mu te r膮czki zabiera膰. Moja po艂o偶na by艂a bardzo fajna, nawet przyjecha艂a raz wcze艣niej, bo by艂am zaniepokojona t膮 kupk膮 Igorka, bo robi艂 du偶o, p艂aka艂 i mia艂am ca艂膮 noc nieprzespan膮. Ju偶 wyeliminowa艂am narazie jab艂ka z jad艂ospisu, bo my艣l臋, 偶e to po pieczonym jab艂ku, bo wcze艣niej by艂o ok i teraz te偶 jest ok. Jem ostro偶nie i ci膮gle si臋 zastanawiam co tu zje艣膰, by nie zaszkodzi膰 ma艂emu, b臋d臋 wprowadza膰 p贸藕niej nowe produkty do diety, bo teraz chc臋 si臋 wyspa膰.
Ewciu, a jak karmisz swoj膮 dzidzi臋, 5-10min z jednej piersi i potem z drugiej? Mi po艂o偶na powiedzia艂a bardzo istotn膮 rzecz, 偶eby dawa膰 jedn膮 pier艣 a偶 si臋 poczuje, 偶e jest ju偶 "pusta" i potem do drugiej przystwia膰, jak m贸j ma艂y possie 10 min to po godzinie jego drzemki daj臋 mu znowu t膮 sam膮, albo 20 min karmi臋 z jednej, bo najpierw leci pierwsze mleko takie chude, bardziej by male艅stwo si臋 najad艂o, dlatego te偶 pije szybko na pocz膮tku, a p贸偶niej jak ju偶 pier艣 robi si臋 pusta to leci to mleko najlepsze t艂uste. M贸wi艂a, 偶eby nie zmienia膰 piersi, 偶eby dziecko nie pi艂o ci膮gle tego pierwszego mleka, bo jego kupka mo偶e by膰 zielona i mo偶e si臋 nie najada膰. A moja po艂o偶na te偶 mia艂a normaln膮 wag臋, kt贸r膮 po艂o偶y艂a na st贸艂. Igorek jak si臋 urodzi艂 wa偶y艂 2945 g w sobot臋, jak po艂o偶na go zwa偶y艂a we wtorek to wa偶y艂 2700g, ale oczywi艣cie to normalne, 偶e waga spada na pocz膮tku, a na badaniu w czwartek mia艂 ju偶 2935g, a w pi膮tek ju偶 wa偶y艂 3100g, bo ci膮gn膮艂 mi wtedy cyca od 1 w nocy do 6 rano z przerwami na przebieranie, p艂acz, bo zu偶yli艣my w tym czasie 7 pieluszek i ba艂am si臋, 偶e ma biegunk臋, ale po艂o偶na powiedzia艂a, 偶e to normalne. Ale ja tam wiem swoje, 偶e by艂o co艣 nie tak po tych zjedzonych przeze mnie jab艂kach.
W poniedzia艂ek przychodzi piel臋gniarka z przychodni, oj przerazi艂a mnie ta waga, pewnie b臋dzie mia艂a tak膮 sam膮...
Mstefa m贸j te偶 ma cz臋sto czkawk臋 po jedzeniu, ale wydaje mi si臋, dlatego 偶e wtedy j膮 ma jak za ka偶dym razem po jedzonku k艂ad臋 go na pleckach, np przewijam, bo nieraz zrobi kupk臋 w trakcie jedzenia i domaga si臋 zmiany, nie chce je艣膰, wi臋c co zrobi膰, ale jak ma t膮 czkawk臋 to przynajmniej nie p艂acze hehe.
Dziewczynki, a czy Wasze pociechy te偶 si臋 u艣miechaj膮 po jedzonku? Zastanawiam si臋 czy ka偶de dziecko tak ma, czy tylko niekt贸re, bo m贸j ma艂y to po jedzonku bardzo du偶o si臋 u艣miecha tak 艂adnie i wtedy wszystkie z艂e humory i zmartwienia mijaj膮. A nieraz to a偶 buzi臋 szeroko otwiera, albo cyca ma w buzi i si臋 szeroko u艣miechnie, s艂odkie to.
A co do ko艂derki to ja ma艂emu nie przykrywam r膮czek, tylko pod r膮czki ko艂derk臋 czy kocyk, bo te偶 zauwa偶y艂a,, 偶e potrafi艂 sobie g艂贸wk臋 przykry膰.
Ale 艂贸偶eczko narazie stoi puste, bo on nie chce w nim spa膰 i co chwil臋 wstawa艂am i te偶 martwi艂am si臋, 偶e mu si臋 uleje, 艣pi z nami, ach p贸藕niej b臋dziemy odzwyczaja膰, a ja przynajmniej mam go na oku i jestem spokojna. Ale ci臋偶ko jest karmi膰 piersi膮, bo na dziecka zawo艂anie trzeba wsta膰, nie ma 偶e boli hehe
A co do badania s艂uchu to te偶 si臋 zastanawiam co to urz膮dzonko dok艂adnie bada |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 20 Lut 2011, 14:58 Temat postu: |
|
|
Gwiazdeczko to faktycznie lekko nie mia艂a艣 ale my艣l臋 偶e w Polsce te偶 wiele by nie pomogli. Porod贸wka w moim rodzinnym mie艣cie nie cieszy si臋 dobr膮 opini膮, tam te偶 m贸wi膮 偶e boli bo bole膰 musi, tam stary personel nie szanuje pacjentek, dziewczyny wol膮 rodzi膰 w oddalonym o 80km wi臋kszym mie艣cie. Scenariusza porodu nie da si臋 zaplanowa膰, ka偶dy organizm jest inny. Ja pierwszy raz mia艂am por贸d wywo艂ywany, te偶 d艂ugo si臋 m臋czy艂am, pop臋ka艂am okropnie a moja siostra ledwo do szpitala zd膮偶y艂a, godzinka i dziecko ju偶 by艂o. Z drugim dzieckiem po ka偶dej wizycie u po艂o偶nej m贸wi艂am do m臋偶a, 偶e bardzo bym nie chcia艂a 偶eby mi wody w domu odesz艂y, 偶e nie chcia艂abym aby na noszach mnie z domu wynosili i co, i sta艂o si臋 to co sta膰 si臋 nie mia艂o. Skurcze m臋czy艂y mnie ca艂y dzie艅, ju偶 w pi膮tek po po艂udniu wiedzia艂am 偶e w nocy albo rano urodz臋, skurcze m臋czy艂y mnie ca艂a noc, ale by艂y nieregularne i kr贸tkie a kiedy ju偶 si臋 uregulowa艂y to post臋p by艂 tak szybki, 偶e wody mi odesz艂y i karetk膮 na sygnale jecha艂am do porodu zreszto rodz膮c po drodze:) Najwa偶niejsze to zapomnie膰 o tym co by艂o niemi艂e i cieszy膰 si臋 zdrowym b膮belkiem. Rada dla przysz艂ych mam, nie planujcie porodu, nie nastawiajcie si臋 na nic bo jak p贸jdzie inaczej to b臋dziecie si臋 denerwowa膰 i czu膰 rozczarowanie, lepiej nastawi膰 si臋 na najgorsz膮 opcj臋 i mile si臋 zaskoczy膰 ni偶 odwrotnie.
Wiecie co mnie zaskoczy艂o, urodzi艂am rano, pediatra zaleci艂 nam aby艣my ca艂a dob臋 zostali w szpitalu i od godz wieczornych byli艣my tylko my na gniazdku, wszystkie pokoje by艂y puste, dopiero w 艣rodku nocy przyjecha艂a jaka艣 para do porodu a na tych badaniach 5 dnia by艂o mnustwo noworodk贸w, czy te kobiety rodzi艂y w domu. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 20 Lut 2011, 21:19 Temat postu: |
|
|
norbi261107 napisa: |
Wiecie co mnie zaskoczy艂o, urodzi艂am rano, pediatra zaleci艂 nam aby艣my ca艂a dob臋 zostali w szpitalu i od godz wieczornych byli艣my tylko my na gniazdku, wszystkie pokoje by艂y puste, dopiero w 艣rodku nocy przyjecha艂a jaka艣 para do porodu a na tych badaniach 5 dnia by艂o mnustwo noworodk贸w, czy te kobiety rodzi艂y w domu. |
heheheh Norbi dobre pytanko,moze faktycznie w domu one rodzily. My jak mielismy badanie 5dnia to tez sporo bylo dzieciaczkow.
Gwiazdeczko,wspomnienia mam podobne. Nie wiem czy w Polsce by bylo podobnie,moze i nie...kolezanka jak nie mogla urodzic to zrobili cesarke,i fakt nie czekaja tak dlugo.Moj maluch tez sie smial w trakcie karmienia,a jak pierwszy raz zasmial sie przez sen to sie wystraszylam---siedzialam sama z nim w domku,on spal a ja cichtko w necie buszowalam,nagle slysze smiech,wystraszyla sie ze ktos mi do domu wszedl a to moj skarbus sie smial na glos...hehehe. Poprzyklejalam mu nad przewijakiem kolorowe naklejki ze zwierzaczkami i biale kartki z czarnymi figurami.Potrafi 15min smiac sie i gadac do tych naklejek--a mama siedzi z aparatem albo kamera i uwiecznia na zdjeciach...heheh
Co do czkawki to czytalam ze nie przeszkadza ona dzieciaczkom,i dobrze bo jak maly moj ja ma,to cycka nie chce ssac.Ogolnie ostatnio to cos rzadko je,ale chyba sie najada bo nie placze.Zobaczymy 4 na bilansie ile wazy moj klocus.
A teraz sobie juz smacznie spi,wykapany,najedzony! ciekawe o ktorej sie obudzi na cycusia. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jolka nr1
| Do潮czy: 05 Pa 2010 | Posty: 15 | |
|
Wys砤ny: 22 Lut 2011, 17:38 Temat postu: Witam |
|
|
Czy mo偶e mi kt贸ra艣 z was dok艂adnie opisa膰 jak to jest gdy para nie jest w zalegalizowanym zwi膮zku, czy musi to zalegalizowa膰 aby ojciec dziecka dostawa艂 tacierzy艅skie, wiem 偶e by艂 poruszany ten temat ale nie mog臋 si臋 dogrzeba膰 i by艂o podzielone zdanie na ten temat, jedni pisali 偶e trzeba legalizowa膰 a inni 偶e wystarczy aby ojciec dziecka uzna艂 to dziecko, jak, kiedy i gdzie to za艂atwia膰, dzi臋kuj臋 z g贸ry za jak膮kolwiek wiarygodn膮 odpowiedz i pozdrawiam... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 22 Lut 2011, 17:57 Temat postu: Re: Witam |
|
|
Jolka nr1 napisa: | Czy mo偶e mi kt贸ra艣 z was dok艂adnie opisa膰 jak to jest gdy para nie jest w zalegalizowanym zwi膮zku, czy musi to zalegalizowa膰 aby ojciec dziecka dostawa艂 tacierzy艅skie, wiem 偶e by艂 poruszany ten temat ale nie mog臋 si臋 dogrzeba膰 i by艂o podzielone zdanie na ten temat, jedni pisali 偶e trzeba legalizowa膰 a inni 偶e wystarczy aby ojciec dziecka uzna艂 to dziecko, jak, kiedy i gdzie to za艂atwia膰, dzi臋kuj臋 z g贸ry za jak膮kolwiek wiarygodn膮 odpowiedz i pozdrawiam... |
wyslalam Ci na prywatna wiadomosc !!!
Dziewczynki kochane jak sie czujecie??? Jak maluszki wasze?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| @ni@
| Do潮czy: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wys砤ny: 22 Lut 2011, 20:12 Temat postu: |
|
|
gwiazdeczko jak przeczyta艂am o Twoich prze偶yciach z porodu to masakra,strasznie to przykre ,偶e musia艂a艣 tyle wycierpie膰,no ale juz po wszystkim:) Ale ja si臋 przerazi艂am na maxa- nie chce rodzi膰!!!  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gwiazdeczka
|
Wys砤ny: 22 Lut 2011, 21:57 Temat postu: |
|
|
@ni@ jak pojedziesz na porod贸wk臋 a oni b臋d膮 m贸wi膰, 偶e nie maj膮 pokoju, to i tak powiedz, 偶e chcesz zosta膰, to zobaczysz jak szybko pok贸j si臋 znajdzie Bo oni na si艂臋 nie ode艣l膮 Ci臋 do domu, oni tylko radz膮, 偶e lepiej do domu. 呕a艂uj臋, 偶e za drugim razem si臋 nie upar艂am 偶eby zosta膰, ale ju偶 po wszystkim. Jak dzidzia na 艣wiecie to wszystko wynagradza Teraz czuj臋 wielk膮 ulg臋 i jestem dumna z tego, 偶e to wszystko wytrzyma艂am ten ca艂y b贸l i 偶e da艂am rad臋 sama urodzi膰 bez znieczulenia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| fanka_franka
| Do潮czy: 25 Lip 2006 | Posty: 141 | Sk眃: K贸pavogur |
|
Wys砤ny: 22 Lut 2011, 22:03 Temat postu: |
|
|
W sumie to sie troche dziwie, bo jak ja zadzwonilam na porodowke pierwszy raz, bo mi sie wydawalo, ze wody sie sacza to kazala mi przyjechac od razu, a juz na miejscu sie pytaly czy chce zostac i czekac na skurcze czy jechac do domu. Wolalam do domu. Na drugi dzien jak juz sie rozkrecilo i mialam skurcze co 5 minut to tez kazaly mi od razu przyjechac. Mialam rozwarcie na 5 i nawet mi nie zaproponowano powrotu do domu tylko od razu na sale i dobrze, bo mlody urodzil sie trzy godziny pozniej  _________________ Zmieszana, nie wstrzasnieta! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| czita Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wys砤ny: 22 Lut 2011, 23:37 Temat postu: |
|
|
Fanta, mysle ze nie odsylali cie juz do domu dlatego ze te wody ci sie saczyly.
Teraz tak sie zastanawiam i ... jak ja rodzilam moja pierwasz coreczke to skurcze zaczely sie odrazu co 10 min z godzine jeszcze lezalam, zachcialao mi sie sikac i jak sie ruszylam, jak wstalam to skurcze zaczely byc coraz czestrze i maz tylko zadzwonil i powiedzial ze chyba wody mi odeszly nie duzo ale troche, zapytala sie jaki mialy kolor ale nie moglam powiedziec jaki bo bylo tego za malo i na ubraniu nie bardzo moglam dostrzec jaki mialy kolor.Gdy wstalam zaczelam sie ubioerac i troche mi to zajelo czasu, ma z musial mi pomagac ubrac skarpetki i spodnie, w szpitalu bylismy ok godziny po telefonie do szpitala nie odeslali mnie do domu a skurcze wtedy mialam co 3 min. Z kolejna coreczka tez zaczelo sie w nocy ale o 4 nad ranem ustalo i nanowo zaczelo sie po 7 i tez odrazu mialam skurcze co 10 min po 3 skurczach wstalam i cofnelam meza do domu bo byl juz w drodze do pracy, byla wtedy godz ok 7:40 , o 8:55 bylismy juz na porodowce i skurcze mialam co 4 min i juz tam zostalam.Fakt, ze szybko urodzilam i przy pierwszej corce i drugiej corce.Nie musialam sie meczyc dlugo ale bylo ciezko jak cholera i to jest normalne,taka juz nasza natura ze to my musimy wytrzymac ten bol ale final jest warty swieczki. Nie slyszalam aby ktoras kobieta mowila ze rodzila bez bolesnie no chyba ze miala znieczulenie, a pamietajcie dziewczyny, ze my kobiety mozemy duzo zniesc a po takich meczarniach jak juz dostaniemy te nasze wypragnione i wyczekiwane dzieciaczki to szybko sie zapomina o tym bolu. Nie chcialabym rodzic w Polsce,moja siostra opowiadala mi jak wyglada porodowka u nas w kraju, jest jeden pokuj gdzie mozna byc samemu, rodzic samemu bez innych rodzacych, opieka nie jest zla ale jak opowiedalam jej jak moj porod wygladal jak porodowka wyglada, pokazywalam zdjecia to powiedziala ze by chciala rodzic tu.Ale tak naprawde to trzebaby bylo rodzic tez w Polsce , wtedy by mozna bylo porownac gdzie lepiej.
Dziewczyny, nie myslcie o porodzie szkoda nerwow, dzieciaczki odczuwaja stres matki i jej nie pokuj, wiem ze to latwo sie mowi, ja nie myslalam o porodzie moiwlam sobie jak bedzie tak bedzie, napewno dam rade, przy kolejnej ciazy juz wiedzialam jak porod wyglada i czasami sie zastanawialam jak bedzie tym razem ale nie specjalnie. Pozdrawiam was kochane i zycze wszystkiego dobrego i powodzenia. _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 22 Lut 2011, 23:39 Temat postu: |
|
|
mstefa dzi臋ki za trosk臋 u mnie jak w kalejdoskopie:) wczoraj malutka prawie ca艂y dzie艅 spa艂a za to p贸艂 nocy mi si臋 po艂o偶y膰 nie da艂a tylko przy cycusiu zasypia艂a, cz臋sto martwie si臋 o jej jedzenie, zastanawiam si臋 czy si臋 najada. Starsza c贸rcia zacz臋艂a 艂obuzowa膰, troszk臋 zazdrosna jest, wkurza si臋 偶e mam dla niej ma艂o czasu, szkoda mi jej i a偶 serce mnie boli jak musz臋 jej odmawia膰 bo karmi臋 czy obiad gotuj臋, malutka jest cudowna ale nie mog臋 si臋 doczeka膰 kiedy karmienia si臋 skr贸c膮 i zaczn膮 j膮 zabaweczki interesowa膰, b臋dziemy wtedy mog艂y bawi膰 si臋 we trzy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 22 Lut 2011, 23:45 Temat postu: |
|
|
zostalas bo mialas rozwarcie na 5cm.mnie takze dwa razy odeslaly do domu,jak na zlosc kiedy bylam podpieya do KTG skurcze byly slabe,a rozwarcie na 2cm.w srode rano jak pojechalam do szpitala mialam 3cm . polozna zostawila mnie chyba tylko dlatego,ze bylam trzeci raz i chodzilam ze skurczami od poniedzialku. bardzo powoli nastepowalo rozwarcie,nie pomoglo nawet przebicie blony i brak wod. Nie wspomne ze chcialam umrzec,chcialam cesarke, wbijalam paznokcie w mojego, krzyczalam sobie i nawet spalam miedzy skrczami.jak moja swietna polozna odbierajaca mlodego zaproponowala znieczulenie to nie wiem jak ja to zrobilam,jak to sie stalo ze zanim zawolaly lekarza to ja urodzilam. Nie zapomne tego do konca zycia jak mowilam ze chce umrzec..hehe...dobrze ze polozna nie rozumiala,tez jej sie dostawalo pare razy...hehe .i nie wiem czy one sie kazdej rodzacej pytaja czy chce sie dotknac wychodzacej glowki,moze wyjde na wyrodna matke ale za kazdym razem jak mi proponowala to krzyczalam ze nie chce.....a teraz...Miki jest najwspanialsza nagroda za caly ten porod,moje meczenie. Doszlam do wniosku ze w ciazy moge chodzic,ale rodzic to ja dziekuje...hehe...na kilka lat dziekuje..hehe |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| grybel1982
| Do潮czy: 21 Cze 2008 | Posty: 95 | Sk眃: Hafnarfjordur 221 Vellir |
|
Wys砤ny: 23 Lut 2011, 12:04 Temat postu: |
|
|
zasypianie mi臋dzy skurczami nie jest niczym dziwnym- te偶 tak mia艂am i po艂o偶na m贸wi艂a 偶e to po prostu ze zm臋czenia- ja rodzi艂am prawie 20 godzin (a czas od kiedy mia艂am pierwsze regularne skurcze to ponad 30). po wszystkim zemdla艂am bo ju偶 nie mia艂am si艂y. jak by艂am rano w szpitalu to mnie odeslaly bo rozwarcie na 2 cm a skurcze co 3 minuty. i w sumie dobrze bo wr贸ci艂am po po艂udniu a ma艂a urodzi艂a si臋 dopiero w nocy- nie musia艂am siedzie膰 tyle czasu w szpitalu- jednak co w domu to w domu. jesli chodzi o znieczulenie to powinna艣 powiedziec poloznej ze rozwa偶asz taka opcje 偶eby ewentualnie poinformowa艂a Ci臋 kiedy powinna艣 je wsi膮艣膰 bo potem mo偶e by膰 za p贸藕no(: ja nie bra艂am- da艂y mi tylko co艣 na wzmocnienie bo ju偶 od bardzo dawna nie spa艂am. niestety nikt nie zagwarantuje nam 偶e por贸d b臋dzie szybki, 艂atwy i bezbolesny- ale za kilka tygodni zapomnisz o tych gorszych momentach. przyjdzie te偶 czas 偶e ze spokojem pomy艣lisz 偶e mog艂aby艣 to prze偶y膰 jeszcze raz z kolejnym bobaskiem(: |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gwiazdeczka
|
Wys砤ny: 23 Lut 2011, 20:13 Temat postu: |
|
|
Grybel ja od samego pocz膮tku nie chcia艂am tego znieczulenia i stara艂am si臋 wytrzyma膰 b贸le, ale nadesz艂a taka chwila s艂abo艣ci, 偶e ju偶 nie mog艂am wytrzyma膰 i powiedzia艂am o znieczuleniu, cho膰 domy艣la艂am si臋, 偶e mo偶e by膰 za p贸藕no, ale warto zawsze spr贸bowa膰. No, ale dobrze, 偶e da艂am rad臋 bez znieczulenia, oj m贸j ma艂y ma dni w kratk臋, jednego dnia 艣pi 艂adnie, a na drugi dzie艅 i noc marudzi. Mo偶e go brzuszek bola艂, bo kupk臋 robi艂 wczoraj wieczorem i troch臋 si臋 martwi臋, 偶e mo偶e nie mo偶e zrobi膰. Oj znowu mia艂am ci臋偶k膮 i kr贸tk膮 noc, bo ma艂y chcia艂 by膰 ko艂ysany. Niby ziewa, ale po karmieniu to ma takie du偶e oczy a cyca wypluwa z p艂aczem, ale jak go przytul臋 to ju偶 spok贸j, albo poko艂ysz臋. Chyba m贸j synu艣 nie jest 艣pioszkiem |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
|
Nie mo縠sz pisa nowych temat體 Nie mo縠sz odpowiada w tematach Nie mo縠sz zmienia swoich post體 Nie mo縠sz usuwa swoich post體 Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach
|
|