Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| norbi261107
| Dołączył: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 20 Mar 2011, 0:50 Temat postu: |
|
|
picie musiaĹam kupiÄ na bezcĹĂłwce. W Polsce nawet jak maĹa nie miaĹa 2 latek to mi picie zabrali, wĹciekĹa byĹam, w dodatku obĹadowana bagaĹźami i spacerĂłwke parasolkÄ teĹź mi kazali zdaÄ na bagaĹź a w Islandi dopiero przed wejĹciem do samolotu stiuardeska zabraĹa. Dobrze Ĺźe jedzenia nie zabierajÄ
. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
 | Dołączył: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wysłany: 20 Mar 2011, 9:03 Temat postu: |
|
|
Witam!
Dla kaĹźdej osoby, ktĂłra ma wykupione miejsce do siedzenia, przypisana jest moĹźliwoĹÄ posiadania bagaĹźu gĹĂłwnego o masie do 20 kg. A wiÄc tylko dzieci do 2-go roku Ĺźycia, ktĂłre lecÄ
na kolanach opiekuna, nie majÄ
prawa do swojego bagaĹźu gĹĂłwnego.
JeĹli chodzi o wĂłzek to nie wlicza siÄ on do limitu bagaĹźu (20 kg) i nie ma dodatkowych opĹat za niego (pod warunkiem, Ĺźe podróşuje siÄ z dzieckiem). Mniejsze wĂłzki (myĹlÄ, Ĺźe zaliczajÄ
siÄ do tej kategorii zwykĹe spacerĂłwki) moĹźna zabraÄ bezpoĹrednio bramki samolotu.
JeĹli chodzi o kwestie bezpieczeĹstwa, to reguĹy sÄ
ustalane tylko przez lotniska (Iceland Express nie zabrania wnoszenia na pokĹad Ĺźadnego rodzaju ĹźywnoĹci). W kwestii ĹźywnoĹci prosimy o kontakt z informacjÄ
lotniska (wytyczne te mogÄ
siÄ zmieniaÄ w zaleĹźnoĹci od poziomu ewentualnego zagroĹźenia). ĹťywnoĹÄ moĹźna teĹź kupiÄ w strefie wolnocĹowej.
Pozdrawiam
Tomasz WrotyĹski
ICELAND.PL
takiego maila mi wysĹaĹ ten Pan.Faktycznie zapomniaĹam o bezcĹĂłwce.Picie i inne rzeczy moĹźna tam kupiÄ no ale ja sprĂłbuje wnieĹÄ swoje.DuĹźo tego nie bÄdzie.Normalne mleko chyba jest tam co???? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| qwiatuszek
| Dołączył: 01 Lut 2008 | Posty: 82 | Skąd: Reykjanesbaer |
|
Wysłany: 20 Mar 2011, 9:05 Temat postu: e-meil |
|
|
Lampeczka, a mozesz podac meia do tego Pana? Rozumiem ze jest on pracownikiem IE? Lub co najmniej zna sie na przepisach przewozowych? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
|
Wysłany: 20 Mar 2011, 10:52 Temat postu: Re: e-meil |
|
|
qwiatuszek napisał: | Lampeczka, a mozesz podac meia do tego Pana? Rozumiem ze jest on pracownikiem IE? Lub co najmniej zna sie na przepisach przewozowych? |
rezerwacja.lotu@icelandesxpress.pl bo innego nie znalazĹam.napisze jeszcze do tej p.Marty zobacze co mi ona napisze.i jest to pracownik IE w PL siedzibie tak teĹź siÄ podpisaĹ na dole maila:)) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| qwiatuszek
|
Wysłany: 20 Mar 2011, 11:10 Temat postu: P.Marta |
|
|
Ja juz pisalam do P.Marty pod ten adres: martai@icelanexpress.is ale niestety przyszla wiadomosc, ze moj meil nie moze byc dostarczony, moze jakis blad w adresie? Nie wiem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
|
Wysłany: 20 Mar 2011, 11:41 Temat postu: Re: P.Marta |
|
|
qwiatuszek napisał: | Ja juz pisalam do P.Marty pod ten adres: martai@icelanexpress.is ale niestety przyszla wiadomosc, ze moj meil nie moze byc dostarczony, moze jakis blad w adresie? Nie wiem... |
ja mam ten sam....moze juĹź nie aktualny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| maggie
| Dołączył: 19 Sie 2008 | Posty: 88 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 20 Mar 2011, 14:43 Temat postu: |
|
|
No wlasnie... Ja lecialam z kilkumiesiecznym dzieckiem i tez zabrali mi maly jogurt w kartoniku. Twierdzili ze moge sobie kupic w sklepie bezclowym, ale tam takich nie bylo... dlatego zapytalam o mleko.
PS. W Icelandair przysluguje legalnie 10 kg bagazu na niemowlaka.
norbi261107 napisał: | ja leciaĹam z cĂłrkÄ
jak juĹź miaĹa 2 latka to przy odprawie zabrali mi picie a czy wĂłzek moĹźna to nie wiem. to mail P.Marty z IE martai@icelanexpress.is |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
|
Wysłany: 20 Mar 2011, 15:24 Temat postu: |
|
|
maggie napisał: | No wlasnie... Ja lecialam z kilkumiesiecznym dzieckiem i tez zabrali mi maly jogurt w kartoniku. Twierdzili ze moge sobie kupic w sklepie bezclowym, ale tam takich nie bylo... dlatego zapytalam o mleko.
jak juĹź miaĹa 2 latka to przy odprawie zabrali mi picie a czy wĂłzek moĹźna to nie wiem. to mail P.Marty z IE martai@icelanexpress.is |
|
ja lataĹam z cĂłrkÄ
poniĹźej2rĹź. to mi nigdy nic nie zabrali.picie, zupa w termosie, woda w termosie, kanapki, owoc jakiĹ, serki zawsze miaĹam ze dwa.skyr i jakiĹ jogurcik mleko no wszystko tam byĹo i widzieli Ĺźe mam bo rozpakowywali.za to siostra jak wracaĹa miaĹa koszmar....kazali jej wylaÄ zupÄ z termosu szok.nie umiaĹa gadaÄ po angielsku wiec siÄ nie kĹĂłciĹa.nawet z wĂłzka nie musiaĹam jej wyciÄ
gaÄ jak spaĹa sobie.zaleĹźy na kogo trafisz.jak na jakÄ
Ĺ mendÄ to nic nie wskĂłrasz.Mleko chyba jest tam w maĹych kartonikach ale nie ma stodmjolk na pewno. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| MARCINIS1
| Dołączył: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Skąd: husavik |
|
Wysłany: 20 Mar 2011, 15:42 Temat postu: |
|
|
[quote="lampeczka"] maggie napisał: | No wlasnie... Ja lecialam z kilkumiesiecznym dzieckiem i tez zabrali mi maly jogurt w kartoniku. Twierdzili ze moge sobie kupic w sklepie bezclowym, ale tam takich nie bylo... dlatego zapytalam o mleko.
|
ja tez jak latalam z mala to mialam wszystko ze soba , i do niczego sie nie przyczepili ,kazali tylko pokazac opakowania a mialam tego sporo , do tego lecialam przez kopenhage tam tylko kazali wszystko wyciagnac z torby malej i puscic przez tasme, tez mi sie wydaje ze zalezy na kogo sie trafi |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zbych
| Dołączył: 01 Lis 2008 | Posty: 46 | |
|
Wysłany: 20 Mar 2011, 21:37 Temat postu: |
|
|
adres do pani Marty jest aktualny tylko zabrakĹo Ci literki "d" w nazwie martai@icelandexpress.is |
|
Powrót do góry |
|
 |
| qwiatuszek
|
Wysłany: 20 Mar 2011, 22:15 Temat postu: :) |
|
|
Hehe, no tak to jest jak sie oczu dobrze nie otworzy i nie mysli sie o tym co sie czyta Dzieki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Skąd: reykjavik- |
|
Wysłany: 21 Mar 2011, 10:22 Temat postu: |
|
|
Dziewczynki wyslalam wczoraj meila do p.Marty o ilisc plynu i jedzenia dla dziecka
oto co mi odpisala
Witam
Na poklad samolotu mozna zabrac 100 ml plynu i istnieje mozliwosc podgrzania butelki w samolocie.
Pozdrawiam Marta
Með kveðju / Best regards
Marta Iwanska |
|
Powrót do góry |
|
 |
| grybel1982
| Dołączył: 21 Cze 2008 | Posty: 95 | Skąd: Hafnarfjordur 221 Vellir |
|
Wysłany: 21 Mar 2011, 11:48 Temat postu: |
|
|
w icelander jest 10 kilo bagaĹźu dla dziecka do 2 roku Ĺźycia- jednak wĂłzek fotelik(nie nosideĹko) jest waĹźony, bÄ
dĹş pytajÄ
o wagÄ orientacyjnÄ
bo to jest wĹaĹnie bagaĹź dziecka. jest róşnica z iceland expres. te 10 kilo na dziecka ma byÄ zapakowane jako jedna sztuka bagaĹźu- wiÄc jeĹli np fotelik waĹźy 6kg to zostaje niby 4 ale powinno byÄ zapakowane razem z fotelikiem- my mielismy nadbagaĹź w naszej torbie okoĹo 3 kilo wiÄc pani na lotnisku powiedziala ze nie musimy pĹacic bo fotelik nie ma 10 kilo wiÄc jest ok. a i w icelander nie moĹźna zabraÄ fotelika( ja miaĹam fotelik 0-18 kilo) do samolotu bo jest zaduĹźy i jeĹli dziecko potrafi juĹź samo siedzieÄ to takie foteliki idÄ
jako normalny bagaĹź pod pokĹad(:
w icelander ( zazwyczaj lecz nie zawsze) daja tez darmowy posiĹek dla dziecka- skyr banan i jakaĹ sĹodka babeczka(: |
|
Powrót do góry |
|
 |
| princepolo OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 23 Gru 2006 | Posty: 53 | Skąd: Keflavik |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
|
Wysłany: 21 Mar 2011, 15:26 Temat postu: |
|
|
grybel1982 napisał: | w icelander jest 10 kilo bagaĹźu dla dziecka do 2 roku Ĺźycia- jednak wĂłzek fotelik(nie nosideĹko) jest waĹźony, bÄ
dĹş pytajÄ
o wagÄ orientacyjnÄ
bo to jest wĹaĹnie bagaĹź dziecka. jest róşnica z iceland expres. te 10 kilo na dziecka ma byÄ zapakowane jako jedna sztuka bagaĹźu- wiÄc jeĹli np fotelik waĹźy 6kg to zostaje niby 4 ale powinno byÄ zapakowane razem z fotelikiem- my mielismy nadbagaĹź w naszej torbie okoĹo 3 kilo wiÄc pani na lotnisku powiedziala ze nie musimy pĹacic bo fotelik nie ma 10 kilo wiÄc jest ok. a i w icelander nie moĹźna zabraÄ fotelika( ja miaĹam fotelik 0-18 kilo) do samolotu bo jest zaduĹźy i jeĹli dziecko potrafi juĹź samo siedzieÄ to takie foteliki idÄ
jako normalny bagaĹź pod pokĹad(:
w icelander ( zazwyczaj lecz nie zawsze) daja tez darmowy posiĹek dla dziecka- skyr banan i jakaĹ sĹodka babeczka(: |
maĹź byĹ i pytaĹ na lotnisku i powiedzieli mu Ĺźe wĂłzek, fotelik 0-18 i bagaĹź 20kg naleĹźy siÄ dziecku jeĹźeli leci z rodzicami za darmo.w iceland express.wĂłzek mogÄ oddaÄ przy wejĹciu do samolotu, bagaĹź 20 i fotelik do auta 0-18 oddaje pod pokĹad zafoliowany.jedzonko to wiadomo.....moze siÄ udaÄ albo nie,ja wezmÄ ze sobÄ
ale jak coĹ mi powiedzÄ
Ĺźeby wywaliÄ to wywalÄ i kupiÄ sobie na bezcĹĂłwce;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Skąd: reykjavik- |
|
Wysłany: 21 Mar 2011, 15:37 Temat postu: |
|
|
lampeczko mam nadzieje ze znajdzies zgdzies na bezclowce mleczko i wode...ja w zeszlym roku jak lecialam do polski to nie dostalam na bezclowce nic do picia..a %to raczej nie moglam bo w ciazy byla. wode kupilam w jakiejsc kafejce..ale moze nie zauwazylam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
|
Wysłany: 21 Mar 2011, 16:04 Temat postu: |
|
|
mstefa napisał: | lampeczko mam nadzieje ze znajdzies zgdzies na bezclowce mleczko i wode...ja w zeszlym roku jak lecialam do polski to nie dostalam na bezclowce nic do picia..a %to raczej nie moglam bo w ciazy byla. wode kupilam w jakiejsc kafejce..ale moze nie zauwazylam |
jak nie dostanÄ do kupiÄ jej w jakiejĹ restauracji.ale chyba sÄ
bo widziaĹam tam takiej knajpce IGS.sprzedajÄ
jedzonko piwo i inne rzeczy.tam teĹź mleko maĹÄ widziaĹam......jakiĹ czas temu |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 22 Mar 2011, 11:59 Temat postu: |
|
|
Co dajecie dzieciom na grype zoladkowa(gubapest). Moj mlody meczy sie juz od 4dni jedyne co zostaje w zoladku to rumianek, woda, makaron i buleczki z maslem. Przeciw wymiotom i biegunkom Resorb, smekty nie wcisne. Goraczki nie ma ale jest spowolniony tzn. nie jest tak ruchliwy jak wczesniej ale sie bawi. Gotowane warzywa typu ziemniaczek z marchewka odpada, krupniczek rowniez, nie mam pewnosci czy dobrze zrobilam ale zjadl dzis jajko i ciagle jest w brzuszku. Wiem juz ze nie dawac mleka, owocow, surowych warzyw, nic slodkiego.Aha miesa tez nie chce przegryzie dwa razy i wypluwa. Zastanawiam sie czy ryba moze byc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| beacia64
| Dołączył: 06 Kwi 2009 | Posty: 16 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 22 Mar 2011, 12:11 Temat postu: Hej |
|
|
Ja troszkÄ z innej beczki Czy wiecie moĹźe jak to jest tu na Islandii z przewoĹźeniem dzieci na przednim siedzeniu??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 22 Mar 2011, 12:23 Temat postu: Re: Hej |
|
|
beacia64 napisał: | Ja troszkÄ z innej beczki Czy wiecie moĹźe jak to jest tu na Islandii z przewoĹźeniem dzieci na przednim siedzeniu??? |
Z tego co ja sie orientuje to dziecko moze byc przewozone na przednim siedzeniu tylem do kierunku jazdy i poduszka powietrzna musi byc odlaczana w przeciwnym wypadku jest nie dozwolone. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|