Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| norbi261107
| Dołączył: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 1 Maj 2011, 23:45 Temat postu: |
|
|
polecam organiczne mleko firmy HOLLE, jak dla mnie rewelacja. Po nanie cĂłrcia miaĹa problemy z kupkÄ
a po tym organicznym super. To melko moĹźna kupiÄ w hagkaupie i w MADUR LIFANDI (chyba tak to siÄ pisze), to restauracja i sklep ze zdrowÄ
organicznÄ
ĹźywnoĹciÄ
. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agula
| Dołączył: 02 Paź 2008 | Posty: 20 | |
|
Wysłany: 4 Maj 2011, 14:38 Temat postu: |
|
|
oddam 3/4 buteleczki kropli na kolkÄ sab simplex cĂłrcia ma juĹź póŠroku i kolki juĹź minÄĹy a tylko te krople jej pomagaĹy tel 7738478 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kocurek Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 24 Lut 2009 | Posty: 96 | Skąd: Rvk |
|
Wysłany: 6 Maj 2011, 19:50 Temat postu: Hej |
|
|
Witam, pewnie siÄ powtĂłrze odnoĹnie becikowego. Czy Wam bez problemĂłw dawali kopie waszej karty ciÄ
Ĺźy? ja dla wszystkiego (róşnie to bywa w naszym kraju:)) chciaĹabym wziÄ
ĹÄ, w mojej przychodni niby jej nie maja, powiedzieli Ĺźeby jechaÄ do szpitala i tam dadza. Jestem tam a oni mĂłwiÄ
, Ĺźe wydaja karty raz w miesiÄ
cu... dziwne to takie no i musze czekaÄ do 1 czerwca, a jak byĹo u Was? macie swoje karty? Aha, nie chcieli mi teĹź wypisaÄ tego druku do becikowego, powiedzieli Ĺźe moga mi napisaÄ cos podobnego po angielsku- i moje pytanko, czy braĹyĹcie ze sobÄ
coĹ takiego?Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Skąd: reykjavik- |
|
Wysłany: 6 Maj 2011, 21:50 Temat postu: |
|
|
Kocurku ja karty ciazy nie biore.a polozna wypisala mi zaswiadczenie po angielsku. jest tak doslownie wszystko zawarte--kiedy pierwsza wizyta,ile wizyt mialam i w jakich miesiacach,kiedy usg bylo,jak znosilam ciaze, kiedy porod. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kobieta77
| Dołączył: 05 Maj 2008 | Posty: 95 | |
|
Wysłany: 9 Maj 2011, 0:26 Temat postu: kolka |
|
|
kupie krople sab simplex |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kobieta77
| Dołączył: 05 Maj 2008 | Posty: 95 | |
|
Wysłany: 9 Maj 2011, 0:27 Temat postu: kolka |
|
|
kupie krople sab simplex |
|
Powrót do góry |
|
 |
| norbi261107
|
Wysłany: 9 Maj 2011, 19:43 Temat postu: |
|
|
Hej dziewczyny!!!! Moja cĂłrka 5 skoĹczyĹa 3 msc, nadal ma kolkÄ w dodatku jest coraz gorzej. MÄczy siÄ caĹy dzieĹ. ByĹam u lekarza to przepisaĹ jej syrop o nazwie MERBENTYL. W ulotce napisane jest, Ĺźe mogÄ
go przyjmowaÄ dzieci od 6msc ale lekarz powiedziaĹ, Ĺźe maĹa ma odpowiedniÄ
wagÄ wiÄc jej nie zaszkodzi. Podaje go juĹź od tyg, 2 dni byĹy super, maĹa spaĹa Ĺlicznie a teraz jest tak jak byĹo a nawet gorzej bo kupki nie robi, w ulotce napisane jest, Ĺźe zaparcia mogÄ
byÄ jednym ze skutkĂłw ubocznych. Zastanawiam siÄ nad odstawieniem tego syropu bo skoro nie pomaga to po co truÄ dziecko chemiÄ
. Czy ktĂłraĹ z Was podawaĹa ten syrop?? Jakie sÄ
Wasze opinie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ewcia
| Dołączył: 10 Sty 2008 | Posty: 141 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 10 Maj 2011, 1:41 Temat postu: |
|
|
Norbi ja podaje malemu krople sab-simplex i to nie przed kazdym posilkiem i tylko 10 kropli, moze powinnas tych sprobowac?
Dziewczyny wiem, ze pisalyscie o tym na formum ale nie mam za bardzo czasu na przegladanie calego watku wiec zapytam sie was o krem na suche placki w kilku miejscach na ciele maluszka - maly ma takie na czole na udach i na zgieciu dloni - lekarz polecil mi kilka ale powiedzial, ze musze probowac ktory zadziala - moze wy macie jakis sprawdzony? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sajtur Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 31 Maj 2010 | Posty: 21 | |
|
Wysłany: 14 Maj 2011, 0:31 Temat postu: |
|
|
bardzo dobry jest krem A+D mozna go kupic w aptece chyba lepszy niz sudokrem i dziala na wszystkie podraznienia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| monisia1983b
| Dołączył: 02 Sty 2011 | Posty: 39 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 16 Maj 2011, 10:38 Temat postu: Becikowe |
|
|
Witam!
Czy ktos sie orientuje jak jest tutaj w Islandii z becikowym???Jezeli ja niepracuje a maz tak???Czy mi cos sie nalezy????Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| beatka:)
| Dołączył: 15 Lis 2008 | Posty: 145 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 10:54 Temat postu: |
|
|
Tu na IS nie ma becikowego. Dostajesz macierzynski ale to pod warunkiem, ze przepracujesz tu 6miesiecy. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gwiazdeczka
| Dołączył: 27 Lut 2010 | Posty: 148 | |
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 12:42 Temat postu: |
|
|
Wiecie co mamuĹki mĂłj synuĹ ma strasznie suchÄ
i zaczerwienionÄ
skĂłrÄ za uszkami, uszka nie sÄ
odstajÄ
ce, myjÄ je codziennie wacikiem namoczonym w przegotowanej wodzie, smarujÄ po kÄ
pieli oliwkÄ
i rano jeszcze kremem albo oillatum lub oilllan, miaĹam teĹź lansinoh, widzÄ, Ĺźe go to swÄdzi, czy teĹź miaĹyĹcie taki problem? JuĹź dĹugo siÄ z tym mÄczÄ, wĹaĹciwie prawie od poczÄ
tku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| norbi261107
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 16:10 Temat postu: |
|
|
ja jak takie coĹ maĹej siÄ pojawi smarujÄ maĹciÄ
linomag i pomaga, teĹź nie wiem czemu tak siÄ dzieje bo osuszam dobrze po kÄ
pieli, starszej cĂłrci teĹź tak siÄ robi czasem. MoĹźe dla tego, Ĺźe skĂłra za uszami jest bardzo cienka i delikatna |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 19:41 Temat postu: |
|
|
gwiazdeczka napisał: | Wiecie co mamuĹki mĂłj synuĹ ma strasznie suchÄ
i zaczerwienionÄ
odstajÄ
ce, myjÄ je codziennie wacikiem namoczonym w przegotowanej wodzie, smarujÄ po kÄ
pieli oliwkÄ
i rano jeszcze kremem albo oillatum lub oilllan, miaĹam teĹź lansinoh, widzÄ, Ĺźe go to swÄdzi, czy teĹź miaĹyĹcie taki problem? JuĹź dĹugo siÄ z tym mÄczÄ, wĹaĹciwie prawie od poczÄ
tku. |
Moze byc wrazliwy na produkty mleczne lub zawarta w nich laktoze. Poczytaj w necie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Maj 2011, 10:03 Temat postu: |
|
|
Czesc kochane,bylam dzis zalawiac becikowe wiec mam pewnie info. Do beciwokego potrzebne jest : akt urodzenia w jezyku polskim, ksero dowodow osobistych,podanie ( babeczka dala mi nowe do wypelnienia-to z netu podobno zle) i co najwazniejsze zaswiadczenie od lekarza lub poloznej--i tu jest taki numer ze musi to byc od polskiego lekarza lub poloznej. te zaswiadczenia co wypisywaly nam polozne nie przechodza.ja przetlumaczylam papier wydany przez polozna u tlumacza przysieglego,dalam te zaswiadczenie z netu wydrukowane po polsku wypisane przez polozna i nie przeszlo.musi byc od lekarza polskiego i to ginekologa. jeszcze musi byc jakies poswiadczenie z urzedu pomocy spolecznej z miejscowosci tatusia (nawe jesli jest z innej dzielnicy ktora ma swoj MOPS -)mi babeczka powiedziala ze zalatwia to miedzy soba.pewnie chodzi o potwierdzenie ze tatus nie bral becikowego. Ja p;apiery zlozylam,ale bez tego potwierdzenia u lekarza mam miesiac na dostarczenie go,szukam teraz jakiegos ginekologa,co przyjmuje wieczorkami zeby babcia z malym zostala.ciekawe czy ginekolog wystawi mi zaswiadczenie na podstawie tego co polozna wystawila. kurcze dla tysiaka tyle zalatwiania..ehhhh
jak to moja mama powiedziala w kraju to sie na niczym nie znaja.
Moj maly po jedzonku ktore mu podaje czasami ma wzdecia.farmaceutka polecila mi kropelki ---swietny smak--i nawet dzialaja.Zostala nam tylko wizyta u lekarza dzieciecego,niech sprawdzi malego i ta jego plamke sucha ktora raz jej raz jej nie ma!hehe |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gwiazdeczka
| Dołączył: 27 Lut 2010 | Posty: 148 | |
|
Wysłany: 18 Maj 2011, 10:08 Temat postu: |
|
|
mikolaj napisał: | gwiazdeczka napisał: | Wiecie co mamuĹki mĂłj synuĹ ma strasznie suchÄ
i zaczerwienionÄ
odstajÄ
pieli oliwkÄ
tku. |
Moze byc wrazliwy na produkty mleczne lub zawarta w nich laktoze. Poczytaj w necie. |
No ja wĹaĹnie tak coĹ podejrzewam, ale nie ma wszystkich objawĂłw, biegunek nie ma, ciaĹko Ĺadne, zgiÄcia Ĺokci i kolan ok, ale ostanio nawet zauwaĹźyĹam, Ĺźe robi mu siÄ ciemieniucha, chyba faktycznie ma skazÄ, ale do alergologa pĂłjdziemy w Polsce, bo tu coĹ nie mam do nich przekonania.
A czy Wam mamusie karmiÄ
ce tÄĹź tak wĹosy strasznie wypadajÄ
? Moich wĹosĂłw to zawsze wszÄdzie byĹo peĹno, bo mam je dĹugie, po umyciu teĹź peĹno byĹo w wannie, a w czasie ciÄ
Ĺźy o dziwo przestaĹy mi wypadaÄ, nawet jak czesaĹam po umyciu to szczotka byĹa czysta, a teraz to chyba gorzej wypadajÄ
niĹź przed ciÄ
ĹźÄ
, mama mĂłwi, Ĺźe moĹźe to na wiosnÄ tak, moĹźe witaminki zmieniÄ, moĹźe to teĹź przez to, Ĺźe wczeĹniej odstawiĹam mleko i przetwory tylko teraz znowu sprĂłbowaĹam, Ĺźeby zobaczyÄ czy maĹy ma uczulenie, bojÄ siÄ, Ĺźe jak znowu odstawiÄ to mi wszystkie wĹosy wypadnÄ
... tfu! Hehe, ale narazie ograniczyĹam, bo polik, ale tylko jeden ma czerwony, tyle, Ĺźe sprĂłbowaĹam pomidora i wĹaĹnie na drugi dzieĹ mu siÄ tak polik zaczerwieniĹ. Oj samej to ciÄĹźko stwierdziÄ co dziecku szkodzi. A moze ta ciemieniucha siÄ pojawiĹa, bo od niedawna stosuje do kÄ
pieli pĹyn lawendowy Johnson's? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kocurek Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 24 Lut 2009 | Posty: 96 | Skąd: Rvk |
|
Wysłany: 18 Maj 2011, 13:02 Temat postu: becikowe |
|
|
CzeĹÄ dziewczyny, mam pytanko, bedac u lekarza chcialam zeby mi wypelnil ten papier do becikowego ale sie nie zgodziĹa babka, powiedziaĹa, Ĺźe moga mi wypisaÄ cos takiego ale po angielsku, czy Wam teĹź wypisywali w jezyku ang? jak pozniej to bylo w Pl? przyjeli po ang czy trzeba tĹumaczyc na pl? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| perwolek
 | Dołączył: 23 Wrz 2008 | Posty: 43 | Skąd: Reykjavik-ĹĂłdĹş |
|
Wysłany: 18 Maj 2011, 13:57 Temat postu: becikowe |
|
|
Przed dwoma miesiÄ
cmi zaĹatwiaĹem becikowe w kraju, miaĹem polski paier, ktĂłry sam sobie wypisaĹem na podstawie terminarza wizyt, ktĂłre wydaĹa mi islandzka poĹoĹźna... wszystko to okazalo siÄ zupeĹnie niepotrzebne. W polsce w oĹrodku pomocy spoĹecznej (tam starasz siÄ o becikowe) potrzebny jest tylko pesel dziecka i polski akt urodzenia dziecka. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Maj 2011, 14:52 Temat postu: |
|
|
Ja skladaĹam papiery miesiac temu pierwsze pytanie jakie uslyszaĹam to czy posiadam zaĹwiadczenie od lekarza prowadzacego.ZaĹwiadczenie miaĹam w jezyku polskim (wydrukowaĹam sobie sama i moja poĹoĹźna mi tylko uzupeĹniĹa) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Maj 2011, 17:43 Temat postu: |
|
|
Perwolek a wasz dowod nie byl potrzebny?zaden wniosek rowniez??no chyba ze za ciebie wypelniala babeczka z opieki. Ja mialam i zaswiadczenie ktore wydrukowalam po polsku i polozna mi wypelnila i papier od poloznej w jezyku angielskim przetlumaczony przysiegle na polski i szanowna pani w opiece spolecznej poinformowala mnie ze musi to byc wypelnione przez polskiego lekarza gionekologa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|