Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| anioĹ239
 | Dołączył: 21 Gru 2009 | Posty: 10 | |
|
Wysłany: 18 Sie 2011, 16:53 Temat postu: |
|
|
Bardzo ProsiĹa bym o przetĹumaczenie,chodzi o wyprawkÄ do szkoĹy, google tĹumacz nie tĹumaczy tego za dobrze
Innkaupalisti fyrir 1. bekk
Innkaupalisti fyrir 1. bekk 2011 – 2012
1 stk A4 StĂłra sĂśgubĂłkin mĂn
3 stk A4 verkefna- og Ăşrklippubækur (auðar sĂður)
2 stk teygjumĂśppur (rauð og blĂĄ)
3 stk tveggja gata lausblaðamĂśppur með glærri forsĂðu
lĂmstifti
blĂ˝antar (breiðir þrĂstrendir)
lokaður yddari
skæri (ath. til eru skæri fyrir Ăśrvhenta)
strokleður
Vinsamlegast merkið alla hluti vel ĂĄður en komið er með þĂĄ Ă skĂłlann. Munið einnig eftir að merkja fatnað t.d. yfirhafnir og skĂłfatnað (stĂgvĂŠl).
Gott er að hafa tĂśsku/poka fyrir ĂþrĂłttafĂśt/sundfĂśt.
Mikilvægt er að foreldrar athugi reglulega hvort eitthvað vanti Ă pennaveskið svo nemandinn hafi alltaf nauðsynleg nĂĄmsgĂśgn Ă skĂłlanum.
Birt með fyrirvara um breytingar
Kennarar |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
| Dołączył: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wysłany: 22 Sie 2011, 23:25 Temat postu: |
|
|
CzeĹÄ dziewczynki
Wpadam tylko siÄ przywitaÄ,bo wczoraj wrĂłciĹam z Polski i jeszcze nie ogarnÄĹam tego caĹego rabanu z torbami,szkoĹÄ
maĹej,pustÄ
lodĂłwkÄ
,masakra MoĹźe juĹź jutro uda mi siÄ nadrobiÄ stracony czas,co tam popisaĹyĹcie
anioĹ239 ja z listÄ
do wyprawki to robiÄ tak,Ĺźe wchodzÄ z niÄ
do office one ,podajÄ sprzedawcy i juĹź wszystko mam ZresztÄ
u mnie sÄ
pewne wymagania,Ĺźe oĹĂłwek np to ma byÄ taki a nie inny,gumka do gumowania teĹź,a w tym temacie to juĹź tylko sprzedawcy siÄ orientujÄ
z tymi caĹymi nazwami i przetĹumaczenie czasem na niewiele siÄ zdaje
Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mati7916
| Dołączył: 05 Lut 2009 | Posty: 23 | |
|
Wysłany: 23 Sie 2011, 0:08 Temat postu: Hej dziewczyny |
|
|
Czy mozecie mi naswietlic sprawe z dagmamami, gdzie mam szukac i moze orientujecie sie jak przedstawia sie sytuacja finansowo? Dziekuje |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kasiajablonska
| Dołączył: 19 Wrz 2006 | Posty: 203 | Skąd: Akureyri |
|
Wysłany: 23 Sie 2011, 11:03 Temat postu: |
|
|
tez sie balam ze nie dam rady kupic wszystkiego ale zeszyty sa opisane a do tego sprzedawca bez problemu pomoze  _________________ mezczyzna powinien byc taki,zeby kobiety szalaly przy nim,za nim i po nim. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Sie 2011, 16:44 Temat postu: Re: Hej dziewczyny |
|
|
mati7916 napisał: | Czy mozecie mi naswietlic sprawe z dagmamami, gdzie mam szukac i moze orientujecie sie jak przedstawia sie sytuacja finansowo? Dziekuje |
dagmamme moĹźesz znaleĹşÄ na stronie dagmamma.is pĂłzniej wchodzisz w dagmeadur ,oraz na bland.is wchodzisz w Dagforeldrar/Barnapia i tam masz niane oraz ogĹoszenia o dostÄpnych miejscach.Co do cen to zalezy czy jesteĹ samotna matka czy w zwiazku.My placimy 54 tys. resztÄ doplaca miasto W caĹosci wychodzi 85tys. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| DOTI24
| Dołączył: 01 Paź 2010 | Posty: 67 | |
|
Wysłany: 26 Sie 2011, 8:40 Temat postu: |
|
|
Hej dziewczyny znacie moze nazwe jakiegos dobrego syropu na kaszel dla 2-wu latka?
Z gory dziekuje za odp  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 26 Sie 2011, 13:20 Temat postu: WITAM |
|
|
syropek na kaszel to krakka mixstrua jest czekoladowy i pomaraĹczowy a na mocny kaszel wykrztusny jest tussol oba sa na kaszel mokry pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kobieta77
| Dołączył: 05 Maj 2008 | Posty: 95 | |
|
Wysłany: 27 Sie 2011, 11:43 Temat postu: Re |
|
|
krakka mixtura to suropek na bĂłl gardĹa a na kaszel polecam pektolin  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kobieta77
|
Wysłany: 27 Sie 2011, 11:44 Temat postu: Re: Re |
|
|
kobieta77 napisał: | krakka mixtura to syropek na bĂłl gardĹa a na kaszel polecam pektolin  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| pyza27
| Dołączył: 12 Cze 2009 | Posty: 48 | |
|
Wysłany: 27 Sie 2011, 11:47 Temat postu: / |
|
|
witam
wieci ja dodam cos od siebie
pektolin jest syropem bardzo niedobrym w smaku ja polecam Benylan jest smaczny moja corcia go pije z checia i naprawde widac rezultaty kaszel szybciej ustaje
a dzieki za wiadosmosc ze jest tu cos na bol gardla i to w dodatku o smaku czekoladowym tego nie widzialam
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kobieta77
|
Wysłany: 27 Sie 2011, 22:16 Temat postu: re |
|
|
to prawda pektolin i jest nie dobry w smaku ale na pewno jak dla mnie bardziej skuteczny, a krakkar mixtura (na bĂłl gardĹa) jest czekoladowa i pomaraĹczowa |
|
Powrót do góry |
|
 |
| norbi261107
| Dołączył: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 27 Sie 2011, 22:44 Temat postu: |
|
|
hej dziewczyny! dĹugo mnie nie byĹo i zatÄskniĹam:) dodam swoje kilka groszy odnoĹnie syropĂłw. Ja zawsze dawaĹam pektolin bo tak mi doradzali lekarze ale on moim zdaniem jest aĹź za mocno wykrztuĹny, mojej cĂłrce po nim kaszel siÄ nasilaĹ aĹź wymiotowaĹa. Nie moĹźna go podawaÄ przed snem, najlepiej ostatnia dawka o 17 - 18. Teraz przywiozĹam sobie spory zapas lekĂłw z Polski ale mam nadziejÄ, Ĺźe nie bÄdÄ
potrzebne |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jolka nr1
| Dołączył: 05 Paź 2010 | Posty: 15 | |
|
Wysłany: 29 Sie 2011, 22:38 Temat postu: Chrzest |
|
|
Witam dziewczyny!
ProszÄ o pomoc w sprawie chrztu na Islandii
Na pewno wiele z Was juĹź to przechodziĹo
Czy moĹźecie mi napisaÄ, czy trzeba jakieĹ dokumenty z Pl dostarczyÄ dla rodzicĂłw i rodzicĂłw chrzestnych
I jak wyglÄ
da sprawa jeĹli rodzice nie majÄ
Ĺlubu
Jestem na razie w Pl i gdyby coĹ byĹo trzeba to bym od razu zaĹatwiĹa gdyĹź po powrocie planujÄ chrzest dlatego dziÄkujÄ za jakÄ
kolwiek wiarygodnÄ
pomoc i gorÄ
co pozdrawiam... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| norbi261107
| Dołączył: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 29 Sie 2011, 23:49 Temat postu: |
|
|
Jolu na 100% w azdym Kosciele potrzebny jest akt ur. dziecka. Nie wiem co jeszcze trzeba na Islandii ale na Twoim miejscu wzielabym jakies dokumenty od ksiedza poswiadczajace ze rodzice chrzestni przyjeli sakrament bierzmowania |
|
Powrót do góry |
|
 |
| juzia21
| Dołączył: 09 Lip 2011 | Posty: 60 | |
|
Wysłany: 30 Sie 2011, 8:13 Temat postu: jolu |
|
|
Nie musisz braÄ Ĺźadnych zaĹwiadczeĹ. Wiem bo chrzciĹam tu dziecko i moi znajomi takĹźe.. wiÄc nie zawracaj sobie gĹowy tylko ciesz sie PL  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Skąd: reykjavik- |
|
Wysłany: 30 Sie 2011, 11:01 Temat postu: |
|
|
i w kazdym kosciele do chrztu potrzebne jest zaswiadczenie rodzicow chrzestnych o braku przeciwskazan do bycia chrzestnym,czy jak to sie nazywa...oraz karteczka ze spowiedzi podpisana przez ksiedza.
akt urodzenia dziecka.
wiesz co,mozesz zadzwonic do ksiedza i sie zapytac.prawo w kosciele zmienia sie co chwile. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
|
Wysłany: 30 Sie 2011, 19:14 Temat postu: Re: Chrzest |
|
|
Jolka nr1 napisał: | Witam dziewczyny!
ProszÄ o pomoc w sprawie chrztu na Islandii
Na pewno wiele z Was juĹź to przechodziĹo
Czy moĹźecie mi napisaÄ, czy trzeba jakieĹ dokumenty z Pl dostarczyÄ dla rodzicĂłw i rodzicĂłw chrzestnych
I jak wyglÄ
da sprawa jeĹli rodzice nie majÄ
Ĺlubu
Jestem na razie w Pl i gdyby coĹ byĹo trzeba to bym od razu zaĹatwiĹa gdyĹź po powrocie planujÄ chrzest dlatego dziÄkujÄ za jakÄ
kolwiek wiarygodnÄ
pomoc i gorÄ
co pozdrawiam... |
ZadzwoniĹam w tej sprawie do koleĹźanki,ktĂłra za 3 tyg bÄdzie chrzciĹa tutaj dziecko i ona jest juĹź po rozmowie z ksiÄdzem to ten tylko ich zapraszaĹ na nauki przedĹlubne,nie mĂłwiÄ
c nic o potrzebnych papierach,czyli ona zrozumiaĹa,Ĺźe nic takiego nie potrzebuje,ale podpowiedziaĹa mi abyĹ dla pewnoĹci sobie w google wpisaĹa: duszpasterstwo polskie na Islandii,wyskoczy Ci stronka na ktĂłrej miÄdzy innymi sÄ
zawarte informacje na interesujÄ
cy CiÄ temat,pozdrawiam
Mstefa ,Norbi hejka CoĹ ostatnio rzadko tu zaglÄ
dacie,co tam u Was? Mstefa jak tam w pracy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
|
Wysłany: 30 Sie 2011, 19:32 Temat postu: |
|
|
Jolka nr 1 koleĹźanka zadzwoniĹa ze sprostowaniem,bo myĹlaĹa ,Ĺźe pytam o akt urodzenia dziecka i zapomniaĹa powiedzieÄ ,Ĺźe potrzebne jest zaĹwiadczenie od chrzestnych ,Ĺźe mogÄ
byÄ chrzestnymi. JeĹli mieszkajÄ
tutaj to tu siÄ majÄ
staraÄ,a jeĹli w Polsce to tam,ale to wĹaĹnie chyba na tej stronce znajdziesz
A apropo tego chrztu to my robiliĹmy maĹemu w Polsce i wyobraĹşcie sobie ,Ĺźe chrzestny maĹego tego papierka nie dostaĹ,bo nie wpuĹciĹ kolÄdy do domu,poniewaĹź byĹ w pracy,ale obeszliĹmy to i poszedĹ jeszcze raz proszÄ
c o zaĹwiadczenie o bierzmowaniu i na szczÄĹcie przeszĹo,ale nie wiedzieliĹmy do ostatniej chwili czy bÄdzie dobrze,bo to zaĹwiadczenie przedstawiaĹ ksiÄdzu przed samym juĹź chrztem,ale ksiÄ
dz tylko spojrzaĹ ,Ĺźe jest papier i nawet go nie przeczytaĹ,wiÄc problemy zostaĹy ominiete,uff
OgĂłlnie to same niespodzianki na nas czekaĹy,takĹźe jeszcze raz Wam dziÄkujÄ za pomocne informacje co do becikowego,ktĂłre zaĹatwiaĹam przez caĹy pobyt w Poslce-czyli 7 tyg,a pieniÄ
zki dostaĹam dopiero po przylocie tutaj. Nie obyĹo siÄ bez dzwonienia do konsulatu w Reykjaviku,ale na szczÄĹcie przemiĹa Pani Konsul interweniowaĹa w naszej sprawie i dzieki niej otrzymaliĹmy polski akt urodzenia ,za ktĂłry zapĹaciliĹmy prawie 200 zĹ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| open84
| Dołączył: 24 Cze 2010 | Posty: 31 | Skąd: REYKJAVIK |
|
Wysłany: 30 Sie 2011, 22:08 Temat postu: chrzest |
|
|
czy ktos sie orientuje gdzie moge kupic biala szate do chrztu?a moze ktos chcialby odsprzedac? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ewcia
| Dołączył: 10 Sty 2008 | Posty: 141 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 30 Sie 2011, 22:21 Temat postu: |
|
|
@ni@, mstefa, norbi - witam was serdecznie - mnie tez juz dawno tu nie bylo. Po 2 miesiacach w polsce wrocilam i teraz juz w pracy od 2 dni, masakra malemu trudno bez cyca i mamy. Ale tatus jakos sobie radzi. Dziewczyny jak tam postepy waszych maluszkow? Co z jedzeniem, jak tam postepy w siedzeniu. Jak rozmawialam z kolezankami to po krotkim czasie zorientowalam sie, ze kazdy maluszek rozwija sie inaczej.
@ni@ mozesz napisac mi na priv jak to z twoim becikowym, wyobraz sobie, ze u mnie w mescie robia straszne problemy (np. pobyt w polsce rok przed zlozeniem wniosku). Moze jakis sposob na nich?
pozdrawiam was kochane... moze jakies spotkanok w przyszlym tygodniu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|