Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| jenny83
| Dołączył: 04 Cze 2009 | Posty: 88 | |
|
Wysłany: 17 Sty 2012, 21:37 Temat postu: Re: zasilek |
|
|
qwiatuszek napisał: | Po pol roku nieobecnosci na Islandii kennitala zostaja zablokowane, aby je odblokowac, musisz isc do pracy. Stracilas juz wszystkie swiadczenia, takie jak ubezpieczenie zdrowotne, prawo do zasilku itp, mowiac prosciej, na wszystko musisz zapracowac tak samo jak bys na Islandie przyjechala pierwszy raz. Na zasilek nie masz zadnych szans. Chyba ze masz islandzkie obywatelstwo, wtedy nie wiem jak sprawa wyglada. |
ok dziÄkujÄ na odpowiedĹş |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jenny83
|
Wysłany: 17 Sty 2012, 21:42 Temat postu: |
|
|
a jeszcze dopytam a jeĹli nie minÄĹo jeszcze póŠroku od ukoĹczenia urlopu macierzyĹskiego?Przed wylotem w urzÄdzie powiedziano mi,Ĺźe mam prawo urlop macierzyĹski spÄdziÄ w dowolnym miejscu tz mogÄ przesiedzieÄ go w Polsce. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| qwiatuszek
| Dołączył: 01 Lut 2008 | Posty: 82 | Skąd: Reykjanesbaer |
|
Wysłany: 17 Sty 2012, 21:47 Temat postu: zasilek |
|
|
Jesli od ukonczenia urlopu macierzynskiego nie minelo pol roku, to powinnac cos tam dostac. Najlepiej zadzwon do urzedu pracy i sie dopytaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jenny83
|
Wysłany: 17 Sty 2012, 21:50 Temat postu: |
|
|
DziÄki Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| MARCINIS1
| Dołączył: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Skąd: husavik |
|
Wysłany: 17 Sty 2012, 22:18 Temat postu: |
|
|
jenny83 napisał: | DziÄki Pozdrawiam | NA 100 PROCENT NIE MASZ CO LICZYC NA ZASILEK |
|
Powrót do góry |
|
 |
| toĹstoj
| Dołączył: 03 Gru 2011 | Posty: 6 | |
|
Wysłany: 17 Sty 2012, 22:39 Temat postu: |
|
|
ja pojechaĹam do Polski na 10 mcy, po prostu zakoĹczyĹam pracÄ i wyjechaĹam, nie zgĹaszaĹam nic w Vinnu. Po tych 10 mcach wrĂłciĹam , poszĹam do Vinnu po zasilek, na pytania skÄ
d taka przerwa powiedziaĹam, Ĺźe z powodĂłw rodzinnych i osobistych musiaĹam byÄ w swoim kraju. ZasiĹek otrzymaĹam, kenitala nie przepadĹy po póŠroku. Po powrocie nawet karta bankomatowa dziaĹaĹa jak trzeba. Dlatego lepiej dowiedz siÄ jak to bÄdzie z tym zasiĹkiem a nie sĹuchaj odpowiedzi typu NIE. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| antenka UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 28 Sie 2011 | Posty: 91 | |
|
Wysłany: 18 Sty 2012, 0:28 Temat postu: Re: zasilek |
|
|
Chyba ze masz islandzkie obywatelstwo, wtedy nie wiem jak sprawa wyglada.[/quote]
czy ma sie obywatelstwo czy nie to ma sie takie same prawa Islandczyk jak wyjedzie na wiecej niz pol roku to tak jak kazdy traci ubezpieczenie i polowe zasilku bo ostatnie pol roku nie pracowal
i poco sie rozpisywac ktos pyta czy dostanie zasilek jak tam kiedys byl w Islandii i pracowal a teraz w PL. niema kasy i chce wrucic wystarczy prosta odpowiedz (NIE!!!)
(((ja pojechaĹam do Polski na 10 mcy, po prostu zakoĹczyĹam pracÄ i wyjechaĹam, nie zgĹaszaĹam nic w Vinnu. Po tych 10 mcach wrĂłciĹam , poszĹam do Vinnu po zasilek, na pytania skÄ
d taka przerwa powiedziaĹam, Ĺźe z powodĂłw rodzinnych i osobistych musiaĹam byÄ w swoim kraju. ZasiĹek otrzymaĹam, kenitala nie przepadĹy po póŠroku. Po powrocie nawet karta bankomatowa dziaĹaĹa jak trzeba. Dlatego lepiej dowiedz siÄ jak to bÄdzie z tym zasiĹkiem a nie sĹuchaj odpowiedzi typu NIE.)))))
czlowieku po 10 miesiacach przerwy masz prawo do zasilku bo nie mina rok ale trzeba dac jakies wytlumaczenie tak jak jest to w przypadku jak sie samemu zwalnia z pracy to nie trzeba czekac tej kary dobry kit to polowa sukcesu |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jenny83
|
Wysłany: 18 Sty 2012, 8:46 Temat postu: Re: zasilek |
|
|
antenka napisał: | Chyba ze masz islandzkie obywatelstwo, wtedy nie wiem jak sprawa wyglada. |
czy ma sie obywatelstwo czy nie to ma sie takie same prawa Islandczyk jak wyjedzie na wiecej niz pol roku to tak jak kazdy traci ubezpieczenie i polowe zasilku bo ostatnie pol roku nie pracowal
i poco sie rozpisywac ktos pyta czy dostanie zasilek jak tam kiedys byl w Islandii i pracowal a teraz w PL. niema kasy i chce wrucic wystarczy prosta odpowiedz (NIE!!!)
a skÄ
d wiesz jaka jest moja sytuacja.Nigdy nie pobieraĹam Ĺźadnej pomocy bÄdÄ
c na Islandii a tak samo i w Polsce.Nie chodzi o to aby wrĂłciÄ i siedzieÄ na zasiĹku jeĹli to chciaĹaĹ powiedzieÄ wiÄc zachowaj dla siebie zĹoĹliwosci. MĂłj ewentualny powrĂłt nie zaleĹźy od tego czy naleĹźy mi siÄ zasiĹek czy nie.A jeĹli juĹź chcesz udzielaÄ rad to radzÄ zainwestowaÄ w sĹownik ortograficzny.
PozostaĹym dziÄkujÄ za odpowiedzi |
|
Powrót do góry |
|
 |
| MARCINIS1
| Dołączył: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Skąd: husavik |
|
Wysłany: 18 Sty 2012, 8:59 Temat postu: Re: zasilek |
|
|
jenny83 napisał: | antenka napisał: | Chyba ze masz islandzkie obywatelstwo, wtedy nie wiem jak sprawa wyglada. |
a skÄ
d wiesz jaka jest moja sytuacja.Nigdy nie pobieraĹam Ĺźadnej pomocy bÄdÄ
c na Islandii a tak samo i w Polsce.Nie chodzi o to aby wrĂłciÄ i siedzieÄ na zasiĹku jeĹli to chciaĹaĹ powiedzieÄ wiÄc zachowaj dla siebie zĹoĹliwosci. MĂłj ewentualny powrĂłt nie zaleĹźy od tego czy naleĹźy mi siÄ zasiĹek czy nie.A jeĹli juĹź chcesz udzielaÄ rad to radzÄ zainwestowaÄ w sĹownik ortograficzny.
PozostaĹym dziÄkujÄ za odpowiedzi | no wlasnie i tu chodzi o to czy nie bylo cie owe 10 miesiecy czy juz 13 niesiecy bo gdybys jednak przyleciala przed 12 miesiacem tak nalezy sie natomiast jezeli juz w 13 no niestety ale nie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| pati84
| Dołączył: 10 Sty 2009 | Posty: 21 | Skąd: Iceland |
|
Wysłany: 18 Sty 2012, 10:50 Temat postu: PO macierzynskim |
|
|
Witam,ja mam pytanie konczy mi sie macierzynski w lutym i chcem isc na bezrobotne .Jesli sie zwolnie sama dostane odrazu zasiĹek,bo mam problem jedna firma mnie zwolniĹa a druga nie . Jak to jet w takim przypadku .Zaznacze e w jednej firmie pracowalam na 75 procent a w drugiej na 50 .Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| czita Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wysłany: 18 Sty 2012, 13:54 Temat postu: Re: PO macierzynskim |
|
|
pati84 napisał: | Witam,ja mam pytanie konczy mi sie macierzynski w lutym i chcem isc na bezrobotne .Jesli sie zwolnie sama dostane odrazu zasiĹek,bo mam problem jedna firma mnie zwolniĹa a druga nie . Jak to jet w takim przypadku .Zaznacze e w jednej firmie pracowalam na 75 procent a w drugiej na 50 .Pozdrawiam  | Jesli jedna firma cie zwolnila, to idziesz do urzedu pracy i rejestrujesz sie, musisz poinformowac na jaki procet pracujesz w tej 2 firmie, urzad pracy bedzie ci placic teszte procateu, np jesli forma w ktorej pracowalas na 75% zwolnila cie to urzad pracy bedzie ci wyrownywal do 100%, czyli 50% etatu z 2 firmy i 50% urzad pracy. Nie wiem jak bedzie to wygladac jesli sama sie zrolnisz z tej 2 firmy, bo wiaqdomo jak sie samemu zwalnia to jest kara 40 dni. Najlepiej jak pozjdziesz do urzedu i sie dowiesz dokladnie. _________________ "Nie moĹźemy utrzymaÄ Ĺźadnego dnia, ale moĹźemy go nie straciÄ" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wojtasmaja1 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 10 Cze 2008 | Posty: 21 | Skąd: REYKJAVIK 107 |
|
Wysłany: 18 Sty 2012, 16:20 Temat postu: zasilek |
|
|
Ile wynosi zasiĹek 100 procent ,, _________________ WOJTAS |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Sty 2012, 16:24 Temat postu: Re: zasilek |
|
|
Witka pytanie odnoĹnie jaka jest kwota ZasiĹku 100 %,,,, _________________ WOJTAS |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Sty 2012, 16:25 Temat postu: .. |
|
|
.. _________________ WOJTAS |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Sty 2012, 16:25 Temat postu: .. |
|
|
.. _________________ WOJTAS |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gocha239 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 06 Paź 2009 | Posty: 76 | |
|
Wysłany: 18 Sty 2012, 17:22 Temat postu: zasilek z pl |
|
|
Tely napisał: | Istnieje moĹźliwoĹÄ transferowania zasiĹku do Polski.
1. trzeba byÄ zarejestrowanym jako bezrobotny na IS
2. pobieraÄ zasiĹek minimum 4 tygodnie,
3. pobraÄ zaĹwiadczenie o przyznanym zasiĹku i zgĹoĹciÄ chÄÄ wyjazdu do Polski w celu poszukiwania pracy,
4.zarejestrowaÄ siÄ w Polsce,
5.zasiĹek wypĹacany jest przez przez max 3 miesiÄ
ce ( w wysokoĹci przyznanej na Islandii),
6. WOT I WSIO  |
Mam pytanie jesli jestem w Pl na kuruniowce mam wrocic 22 stycznia znaczy tydzien przed, a niestety nie ma wolnych terminow na loty i teraz nie wiem co mam zrobic czy bede dostawac zasilek czy bede miala jakos kare ? pomozcie |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Sty 2012, 17:24 Temat postu: Re: zasilek z pl |
|
|
gocha239 napisał: | Tely napisał: | Istnieje moĹźliwoĹÄ transferowania zasiĹku do Polski.
1. trzeba byÄ zarejestrowanym jako bezrobotny na IS
2. pobieraÄ zasiĹek minimum 4 tygodnie,
3. pobraÄ zaĹwiadczenie o przyznanym zasiĹku i zgĹoĹciÄ chÄÄ wyjazdu do Polski w celu poszukiwania pracy,
4.zarejestrowaÄ siÄ w Polsce,
5.zasiĹek wypĹacany jest przez przez max 3 miesiÄ
ce ( w wysokoĹci przyznanej na Islandii),
6. WOT I WSIO  |
Mam pytanie jesli jestem w Pl na kuruniowce mam wrocic 22 lutego spowrotem znaczy tydzien przed, a niestety nie ma wolnych terminow na loty i teraz nie wiem co mam zrobic czy bede dostawac zasilek czy bede miala jakos kare ? pomozcie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Sty 2012, 17:41 Temat postu: Kontaktt |
|
|
Potrzzebuje jakikolwiek kontakt emeil telefon do osoby pracujÄ
cej w Rkv w Vinnumalastofun Polki. Pilne! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| JPMorgan UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 26 Gru 2009 | Posty: 215 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 19 Sty 2012, 9:33 Temat postu: Re: Kontaktt |
|
|
gocha239 napisał: | Potrzzebuje jakikolwiek kontakt emeil telefon do osoby pracujÄ
Kombinuj jakis lot przez Kopenhage, Londyn, Frankfurt, Berlin, bo jak nie wrocisz na czas to masz przewalone.
Kupuj jakis bilet nawet za 1000euro. _________________ Madly Mad Madman |
|
Powrót do góry |
|
 |
| antenka UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 28 Sie 2011 | Posty: 91 | |
|
Wysłany: 19 Sty 2012, 10:44 Temat postu: Re: Kontaktt |
|
|
gocha239 napisał: | Potrzzebuje jakikolwiek kontakt emeil telefon do osoby pracujÄ
zadna rozmowa typu niema biletow nie pomoze ci nie wrocisz nie masz zasilku bedzie trzeba od nowa go sobie wyprqcowac a bilety sa sprwdzalem mozna przyleciec |
|
Powrót do góry |
|
 |
|