Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Trialerror
 | Dołączył: 04 Sty 2009 | Posty: 169 | Skąd: Reykjavik 111 |
|
Wysłany: 27 Maj 2012, 23:00 Temat postu: |
|
|
Kasia1990 napisał: | Witam, przez ostatnie 6 lat pracowaĹam bez przerw w zatrudnieniu, przez ostatnie 2 lata pracowaĹam po 100 godzin miesiecznie. Pracodawca planuje redukcje etatĂłw :/ Czy ktoĹ jest w stanie mi obliczyc teoretyczna wysokoĹÄ zasiĹku? Z gĂłry dziÄkuje za pomoc | Tak,najprawdopodobniej moĹźe zrobiÄ to, UrzÄ
d Pracy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| redd Zablokowany z powodu dublowania ogĹoszeĹ
| Dołączył: 03 Lut 2012 | Posty: 48 | |
|
Wysłany: 27 Maj 2012, 23:21 Temat postu: |
|
|
Kasia1990 napisał: | Witam, przez ostatnie 6 lat pracowaĹam bez przerw w zatrudnieniu, przez ostatnie 2 lata pracowaĹam po 100 godzin miesiecznie. Pracodawca planuje redukcje etatĂłw :/ Czy ktoĹ jest w stanie mi obliczyc teoretyczna wysokoĹÄ zasiĹku? Z gĂłry dziÄkuje za pomoc |
nie wazne ile godzin pracujesz w miesiacu
to czy jak bys pracowal 300 ty bys mial wiekszy zasilek NIE
wazne jest na ile procent pracowales
jesli pracodawca ci nie zmienil i nadal masz 100% na umowie to i masz 100% zasilku
ale jest jeszcze jedna sprawa na twoja kozysc w zaleznosci od zawodu wykonywanego jest jakis minimalny limit miesieczny w pracy na 100% i pracodawca ma obowiazek ci ta prace zapewnic tak jak i ty masz obowiazek wykonywac ta prace zgodnie z umowa
podam na przykladzie mojej dziewczyny pracuje juz pare lat w jednej firmie panstwowej i robi na 2 zmiany zaczynajac druga zmiane o 16 a konczac o 24 i tak przez jakis okres pare miesiecy wracala wczesniej konczac o 22 bo zabrali nocne autobusy a firma nie chciala dawac na taxi wiec teoretycznie nie pracowala na 100% i po kilku miesiacach sama szefowa sie zorientowala i wszystkie te dni co konczyla wczesniej podliczyla i doliczyli jej te wszystkie godziny bo sama szefowa mowila ze nie moze tak byc bo nie przepracowala 100% etatu musiala by jej zmienic umowe
wiec liczac 170h w miesiacu obowiazkowe a ty pracowales 100 daje nam 1680 h w ciagu 2 lat ktorych nie zapewnil ci pracodawca czyli nie wywiazal sie z umowy i jak bys to dokladnie obliczyl i masz to udokumentowane to firma powinna ci wyplacic zalegle pieniadze
jesli zwolnia nie zastanawial bym sie tylko zadal zwrotu pieniedzy to masz prawie roczna pensje |
|
Powrót do góry |
|
 |
| czita Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wysłany: 1 Cze 2012, 12:23 Temat postu: |
|
|
Chcialam zapytac kiedy urzad pracy nie placi, nie placa za lipiec czy nie wyplacaja pieniedzy w lipcu? _________________ "Nie moĹźemy utrzymaÄ Ĺźadnego dnia, ale moĹźemy go nie straciÄ" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| neolia
| Dołączył: 28 Lut 2011 | Posty: 17 | |
|
Wysłany: 1 Cze 2012, 21:29 Temat postu: |
|
|
a niby czemu maja nie pĹacic????????? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 1 Cze 2012, 23:23 Temat postu: |
|
|
Bo jest jeden miesiac gdy nie placa i teraz sie zastanawiam za jaki miesiac bo nie pamietam. _________________ "Nie moĹźemy utrzymaÄ Ĺźadnego dnia, ale moĹźemy go nie straciÄ" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jerry
| Dołączył: 29 Cze 2011 | Posty: 43 | Skąd: PL |
|
Wysłany: 3 Cze 2012, 12:38 Temat postu: |
|
|
czita napisał: | Bo jest jeden miesiac gdy nie placa i teraz sie zastanawiam za jaki miesiac bo nie pamietam. |
za ten w ktĂłrym pojedziesz na urlop i siÄ wyrejestrujesz no i moĹźe jeszcze w styczniu nie robiÄ
przelewĂłw bo pĹacÄ
w grudniu.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| neolia
| Dołączył: 28 Lut 2011 | Posty: 17 | |
|
Wysłany: 3 Cze 2012, 12:48 Temat postu: |
|
|
zgadzam sie, co ci ludzie juz wymyslaja????!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Cze 2012, 14:25 Temat postu: |
|
|
No wlasnie, chyba ktos sobie to wymyslil. Wydaje mi sie ze ludzie czasami chca byc madrzejsi i wymyslaja jakies historyjki, cos wiedza ale nie do konca i sobie dodaja. Troche bylo to dla mnie dziwne ze urzad pracy jednego miesiaca nie placi, bo przeciez czasami na zasilku sa maz i zona i jak maja przezyc jesli nie dostana pieniedzy, ale fajnie ze juz wszytsko wiem. Dziekuje za info  _________________ "Nie moĹźemy utrzymaÄ Ĺźadnego dnia, ale moĹźemy go nie straciÄ" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kaleidoscope
| Dołączył: 02 Mar 2010 | Posty: 36 | Skąd: Laugarvatn, Islandia |
|
Wysłany: 3 Cze 2012, 16:09 Temat postu: Re: ZasiĹek dla bezrobotnych na Islandii |
|
|
FilipR79 napisał: | Hej
Czy ktos praktykowal i czy jest to wogole mozliwe pobieranie islandzkiego zasilku dla bezrobotnych w Polsce ( chetnie bym sobie odpoczal z 2-3 miesiace - oczywiscie aktywnie poszukujac pracy;) )? |
No.... Dziwic sie,ze Polacy na Islandii maja tak ´dobra´ opinie... Sami sobie zarobili na bycie popychadlem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dklimass Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 28 Maj 2010 | Posty: 18 | |
|
Wysłany: 4 Cze 2012, 21:14 Temat postu: Letnie na zasilku nie w tym roku? |
|
|
Witam czy to prawda ze w tym roku urzad pracy nie wyplaca letniego?W tamtym roku placili 10 czerwca 27 tys |
|
Powrót do góry |
|
 |
| frania2323
| Dołączył: 19 Mar 2010 | Posty: 27 | |
|
Wysłany: 4 Cze 2012, 23:14 Temat postu: ? |
|
|
witam tez mam takie same pytanie do kogos kto orientuje sie czy w tym miesiacy beda wyplacac dodatek letni do zasilku?pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| PaweĹKniaĹş
| Dołączył: 05 Cze 2012 | Posty: 20 | |
|
Wysłany: 5 Cze 2012, 12:30 Temat postu: ProszÄ o informacjÄ |
|
|
Witam, po jakim czasie przepracowanym na 100% etatu naleĹźy siÄ zasiĹek dla bezrobotnych?
P.S dziÄkujÄ za odpowiedĹş z gĂły
P.S szkoda mi czasu na wertowanie, sprawdziĹem 3 strony i nie znalazĹem aktualnej odpowiedzi
P.S jeĹli masz tylko krytykowaÄ, lepiej wykorzystaj ten czas na swĂłj rozĂłj
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kaleidoscope
|
Wysłany: 5 Cze 2012, 12:41 Temat postu: Re: ProszÄ o informacjÄ |
|
|
PaweĹKniaĹş napisał: | Witam, po jakim czasie przepracowanym na 100% etatu naleĹźy siÄ zasiĹek dla bezrobotnych?
P.S szkoda mi czasu na wertowanie, sprawdziĹem 3 strony i nie znalazĹem aktualnej odpowiedzi
Pozdrawiam |
Witam,
Pracownik ktĂłry ma prawo do 100% zasilku musi miec 12 ostatnich miesiecy przepracowanych na Islandii
Skad wiem? Przeczytalam tutaj https://www.vinnumalastofnun.is/atvinnuleysisbaetur/rettur-til-atvinnuleysisbota/
Justyna |
|
Powrót do góry |
|
 |
| marcus
| Dołączył: 21 Maj 2012 | Posty: 2 | Skąd: polska |
|
Wysłany: 5 Cze 2012, 15:09 Temat postu: |
|
|
Mam pytanie na ktĂłre nie otrzymaĹem wczeĹniej od nikogo odpowiedzi. PracowaĹem na Islandii do lipca 2011 r wiÄcej niĹź rok,chciaĹbym teraz wrĂłciÄ ponownie na IslandiÄ ,czy mam szansÄ otrzymaÄ zasiĹek?Dodam Ĺźe przez ostatnie 7 miesiÄcy pracowaĹem w Polsce.Obecnie jestem bez pracy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| PaweĹKniaĹş
| Dołączył: 05 Cze 2012 | Posty: 20 | |
|
Wysłany: 5 Cze 2012, 16:10 Temat postu: Re: ProszÄ o informacjÄ |
|
|
Kaleidoscope napisał: | PaweĹKniaĹş napisał: | Witam, po jakim czasie przepracowanym na 100% etatu naleĹźy siÄ zasiĹek dla bezrobotnych?
Pozdrawiam |
Witam,
Pracownik ktĂłry ma prawo do 100% zasilku musi miec 12 ostatnich miesiecy przepracowanych na Islandii
Skad wiem? Przeczytalam tutaj https://www.vinnumalastofnun.is/atvinnuleysisbaetur/rettur-til-atvinnuleysisbota/
Justyna |
Dæmi um Ăştreikning bĂłtarĂŠttar:
Launamaður sem hefur starfað Ă 100% starfi Ă 12 mĂĄnuði hefur ĂĄunnið sĂŠr 100% bĂłtarĂŠtt.
Launamaður sem hefur starfað Ă 100% starfi Ă 6 mĂĄnuði hefur ĂĄunnið sĂŠr 50% bĂłtarĂŠtt.
Launamaður sem hefur starfað Ă 75% starfi Ă 8 mĂĄnuði hefur ĂĄunnið sĂŠr 67% bĂłtarĂŠtt.
Launamaður sem hefur starfað Ă 50% starfi Ă 10 mĂĄnuði hefur ĂĄunnið sĂŠr 50% bĂłtarĂŠtt.
Z tego wynika , Ĺźe na moje pytanie odpowiedĹş brzmi , Ĺźe pracujÄ
n min 6 miesiÄcy na peĹen etat (100%), naleĹźy mi siÄ 50% kwoty zasiĹku ?
Jaka jest kwota peĹnego zasiĹku na dzieĹ dzisiejszy?
Przez jaki okres obowiÄ
zuje zasiĹek ?
P.S. DziÄkuje za wiadomoĹÄ na skrzynke, odnoĹnie namiaru na podmiot odpowiedzialny za te przepisy.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kaleidoscope
|
Wysłany: 5 Cze 2012, 17:00 Temat postu: Re: ProszÄ o informacjÄ |
|
|
PaweĹKniaĹş napisał: | Kaleidoscope napisał: | PaweĹKniaĹş napisał: | Witam, po jakim czasie przepracowanym na 100% etatu naleĹźy siÄ zasiĹek dla bezrobotnych?
Pozdrawiam |
Witam,
Justyna |
Dæmi um Ăştreikning bĂłtarĂŠttar:
Launamaður sem hefur starfað Ă 100% starfi Ă 12 mĂĄnuði hefur ĂĄunnið sĂŠr 100% bĂłtarĂŠtt.
Launamaður sem hefur starfað Ă 100% starfi Ă 6 mĂĄnuði hefur ĂĄunnið sĂŠr 50% bĂłtarĂŠtt.
Launamaður sem hefur starfað Ă 75% starfi Ă 8 mĂĄnuði hefur ĂĄunnið sĂŠr 67% bĂłtarĂŠtt.
Launamaður sem hefur starfað Ă 50% starfi Ă 10 mĂĄnuði hefur ĂĄunnið sĂŠr 50% bĂłtarĂŠtt.
Z tego wynika , Ĺźe na moje pytanie odpowiedĹş brzmi , Ĺźe pracujÄ
n min 6 miesiÄcy na peĹen etat (100%), naleĹźy mi siÄ 50% kwoty zasiĹku ?
Jaka jest kwota peĹnego zasiĹku na dzieĹ dzisiejszy?
Przez jaki okres obowiÄ
zuje zasiĹek ?
P.S. DziÄkuje za wiadomoĹÄ na skrzynke, odnoĹnie namiaru na podmiot odpowiedzialny za te przepisy.  |
Hmm.. Wedlug strony internetowej biura pracy doklandie tak jak powyzej 6m-c (100%) uczyni 50% kwoty zasilku.
Pelna kwota zasilku (100%) liczac od ostatnich zmian ktĂłre mialy miejsce 1-01-2012 wynosi 167.176
Ostatnie pytanie jest dosc skomplikowane
Z tego co wiem to cztery lata dla tych co poszli na zasilek od 1-03-2008...
Lecz osoby ktĂłre poszly na zasilek po tym czasie i do teraz to trzy lata.
Powiem szczerze, ze jesli chodzi o Biuro pracy na Islandi to nie dowiesz sie od nikogo jak jest dopĂłki nie porozmawiasz z kims kto tam pracuje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| noir Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 27 Sty 2012 | Posty: 64 | |
|
Wysłany: 9 Cze 2012, 12:07 Temat postu: |
|
|
czy pieniÄ
dze z tzw.wakacyjnego nalezÄ