reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Ubezpieczenia na Islandii
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9, 10, 11  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jaśka

PostWysłany: 9 Lip 2007, 21:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poszperałam trochę w prasie i okazało się, że jeśli ktoś zacznie pracę niedługo po przyjeździe na wyspę, to lepiej jednak wykupic ubezpieczenie na pół roku u lokalnego ubezpieczyciela. Pewnie coś w tym jest.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Eliszeba

PostWysłany: 10 Lip 2007, 22:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jestem w podobnej sytuacji jak Jaśka...mąż też jest tu 1.5 roku, ja pacuję 2-gi miesiąc a w sierpniu zamierzam przywieźć dzieci. Ale jeśli ubezpieczenie u lokalnego ubezpieczyciela kosztuje 16 000 koron jak gdzieś wcześniej pisze Soley x3 to hm..........Chyba sprawdzę ile to kosztuje w Polsce u jakiegoś ubezpieczyciela. Druk E 104 raczej nie wchodzi w grę...przed wyjazdem wyrejestrowałam się z urzędu pracy...
I jeszcze jedno...teraz na pozwolenie czeka się ok.6 miesięcy....taką infomację uzyskałam od kilku osób, które ostanio przerabiały ten temat. I pytanie...czy dla dzieci składa się osobny druk o pozwolenie na pobyt? Czy wystarczy jak się zakeśli taki kwadracik na swoim,że dla dzieci też chcę pozwolenie? Może ktoś wie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
karuta
Alpha Team
PostWysłany: 11 Lip 2007, 0:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na pozwolenie czeka sie 2 mies.jesli wszystkie papiery sa prawidlowo zlozone.Dzis moj kolega odebral -dokladnie czekal 2 mies i 10 dni.Co do ubezpieczenia to:
Członkowie Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EEA): Ubezpieczeniu podlegają osoby, które są legalnie zarejestrowane w Islandii albo były ubezpieczone w EEA przez ostatnie sześć miesięcy. Przed przylotem do Islandii osoby te powinny pobrać druk E-104, który upoważnia do tych samych świadczeń, z których korzystają Islandzczycy. Udaj się do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (Tryggingastofnum Ríkisins) z drukiem E-104, a otrzymasz islandzką kartę zdrowia.Dzieci i młodzież do 16 roku życia są ubezpieczone na podstawie ubezpieczenia rodziców.

pobrane z ze strony
http://www.ahus.is/index.php?option=com_content&task=view&id=85&Itemid=65
Powrót do góry
karuta
Alpha Team
PostWysłany: 11 Lip 2007, 0:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ef barn/bĂśrn yngri en 18 ĂĄra fylgja umsækjanda skal fylla Ăşt sĂŠrstakt umsĂłknareyðublað fyrir hvert barn, það er E-leyfi. Foreldri/forsjĂĄaðili verður að skrifa undir umsĂłknina fyrir hĂśnd barnsins.

Dla kazdego dziecka oosobny druk E.pobrano ze strony
http://www.island.is/innflytjendur/dvalarleyfi/umsokn-um-dvalarleyfi
pamietaj ze za kazdy druk musisz zaplacici przed wyslaniem do Utlendingastofnun.I kopie zaplaty dolaczyc do papierow.Spis potrzebnych dokumentow jest tez na tej stronie.
Powrót do góry
monika

PostWysłany: 27 Lip 2007, 16:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mój chłopak pracuje od 10.01.2007 przyjechał 05.01. ostatnio odebrał karte pobytu. chodzi mi o to czy jest tu jeden ubezpieczyciel tak jak u nas czy jest ich kilku. bo w wątku o porodach przeczytałam ze trzeba iść do swojego ubezpieczyciela i odebrać specjalną kartę która daje nam zniżki u lekarzy. jeśli tak to gdzie sprawdzić który ubezpieczyciel jest nasz? chodzi mi o to ponieważ mój chłopak nie ma ubezpieczenia z polski bo wyjechał z dnia na dzień i nic nie załatwił a pozatym i tak jest tu już pół roku. a ostatnio przyszło nam skożystać z wizyty u dentysty. i chciałabym wiedzieć co i jak należy załatwić żeby przy wizycie u lekarza tyle nie zapłacić.
Powrót do góry
FilipR79
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 27 Lip 2007, 16:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Za wizyte u dentysty zawsze sie placi slono z jednym wyjatkiem jesli pojdziesz do dentysty z dzieckiem to zwracaja czesc kosztow. karta o ktorej chyba piszesz to jesli rachunki u lekarzy przekrocza 18000 rocznie to automatycznie karte wysla, jednak wizyty u dentysty sie to nie wlicza. Za wizyte u lekarza zaplacisz okolo 1000 koron w dni robocze do 16stej, po 16 i w swieta cos okolo 2000. Jest to sama wizyta jesli bedzie musial wyslac na jakies badanie itp zaplacisz ekstra. temat lekarzy byl juz omawiany na forum niejednokrotnie wystarczy poszukac.
Powrót do góry
FilipR79
PostWysłany: 27 Lip 2007, 16:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zapomnialem napisac ze jesli nie ma jeszcze EKUZ- europejskiej karty ubezpieczenia zdrowotnego- wniosek o nia moze wyslac za posrednictwe internetu
https://huld.tr.is/ehic/index_english.jsp
Powrót do góry
ansswis

PostWysłany: 13 Wrz 2007, 18:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja dzis bylem w UTL i nie mam jeszcze oficjalnie prawa do pobytu czy jak to sie nazywa choc czekam grubo ponad 2 miesiace a na wyspie jestem od 7. Dzis bylem u lekarza i zaplacilem 700 koron, i jedynym pytaniem pani z rejestracji bylo czy jestem turystycznie czy mieszkam na islandii. Powiedzialem ze mieszkam i pracuje od 7 miesiecy, powiedziala ok i poprosila o kenitale i na tym temat sie zakonczyl.

Tak wiec szczerze mowiac nie wiem do konca jak to dziala, moze to jest poprostu jakis pusty przepis ze musi byc pozwolenie i od tego czasu 6 miesiecy aby miec prawa islandzkie, albo na moje szczescie niewiedza tej pani.
Powrót do góry
zyzak
Gość
PostWysłany: 13 Wrz 2007, 19:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jesli niewiedza to w wiekszosci recepcji w sluzbie zdrowia na IS siedza niedoinformowane panie.Ale to moze byc mozliwe.
Ja w tamtym roku po 4 czy 5 miechach na iS idac do lekarza zaplacilem 700 koron.
wredna mimi w tym roku po 2 miesiacach pobytu na IS w jednej z recepcji zaplacila 4100 a w drugiej 700
Powrót do góry
ansswis

PostWysłany: 18 Wrz 2007, 21:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok wlasnie otrzymalem list z urzedu i mam prawo do pobytu do lutego 2008 czyli wystawione zostalo od lutego 2007 (miesiac w ktorym dotarlem na Islandie i rozpoczalem prace). Wysylalem to do urzedu w czerwcu, odpowiedz otrzymalem w wrzesniu.

Troche to zagmatwane i nie do konca wiem co z tego wynika. Ubezpieczenie otrzymuje sie od dnia otrzymania prawa do pobytu. Z tego co napisalem wynika iz otrzymalem to prawo w lutym bo w lutym mi sie konczy, czy jak wczesniej pisaliscie musze na to ubezpieczenie czekac jeszcze pol roku bo pismo z urzedu doszlo dopiero teraz.

A u lekarzy place jak Islandczyk 700 normalna wizyta, 3000 dermatolog, wiec jestem zagubiony

Niestety nie ma nic gorszego niz nie wiedza, jak ktos sie orientuje uprzejmie prosze o wyjasnienie.
Powrót do góry
lovisa
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
PostWysłany: 18 Wrz 2007, 22:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no tu takie ceny sa niestety. ale jak zbierzesz w danym roku 18 000 kr z rachunkow od lekarzy to przysluguje ci znizka 50%
rentgeny, wizyty u lekarza domowego i secjalistow, o takie chodzi.
nie wliczaja sie natomiast te od dentysty.
Powrót do góry
spinacz
User VIP
PostWysłany: 28 Gru 2007, 16:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chcialbym sie dowiedziec ile mniej wiecej placicie za ubezpieczenie samochodu? Mam autko z 1999 silnik 2.0 i kwota za ubezpieczenie mnie dobija:)
Powrót do góry
mariusx
Gość
PostWysłany: 28 Gru 2007, 21:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ubezpieczenie zdrowotne:

1. Przyjazd z kraju UE z waznym drukiem E104 (jest to potwierdzenie prawa do ubezpieczenia w kraju z ktorego sie przybywa)
- mamy wszystkie prawa od poczatku pobytu
(na IS opieka zdrowotna nie jest calkowicie bezplatna)

2.Przyjazd bez druku E104
Nabywa sie prawa do ubezpieczenia po 6msc pobytu na wyspie(legalnego!!!!, turystycznie mozna do 3msc)
- w praktyce wyglada to tak ze pracodawca(jezeli pracujemy) wykupuje ubezpieczenie w jakiejs prywatnej firmie np VIS, ale w tym przypadku obowiazuje ono od jakiejs kwoty - czyli ubezpieczyciel pokrywa koszty leczenie np. powyzej 50.000 isk.
- jezeli pracodawca nie wykupuje to trzeba postarac sie samemu

3. Karta EKUZ - ubezpieczenie "turystyczne", kiedys druk E111
Nie obowiazuje na terenie kraju w ktorym zostala wydana.
Powrót do góry
soley

PostWysłany: 29 Gru 2007, 16:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czyli ubezpieczyciel pokrywa koszty leczenie np. powyzej 50.000 isk
Najnizsze ubezpieczenie od kosztow leczenia na Islandii w przypadku ubezpieczalni Vis pokrywa koszty do 2.000.000kr
Powrót do góry
mariusx
Gość
PostWysłany: 29 Gru 2007, 17:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

soley napisał:
czyli ubezpieczyciel pokrywa koszty leczenie np. powyzej 50.000 isk
Najnizsze ubezpieczenie od kosztow leczenia na Islandii w przypadku ubezpieczalni Vis pokrywa koszty do 2.000.000kr

Ja podalem przyklad jak to jest rozwiazywane, natomiast w konkretnych przypadkach nalezy kontaktowac sie z ubezpieczycielem, lub zapoznac sie ze szczegolowymi warunkami ubezpieczenia.
Powrót do góry
sabek05
PostWysłany: 31 Gru 2007, 10:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w przypadku waszej smierci, nie macie zadnego ubezpieczenia, oni wlasnie poszukują polaków ponieważ oni, potrzebują narządów do przeszczepów
Powrót do góry
Mr TIG
Gość
PostWysłany: 31 Gru 2007, 10:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Słyszałem też, że te wszystkie "produkty islandzkie" typu suszona ryba czy też barania głowa, robią właśnie z Polaków.

Zwłaszcza z tych co się domagali podwyżki albo oczekiwali lepszych warunków w pracy.

Tak więc, uważajcie dwukrotnie Smile
Powrót do góry
mjkl
PostWysłany: 31 Gru 2007, 15:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sabek05 napisał:
w przypadku waszej smierci, nie macie zadnego ubezpieczenia, oni wlasnie poszukują polaków ponieważ oni, potrzebują narządów do przeszczepów

i wlosow. do przeszczepu wlosow.
Powrót do góry
mariusx
Gość
PostWysłany: 31 Gru 2007, 17:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mr TIG napisał:
Słyszałem też, że te wszystkie "produkty islandzkie" typu suszona ryba czy też barania głowa, robią właśnie z Polaków.

Zwłaszcza z tych co się domagali podwyżki albo oczekiwali lepszych warunków w pracy.

Tak więc, uważajcie dwukrotnie Smile

trzykrotnie, trzykrotnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

baranie jadra tez robia z naszych!!!!!!!!
Powrót do góry
ansswis

PostWysłany: 11 Sty 2008, 23:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

spinacz napisał:
Chcialbym sie dowiedziec ile mniej wiecej placicie za ubezpieczenie samochodu? Mam autko z 1999 silnik 2.0 i kwota za ubezpieczenie mnie dobija:)

1998 rok, 1.4 - 60k lub 80k isk nie pamietam dokladnie
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9, 10, 11  Następny
Strona 4 z 11

Skocz do: