Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Monika z busa
| Do潮czy: 03 Mar 2014 | Posty: 23 | Sk眃: Rzesz贸w |
|
Wys砤ny: 8 Lip 2014, 22:28 Temat postu: szczeg贸艂y dotycz膮ce trasy |
|
|
Hej:D
w tym w膮tku chcia艂abym prosi膰 Was o pomoc w detalach dotycz膮cych trasy po Islandii- je偶eli kto艣 gdzie艣 by艂 i potrafi por贸wna膰 co jest lepsze, jak gdzie艣 dotrze膰 czy po prostu jak si臋 nie zgubi膰- to prosz臋 piszcie:)
na pocz膮tek 2 pytania od kole偶anki opracowuj膮cej tras臋 po p贸艂nocnej Islandii:
(1) czy do Dettifoss lepiej pojecha膰 drog膮 862 czy 864?? Z kt贸rej strony wygl膮da 艂adniej?
2) chcemy wybra膰 si臋 na trekking do St贸rurð - czy potem lepiej wybra膰 si臋 drog膮 85 wzd艂u偶 wybrze偶a do Hraunhafnartangi i p贸藕niej do Asbyrgii, czy lepiej wr贸ci膰 si臋 94 i jecha膰 do艂em 1? Czy w og贸le warto i艣膰 pod t膮 latarni臋? _________________ "Chcie膰 znaczy m贸c" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jar
| Do潮czy: 09 Lut 2010 | Posty: 188 | Sk眃: Lublin |
|
Wys砤ny: 11 Lip 2014, 21:51 Temat postu: |
|
|
Odno艣nie 2) nie pomog臋, nie by艂em.
Co do Detifossa, to sugeruj臋 w miar臋 mo偶liwo艣ci zobaczy膰 go z obu stron (serio). Maj膮c pojazd nie jest to jaka艣 wielka filozofia. Je艣li chodzi o drogi w jego rejonie:
-864 (wschodnia) jest dost臋pna dla wszystkich pojazd贸w na ca艂ej d艂ugo艣ci; oferuje bardzo ciekawe widoki kanionu Jokulsy, zbli偶aj膮c si臋 do niego w kilku miejscach; rekomenduj臋 dla przerzutu pomi臋dzy Asbyrgi a Ring Road
-862 (F862, zachodnia) ten szlak na starych mapach ma status F, czyli 4x4; by膰 mo偶e nadal dotyczy to p贸艂nocnego odcinka, czyli na p贸艂noc od Detifossa, nie musi to oznacza膰 braku przejezdno艣ci bez 4x4, bo na trasie nie ma brod贸w; Wy jad膮c w艂asnym pojazdem nie jeste艣cie zwi膮zani regulaminem wypo偶yczalni; o ile pami臋tam, widzia艂em na ma艂ym fragmencie tego odcinka osob贸wki lub jakie艣 (pseudo) SUV-y, 艂膮cznie z tym co wzi臋艂o mnie na stopa; tym nie mniej nie jestem pewien, czy te pojazdy pokona艂y ca艂膮 t臋 tras臋 od Asbyrgi; nie polecam jej na tranzyt, praktycznie nie zbli偶a si臋 do kanionu; zupe艂nie inaczej jest z po艂udniowym odcinkiem, stanowi膮cym dojazd do Detifossa od 1-ki (Ring Road); w 2011 by艂a tam nowa szutr贸wa na wysokim nasypie, mo偶e j膮 przejecha膰 zar贸wno hulajnoga czy w贸zek sklepowy z supermarketu, jak i pi臋trowy autokar z turystami; nie zdziwi艂bym si臋, gdyby aktualnie le偶a艂 tam asfalt; sam wodospad z tej strony wygl膮da nieco inaczej, trudno mi rozstrzygn膮膰, czy du偶o lepiej (og贸lna opinia); widoki samego kanionu wydaj膮 mi si臋 lepsze z przeciwnej strony.
W kontek艣cie zwiedzania to co napisa艂em dotyczy opcji wy艂膮cznie zmotoryzowanej; do gry nale偶y jeszcze w艂膮czy膰 pieszy szlak wzd艂u偶 kanionu, kt贸ry biegnie od Asbyrgi po zachodniej stronie. Jak dla mnie hit (formacje bazaltowe i rzeka). Dla niego warto zbada膰 kwesti臋 przejezdno艣ci Waszym busem drogi 862 na p贸艂nocy, bo mogliby艣cie zrobi膰 fragmenty tego szlaku na lekko, bazuj膮c na podjazdach od tej strony; z 862 mo偶na zjecha膰 3 kr贸tkimi 艂膮cznikami w stron臋 kanionu: ten do Detifossa, na SE od Holmatungur oraz do pola biwakowego w Vesturdalur. Najciekawsze ze szlaku wg. mnie s膮 w艂a艣nie odcinki na N (do p艂askowy偶u) i S (do rejonu Holmatungur lub nieco bli偶ej) od Vesturdalur, proponuj臋 wycieczki w obie strony z tego miejsca.
Pozdrawiam
-J. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Monika z busa
| Do潮czy: 03 Mar 2014 | Posty: 23 | Sk眃: Rzesz贸w |
|
Wys砤ny: 17 Lip 2014, 22:11 Temat postu: |
|
|
dzi臋ki bardzo:) _________________ "Chcie膰 znaczy m贸c" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| sebaglik79
| Do潮czy: 26 Sie 2013 | Posty: 7 | Sk眃: Tychy |
|
Wys砤ny: 12 Sie 2014, 10:09 Temat postu: |
|
|
Dzi臋ki za przydatne porady i informacj臋, bardzo si臋 przydadz膮. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
|
Nie mo縠sz pisa nowych temat體 Nie mo縠sz odpowiada w tematach Nie mo縠sz zmienia swoich post體 Nie mo縠sz usuwa swoich post體 Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach
|
|