| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
| Monika z busa
| | Do³±czy³: 03 Mar 2014 | | Posty: 23 | | Sk±d: Rzeszów |
|
Wys³any: 8 Lip 2014, 22:28 Temat postu: szczegóły dotyczące trasy |
|
|
Hej:D
w tym wątku chciałabym prosić Was o pomoc w detalach dotyczących trasy po Islandii- jeżeli ktoś gdzieś był i potrafi porównać co jest lepsze, jak gdzieś dotrzeć czy po prostu jak się nie zgubić- to proszę piszcie:)
na początek 2 pytania od koleżanki opracowującej trasę po północnej Islandii:
(1) czy do Dettifoss lepiej pojechać drogą 862 czy 864?? Z której strony wygląda ładniej?
2) chcemy wybrać się na trekking do Stórurð - czy potem lepiej wybrać się drogą 85 wzdłuż wybrzeża do Hraunhafnartangi i później do Asbyrgii, czy lepiej wrócić się 94 i jechać dołem 1? Czy w ogóle warto iść pod tą latarnię? _________________ "Chcieć znaczy móc" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Jar
| | Do³±czy³: 09 Lut 2010 | | Posty: 188 | | Sk±d: Lublin |
|
Wys³any: 11 Lip 2014, 21:51 Temat postu: |
|
|
Odnośnie 2) nie pomogę, nie byłem.
Co do Detifossa, to sugeruję w miarę możliwości zobaczyć go z obu stron (serio). Mając pojazd nie jest to jakaś wielka filozofia. Jeśli chodzi o drogi w jego rejonie:
-864 (wschodnia) jest dostępna dla wszystkich pojazdów na całej długości; oferuje bardzo ciekawe widoki kanionu Jokulsy, zbliżając się do niego w kilku miejscach; rekomenduję dla przerzutu pomiędzy Asbyrgi a Ring Road
-862 (F862, zachodnia) ten szlak na starych mapach ma status F, czyli 4x4; być może nadal dotyczy to północnego odcinka, czyli na północ od Detifossa, nie musi to oznaczać braku przejezdności bez 4x4, bo na trasie nie ma brodów; Wy jadąc własnym pojazdem nie jesteście związani regulaminem wypożyczalni; o ile pamiętam, widziałem na małym fragmencie tego odcinka osobówki lub jakieś (pseudo) SUV-y, łącznie z tym co wzięło mnie na stopa; tym nie mniej nie jestem pewien, czy te pojazdy pokonały całą tę trasę od Asbyrgi; nie polecam jej na tranzyt, praktycznie nie zbliża się do kanionu; zupełnie inaczej jest z południowym odcinkiem, stanowiącym dojazd do Detifossa od 1-ki (Ring Road); w 2011 była tam nowa szutrówa na wysokim nasypie, może ją przejechać zarówno hulajnoga czy wózek sklepowy z supermarketu, jak i piętrowy autokar z turystami; nie zdziwiłbym się, gdyby aktualnie leżał tam asfalt; sam wodospad z tej strony wygląda nieco inaczej, trudno mi rozstrzygnąć, czy dużo lepiej (ogólna opinia); widoki samego kanionu wydają mi się lepsze z przeciwnej strony.
W kontekście zwiedzania to co napisałem dotyczy opcji wyłącznie zmotoryzowanej; do gry należy jeszcze włączyć pieszy szlak wzdłuż kanionu, który biegnie od Asbyrgi po zachodniej stronie. Jak dla mnie hit (formacje bazaltowe i rzeka). Dla niego warto zbadać kwestię przejezdności Waszym busem drogi 862 na północy, bo moglibyście zrobić fragmenty tego szlaku na lekko, bazując na podjazdach od tej strony; z 862 można zjechać 3 krótkimi łącznikami w stronę kanionu: ten do Detifossa, na SE od Holmatungur oraz do pola biwakowego w Vesturdalur. Najciekawsze ze szlaku wg. mnie są właśnie odcinki na N (do płaskowyżu) i S (do rejonu Holmatungur lub nieco bliżej) od Vesturdalur, proponuję wycieczki w obie strony z tego miejsca.
Pozdrawiam
-J. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Monika z busa
| | Do³±czy³: 03 Mar 2014 | | Posty: 23 | | Sk±d: Rzeszów |
|
Wys³any: 17 Lip 2014, 22:11 Temat postu: |
|
|
dzięki bardzo:) _________________ "Chcieć znaczy móc" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| sebaglik79
| | Do³±czy³: 26 Sie 2013 | | Posty: 7 | | Sk±d: Tychy |
|
Wys³any: 12 Sie 2014, 10:09 Temat postu: |
|
|
| Dzięki za przydatne porady i informację, bardzo się przydadzą. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|
|