Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| kobieta77
| Do潮czy: 05 Maj 2008 | Posty: 95 | |
|
Wys砤ny: 24 Cze 2008, 12:46 Temat postu: |
|
|
no du偶y wyb贸r i na co si臋 zdecydowa膰?
mo偶liwe 偶e si臋 spotkamy a na kiedy ty masz termin? jeszcze jedno pytanie: min膮艂 ponad rok od mojego przylotu na islandi臋, mam ubezp., pobyt, od ponad 10 miesi臋cy pracuj臋 czy b臋d臋 musia艂a za co艣 p艂aci膰?
czekam na odpowied藕 i pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 24 Cze 2008, 14:10 Temat postu: |
|
|
Ja si臋 ciesze 偶e jest tak du偶y wyb贸r i mam nadzieje 偶e wszystko pojdzie dobrze. Te偶 jestem tu rok i za nic nie musze p艂aci膰. Jedyne co b臋dzie do oplaty to je偶eli tw贸j m膮偶 ewentualnie partner b臋dzie chcia艂 by膰 z wami po porodzie w tzw gniazdku. Jest to koszt ok 3 tys. A m贸j termin jest taki: bedac w Polsce ustalono mi na 2 lipca a islandzki na 10, wi臋c nie wiem czego sie trzyma膰. Napisz na kiedy ty masz Pozdrawiam papa |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kobieta77
| Do潮czy: 05 Maj 2008 | Posty: 95 | |
|
Wys砤ny: 24 Cze 2008, 17:52 Temat postu: |
|
|
na pewno wszystko bedzie ok, m贸j termin to 6 sierpie艅, musz臋 troszk臋 poczeka膰 jeszcze. a ty na jakie znieczulenie si臋 zdecydowa艂a艣?
i mam nadziej臋 偶e si臋 do mnie odezwiesz jak b臋dziecie z dzidziusiem w domu cali, zdrowi i szcz臋艣liwi
pa |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 24 Cze 2008, 19:03 Temat postu: ginekolog |
|
|
witam wszystkie mamusie i nietylko. Mam takie pytanko. Zna kto艣 mo偶e dobr膮 lub dobrego polskiego ginekologa na Islandii kt贸ry/a opiekuje si臋 kobietami ci臋偶arnymi? Z g贸ry dzi臋kuj臋 i pozdrawiam wszystkie mamy;) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 24 Cze 2008, 19:06 Temat postu: cool |
|
|
a tak poza tym to fajnie 偶e Na islandii jest taka opieka w Polsce to wszytsko trzeba swoje mie膰 tu tak nie 偶aluj膮 wszystko zapewniaj膮 szpitale. suuuper a wiecie mo偶e czy mo偶na si臋 stara膰 o jakie艣 dofinansowanie/ tj w polsce jest becikowe czy tu te偶 co艣 takiego istanieje? jakie 艣a warunki?  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 24 Cze 2008, 20:06 Temat postu: |
|
|
Ja osobi艣cie nie s艂ysza艂am tu o 偶adnym ginekologu polskim ale nie twierdz臋 偶e takiego nie ma. Podczas mojej ca艂ej ci膮偶y nie by艂am ani razu u ginekologa bo tu jak twierdzi po艂ozna jest to zb臋dne. Opiekuje si臋 toba po艂o偶na i lekarz rodzinny. Je偶eli chodzi o dofinansowanie to jest urlop macie偶y艅ski p艂atny 80%, a pozniej rodzinne. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| alicja-sz
| Do潮czy: 07 Cze 2008 | Posty: 1 | |
|
Wys砤ny: 25 Cze 2008, 17:19 Temat postu: |
|
|
ja mam takie pytanko czy moze ktoras mama wie,w urzedzie tam gdzie sie sk艂ada papiery o maciezynskie i ojcowskie kazali mi sie udac z chlopakiem bo nie jestesmy malzenstwem do innego urzedu o jakies zaswiadczenie zeby on mogl pobierac ojcowskie tylko niepowiedzieli nam bo dokladnie babka niewiedziala gdzie to jest |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 1 Lip 2008, 10:06 Temat postu: |
|
|
Hej laski mam pytanko dotycz膮ce wyznaczonego terminu porodu. B臋d膮c w Polsce lekarz wyznaczy艂 mi dat臋 na 2 lipca za艣 po艂o偶na na Islandii na 10 lipca. Teraz mam zam臋t w g艂owie bo nie wiem na co mam liczy膰, a nie chcia艂abym przenosi膰 ci膮偶y bo to jest gro藕ne dla dziecka. Mo偶eci mi napisa膰 jak by艂o z waszymi terminami??  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Poleczka
| Do潮czy: 05 Sie 2007 | Posty: 116 | Sk眃: Islandia/wkr贸tce Polska |
|
Wys砤ny: 1 Lip 2008, 12:52 Temat postu: |
|
|
pierwsze slysze zeby przenoszenie ciazy bylo niebezpieczne dla dziecka. ja urodzilam w 42 tygodniu i nic sie takiego nie stalo. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 1 Lip 2008, 14:44 Temat postu: |
|
|
Tak jest to niebezpieczne dla dziecka a czasami bardzo wi臋c zale偶y mi na waszych opiniach co do termin贸w i czy bardzo one si臋 r贸偶ni艂y?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mamma
| Do潮czy: 07 Kwi 2008 | Posty: 14 | |
|
Wys砤ny: 1 Lip 2008, 14:52 Temat postu: |
|
|
zuzula a w ktorym tygodniu jestes? polozna obicza na podstawie dnia ostatniej miesiaczki ale USG to weryfikuje i orzyjmuje sie ta druga date. U mnie bylo dwa dni rozbieznosci Przenoszenie moze byc niebezpieczne to fakt,. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 1 Lip 2008, 15:19 Temat postu: por贸d |
|
|
Tak, moja znajoma mia艂膮 identyczna sytuacj臋 r贸偶nica u niej to by艂o dok艂adnie tydzie艅. Je艣li zdecydujesz si臋 rodzi膰 na Islandii, a dziecku nie 艣pieszy艂oby si臋 na 艣wiat (i nie urodzi艂aby艣 w terminie islandzkim) mia艂aby艣 spory problem z dzidzisiem. Poprostu tak jak moja kumpela musisz urodzi膰 najp贸藕niej w dniu terminu islandzkiego. Potem je艣li nie wywoa艂aj膮 dziecko mo偶e mie膰 problem z oddychaniem. Nie chce Cie straszy膰 ale nie chce te偶 ukrywa膰 faktu. Sama te偶 si臋 boj臋, 偶e mog臋 mie膰 problem z urodzeniem..
P.S. Ostry SEKS PRZY艢PIESZA POR脫D (co jest udowodnione naukowo)..
POWODZENIA |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 1 Lip 2008, 17:08 Temat postu: |
|
|
teraz z polskiego terminu wynika ze jestem w 40 tc a z islandzkiego ze w 39. No i sama nie wiem co mam teraz robi膰. Niby 8 dni a jednak robi r贸偶nic臋  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
 | Do潮czy: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 1 Lip 2008, 18:00 Temat postu: |
|
|
Nie przejmuj sie - z pewnoscia wszystko bedzie dobrze. Ja postanowilam trzymac sie islandzkiego terminu, chociaz tez sa jakies tam rozbieznosci... Ale w koncu to u nich rodze, wiec termin bedzie "islandzki"  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
| Do潮czy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 1 Lip 2008, 19:48 Temat postu: |
|
|
Osiem dni to nie taka r贸偶nica, 偶eby si臋 denerwowa膰. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| iwonailukasz
| Do潮czy: 30 Wrz 2007 | Posty: 2 | |
|
Wys砤ny: 1 Lip 2008, 22:42 Temat postu: sprzedam w贸zek dzieci臋cy, 艂贸偶eczko |
|
|
Mam do sprzedania w贸zek dzieci臋cy na paskach,gondola p贸藕niej spacer贸wka..bardzo dobry w stanie u偶ywany 3 miesi膮ce..艂贸偶eczko-kojec ma n贸偶ki,k贸艂ka i bieguny..je艣li kto艣 zainteresowany to mam jeszcze materacyk,wanienke, przewijak..sprzedaje z powodu powrotu do kraju
moge przes艂a膰 zdj臋cia.m贸j nr tel:8974389 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 2 Lip 2008, 18:27 Temat postu: planuje dzidziusia |
|
|
chcialabym miec dzidziusia tutsj na islandii,ale nie bardzo wiem jak znalesc lekarza zeby sie przebadac przed zajsciem w ciaze. do polaski lece dopiero pod koniec roku. no i oczywiscie obawa przed tym ze nie znajde nikogo sensownego kto poprowadzi moja ciaze moze ktoras z was zna dobra przychodnie bede wdzieczna na namiary.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 2 Lip 2008, 19:13 Temat postu: |
|
|
Z mojego do艣wiadczenia lekarza nie znajdziesz tu. Ca艂膮 ci膮偶膮 zajmuje sie tylko po艂o偶na. Ona wysy艂a ci臋 na badania itp a lekarz to fikcja. Ka偶da przychodnia jest taka sama wi臋c po prostu idz do twojej regionalnej. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
| Do潮czy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 2 Lip 2008, 21:07 Temat postu: |
|
|
A ja znam wyj膮tki kiedy ca艂膮 ci膮ze prowadzi lekarz, a nawet dw贸ch lekarzy razem ( jeden og贸lny, a drugi po艂o偶nik) je艣li jest taka potrzeba. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
 | Do潮czy: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 3 Lip 2008, 9:46 Temat postu: |
|
|
Grazynko, sama napisalas, ze to sa WYJATKI. |
|