Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| miska123102
| Do潮czy: 11 Sty 2009 | Posty: 125 | |
|
Wys砤ny: 8 Lut 2009, 21:08 Temat postu: |
|
|
ziekuje z gory za pomoc |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| faket
| Do潮czy: 13 Gru 2008 | Posty: 43 | |
|
Wys砤ny: 8 Lut 2009, 21:26 Temat postu: |
|
|
Co to jest za spotkanie i gdzie to spotkanie sie odbedzie tzn.gdzie dokladnie jest siedziba konsula? Dziekuje i pozdrawiam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 8 Lut 2009, 21:44 Temat postu: |
|
|
Nie dosta艂a艣 jeszcze sms-a od Patrycji
11 lutego o godz. 11 do 13 wkonsulacie polskim przy ul. Skulatun 2
Spotkanie dla mam z dzie膰mi w wieku od 0 do1,5 roku.
Cel: nawi膮zanie nowych znajomo艣ci, wymiana do艣wiadcze艅 i mi艂e sp臋dzenie czasu. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| LUCYNA86 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 15 Wrz 2008 | Posty: 104 | Sk眃: Hafnariorður |
|
Wys砤ny: 9 Lut 2009, 17:15 Temat postu: Æ |
|
|
MAM DO SPRZEDANIA ROZEK DZIECIECY I KARUZELKE ZPOZYTYWKA DLA AZINTERESOWANYCH WYSLE ZDJECIA NA EMAIL |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| limak
| Do潮czy: 06 Gru 2008 | Posty: 1 | |
|
Wys砤ny: 9 Lut 2009, 20:50 Temat postu: macierzy艅skie |
|
|
Witam.Mam pytanko:w czerwcu mam termin a w marcu wyjezdzam na sta艂e do Polski, wiem ,偶e mog臋 przenie艣 za si艂ek !Czy mo偶e kto艣 wie czy jest mo偶liwo艣膰 otrzymania w Polsce macierzy艅skiego? czy mog臋 jako艣 to za艂atwi膰 przed wyjazdem?
Kasia |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 9 Lut 2009, 23:17 Temat postu: |
|
|
Limak ja nie s艂ysza艂am o czym艣 takim jak przeniesienie macierzynskiego do Polski. Wniosek o macierzynski sk艂adasz na 8-6 tygodni przed planowanym terminem porodu. Nie wydaje mi si臋 偶eby w marcu przyjeli dokumenty. Zawsze mo偶esz spr贸bowa膰. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 9 Lut 2009, 23:48 Temat postu: æ |
|
|
ja slyszalam ze becikowe moge dostac w ðpolsce nawet jak rodzilam w islandi bo urzedzie mi powiedzieli ze mala moja jest zarejstrowana w polsce i zameldowana tez bedzie wiec mozesz starac sie o becikowe w polsce |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| faket
|
Wys砤ny: 10 Lut 2009, 0:53 Temat postu: Re: æ |
|
|
Rodzilam na islandi na rok temu, w polsce bylam latem i bylam sie pytac o becikowe i powiedzieli ze nie dostane bo tu pracowalam,nie wiem moze gdyby maz nie powiedzial ze tu pracowalam to moze by mi dali wiec najpierw idzcie i sie zaputajcie co trzeba miec i czy dadza jesli urodzilas tu ale nie mow ze tu pracowalas czy pracujesz a moze jest tu jakas dziewczyna co dostala w polsce becikowe mimo tego ze powiedziala ze pracowala tutaj?moze ja bym jeszcze cos zalatwila aby dostac to becikowe?Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 10 Lut 2009, 10:44 Temat postu: Re: macierzy艅skie |
|
|
limak napisa: | Witam.Mam pytanko:w czerwcu mam termin a w marcu wyjezdzam na sta艂e do Polski, wiem ,偶e mog臋 przenie艣 za si艂ek !Czy mo偶e kto艣 wie czy jest mo偶liwo艣膰 otrzymania w Polsce macierzy艅skiego? czy mog臋 jako艣 to za艂atwi膰 przed wyjazdem?
Kasia |
Nie wiem jak jest je偶eli wyje偶d偶asz z Islandii ale wiem 偶e to nie robi 偶adnej r贸偶nicy gzie jeste艣 pieni膮dze b臋d膮 Ci przelewa膰 na konto, tylko ktos b臋dzie musia艂 ci z艂o偶y膰 wniosek. Wnioski i wszelkie sprawy zwiazane z macierzy艅skim mozna te偶 za艂atwia膰 w trgningastofun (Islandzki urz膮d pracy) tam jest kobieta kt贸ra si臋 zajmuje tymi sprawami.
Moja siostra jest teraz w Polsce i pobiera艂a macierzy艅skie tam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lew =konto odzyskane=
| Do潮czy: 17 Lip 2008 | Posty: 147 | |
|
Wys砤ny: 10 Lut 2009, 10:52 Temat postu: |
|
|
Mo偶na z艂o偶y膰 papiery do macierzy艅skiego wcze艣niej...pieni膮dze b臋dziesz dostawa膰 na swoje islandzkie konto. Moje dokumenty przyj臋to 3 miesi膮ce przed porodem i ca艂e szcz臋艣cie bo zwykle okazuje si臋 偶e czego艣 brakuje wiec lepiej za艂atwia膰 to wcze艣niej. Mia艂am te偶 lecie膰 do kraju na czas porodu (z zamiarem powrotu tu) i nikt w urz臋dach nie powiedzia艂 mi 偶e strac臋 艣wiadczenia.
Z becikowym wiem, 偶e ka偶demu si臋 nale偶y w Polsce. Kilka stron wcze艣niej dziewczyny doda艂y linki do odpowiednich ustaw na ten temat. W kwietniu b臋d臋 si臋 stara艂a to powiem co i jak.
Mam dla Was rad臋....chod藕cie po urz臋dach, pytajcie bo czasem to forum mo偶e pozbawi膰 was pieni臋dzy kt贸re si臋 nale偶膮. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| miska123102
| Do潮czy: 11 Sty 2009 | Posty: 125 | |
|
Wys砤ny: 10 Lut 2009, 11:12 Temat postu: witam limak |
|
|
jezeli potrzebujesz moge podac tobie numer telefonu do natalki polki ktora pracuje w urzedzie pracy moim zdaniem najlepiej spytac osobe ktora w tym pracuje zeby pozniej sie nie roszczarowac 515 48 53 mysle ze ten numer przyda sie innym |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 10 Lut 2009, 11:33 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny jesli chodzi o dostanie polskiego becikowego graniczy to z cudem. Ja obecnie odwo艂uje si臋 po raz czwarty i jak narazie bez 偶adnych rezultat贸w. Spe艂niam wszystkie kryteria o jakich czyta艂am w dzienniku ustaw ale widocznie panie w moim mie艣cie wymysli艂y sobie prywatny dziennik ustaw CZekam na ostateczn膮 decyzj臋. My艣l臋 偶e za jakies 2 tygodnie dowiem si臋 jaki bedzie rezultat moich stara艅. Dam wam zna膰 jak si臋 to skonczy艂o |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| faket
|
Wys砤ny: 10 Lut 2009, 16:04 Temat postu: |
|
|
Zuzula666 a ile twoje dziecko juz ma ,skonczylo juz roczek ,czy ja jesli moja corka skonczy roczek moge dostac to becikowe w Polsce?Ty jestes teraz w Polsce?czy moglabym cie prosic o mala pszysluge,czy byc mogla sie tam zapytac ,czy jesli dziecko skonczy rok czy moge dostac becikowe?Moja corka urodzila sie w kwietniu 2008r.
Jesli chodzi o skladanie wniosku o macierzynskie to trzeba to zrobic najpuznije 6 tyg przed spodziewanym porodem ale zeby dostac te pieniadze to trzeba urodzic tutaj,wiec jesli mozecie to zostancie tu jeszcze te kilka miesiecy bo tych pieniedzy troche jest.Pozdrawiam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 10 Lut 2009, 17:01 Temat postu: |
|
|
Faket o becikowe w Pl mo偶esz starac si臋 do roku czasu od urodzenia dziecka. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lew =konto odzyskane=
| Do潮czy: 17 Lip 2008 | Posty: 147 | |
|
Wys砤ny: 10 Lut 2009, 17:50 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny nie wierzcie do ko艅ca w to forum!!! Chod藕cie do urz臋d贸w i pytajcie!!! Mo偶na urodzi膰 gdzie indziej i dosta膰 pieni膮dze. Je艣li jeste艣cie tu zameldowane, tu pracujecie i macie ubezpieczenie to nikt wam nie zabierze tych pieni臋dzy! Mi babka wyja艣ni艂a to w prosty spos贸b...a je艣li b臋d膮c na wyje藕dzie, wycieczce itd. urodzisz wcze艣niej lub nawet to planuj膮c np. w Londynie, to dlaczego kto艣 ma zabra膰 wam pieni膮dze? Kiedy planowa艂am m贸j por贸d w kraju najwi臋cej problem贸w robiono mi w艂a艣nie w Polsce nie tu. Tu musia艂abym dos艂a膰 tylko akt urodzenia dziecka po angielsku....
Nie mam si艂 zreszt膮 z nikim si臋 spiera膰 bo m贸j maluszek chyba szykuj臋 si臋 do wyj艣cia...jeszcze raz apeluj臋 chod藕cie i pytajcie tych od macierzy艅skiego (w urz臋dzie pracy po prawej stronie). |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 10 Lut 2009, 18:28 Temat postu: æ |
|
|
lew to prawda co napisalas nie sluchac tych na forum tylko samemu sie dowiedziec a najlepsze jest to ze pisza gupoty takie osoby co jadluzej sa tu na islandi i sie wychylaja z gupotami ))))))) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MalgosiaK
| Do潮czy: 29 Wrz 2008 | Posty: 32 | |
|
Wys砤ny: 11 Lut 2009, 18:42 Temat postu: |
|
|
Hej Dziewczyny.
Czy kt贸ra艣 z Was ma termin na sierpie艅?
My艣l臋, 偶e mi艂o by艂oby pogada膰, powspiera膰 si臋 i powymienia膰 do艣wiadczeniami(kt贸re ci膮gle przecie偶 nabywamy) z kim艣 kto jest w tym samym okresie ci膮偶y
Pozdrawiam:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kula
| Do潮czy: 23 Pa 2008 | Posty: 42 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 12 Lut 2009, 11:39 Temat postu: |
|
|
Paula. Urodzi艂a艣 ju偶? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Paula
| Do潮czy: 28 Mar 2008 | Posty: 82 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 12 Lut 2009, 18:15 Temat postu: |
|
|
jeszcze nie ale ju偶 od 3 tygodni mam skurcze, b贸le i te wszystkie objawy i nic. Ma艂a ma czas do soboty
A jak tam Twoja Dzidzia? Ro艣nie?
Pozdrowienia!!! _________________ Even the stars look brighter tonight
Nothing's impossible
I still believe in love at first sight
Nothing's impossible (DM) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kula
| Do潮czy: 23 Pa 2008 | Posty: 42 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 13 Lut 2009, 0:15 Temat postu: |
|
|
Paula. Moja c贸ra ro艣nie jak na dro偶dzach, jest supera艣na, taka 艣mieszna!
偶ycz臋 Ci powodzenia, szcz臋艣liwego porodu! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|