Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 13 Kwi 2009, 16:52 Temat postu: |
|
|
Cytat: | ZapĹaca podwojnie tzn. jak za nadgodziny. papa |
Troche humoru nie zaszkodzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| marta piotrek
| Dołączył: 27 Kwi 2008 | Posty: 22 | |
|
Wysłany: 14 Kwi 2009, 12:48 Temat postu: |
|
|
za te dni w ktĂłrych nie jeĹździĹy autobusy zapĹacÄ
200 procent bo nie byĹo czym dojechaÄ do urzÄdu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| alexis151
| Dołączył: 11 Lut 2009 | Posty: 10 | Skąd: WIELKOPOLSKA |
|
Wysłany: 19 Kwi 2009, 0:03 Temat postu: |
|
|
Zastanawiam siÄ skÄ
d ludzie biorÄ
informacje na temat kwot zasiĹku transferowego z Islandii do Polski.Jedni piszÄ
, Ĺźe jest to kwota 1700 zĹ, inni Ĺźe 3000 zĹ.Wczoraj dostaĹam decyzje z Wojewodzkiego UrzÄdu Pracy odnoĹnie kwoty jaka mi zostanie wypĹacona. Jak wiadomo zasiĹek jest wypĹacany przez 3 m-c. I za kaĹźdy miesiÄ
c jest naliczona inna kwota.W maju zasiĹek bedÄ miaĹa w kwocie 4400 zĹ., w czerwcu 4200, a w lipcu 3600 netto. MyĹlÄ Ĺźe zasiĹek zaleĹźy od wysokoĹci zarobkĂłw na Is. Pozdrawiam wszystkich , ktĂłrzy zostali na Wyspie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wielkopolanka
| Dołączył: 20 Mar 2008 | Posty: 159 | |
|
Wysłany: 19 Kwi 2009, 0:53 Temat postu: |
|
|
alexis151 napisał: | Zastanawiam siÄ skÄ
d ludzie biorÄ
informacje na temat kwot zasiĹku transferowego z Islandii do Polski.Jedni piszÄ
, Ĺźe jest to kwota 1700 zĹ, inni Ĺźe 3000 zĹ.Wczoraj dostaĹam decyzje z Wojewodzkiego UrzÄdu Pracy odnoĹnie kwoty jaka mi zostanie wypĹacona. Jak wiadomo zasiĹek jest wypĹacany przez 3 m-c. I za kaĹźdy miesiÄ
c jest naliczona inna kwota.W maju zasiĹek bedÄ miaĹa w kwocie 4400 zĹ., w czerwcu 4200, a w lipcu 3600 netto. MyĹlÄ Ĺźe zasiĹek zaleĹźy od wysokoĹci zarobkĂłw na Is. Pozdrawiam wszystkich , ktĂłrzy zostali na Wyspie  |
hej!
tylko prze pierwsze trzy miesiace kwota zasilku jest zalezna od zarobkow! po trzech miesiacahc kazdy dostaje tyle samo
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kocurek Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 24 Lut 2009 | Posty: 96 | Skąd: Rvk |
|
Wysłany: 19 Kwi 2009, 13:57 Temat postu: |
|
|
Alexis 151 jak ja przenosilam zasilek do Polski bylo to w styczniu to za trzy miesiace dostalam nie cale 5 tys zl a druga sprawa To ja nie rozumiem tego jak mogla ci decyzja przyjsc ze od maja dostaniesz pierwszy zasilek jak ty juz jestes w Polsce Zasilek mi sie naliczal od momentu jak przyjechalem do Polski przez trzy miesiace i czekalem na decyzje miesiac czasu jak dostalem decyzje to od razu za miesiac mi wyplacili zasilek Opisalam jak bylo u mnie moze teraz cos sie zmienilo Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| alexis151
| Dołączył: 11 Lut 2009 | Posty: 10 | Skąd: WIELKOPOLSKA |
|
Wysłany: 19 Kwi 2009, 17:26 Temat postu: |
|
|
Kocurku no nie wiem dlaczego Ty czekaĹaĹ tak dĹugo na decyzjÄ.Ja dostaĹam w ciÄ
gu 2-tygodni od zarejestrowania siÄ w PUP. Zaznaczam iĹź w Is odebraĹam jeden zasiĹek i dopiero potem zrobiĹam transfer.MoĹźe to ma jakieĹ znacznie? Nie wiem sama, jednak faktem jest Ĺźe decyzjÄ otrzymaĹam szybko podobnie jak mĂłj przyjaciel.Pozdrawiam serdecznie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| BASAJEW
 | Dołączył: 12 Lis 2008 | Posty: 74 | |
|
Wysłany: 19 Kwi 2009, 17:55 Temat postu: |
|
|
Zadziwiajace jest, ze osoby ktore wypowiadaja sie w temacie transferowania zasilku i ktorych sytuacja ta dotyczy osobiscie, maja tak mala wiedze na ten temat.
Najwieksze rozbieznosci pojawiaja sie wtedy kiedy temat dotyczy kwoty zasilku. Nie jest dobrym pomyslem podawanie wysokosci miesiecznych naleznosci jako reprezentatywnej kwoty.
Zarowno przy zasilku pobieranym na Islandii jak i transferowanym do innego kraju EOG kwota bazowa jest wynagrodzenie za jeden dzien roboczy.
W przypadku Islandii jest to 5 dni w tygodniu pn-pt. Miesiac miesiacowi nie rowny - stad rozbieznosci.
Druga sprawa - wazniejsza, bo generujaca wieksze roznice, to przelicznik transferowy zasilku, ktory ustalany jest osobno na kazdy kwartal, na podstawie sredniego kursu w pierwszym miesiacu kwartalu poprzedniego.
Pisalem o tym w tym watku wczesniej. Sytuacja jest o tyle ciekawa iz w zwiazku z duzymi wahaniami kursu korony, przelicznik ten w pierwszym kwartale 2009 byl praktycznie dwa razy mniej korzystny niz w obecnym - drugim kwartale roku.
Do tego dochodzi sprawa zasilku zaleznego od dochodu, ktory w przypadku uruchomienia procedury transferu podczas jego pobierania, dodatkowo moze podniesc kwote miesiecznych naleznosci.
Wspomne tylko jeszcze o podstawowej sprawie jaka jest procentowa wysokosc przyznanego zasilku, ktora jest zalezna od czasu przepracowanego w ciagu ostatniego roku.
Te wszystkie zaleznosci sa bardzo wazne i bez ich uwzglednienia , kazda informacja bardzo latwo moze wprowadzic w blad.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dasha
| Dołączył: 23 Kwi 2008 | Posty: 48 | |
|
Wysłany: 20 Kwi 2009, 13:03 Temat postu: numer telefonu do vinnumalastofnum |
|
|
witam, chcialam sie dowiedziec czy ma ktos moze bezposredni numer do polskich urzednikow w bezrociaku:))) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
Wysłany: 20 Kwi 2009, 17:57 Temat postu: Re: numer telefonu do vinnumalastofnum |
|
|
dasha napisał: | witam, chcialam sie dowiedziec czy ma ktos moze bezposredni numer do polskich urzednikow w bezrociaku:))) |
Natalia 5154850 _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
| Dołączył: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wysłany: 30 Kwi 2009, 17:42 Temat postu: |
|
|
Hej,czy dostaĹ ktoĹ dziĹ juĹź zasiĹek,czy moĹźe bÄdzie dopiero wypĹacony w poniedziaĹek? Wiecie coĹ na ten temat? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| DmX81 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
 | Dołączył: 02 Lis 2005 | Posty: 213 | Skąd: Z nienacka |
|
Wysłany: 30 Kwi 2009, 18:11 Temat postu: |
|
|
poki co cisza a wiekszosc zakladow pracy wyplacila pracownikom dzis... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| 3KO27 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 21 Lis 2008 | Posty: 537 | Skąd: z tamtÄ
d |
|
Wysłany: 30 Kwi 2009, 18:20 Temat postu: |
|
|
u mnie cisza  _________________ --- nie sztukÄ
jest zdjÄ
Ä majtki,sztukÄ
jest mieÄ co pokazaÄ --- |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Kwi 2009, 22:16 Temat postu: ??? |
|
|
Mam pytanko. Chce wrocic na Islandie, ale juz nie mam prawa do zasilku, czy musze przepracowac 3 miesiace aby go ponownie dostac??? I czy jest jakas mozliwosc zeby go "przywrocic"?????? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wielkopolanka
| Dołączył: 20 Mar 2008 | Posty: 159 | |
|
Wysłany: 1 Maj 2009, 0:14 Temat postu: zasilek |
|
|
@ni@ napisał: | Hej,czy dostaĹ ktoĹ dziĹ juĹź zasiĹek,czy moĹźe bÄdzie dopiero wypĹacony w poniedziaĹek? Wiecie coĹ na ten temat? |
tez dzisiaj jeszcze nie dostalam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
|
Wysłany: 1 Maj 2009, 0:31 Temat postu: Re: zasilek |
|
|
wielkopolanka napisał: | @ni@ napisał: | Hej,czy dostaĹ ktoĹ dziĹ juĹź zasiĹek,czy moĹźe bÄdzie dopiero wypĹacony w poniedziaĹek? Wiecie coĹ na ten temat? |
tez dzisiaj jeszcze nie dostalam  |
W sumie to gĹupio powiedzieÄ ale mnie pocieszyliĹcie
No to czekamy do poniedziaĹku  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 1 Maj 2009, 9:19 Temat postu: Re: ??? |
|
|
anka napisał: | Mam pytanko. Chce wrocic na Islandie, ale juz nie mam prawa do zasilku, czy musze przepracowac 3 miesiace aby go ponownie dostac??? I czy jest jakas mozliwosc zeby go "przywrocic"?????? |
???? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
Wysłany: 1 Maj 2009, 12:11 Temat postu: Re: ??? |
|
|
anka napisał: | Mam pytanko. Chce wrocic na Islandie, ale juz nie mam prawa do zasilku, czy musze przepracowac 3 miesiace aby go ponownie dostac??? I czy jest jakas mozliwosc zeby go "przywrocic"?????? |
Jak przekroczyĹaĹ ten okres 3 miesiÄcy poza Is to musisz podjÄ
Ä prace przynajmniej na 3 miesiÄ
ce Ĺźeby zasiĹek zostaĹ przywrĂłcony ale szczeguĹĂłw i tak musisz siÄ dowiedzieÄ w vinnumalanstofun jak to wyglonda . _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
|
Wysłany: 4 Maj 2009, 12:24 Temat postu: |
|
|
Hej hej,jak tam u Was z wypĹatÄ
zasiĹku? Bo mĂłj mÄ
Ĺź dostaĹ tylko czÄĹÄ,teraz siÄ zastanawiamy czy reszta przyjdzie czy nie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kocurek Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 24 Lut 2009 | Posty: 96 | Skąd: Rvk |
|
Wysłany: 4 Maj 2009, 12:31 Temat postu: zasilek |
|
|
U mnie calosc wyplacili |
|
Powrót do góry |
|
 |
| grybel1982
| Dołączył: 21 Cze 2008 | Posty: 95 | Skąd: Hafnarfjordur 221 Vellir |